Pakketje uit China? Hoe zit dat met douane en PostNL?

Hoe zit dat nou met pakketjes uit China? Je eerste vragen zijn misschien: komen ze wel aan, zijn die winkels betrouwbaar en hoe lang duurt het? En wat kost het? Maar er zijn natuurlijk meer vragen. Hoe snel gaan onze Nederlandse winkels failliet? Moeten we al Chinees gaan leren? Zijn er in Nederland straks nog banen? Wanneer zijn wij niet rijk meer? 

Eerst maar wat antwoorden: Ja, die Chinese webwinkels zijn betrouwbaar. Als er iets misgaat ligt dat meestal niet aan de Chinese winkel. Bovendien lossen ze het dan wel voor je op. Je kan gewoon met ze mailen. Het komt vrijwel altijd aan, en het duurt soms maar 10 dagen, of anders 20 tot 30 dagen.

Tot €23,- worden er geen invoerrechten en BTW gerekend, vanaf €23,- tot €150,- is het vrij van invoerrechten, maar wel met BTW. En met douanekosten. Je moet je pakketje soms zelf afhalen op het postkantoor zodat je het bedrag daar bijbetaalt. Dat duurt dan wel veel langer. Kan maanden duren, omdat de douane deze stortvloed niet aankan. Tegenwoordig huren ze bedrijfjes in om dit te checken, steekproeven te nemen en af te handelen. Die kosten moet jij helaas betalen.

Boven de 150,- euro komen er ook nog invoerrechten bij (bijvoorbeeld 200% op een fiets). Een fiets van 150,- wordt dan 400,- met ook nog btw en inklaringskosten. Per productgroep is dit anders, op telefoons zit dit bijvoorbeeld niet.

Je kan pech hebben met steekproeven, als de douane je pakketje eruit pikt. Ook al kostte dat artikel dan bijvoorbeeld maar 1 euro, dan nog moet je iets van 10 euro extra betalen aan administratiekosten. Gelukkig komt zo’n steekproef niet zo vaak voor. Mijn ervaring is dat meer dan de helft er zonder probleem doorheenkomt, maar “officieel” komt er maar een derde doorheen.

Zie ook deze pagina van de Belastingdienst.

Chinese pakketjes: wat kost het bezorgen?

De bezorgingskosten zijn voor kleine goedkope pakketjes meestal gratis, dankzij de slimme Chinese regering. Die hebben jaren geleden deze trend voorzien. Door de anti-dumping-wetten in Europa en Amerika werd het voor China moeilijker om goedkope produkten te “dumpen” bij ons. Wij hebben overigens zelf het woord “dumpen” verzonnen, in een poging de publieke opinie te beïnvloeden. Net als “onder de kostprijs” verkopen: een iPhone kabeltje kost maar 50 cent, en kan je prima met winst voor 1 euro verkopen. De HEMA verkoopt datzelfde kabeltje voor 10 euro. Die keten gaat dus failliet. De Action niet, want die verkoopt dat kabeltje voor 1,30 euro. Keurig met de BTW en zo, met normale winstmarges.

Ander voorbeeld: fietsen. China kan hier moeilijk fietsen verkopen omdat wij 200% importheffing vragen. Maar alle fietsen worden in China gemaakt, want in Europa willen en kunnen wij dat niet meer (ja, de wielen erin zetten en de schroefjes aandraaien, dat kunnen wij hier nog net). Ondanks die 200% straf lukt het nog steeds zonder problemen. Zo gaat dat met kapitalisme. De westerse industrie sterft uit en onze rijkdom is voorbij. Het is de natuurlijke flow van kapitalisme.

Omdat wij zo dwarsliggen met importverboden verzon de Chinese regering een list. Ze voorzagen dat iedereen massaal zou gaan webwinkelen. En dat er een stortvloed aan kleine goedkope pakketjes onze kant op zou gaan, die in omvang elke giga-industrie te boven zou gaan. De geniale zet was simpel: de Chinese regering betaalt het postzegeltje (dus het transport). Internationale afspraken bepalen vervolgens dat PostNL het vanaf het vliegtuig bij jou moet bezorgen. En daar vrijwel niets aan mag verdienen. Zelfs onze bezorgers zijn dan failliet.

Douane en importwetten

Gelukkig hebben we nog een douane, om ons te beschermen en ons nog wat langer kunstmatig in leven te houden. Maar de stortvloed aan pakketjes kunnen zij niet aan, ze kunnen alleen steekproeven doen. Verder kunnen ze profielen maken: bij welke personen loopt het uit de hand? Die kunnen ze extra gaan controleren.

Ze controleren streng en effectief op namaak. Grote westerse merken worden beschermd door copyrights en patenten. Die controle is goed gelukt! Er is weinig namaak te koop, en je ziet het ook niet veel in de officiële Chinese webwinkels. Je kan je ook afvragen waarom? Kan het zijn dat dat hele idee niet meer zo relevant is? Ik ben voorloper, en ik heb veel liever Chinese merken. Fiio in plaats van Philips. Sony, Sennheiser en Shure? Ik heb liever Lker, Rock en KZ. Goedkope telefoons? Xiaomi, Cubot, Vernee, Ulefone. Flagship smartphone? Een OnePlus of een dure Xiaomi. Allemaal Chinees, en veel goedkoper dan een Apple of Samsung (Koreaans). En vaak net zo goed. Geen RayBan maar KingSeven. Geen Nike Air, maar deze heerlijke hardloopschoenen van FabreCandy voor 15,-. Regenjasjes en verlichting – of wat dan ook – koop ik ook al van Chinese merken. Ik ken die merken niet eens. Ik vertrouw op online reviews zoals deze blog.

