Spotify DJ tips

Feestje? Tegenwoordig heeft iedereen Spotify, dus de hitjes van dit moment en alle vergeten hitjes van vroeger heb je gewoon allemaal direct binnen handbereik. En wifi heb je niet eens meer nodig, met je snelle 4G. Hier een paar Spotify DJ tips om muziek te draaien op feestjes, vanaf je mobiel, iPad of laptop. 

Spotify DJ tip: Streaming in hoge kwaliteit

Als je een Premium account of een Family Account hebt, dan kun je in de Voorkeuren van Spotify het geluid op Hoge Kwaliteit zetten. In de App zit dit bij Bibliotheek en dan de Instellingen-knop rechtsboven. Hoe harder je de muziek zet, hoe hoger de geluidskwaliteit moet zijn. En dat is op feestjes dus extra belangrijk.

Spotify DJ tips: hetzelfde Volume

De ene track klinkt harder dan de andere. Dat is niet erg handig op de dansvloer. Er is een knop in de Voorkeuren van Spotify, onderaan bij Geavanceerde Instellingen: ”Hetzelfde volume instellen voor alle nummers”. Die kan AAN.

Op de mobiele App: Bibliotheek > Instellingen > Afspelen > Audionormalisatie

Een ander knopje is Volume: Hard, Normaal of Zacht. De meeste mensen willen namelijk een hard signaal, zodat op kleine speakers – zoals je telefoon of een Bluetooth speaker – het geluid toch lekker hard kan. Maar audiofiele hifi-puristen verafschuwen dat juist, want het is een compressor / limiter. Daarmee verlies je veel dynamiek en dat is vermoeiend voor je oren. Met deze knop kan je dat in drie standen nu zelf kiezen. Iedereen blij!

Crossfade

Als je geen DJ software hebt, dan zit er gelukkig in Spotify in ieder geval nog een automatische crossfade: in de Voorkeuren, onderaan bij Geavanceerde Instellingen. Zet de schuif daar maximaal naar rechts, op 12 seconden. De kans is nu redelijk groot dat er geen grote pauzes vallen, en het allemaal vanzelf wat lekkerder in elkaar overloopt… Er is helaas geen mogelijkheid om dit handmatig te doen. Was er maar een knopje Crossfade Now to Next, dat zou nog eens ideaal zijn. Je kan wel een DJ app gebruiken – zie verderop.

Op de App zit dit bij Bibliotheek > Instellingen (wieltje rechtsboven) > Afspelen

Gebruik de Wachtrij

Op de computer: Zoek een nummer. Kan gewoon tijdens het draaien. Rechtsklik (of klik de drie puntjes) en kies In wachtrij zetten. Rechtsonder staat het wachtrij-ikoon. In die wachtrij kun je de volgorde van tracks nog aanpassen door ze te verslepen. Kan gewoon tijdens het draaien, zolang je maar niet een nummer dubbelklikt, want dan start het direct.

Spotify DJ tips

Op de Mobiele App: Zoek een nummer. Kan gewoon tijdens het draaien. Als je een nummer maar niet aanklikt, want dan start het direct. Klik de 3 puntjes en kies In  wachtrij zetten.

Maar waar is die Wachtrij dan? Niet bij Home. Niet bij Bladeren, Zoeken, Radio, en ook niet bij Bibliotheek. Nou ja zeg! Het zit linksonder bij het dakje, ofwel midden-onder bij de huidige track. Dan komt de player groot in beeld, met daarin dan rechtsboven het wachtrij-ikoon. Daar is-ie dus! Je kan dan de volgorde van de tracks verslepen, met het 3-streepjes-ikoon rechts naast elke track.

Spotify DJ tips

Alfabetisch sorteren kan ook, in elke Afspeellijst: veeg in de lijst naar beneden, en tik dan de 3-streepjes, rechtsboven, naast het zoekfilter.

