Spotify DJ tips

Feestje? Tegenwoordig heeft iedereen Spotify, dus de hitjes van dit moment en alle vergeten hitjes van vroeger heb je gewoon allemaal direct binnen handbereik. En wifi heb je niet eens meer nodig, met je snelle 4G. Hier een paar Spotify DJ tips om muziek te draaien op feestjes, vanaf je mobiel, iPad of laptop. 

Spotify DJ tip: streaming in hoge kwaliteit

Als je een Premium account of een Family Account hebt, dan kun je in de Voorkeuren van Spotify het geluid op Hoge Kwaliteit zetten. In de App zit dit bij Bibliotheek en dan de Instellingen-knop rechtsboven. Hoe harder je de muziek zet, hoe hoger de geluidskwaliteit moet zijn. En dat is op feestjes dus extra belangrijk.

Tip 2: Vliegtuigmodus

Je moet natuurlijk niet gebeld worden tijdens je set!

Spotify DJ tips: hetzelfde Volume

De ene track klinkt harder dan de andere. Dat is niet erg handig op de dansvloer. Er is een knop in de Voorkeuren van Spotify, onderaan bij Geavanceerde Instellingen: ”Hetzelfde volume instellen voor alle nummers”. Die kan AAN.

Op de mobiele App: Bibliotheek > Instellingen > Afspelen > Audionormalisatie

Crossfade

Als je geen DJ software hebt, dan zit er gelukkig in Spotify in ieder geval nog een automatische crossfade: in de Voorkeuren, onderaan bij Geavanceerde Instellingen. Zet de schuif daar maximaal naar rechts, op 12 seconden. De kans is nu redelijk groot dat er geen grote pauzes vallen, en het allemaal vanzelf wat lekkerder in elkaar overloopt… Er is helaas geen mogelijkheid om dit handmatig te doen. Was er maar een knopje Crossfade Now to Next, dat zou nog eens ideaal zijn. Je kan wel een DJ app gebruiken – zie verderop.

Op de App zit dit bij Bibliotheek > Instellingen > Afspelen

Gebruik de Wachtrij

Op de computer: Zoek een nummer. Kan gewoon tijdens het draaien. Rechtsklik (of klik de drie puntjes) en kies In wachtrij zetten. Rechtsonder staat het wachtrij-ikoon. In die wachtrij kun je de volgorde van tracks nog aanpassen door ze te verslepen. Kan gewoon tijdens het draaien, zolang je maar niet een nummer dubbelklikt, want dan start het direct.

Spotify

Op de Mobiele App: Zoek een nummer. Kan gewoon tijdens het draaien. Als je een nummer maar niet aanklikt, want dan start het direct. Klik de 3 puntjes en kies In  wachtrij zetten.

Maar waar is die Wachtrij dan? Niet bij Home. Niet bij Bladeren, Zoeken, Radio, en ook niet bij Bibliotheek. Nou ja zeg! Het zit linksonder bij het dakje, ofwel midden-onder bij de huidige track. Dan komt de player groot in beeld, met daarin dan rechtsboven het wachtrij-ikoon. Daar is-ie dus! Je kan de volgorde van de tracks verslepen, met het 3-streepjes-ikoon rechts naast elke track.

Instellingen voor Afspelen op mobiel: Equaliser uit

Op je mobiel zie je de instellingen rechtsboven, als je eerst op Bibliotheek klikt. Eventueel moet je daarin ook nog naar links terugvegen totdat je rechtsboven het instelling-ikoon ziet staan. Bij Afspelen kan dan alles zoals onderstaand. Check ook of je Equaliser en de Bedieningsgeluiden UITstaan!

DJ Apps zoals Djay Pro

Het is natuurlijk leuker om zelf te mixen, te beatmatchen, effecten en filters aan te zetten et cetera, als een echte DJ zeg maar. Daar zijn goede apps voor zoals Djay Pro. Die is betaalbaar (55,-), en werkt perfect op IOS en op computers. Je kan je lokale muziek en je iTunes bibliotheek gebruiken, en je kan het ook koppelen aan Spotify, zodat je die ook kan gebruiken in je DJ set. BPM en toonsoort staat er bij elk nummer bij, en je kan uit verschillende grafische interfaces kiezen.