Binnenkort rijden we Chinese auto’s (Volvo en Lotus zijn al 100% Chinees), zijn onze treinen Chinees (beter dan Italiaans!), speel je niet meer op een Fender, en vlieg je met een C919 in plaats van een 747.

Westerse merken kunnen wel inpakken, en hun dure advocaten ook. Niemand maalt straks meer om copyrights en patenten. Een failliete business.

Maar niet getreurd! China is rijk, en er zijn al meer rijke Chinezen dan waar ook ter wereld. En die rijke Chinezen willen Westerse merken. Een enorme nieuwe markt. Ze rijden al BMW en Mercedes (tenminste, de modellen die in Europa gemaakt zijn), en straks gaan ze ook nog allemaal koffie, wijn en whisky drinken. En chocola eten. Bij voorkeur van de meest luxe merken. We krijgen het nog druk dan!

Tenzij al die merken al zijn opgekocht – zoals Volvo, dat al 100% Chinees is.

5 Reacties

 1. Leuk, informatief. Ik heb altijd alles uit China zonder extra kosten binnengekregen, totdat ik drie KZ-oortelefoontjes tegelijk bestelde (2x € 17 en 1x € 29) en via DHL liet komen. Toen most ik zo’n € 50 bijbetalen. Accu’s uit China kunnen lang duren omdat die niet meer met de luchtpost mee mogen. Nog nooit iets niet ontvangen. Wel één keer micro SD-kaartjes ontvangen die duidelijk defect waren. Zogenaamd 32GB maar na meer dan 8GB erop te zetten werkten ze niet meer. Geld zonder problemen terugontvangen, zonder retour zenden van de goederen. Een defect hoofdtelefoonversterkertje kon ik naar Engeland zenden en ik kreeg er een nieuwe voor terug die het prima doet. Dus 100% tevreden over die Chinezen.

 2. Leuk artikel en oh, oh, wat een waarheid! Ik koop ook zo af en toe van Chinese webshops en vind het altijd een genot er te winkelen. Heerlijk rondneuzen tussen duizenden artikelen. Ok, vaak is de kwaliteit ver te zoeken, je moet echt goed kijken, opletten en op onderzoek uitgaan. Vooral bijvoorbeeld bij LED-lampjes. Neem bijvoorbeeld W5W LED vervanger voor de auto. De meeste zijn brol die snel kapot gaan. Geef je een paar euro meer uit dan springt de kwaliteit omhoog. Ook is er veel prijsverschil tussen hetzelfde artikel met een net iets andere opdruk. Dat zie je bijvoorbeeld veel bij LED-zaklampen. Echter voor nog geen tientje heb je al een prima superheldere LED-zaklamp die meer licht geeft dan een Maglite die tien keer zo veel kost. En zo gaat het met veel artikelen. Zo ook door AartJan aangehaalde oordopjes.

  Dankzij dit blog heb ik bijvoorbeeld de Zircon in-ears gekocht. W.e.r.k.e.l.i.j.k.w.a.a.r fantastische dopjes met een geluid om U tegen te zeggen en het kost echt geen drol! Ik heb hier tien keer duurdere oordopjes liggen die minder mooi klinken en een kabel hebben zo stug als staaldraad. Je vraagt je echt soms af hoe die Chinezen het voor dat geld überhaupt kunnen máken!

  Maar niet alles is pais en vree bij Chinese webshops. Er zijn dingen die je moet mijden want de kans dat je een nepprodukt (niet persee namaak) koop die véél minder presteert is groot. Een goed voorbeeld hiervan zijn de bekende 18650 batterijen. Dit is een formaat wat in de hele wereld ondertussen aardig standaard aan het worden is, maar in ons land nog niet echt van de grond wil komen. 18650 cellen zijn 3.7v Li-Ion cellen die vaak in LED-zaklampen worden gebruikt. Ook worden deze cellen gebruikt om Li-Ion accupacks mee samen te stellen voor bijvoorbeeld elektrische fietsen, scooters en zelfs auto’s. Als je op een Chinese website een 18650 cel ziet staan met een capaciteit van 5000 mAh dan is dat gewoon hardstikke nep. De werkelijke capaciteit komt dan meestal nog niet in de buurt van de 1000 mAh. Het hoogste wat momenteel haalbaar is is zo’n 4000 mAh en deze capaciteit wordt dsn alleen gehaald door bekende merken als Panasonic, Samsung, LG, Sony, e.d. Vermijd in ieder geval merknamen die eindigen op “Fire” zoals TrustFire of UltraFire. Dit zijn allemaal nep batterijen met een fractie van de capaciteit die op de behuizing staat.

  Laat vooral je gezonde verstand spreken en dan is het best leuk shoppen bij de Chinezen!

 3. Ik bestel al jaren veel in China. Je krijgt waar je voor betaald, gerelateerd aan de economie waar het vandaan komt. Goedkope meuk uit China wordt hier ook verkocht, op braderieën en bij de Action in de impulsbakken, tegen dezelfde prijs als waar je in China goede spullen voor haalt. Overigens wordt de meeste meuk niet meer in China gemaakt maar in Vietnam of Cambodja, ze hebben hun eigen lage lonen landen gevonden, want Chinezen zijn allang geen arme sloebers meer.

 4. Wat een fijne site is dit, dank je wel voor alle reviews etc.

  Heb zelf mijn handen al wel eens gebrand aan heel goedkoop Chinees spul, maar er zitten ook pareltjes tussen. En dankzij dit soort sites zijn die nu nog makkelijker te vinden.

  Goed om te weten van de BTW-grens. Kan (bij gratis verzending) dus beter 5x een los product bestellen dan alles in 1 koop.

Geef een reactie