Instellingen voor Afspelen op mobiel: Equaliser uit

Op je mobiel zie je de instellingen rechtsboven, als je eerst op Bibliotheek klikt. Eventueel moet je daarin ook nog naar links terugvegen totdat je rechtsboven het instelling-ikoon ziet staan. Bij Afspelen kan dan alles zoals onderstaand. Check ook of je Equaliser en de Bedieningsgeluiden UITstaan!

Spotify DJ tips

Vliegtuigmodus

Als je je mobiel gebruikt om te draaien dan hoor je je telefoon overgaan op de grote speakers. Lekker dan. Vliegtuigmodus dan maar.

Tracks zoeken binnen Afspeellijst

 • Zoeken kan simpel met het vergrootglas. Maar vaak wil je ook zoeken binnen een Afspeellijst:
 • Op de computer: bovenaan doorzoek je heel Spotify, maar verder naar onder kun je ook zoeken in de playlist: bij Filter (of tik ⌘-F)
 • Op de mobiele app, in een playlist: veeg naar beneden. Via de 3 streepjes kun je daar ook sorteren op Titel, Artiest, Toegevoegd of Persoonlijk (dat is je eigen volgorde)
 • Zoeken in DJay Pro:  het vergrootglas heeft een dropdown. Kies daar voor jouw playlist, of juist voor heel Spotify / iTunes

Download playlists voor offline gebruik

Wifi en 4G heb je inmiddels overal, maar mocht het er toch niet zijn, dan kun je van te voren playlists downloaden. Die blijven een maand staan, daarna worden ze automatisch gewist. In elke playlist kan je rechtsboven op “Downloaden” klikken. Op mobiel zit dat rechtsboven elke playlist, bij de drie puntjes. Je kan daarna Spotify in de offline modus zetten. Op de Mac zit dat op een rare plek, in Menu > Spotify. Op Mobiel zit het bij Instellingen > Afspelen (Instellingen staan rechtsboven, maar alleen bij Bibliotheek. En daarin moet je ook nog naar links terugvegen).

Als je DJay Pro gebruikt, moet je de wifi op je laptop WEL aanlaten, desnoods via Personal hotspot op je mobiel. Die Wifi is nodig voor allerlei details zoals BPM.

Bij Instellingen is ook een knop Data Saver. Alleen handig als je mobiele data wil besparen. Er worden dan minder plaatjes getoond en de Streaming kwaliteit wordt op Laag ingesteld. Moet je dus als DJ niet doen.

Verder verbruikt Spotify geen data uit je bundel als je T-Mobile hebt, ook niet in de online modus. Datavrije muziek heet dat. Ook Deezer, Apple Music en andere streaming diensten verbruiken bij T-Mobile geen data.

Geen wifi? 4G met personal hotspot

Als je geen wifi hebt kun je de 4G van je mobiel doorschakelen naar je laptop. Dat kan via Bluetooth, USB of wifi. USB is het handigst, dus met je iPhone-kabeltje. Op je iPhone ga je naar Instellingen > Mobiele data > Persoonlijke hotspot. Op je Mac gaat het verder vanzelf, of je klikt je het Wifi ikoon, en dan Open Netwerkvoorkeuren. Daar kies je dan je iPhone, en zet je eventueel de wifi uit.

Spotify DJ tips: Goede versie of remasters zoeken

Dat hoeft gelukkig in Spotify niet meer, want van de meeste tracks is vaak alleen maar de meest recente of de beste remaster beschikbaar. Blijft over dat je ook nog de goede versie moet hebben, van de juiste artiest. Kan nog best lastig zijn! Zet je per ongeluk de totaal verkeerde versie op!

Spotify DJ tips: afstandsbediening

Als je draait vanaf Spotify op je laptop of PC, dan kun je je mobiel als afstandsbediening gebruiken. Werkt ook zonder wifi, zelfs over 2G. Bij het opstarten van Spotify krijg je dan de vraag waar je de muziek wil afspelen. Of klik de groene tekst op de player, onderaan, om dat alsnog te kiezen.

