Een nieuwe MacBook Air anno 2017?

Omdat ik altijd veel vragen krijg over de keuze van een nieuwe MacBook, en omdat het alweer eind 2017 is, en aanschaf dus gunstig is qua belastingaftrek, heb ik alles weer eens uitgezocht. Aan welke dingen moet je denken, welke is de beste? Een MacBook Air misschien?

Kort door de bocht: neem een MacBook Air maxed out: dat betekent de duurste versie. Die is 1800,-. Best wel veel! Maar hij gaat heel lang mee, de restwaarde is hoog, en dit wordt een zeer gewilde laptop. Vooral door blogs als deze, die dat eens even gaan uitleggen:

Voordelen van een MacBook Air: zelfs het scherm

Okee, hij heeft een verouderd scherm. De nieuwe 12 inch MacBook heeft een superscherp en beter Retina scherm, en is net zo duur. Maar voor mij is die net iets te klein: de standaard lettertjes zijn door het scherpe Retina-scherm nogal klein. De Air heeft niet zo’n goed scherm: de kijkhoek is minder en de resolutie is veel lager, maar de standaard letters zijn net iets groter. Het scherm en de kijkhoek zijn goed genoeg voor normaal gebruik, tenzij je fotograaf of beeldbewerker bent. Die neemt misschien de 13 inch MacBook Pro, maar ook die heeft te kleine lettertjes, door de hogere resolutie. En die is veel duurder.

Accu, gewicht, toetsenbord

De accu van de Air is de beste die er is: 12 uur. Kan geen MacBook of Pro tegenop. De hele laptop weegt iets van 1,3 kilo en dat is licht en klein genoeg. Dat is net zo zwaar als een 13 inch MacBook Pro, die veel duurder is. Wil je per se superlicht en superklein, dan moet je de MacBook 12 inch nemen, want die weegt minder dan 1 kilo en is inderdaad ongelofelijk klein en licht en compact. Of een iPad, want sommige mensen kunnen eigenlijk alles wel op een iPad. Ik niet.

Het toetsenbord van een Air is fijn en goed, en ook verlicht. De Macbook en de Pro hebben allebei de nieuwste toetsen: ook heel fijn. Je drukt die veel minder ver in, dat voelt raar, maar ik zou daar wel aan kunnen wennen. Veel mensen vinden de oude toetsen fijner. Er wordt ook veel geklaagd over het nieuwe lawaaiige fragiele toetsenbord met te weinig travel.

En mis je die nieuwe TouchBar va de Pro niet? Nee, want ik gebruik BetterTouchTool.

Het geluid

Het geluid van de nieuwe 12 inch MacBook en de nieuwe 13 inch Pro is wel veel beter dan de Air. Die Air kan niet zo hard. Maar ik vind dat niet zo heel belangrijk omdat je:
a. vaak een hoofdtelefoon gebruikt
b. een externe speaker kan gebruiken
c. draadloos naar je stereo kan
d. en het geluid van films toch vaak op je tv afspeelt.
Bovendien kan je in VLC – waar je hopelijk je films in afspeelt – het volume boven de 100% zetten. Dat kan ook met al het geluid met SoundBooster. Probleem opgelost.

Opslag, geheugen, processor, koeling

Je moet 8GB RAM nemen, en minstens 256GB SSD – liever 500GB SSD (dus een upgrade). Zo bezien wordt een Air best wel duur, maar de Air is wel de enige met een snelle i7 processor (ook als upgrade). De snelste MacBook is dus een oud model! Dat heeft waarschijnlijk met de koeling te maken. Een Air heeft nog mechanische koeling: een ventilator dus. In de praktijk gaat die nauwelijks aan, en dat is heerlijk rustig. Maar in noodgevallen is deze koeling belangrijk. Een nieuwe MacBook 12 inch heeft geen koeling meer, en kan dus te heet worden. De Pro heeft wel koeling, maar die is zoals gezegd veel duurder.

Over die SSD: Apple was veel te laat met SSD. Oude MacBooks – tot wel zeven jaar oud – zijn nog prima, als je de harde schijf maar vervangt door een 256GB SSD. Dat is niet eens duur (200,-  euro of zo) en kun je ook zelf doen. Je kan er dus zelf ook een 500GB SSD in doen. Dat kan in de nieuwe MacBook Pro niet. Huh?? Raar.

