Een oude MacBook Air anno 2018?

Omdat ik altijd veel vragen krijg over de keuze van een nieuwe MacBook heb ik alles weer eens uitgezocht. Aan welke dingen moet je denken, welke is de beste? Een MacBook Air misschien?

Kort door de bocht: een oude MacBook Air 2017 i7 kan nog steeds. Zo’n Air gaat lang mee en de restwaarde is hoog. SSD upgraden naar 500Gb kun je eventueel zelf, of door een computerwinkel (de Apple Store is erg duur). Een 500 GB SSD heb je nu al voor 125,-. Zie het artikel over zelf je harddisk vervangen. Een alternatief is een portable externe 250Gb SSD met USB 3.0 (65,-).

UPDATE: sinds november 2018 is er eindelijk de nieuwe Macbook Air 2018. Nu zou ik die doen. Zie de hands on review van de MacBook Air 2018

Een oude MacBook Air 2017: zelfs het scherm is goed

Okee, het oude model heeft een verouderd scherm. De nieuwe MacBooks hebben een beter Retina scherm. Maar op de oude Air zijn de letters groter en het scherm is prima. De kijkhoek is ook goed voor normaal gebruik, tenzij je fotograaf of beeldbewerker bent.

De MacBook Air 2018 heeft vrijwel hetzelfde scherm als de MacBook Pro 13 (alleen minder helder) en is goedkoper dan de Pro.

Letters niet scherp op Mojave?

Kleine letters lijken niet scherp op Mac OS Mojave, op een oudere MacBook Air. Maar dat is een instelling. Je moet in Systeemvoorkeuren > Algemeen, bij de onderste knop Anti-aliasing aanzetten (zelfs op een Retina scherm!). Dat kan op drie niveau’s. Niveau 3 is het best. Dat kan met de Terminal, met dit commando (herstart daarna):

defaults -currentHost write -globalDomain AppleFontSmoothing -int 3

Accu, gewicht, toetsenbord

De accu van de Air is de beste die er is: 12 uur. Kan geen nieuwe MacBook of nieuwe Pro tegenop. Het gewicht is 1,3 kilo. Dat is net zo licht als een 13 inch MacBook Pro, die veel duurder is. Wil je het superlicht en superklein, dan is er de MacBook 12 inch, van minder dan 1 kilo. Ongelofelijk klein en licht. Of een iPad, want sommige mensen kunnen eigenlijk alles wel op een iPad. Ik niet.

Het toetsenbord van een oude Air is de beste ooit, en heeft ook verlichting. De nieuwe Macbooks hebben het nieuwe toetsenbord. Er wordt veel geklaagd over dit lawaaiige toetsenbord, met te weinig travel. Maar misschien is het gewoon een kwestie van wennen. En de derde generatie, eind 2018, is al beter.

En mis je die nieuwe TouchBar va de Pro niet? Nee, want je kan BetterTouchTool gebruiken.

UPDATE: de nieuwe Macbook Air 2018 heeft geen Touchbar, heeft 3e generatie vlindertoetsen, is kleiner en lichter dan de MacBook Air 2017, en heeft een nog iets betere batterij.

Het geluid en de speakers van een MacBook Air

Het geluid van de speakers op nieuwe MacBooks is beter dan de oude Air. Die oude Air kan niet zo hard. Maar ik vind dat niet zo belangrijk, omdat je:
a. een hoofdtelefoon of een externe speaker kan gebruiken
c. draadloos naar je stereo of TV kan
d. het geluid VEEL harder kan zetten met VLC of met SoundBooster. Probleem opgelost.

Opslag, geheugen, processor, koeling

Je kan het best 8GB RAM nemen, en minstens 256GB SSD – of liever 500GB SSD. Zo bezien wordt een Air best wel duur (alhoewel je de SSD zelf heel goedkoop kan upgraden zie boven), maar de Air is wel de enige MacBook waar je een snelle i7 processor kon kiezen. Dat heeft ook met de koeling te maken. Een Air heeft nog mechanische koeling: een ventilator. Een nieuwe MacBook 12 inch heeft geen koeling, en kan dus te heet worden. De Pro heeft wel koeling, maar die is zoals gezegd veel duurder. De nieuwe Air 2018 heeft overigens ook koeling.

Over die SSD: Apple was veel te laat met SSD. Op alle oude MacBooks – tot zeven jaar oud – MOET je de harde schijf vervangen door SSD. Dat is niet eens duur (200,-  euro of zo) en kun je eventueel ook zelf doen. Harddisk en RAM vervangen KAN NIET op ALLE nieuwe MacBooks, ook niet op de nieuwe Air. Dat zit vastgesoldeerd!

Verder is het ook raar dat Apple nog steeds 128 GB standaard verkoopt. Dat is veel te weinig. Je moet dus altijd upgraden! Duur geintje bij Apple. De duurste versie van de Pro kost bijvoorbeeld 4000,-. VIER-DUIZEND-EURO!!! En daar komt nog een vermogen aan onhandige kabeltjes, verloopjes en adapters bij. Bijna 5000 euro, voor een laptop die je niet eens meer kan upgraden! Eén keer tegen je snoer aanlopen en hij is kapot! Altijd met een grote tas vol kabeltjes rondlopen! Of: kabeltjes vergeten – ook een ramp!

UPDATE: de nieuwe Macbook Air 2018 heeft standaard NOG STEEDS maar 128GB, maar is ook te koop met 16Gb RAM en 500Gb SSD. USB-C hubs worden ook beter, slimmer en goedkoper. Voor 15,- heb je al een complete USB-C hub met HDMI, VGA, USB en SD.

Nog meer voordelen van de oude Air: MagSafe en zo

De duurste oude MacBook Air is dus in feite relatief goedkoop, is sneller dan dure nieuwe Macs, en heeft ook nog eens de beste batterij. Wat nog meer? MagSafe. Die magnetische oplaadstekker. Een geniale uitvinding, heeft het leven van menig laptopje gered. Dat zit op geen enkele nieuwe MacBook meer.

Er is overigens wel een oplossing: je kan een Magsafe-verloopje naar USB-C kopen, voor een paar euro. (Je moet dan wel checken hoeveel stroom er door die kabel kan: vaak maar 15–20 Watt. Dan gaat opladen wel erg traag).

UPDATE: de nieuwe Macbook Air 2018 heeft ook geen MagSafe meer

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
De oude MacBook Air heeft zo’n stekker niet nodig

Verder heeft de oude MacBook Air nog allerlei aansluitingen, zoals 2x USB aan BEIDE kanten – die je heel vaak nodig hebt. En een SD-sleuf – die je misschien niet vaak nodig hebt, maar die dan wel heeeeel erg handig is. Bovendien kan je in die SD een extra harddisk zetten. Je hebt dus geen dure USB-C verloopjes nodig, die je altijd mee moet slepen, die je ook nog eens vaak vergeet, en die als een klont stekkers en snoeren altijd irritant in de weg zitten. Je hebt zelfs geen externe schijf meer nodig! Die zit gewoon onzichtbaar in die SD-sleuf!

UPDATE: de nieuwe Macbook Air 2018 heeft ook al geen SD-sleuf. Gelukkig nog wel een minijack.

Nou ja, je kan voor die nieuwe MacBooks de USB-C-verloopjes ook wel goedkoop voor 3 euro krijgen, zoals deze SD kaart lezer: getest en goed bevonden. Je kan er behalve SD ook USB-dingen op aansluiten.

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
De oude MacBook Air 2017 heeft zo’n stekker niet nodig

Of deze met 2x gewone USB voor nog geen 3 euro:

OP een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
Je raadt het al… de oude Air heeft zulke stekkers ook al niet nodig

Verder zijn er voor de nieuwe Macbooks ook hubs ofwel docks verkrijgbaar. Daar zitten allerlei aansluitingen op, zoals HDMI, SD, USB en soms zelfs ethernet.

Je kan er ook een goedkope cover op doen, bijvoorbeeld in rose gold of space grey, voor iets meer dan een tientje (deze is voor de oude Air):

macbook air cover
Mooie cover voor weinig.

Of zo’n vilten hoesje voor 7 euro.

En last but not least…

Een oude MacBook Air kun je nog upgraden in de toekomst!! Hij gaat wel 8 jaar mee, net als mijn favoriete vorige MacBook Air. Dan wil je op den duur misschien meer RAM, en een grotere SSD. Op een oude MacBook Air is dat makkelijk en goedkoop. Op ALLE nieuwe MacBooks is upgraden onmogelijk: daar zit alles vastgesoldeerd. Ook op de nieuwe Macbook Air 2018. En reparatie is alleen nog maar mogelijk bij de Apple Store, want de T2-chip verbiedt het dat iemand anders mag repareren…

I rest my case…

De oude MacBook Air is hier nog te koop voor 999,-. De snelste 2017-versie met i7 is er alleen tweedehands, zoals deze 256Gb MacBook Air i7 voor 1025,-

PS over de zakelijke investeringsaftrek over 2018: het bedrag moest minstens 2301 euro ex btw zijn. Mag verdeeld over verschillende bonnen. Maar dan wel minstens 450,- per bon ex btw. Goedkope toebehoren zoals hoesjes, muizen, keyboards en printers mogen ook meetellen, als ze tesamen op de bon met de computer staan.

3 Reacties

 1. helemaal mee eens! Ik heb een MBair mid 2012 .
  8 Gb ram 512 HDD solid.
  Destijds 5 jaar geleden de duurste uitvoering maar werk nog als nieuw.
  Nieuwe batterij ja en toetsenbord (limonade).

  Maar voor mijn beste Mac ooit sinds 1984

  groet

 2. Dank voor je nuchtere argumenten. Mijn MBA-11 inch mid 2012 was de goedkoopste met 64 GB. Dat is eigenlijk niet te doen. En dan heb ik mijn documenten, boeken, films al op een snelle USB-stick van Transcend. Ik overweeg er alsnog voor ruim 200 euro een vervangende 240 GB in te zetten. Want verder is hij snel genoeg voor mij.

Geef een reactie