DJ software zoals Djay Pro

Het is natuurlijk leuker om zelf te mixen, te beatmatchen, effecten en filters aan te zetten et cetera, als een echte DJ zeg maar. Daar zijn goede apps voor zoals Djay Pro. Die is betaalbaar (55,-), en werkt perfect op IOS en op computers. Je kan je lokale muziek (iTunes bibliotheek) daarin afspelen, en je kan het ook koppelen aan Spotify, zodat je die ook kan gebruiken in je DJ set. BPM en toonsoort staat er bij elk nummer bij, en je kan uit verschillende grafische interfaces kiezen. Er zijn ook gratis DJ-apps, of gratis versies, en die zijn ook best wel goed.

djay pro spotify mac ios iphone ipad

Digitale Audio Out, USB Sound Card, Dac

Ook al klinkt de hoofdtelefoon-uitgang van je Mac / iPhone / iPad best redelijk: het kan beter. Bovendien heb je twee aparte audio-uitgangen nodig: een voor het zaalgeluid en een voor je hoofdtelefoon. Met een USB audiokaart (DAC) kan dat. Beluister op je hoofdtelefoon de volgende track, terwijl de huidige track over de speakers klinkt. In de DJ-software kies je bij de hoofdtelefoon de mini-jack van je Mac, en de DAC voor het zaalgeluid / PA. In dit artikel een aantal tips, tests en reviews over de beste DAC’s. De  beste goedkope is deze Breeze Audio / K.GuSS voor 24,-. De beste DAC met analoge ingangen is deze  Focusrite Scarlett van 135,-.

Focusrite USB audio interface
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC: perfect voor DJ’s maar ook voor de HiFi huiskamer

USB MIDI Controllers

Met een externe Midi controller heb je alles in één. Op zo’n controller zitten alle fysieke knopjes: faders, toonregeling, scratch-pads, sync-buttons et cetera. Ze zijn er in alle soorten en maten, de goedkoopste zijn iets van 100 euro. Vaak zit er ook al een audiokaart in, dus dan heb je die USB DAC van hierboven niet nodig. Er zijn modellen met een dock voor je iPhone of iPad, of met USB voor je laptop, of met allebei. Een tip is de Numark Party Mix, zie ook de review daarover:

numark party mix midi controller spotify dj

iTunes en Spotify

Veel tips die hierboven staan kun je ook in iTunes gebruiken. Je kan iTunes ook opstarten met Alt ingedrukt: dan kun je een aparte DJ-bibliotheek maken, die bijvoorbeeld op een externe schijf of SD-kaart staat.

Voeg deze Library toe aan Spotify, via Spotify > Voorkeuren > Lokale bestanden.
Je kunt lokale bestanden dan afspelen bij Bibliotheek > Lokale bestanden
Je kunt ze herkennen aan het download-pijltje achter de track.
Van tracks die al in Spotify stonden, wordt nu het lokale iTunes-bestand gebruikt. Beter! Want je lokale bestanden kunnen bijvoorbeeld zelfs 24 bit HD zijn.

Karaoke

Met de app MusiXmatch kan je de lyrics tonen zodat je mee kan zingen, Karaoke style. De tekst scrollt automatisch en kun je ook kanjergroot full screen zetten. Als je software gebruikt zoals DJay Pro dan kun je ook het Mid uit de muziek halen, dan haal je een beetje de originele stem weg. Dat kan nog veel beter met de VST plugin 2s-vocal-remover. Nadeel is dan weer dat MusiXmatch niet werkt met DJay Pro. En voor Karaoke heb je ook een goede microfoon nodig, en eigenlijk ook een mengpaneel, en een groot scherm. Best wel een dingetje dus.

Nog wat DJ tips, als we toch bezig zijn

 • DJay Pro: als je je Library verandert (je voegt bijv wat toe) dan moet je de Library refreshen want anders zie je die tracks niet
 • Je kan je Library beter van tevoren opnieuw Analyzen. Het kan ook wel tijdens het draaien maar dat duurt best lang per track. Eenmaal gedaan blijft die info (BPM en toonsoort etc) onthouden, ook je cue- en startpoints, als je de library maar laat staan waar die stond.
 • Sorteer op BPM. Naarmate de set (of het blokje) vordert kies je steeds hogere BPM, zodat de energie steeds hoger wordt.
 • Beatmatchen:  Lock de tone, zodat de toonhoogte niet veranderd. Start de nieuwe track op het juiste moment (op de 1, en dan ook nog aan het eind /begin van een couplet/refrein). Kies dan bij de huidige track Sync, of schuif langzaam het tempo naar het tempo van de nieuwe track. Zet dan de fader (langzaam of snel) om. Combineer dat eventueel met EQ / filters. Zodat je bijvoorbeeld Bass, Mid of High uit de oude track weghaalt, en die vervangt door Bass, Mid of High van de volgende track.
 • Een ander truukje is om markers / cuepoints te zetten in de nieuwe track, en op de maat van de oude track die als Sample te gebruiken. Op die manier kun je ook grote sprongen in BPM maskeren.
 • Een veelgebruikte truuk is om in het stukje voor de drop (de drop is wanneer de beat met de bassdrum er weer in komt) de bas er langzaam uit te halen. Precies op de drop gooi je de bas dan weer voluit.

8 Reacties

 1. Hoi Aartjan, tof stuk! Precies waar ik naar zocht.
  Ik ben van plan om te gaan draaien met een externe focusrite en DjayPro.
  Nou weet ik alleen niet of er internet/wifi op de locatie aanwezig is.
  Ik kan mijn spotify playlisten wel offline zetten maar als er geen internetverbinding is kan DjayPro geen verbinding maken met Spotify.

  Weet jij of ik data gebruik als ik van mijn iphone een hotspot maak en binnen DjayPro met Spotify ga draaien met lijsten die op offline staan?

  Alvast bedankt,
  Wim

  1. Ik heb laatst gedraaid met Spotify in offline modus maar wel met wifi aan, in Djay Pro. Dat ging helemaal goed. Ik denk dat de offline nummers geen data verbruiken, ook niet in DJay Pro, maar dat Djay Pro alleen internet nodig heeft voor extra dingen zoals BPM en toonsoort van elk nummer.

   Maar wat belangrijker is: Spotify verbruikt helemaal geen data meer uit je bundel in de meeste abonnementen, zelfs niet in de online modus. Want alle streaming diensten mogen dat nu! Probleem opgelost!

   1. Mag ik eens vragen hoe je dat doet, is zeer interessant mijn internet viel uit en kon dus niet verbinden met spotify, wil je aub eens uitleggen hoe jij dat doet, alvast merci

    1. Eerst de playlist offline zetten: Playlist Rechtsklik (of 3 puntjes) > Downloaden.
     Dan in Spotify > Menubalk Spotify > Offline modus kiezen.
     En dan dus je wifi WEL aanlaten gek genoeg, evt via Personal hotspot van je mobiel. Wifi is mogelijk nodig voor een paar details zoals BPM of iets met registratie, of alleen voor Djay Pro.

 2. Dag Aartjan
  Interessante info, bedankt.
  Kan ik ergens iets aanklikken zodat elke nummer na het spelen gewoon automatisch stopt? Voor de radioprogramma’s die ik maak zou dat heel handig zijn.
  Alvast bedankt, Luc

 3. ik heb nu ook djay pro voor op de windows laptop alleen speelt hij de spotify nummers niet volledig af hij begint op driekwart van het nummer weer overnieuw. kan niet ontdekken waar dit aan ligt het aftellen gaat ook gewoon door en je kan niet zien dat hij terug springt echt klote =(

Geef een reactie