Verder is het ook raar dat Apple nog steeds 128 GB standaard verkoopt. Dat is veel te weinig. Je moet dus altijd upgraden! Duur geintje bij Apple. De duurste versie van de Pro kost bijvoorbeeld 4000,-. VIER-DUIZEND-EURO!!! En daar komt nog een vermogen aan onhandige kabeltjes bij. Bijna 5000 euro, voor een laptop die je later niet eens meer kan upgraden! Eén keer tegen je snoer aanlopen en hij is kapot! Altijd met een grote tas vol kabeltjes rondlopen! Of kabeltje vergeten – nog erger!

Nog meer voordelen: MagSafe en zo

De duurste MacBook Air is dus eigenlijk goedkoop, supersnel en heeft de beste batterij. Wat nog meer? MagSafe. Dat is die magnetische oplaadstekker. Een geniale uitvinding, heeft menig laptopje gered. Dat zit gek genoeg niet op nieuwe MacBooks, maar nog wel op de Air. Er is overigens een simpele oplossing: je kan een Magsafe-verloopje naar USB-C kopen, voor een paar euro. Ideaal dingetje! Kan je ook voor je iPhone en iPad gebruiken – zelfs voor Android. Je kan dan zelfs je MacBook met een iPad-oplader opaden, alhoewel dat veel trager zal gaan.

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
MacBook Air heeft zo’n stekker niet nodig

Verder heeft de MacBook Air nog allerlei aansluitingen, zoals 2x USB – die je heel vaak nodig hebt, en een SD-kaart – die je misschien niet vaak nodig hebt, maar die dan opeens wel heeeeel erg handig is. Bovendien kan je in die SD een extra schijf zetten. Je hebt dus geen dure USB-C verloopjes nodig, die je altijd mee moet slepen, die je ook nog eens vaak vergeet, en die als een klont stekkers en snoeren altijd irritant in de weg zitten. Je hebt zelfs geen externe schijf meer nodig! Die zet je gewoon onzichtbaar en gewichtloos in je SD-sleuf!

Ook al kun je voor die nieuwe MacBooks die USB-C-verloopjes ook wel voor 3 euro krijgen, zoals deze:

Op een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
MacBook Air heeft zo’n stekker niet nodig

Of deze met 2x gewone USB voor nog geen 3 euro:

OP een Macbook Air heb je zo'n stekker niet nodig
Je raadt het al…

Je kan er ook een mooie goedkope cover op doen, bijvoorbeeld in hip & mooi rose gold of space grey, voor iets meer dan een tientje:

macbook air cover
Mooie cover voor weinig, met een siliconen toetsenbord-bescherming erbij en setjes met alle stofdopjes.

Of zo’n mooi vilten hoesje voor 7 euro:

En last but not least…

Een MacBook Air kun je nog upgraden in de toekomst!! Misschien gaat-ie wel 7 jaar mee, net als mijn favoriete vorige MacBook Air. Dan wil je op den duur – als het wat goedkoper wordt – meer RAM, en een 1TB SSD. Op een MacBook Air is dat redelijk makkelijk. Op een nieuwe MacBook Pro is dat onmogelijk: daar zit alles vastgesoldeerd.

I rest my case…

PS over die investeringsaftrek: het bedrag moet minstens 2301 euro ex btw zijn, over 2017. Mag verdeeld over verschillende bonnen. Maar dan wel minstens 450,- per bon ex btw. Goedkope toebehoren zoals hoesjes, muizen, keyboards en printers mogen ook, als ze tesamen op de bon met de computer staan.

3 Reacties

 1. helemaal mee eens! Ik heb een MBair mid 2012 .
  8 Gb ram 512 HDD solid.
  Destijds 5 jaar geleden de duurste uitvoering maar werk nog als nieuw.
  Nieuwe batterij ja en toetsenbord (limonade).

  Maar voor mijn beste Mac ooit sinds 1984

  groet

 2. Dank voor je nuchtere argumenten. Mijn MBA-11 inch mid 2012 was de goedkoopste met 64 GB. Dat is eigenlijk niet te doen. En dan heb ik mijn documenten, boeken, films al op een snelle USB-stick van Transcend. Ik overweeg er alsnog voor ruim 200 euro een vervangende 240 GB in te zetten. Want verder is hij snel genoeg voor mij.

Geef een reactie