Zo’n app werkt nog beter met een externe audiokaart:

Digitale Audio Out, USB Sound Card, Dac

Ook al klinkt de hoofdtelefoon-uitgang van je Mac / iPhone / iPad best redelijk: het kan beter. De audio kan via USB naar een externe audiokaart (of DAC). Met een USB-DAC kan je dan ook op je hoofdtelefoon de volgende track beluisteren, terwijl de huidige track over de speakers klinkt. In de voorkeuren van je DJ-software kies je dan als hoofdtelefoon-uitgang de mini-jack van je Mac zelf, en kies je de DAC als uitgang voor het zaalgeluid / PA.

Supertip: Fiio i1

Op IOS kan je uit de Lightning-poort digitale audio halen via een Fiio i1 voor 50,-. Dit ding is sowieso een enorme aanrader: hoge kwaliteit audio uit je iPhone door de ingebouwde mini-DAC, en met microfoon op zodat je ‘m met elke hoofdtelefoon kan gebruiken. Het snoer is precies lang genoeg en alle controls zitten er op (volume en telefoon opnemen). Een slim en goed ding. Hoge kwaliteit voor een lage prijs. Hier kan Apple nog wat van leren.

Op een laptop gebruik je een USB sound card oftewel DAC, bijvoorbeeld  een Fiio K1 (50,-), een DacMagic XS van Cambridge Audio (120,-), een Firestone Spitfire HD of een Cambridge Audio Dac Magic 100. Of  – nog beter voor DJ’s: deze Focusrite Scarlett van 130,-. Voordelen van deze laatste zijn:

 • Output met gebalanceerde jack (in plaats van huiskamer-tulp)
 • Input 2x jack / XLR (bijvoorbeeld voor gitaren en microfoons)
 • Hoofdtelefoonaansluiting met eigen volume
 • Geen stroomadapter nodig (gaat via USB)
 • Fantoomvoeding voor de microfoons
 • Schakelen tussen line/instr
 • Grote master volume knop
 • Gain knop per input

Allemaal erg slim en handig. Geen wonder dat het een enorme hit is op dit moment. Ook door hoge geluidskwaliteit: 24bit / 192 kHz. Dus ook geschikt om in de huiskamer als Hifi-audio-DAC te gebruiken.

Focusrite
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC: perfect voor DJ’s maar ook voor de HiFi huiskamer

Goedkoper kan ook: bijvoorbeeld deze Ugreen USB Sound Card voor 9,- (wel aardig  maar niet top). Of de Orico SC1 (8,- ook afgekeurd, wel handig en goed, alleen niet super hifi, wel veel beter dan de Ugreen). Met hele goedkope sound cards moet je mazzel hebben. Ik heb eens een SJ-588 voor 3,- gekocht die ongelofelijk goed klonk, maar die ik niet meer kan vinden. Meestal zijn die goedkope dingen superslecht, zoals deze Vodool sound card: die klinkt totaal waardeloos.

Of probeer deze van Breeze Audio voor 25,- (binnenkort met een review hier). Nog goedkoper, maar door mij afgekeurd vanwege te lage geluidskwaliteit was de Zhilai H1 voor 7,-

Een voordelige maar heel goede externe USB-geluidskaart is de Fiio K1. Deze is ook nog eens superklein en superlicht (11 gram en 5x2x1 cm) en kost ook maar 50,-. Het USB-snoertje zit erbij, en je kan ook apart nog een snoer voor je smartphone kopen, zodat je ‘m ook direct uit je iPhone kan gebruiken. Er zit verder niks op, ook geen volume, en dit is de kleinste en lichtste USB-DAC waar nog steeds een heel goed geluid in zit. Alhoewel de veel duurdere DAC’s hierboven nog wel ietsje beter en warmer klinken.

Download playlists voor offline gebruik

Wifi en 4G heb je inmiddels overal, maar mocht het er toch niet zijn, dan kun je van te voren playlists downloaden. Die blijven een maand staan, daarna worden ze automatisch gewist. In elke playlist kan je rechtsboven op “Downloaden” klikken. Op mobiel zit dat rechtsboven elke playlist, bij de drie puntjes. Je kan daarna Spotify in de offline modus zetten. Op de Mac zit dat op een rare plek, in Menu > Spotify. Op Mobiel zit het bij Instellingen > Afspelen (Instellingen staan rechtsboven, maar alleen bij Bibliotheek. En daarin moet je ook nog naar links terugvegen).

Je kan de wifi beter WEL aanlaten, evt via Personal hotspot van je mobiel. Die Wifi is mogelijk nodig voor een paar details zoals BPM of iets met registratie, of alleen voor Djay Pro. Ben ik nog niet helemaal uit.

Verder verbruikt Spotify geen data uit je bundel in de meeste abonnementen, ook niet in de online modus.

Spotify DJ tips: Goede remasters zoeken

Dat hoeft gelukkig in Spotify niet meer, want van de meeste tracks is vaak alleen maar de meest recente of de beste remaster beschikbaar. Alhoewel soms een oudere remaster juist weer beter kan zijn qua Dynamic Range (zie mijn blog daarover).

Spotify DJ tips: afstandsbediening

Als je draait vanaf Spotify op je laptop of PC, dan kun je je mobiel als afstandsbediening gebruiken. Werkt ook zonder wifi, zelfs over 2G. Bij het opstarten van Spotify krijg je dan de vraag waar je de muziek wil afspelen. Of klik de groene tekst op de player, onderaan, om dat alsnog te kiezen.

Geen wifi? 4G met personal hotspot

Als je geen wifi hebt kun je de 4G van je mobiel doorschakelen naar je laptop. Dat kan via Bluetooth, USB of wifi. USB is het handigst, dus met je iPhone-kabeltje. Op je iPhone ga je naar Instellingen > Mobiele data > Persoonlijke hotspot. Op je Mac gaat het verder vanzelf, of je klikt je het Wifi ikoon, en dan Open Netwerkvoorkeuren. Daar kies je dan je iPhone, en zet je eventueel de wifi uit.

iTunes

Veel tips die hierboven staan kun je ook in iTunes gebruiken. Je kan iTunes opstarten met Alt ingedrukt. Dan kun je een aparte bibliotheek maken voor je dj set, die bijvoorbeeld op een externe schijf staat. In de voorkeuren kun je aangeven dat je de tracks in de map op de externe schijf wil laten staan (of dat ze geïmporteerd moeten worden).

6 Reacties

 1. Hoi Aartjan, tof stuk! Precies waar ik naar zocht.
  Ik ben van plan om te gaan draaien met een externe focusrite en DjayPro.
  Nou weet ik alleen niet of er internet/wifi op de locatie aanwezig is.
  Ik kan mijn spotify playlisten wel offline zetten maar als er geen internetverbinding is kan DjayPro geen verbinding maken met Spotify.

  Weet jij of ik data gebruik als ik van mijn iphone een hotspot maak en binnen DjayPro met Spotify ga draaien met lijsten die op offline staan?

  Alvast bedankt,
  Wim

  1. Ik heb laatst gedraaid met Spotify in offline modus maar wel met wifi aan, in Djay Pro. Dat ging helemaal goed. Ik denk dat de offline nummers geen data verbruiken, ook niet in DJay Pro, maar dat Djay Pro alleen internet nodig heeft voor extra dingen zoals BPM en toonsoort van elk nummer.

   Maar wat belangrijker is: Spotify verbruikt helemaal geen data meer uit je bundel in de meeste abonnementen, zelfs niet in de online modus. Want alle streaming diensten mogen dat nu! Probleem opgelost!

   1. Mag ik eens vragen hoe je dat doet, is zeer interessant mijn internet viel uit en kon dus niet verbinden met spotify, wil je aub eens uitleggen hoe jij dat doet, alvast merci

    1. Eerst de playlist offline zetten: Playlist Rechtsklik (of 3 puntjes) > Downloaden.
     Dan in Spotify > Menubalk Spotify > Offline modus kiezen.
     En dan dus je wifi WEL aanlaten gek genoeg, evt via Personal hotspot van je mobiel. Wifi is mogelijk nodig voor een paar details zoals BPM of iets met registratie, of alleen voor Djay Pro.

 2. Dag Aartjan
  Interessante info, bedankt.
  Kan ik ergens iets aanklikken zodat elke nummer na het spelen gewoon automatisch stopt? Voor de radioprogramma’s die ik maak zou dat heel handig zijn.
  Alvast bedankt, Luc

 3. ik heb nu ook djay pro voor op de windows laptop alleen speelt hij de spotify nummers niet volledig af hij begint op driekwart van het nummer weer overnieuw. kan niet ontdekken waar dit aan ligt het aftellen gaat ook gewoon door en je kan niet zien dat hij terug springt echt klote =(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *