Een nieuwe MacBook Air anno 2018?

Omdat ik altijd veel vragen krijg over de keuze van een nieuwe MacBook heb ik alles weer eens uitgezocht. Aan welke dingen moet je denken, welke is de beste? Een MacBook Air misschien?

Kort door de bocht: ik zou een MacBook Air nemen, maar dan wel met 256 Gb minstens. Zo’n Air gaat lang mee en de restwaarde is ook hoog. SSD upgraden kun je eventueel ook zelf, maar je kan het ook door een computerwinkel laten doen (niet in de Apple Store, die is erg duur). Een 500 GB SSD heb je nu al voor 125,-. Zie het artikel over zelf je harddisk vervangen.

Voordelen van een MacBook Air: zelfs het scherm

Okee, hij heeft een verouderd scherm. De nieuwe 12 inch MacBook heeft een veel beter Retina scherm, en is net zo duur. Maar voor mij is die net iets te klein: de standaard lettertjes zijn door het scherpe Retina-scherm nogal klein. De Air heeft geen Retina en daarom zijn de letters groter. De kijkhoek is minder, maar goed genoeg voor normaal gebruik, tenzij je fotograaf of beeldbewerker bent. Die neemt misschien de 13 inch MacBook Pro, maar ook die heeft te kleine lettertjes, door de hogere resolutie. En die is ook nog eens veel duurder.

Accu, gewicht, toetsenbord

De accu van de Air is de beste die er is: 12 uur. Kan geen MacBook of geen Pro tegenop. De hele laptop weegt iets van 1,3 kilo en dat is licht en klein genoeg. Dat is net zo licht als een 13 inch MacBook Pro, die veel duurder is. Wil je het superlicht en superklein, dan moet je de MacBook 12 inch nemen, want die weegt minder dan 1 kilo. Dat is ongelofelijk klein en licht. Of een iPad, want sommige mensen kunnen eigenlijk alles wel op een iPad. Ik niet.

Het toetsenbord van een Air is fijn en goed, met verlichting. De Macbook en de Pro hebben allebei een nieuw toetsenbord: ook goed, maar veel mensen vinden de oude fijner. Er wordt veel geklaagd over dit lawaaiige fragiele toetsenbord, met te weinig travel.

En mis je die nieuwe TouchBar va de Pro niet? Nee, want je kan BetterTouchTool gebruiken.

Het geluid

Het geluid van de nieuwe 12 inch MacBook en de nieuwe 13 inch Pro is beter dan de Air. Die Air kan niet zo hard. Maar ik vind dat niet zo belangrijk, omdat je:
a. vaak een hoofdtelefoon gebruikt
b. een externe speaker kan gebruiken
c. draadloos naar je stereo kan
d. en het geluid van films vaak op je tv afspeelt.
Bovendien kan je in VLC – waar je films in afspeelt – het volume boven de 100% zetten. Dat kan ook met SoundBooster. Probleem opgelost.

Opslag, geheugen, processor, koeling

Je moet 8GB RAM nemen, en minstens 256GB SSD – liever 500GB SSD. Zo bezien wordt een Air best wel duur, maar de Air is wel de enige MacBook waar je een snelle i7 processor in kan doen (als upgrade). De snelste MacBook is dus een oud model, namelijk de Air! Dat heeft ook met de koeling te maken. Een Air heeft nog mechanische koeling: een ventilator dus. Een nieuwe MacBook 12 inch heeft geen koeling, en kan dus te heet worden. De Pro heeft wel koeling, maar die is zoals gezegd veel duurder.

Over die SSD: Apple was veel te laat met SSD. Oude MacBooks – tot wel zeven jaar oud – zijn nog prima, als je de harde schijf maar vervangt door een 256GB SSD. Dat is niet eens duur (200,-  euro of zo) en kun je eventueel ook zelf doen. De harddisk vervangen kan op de nieuwe MacBook Pro niet. Huh?? Dat is raar. Die zit vastgesoldeerd!

Verder is het ook raar dat Apple nog steeds 128 GB standaard verkoopt. Dat is veel te weinig. Je moet dus altijd upgraden! Duur geintje bij Apple. De duurste versie van de Pro kost bijvoorbeeld 4000,-. VIER-DUIZEND-EURO!!! En daar komt nog een vermogen aan onhandige kabeltjes bij. Bijna 5000 euro, voor een laptop die je later niet eens meer kan upgraden! Eén keer tegen je snoer aanlopen en hij is kapot! Altijd met een grote tas vol kabeltjes rondlopen! Of: kabeltjes vergeten – ook een ramp!

Nog meer voordelen: MagSafe en zo

De duurste MacBook Air is dus in feite relatief goedkoop, is sneller dan nog duurdere Macs, en heeft de beste batterij. Wat nog meer? MagSafe. Dat is die magnetische oplaadstekker. Een geniale uitvinding, heeft menig laptopje gered. Dat zit gek genoeg niet op nieuwe MacBooks, maar nog wel op de Air. Er is overigens wel een simpele oplossing: je kan een Magsafe-verloopje naar USB-C kopen, voor een paar euro. Aanrader als je al een 12 inch MacBook of MacBook Pro hebt.

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
MacBook Air heeft zo’n stekker niet nodig

Verder heeft de MacBook Air nog allerlei aansluitingen, zoals 2x USB – die je heel vaak nodig hebt. En een SD-kaart – die je misschien niet vaak nodig hebt, maar die dan opeens wel heeeeel erg handig is. Bovendien kan je in die SD een extra schijf zetten. Je hebt dus geen dure USB-C verloopjes nodig, die je altijd mee moet slepen, die je ook nog eens vaak vergeet, en die als een klont stekkers en snoeren altijd irritant in de weg zitten. Je hebt zelfs geen externe schijf meer nodig! Die zet je gewoon onzichtbaar in de SD-sleuf!

Nou ja, je kan voor die nieuwe gewone MacBooks die USB-C-verloopjes ook wel goedkoop voor 3 euro krijgen, zoals deze SD kaart lezer:

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
MacBook Air heeft zo’n stekker niet nodig

Of deze met 2x gewone USB voor nog geen 3 euro:

OP een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
Je raadt het al… de Air heeft zulke stekkers ook al niet nodig

Je kan er ook een goedkope cover op doen, bijvoorbeeld in rose gold of space grey, voor iets meer dan een tientje:

macbook air cover
Mooie cover voor weinig.

Of zo’n vilten hoesje voor 7 euro:

En last but not least…

Een MacBook Air kun je nog upgraden in de toekomst!! Misschien gaat-ie wel 8 jaar mee, net als mijn favoriete vorige MacBook Air. Dan wil je op den duur – als het wat goedkoper wordt – meer RAM, en misschien een 1TB SSD. Op een MacBook Air is dat redelijk makkelijk. Op een nieuwe MacBook Pro is upgraden onmogelijk: daar zit alles vastgesoldeerd.

I rest my case…

PS over de zakelijke investeringsaftrek over 2017: het bedrag moest minstens 2301 euro ex btw zijn. Mag verdeeld over verschillende bonnen. Maar dan wel minstens 450,- per bon ex btw. Goedkope toebehoren zoals hoesjes, muizen, keyboards en printers mogen ook meetellen, als ze tesamen op de bon met de computer staan. In 2018 zal dat wel ongeveer vergelijkbaar zijn.

3 Reacties

 1. helemaal mee eens! Ik heb een MBair mid 2012 .
  8 Gb ram 512 HDD solid.
  Destijds 5 jaar geleden de duurste uitvoering maar werk nog als nieuw.
  Nieuwe batterij ja en toetsenbord (limonade).

  Maar voor mijn beste Mac ooit sinds 1984

  groet

 2. Dank voor je nuchtere argumenten. Mijn MBA-11 inch mid 2012 was de goedkoopste met 64 GB. Dat is eigenlijk niet te doen. En dan heb ik mijn documenten, boeken, films al op een snelle USB-stick van Transcend. Ik overweeg er alsnog voor ruim 200 euro een vervangende 240 GB in te zetten. Want verder is hij snel genoeg voor mij.

Geef een reactie