Een nieuwe MacBook Air anno 2017?

macbook air 2017

Omdat ik altijd veel vragen krijg over de keuze van een nieuwe MacBook, en omdat het alweer eind 2017 is, en aanschaf dus gunstig is qua belastingaftrek, heb ik alles weer eens uitgezocht. Aan welke dingen moet je denken, welke is de beste? Een MacBook Air misschien?

Kort door de bocht: neem een MacBook Air, maxed out. Maxed out betekent de duurste versie. Die is 1800,-. Best wel veel, maar deze gaat heel erg lang mee, de restwaarde is hoog en ik voorspel dat dit een zeer gewilde laptop wordt. Vooral door blogs als deze, die dat eens even gaan uitleggen:

Voordelen van een MacBook Air: zelfs het scherm

Hij heeft een verouderd scherm: 13 inch. Er is ook de kleinere 12 inch MacBook, die net zo duur is. Maar voor mij is die net iets te klein: de standaard lettertjes zijn door het scherpe Retina-scherm net te klein. De Air heeft lang niet zo’n goed scherm, de kijkhoek is minder en de resolutie is veel lager, maar de standaard letters zijn net iets groter. Het scherm en de kijkhoek zijn goed genoeg voor normaal gebruik, tenzij je fotograaf bent. Die neemt misschien een 13 inch MacBook Pro, maar ook die heeft te kleine lettertjes, door de hogere resolutie. En die is ook nog veel duurder.

Accu, gewicht, toetsenbord

De accu van de Air is de beste die er is: 12 uur. Kan geen MacBook of Pro tegenop. Hij weegt iets van 1,3 kilo en dat is licht en klein genoeg. Dat is net zo zwaar als een 13 inch MacBook Pro, die veel duurder is. Wil je per se superlicht en superklein, dan moet je de MacBook 12 inch nemen, want die weegt minder dan 1 kilo en is inderdaad ongelofelijk compact. Of een iPad, want sommige mensen kunnen eigenlijk alles wel op een iPad. Ik niet.

Het toetsenbord van een Air is fijn en goed, en ook verlicht. De Macbook en de Pro hebben allebei de nieuwste toetsen: ook heel fijn. Je drukt die veel minder ver in, dat voelt raar, maar ik zou daar wel aan kunnen wennen. Alhoewel veel mensen die oude toetsen fijner vinden.

En mis je die nieuwe TouchBar va de Pro niet? Nee, want ik gebruik BetterTouchTool.

Het geluid

Het geluid van de nieuwe 12 inch MacBook en de nieuwe 13 inch Pro is wel veel beter dan de Air. Die Air kan niet zo hard. Maar ik vind dat niet zo heel belangrijk omdat je:
a. vaak een hoofdtelefoon gebruikt
b. een externe speaker kan gebruiken
c. draadloos naar je stereo kan
d. en het geluid van films toch vaak op je tv afspeelt.
Bovendien kan je in VLC – waar je hopelijk je films in afspeelt – het volume boven de 100% zetten. Dus harder dan je Mac zelf, zeg maar. Probleem opgelost.

Opslag, geheugen, processor, koeling

Je moet 8GB RAM nemen, en minstens 256GB SSD – liever 500GB SSD (dus een upgrade). Zo bezien wordt een Air best wel duur, maar de Air is wel de enige met een snelle i7 processor (als upgrade). De snelste MacBook is dus een oud model! Dat heeft waarschijnlijk met de koeling te maken. Een Air heeft nog mechanische koeling: een ventilator dus. In de praktijk gaat die nauwelijks aan, en dat is heerlijk rustig. Maar als je ‘m echt heel hard laat werken dan is deze koeling belangrijk. Een nieuwe MacBook 12 inch heeft geen koeling meer, en kan dus te heet worden. De Pro heeft wel koeling, maar die is zoals gezegd veel duurder.

Over die SSD: Apple was veel te laat met SSD. Oude MacBooks – tot wel zeven jaar oud – zijn nog prima, als je de harde schijf maar vervangt door een 256GB SSD. Dat is niet eens duur (200,-  euro of zo) en kun je ook heel makkelijk zelf doen. Je kan er dus zelf een 1TB SSD in doen. Dat kan in de nieuwe Pro niet.

Verder is het ook raar dat Apple nog steeds 128 GB standaard verkoopt. Dat is veel te weinig. Je moet dus altijd upgraden!

Nog meer voordelen: MagSafe en zo

De MacBook Air is dus snel en heeft de beste batterij. Wat nog meer? MagSafe. Dat is die magnetische oplaadstekker. Een geniale uitvinding, heeft menig laptopje gered. Dat zit gek genoeg niet op nieuwe MacBooks, maar nog wel op de Air. Er is overigens een simpele oplossing: je kan een Magsafe-verloopje naar USB-C kopen, voor een paar euro. Ideaal dingetje! Kan je ook voor je iPhone en iPad gebruiken – zelfs voor Android. Je kan dan zelfs je MacBook met een iPad-oplader opaden, alhoewel dat veel trager zal gaan.

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
MacBook Air heeft zo’n stekker niet nodig

Verder heeft de MacBook Air nog allerlei aansluitingen, zoals 2x USB – die je heel vaak nodig hebt, en een SD-kaart – die je misschien niet vaak nodig hebt, maar die dan opeens wel heeeeel erg handig is. Bovendien kan je in die SD een extra schijf zetten. Je hebt dus geen dure USB-C verloopjes nodig, die je altijd mee moet slepen, die je ook nog eens vaak vergeet, en die als een klont stekkers en snoeren altijd irritant in de weg zitten. Dit is misschien wel de grootste fout van die moderne MacBooks – zelfs van de Pro.

Ook al kun je die USB-C-verloopjes heel goedkoop voor 3 euro krijgen, zoals deze:

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
MacBook Air heeft zo’n stekker niet nodig

Of deze met 2x gewone USB voor nog geen 3 euro:

OP een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
Je raadt het al…

Je kan er ook een mooie goedkope cover op doen, en zo de kleur veranderen, bijvoorbeeld naar rose gold, voor iets meer dan een tientje:

macbook air cover

En last but not least…

Een MacBook Air kun je nog upgraden in de toekomst!! Misschien gaat-ie wel 7 jaar mee, net als mijn favoriete vorige MacBook Air. Dan wil je op den duur – als het lekker goedkoop wordt – meer RAM, en een 1TB SSD. Op een MacBook Air is dat heel makkelijk. Kun je gewoon zelf! Op een nieuwe MacBook Pro is dat onmogelijk: daar zit alles vastgesoldeerd.

I rest my case…

PS over die investeringsaftrek: het bedrag moet minstens 2301 euro ex btw zijn, maar dat mag verdeeld over verschillende bonnen. Die moeten dan wel minstens 450,- per bon ex btw zijn. Goedkope toebehoren zoals hoesjes, muizen, keyboards en printers mogen ook, als die maar tesamen op de bon met de computer staan.

1 Reactie

 1. helemaal mee eens! Ik heb een MBair mid 2012 .
  8 Gb ram 512 HDD solid.
  Destijds 5 jaar geleden de duurste uitvoering maar werk nog als nieuw.
  Nieuwe batterij ja en toetsenbord (limonade).

  Maar voor mijn beste Mac ooit sinds 1984

  groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *