Zonnelader (solar charger) 2024: zonnepaneel met accu of powerbank

zonnepaneel zonnelader

– Update: 23 januari 2024 –

Telefoons, laptops, verlichting, speakers en koptelefoons kun je onbeperkt opladen met een zonnepaneel. Zo’n zonneladerset is ideaal voor vakantie, boot of tuinhuis. Ik heb al jarenlang veel setjes samengesteld, in allerlei soorten en maten. Hier alles over de beste zonnelader-sets.

– – Moet het heel KLEIN? Zie de DRAAGBARE zonnelader – –
– – Moet er een koelkast op? Zie dit artikel – –
– – Moet het GROOT en superkrachtig? Zie dit artikel – –

Zonnelader voor camping / camper / boot / tuinhuis

Een klein 20 Watt zonnepaneeltje met een 12V accu + regelpaneel is eigenlijk al prima, in de zomer – zolang je er geen koelkast op doet, of andere zware apparaten zoals waterkoker, wasmachine, kachel of kookplaat. Heb ik al een jaar of tien, op camping en tuinhuis. Een 100 Watt paneel is nog krachtiger, ook bij bewolking en in de winter, en ook niet meer zoveel duurder. Daarom eerst wat 100W zonneladersets, zowel in onderdelen als in complete sets, als beste advies. Met verderop meer uitleg:

Zonnelader-set met twee onderdelen

 1. A. Een zonnepaneel van Allpowers: dat is een goed merk, meestal de beste in vergelijkende tests. Hier allerlei panelen van Allpowers. Het staat soms ook in Nederland op BOL.com. Of ook op Amazon.nl
  B. Of een vast 100W-120W paneel van glas/aluminium, monokristallijn.
  (of deze grotere krachtigere van 175W)
  Op AliExpress kan ook: deze Dokio 100W.
  Of op Amazon.nl deze hier.
 2. En daar dan een powerstation bij zoals deze. Of deze allernieuwste LiFePo-power station. Op zo’n power station zit een accu, bijpassende regelaar, USB + USB-C, 12V output en input en meestal ook een 220V stopcontact (let erop of je zuivere sinus wil en check dan of dat erop zit: dat zit niet op allemaal).

Bij elkaar is dat een complete set, geschikt voor alles, voor een heel gezin – behalve dan voor koelkasten en stroomvreters zoals waterkokers en zo. Voor een verdubbelde opbrengst verplaats je het paneel drie keer per dag loodrecht naar de zon. Binnen achter ramen is de opbrengst maar een derde.

De opgegeven Wattages haal je vrijwel nooit, die zijn alleen in optimale condities.

Complete zonneladersets

Er zijn ook complete zonneladersets inclusief het zonnepaneel. Met powerstation, met USB, USB-C en 220V stopcontact, zoals deze set op BOL.com:

Topset met alles-in-een: zonnepaneel, accu, 5V USB, 12V DC, 220V AC. Alleen geen zuivere sinus (zie verderop).

Nog zo’n complete set op BOL.com is deze zonneladerset van Allpowers, met 220V, 300W vermogen, 120W zonnepaneel, 288Wh capaciteit:

Deze heeft wel zuivere sinus, verderop uitleg daarover, bij “Omvormers”.

Of deze krachtige set: Ecoflow Delta 2. Die kan zelfs 1800W leveren, continu. Het zonnepaneel is 200W. Er zit een DC ingang op voor extra zonnepanelen en een 12V DC uitgang, en 2x USB + USB-C high power (100W). En een 220V stopcontact met zuivere sinus. Met 1024Wh capaciteit, uitbreidbaar. Ecoflow is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en populairste merk Power Stations.

Het kan nog krachtiger en groter: deze BLUETTI set met 400W aan zonnepanelen en zuivere sinus op de 220V. Hij kan 2000W aan continue stroom leveren, dus genoeg voor stroomvreters als Espressomachine, magnetron, tosti-ijzer en waterkoker. Ook geschikt voor een koelkast en het opladen van ebikes. Perfect voor campers, tuinhuis of boot. De LifePo thuis-accu die er bij zit is 2000Wh (dus een 1000W apparaat kan er bijvoorbeeld 2 uur op draaien). In de wintermaanden leveren de 400W panelen uiteraard wat minder op, maar je hebt dan ook minder koeling nodig is (dat kan gewoon buiten). Verwarming kan zelfs ook nog elektrisch en zuinig met verwarmde kleding.

Je kan ook goedkope zonneladersets kopen zonder accu maar wel met laadregelaar en bekabeling. Dan koop je er zelf een loodaccu bij. Zoals deze 100W set waar je elke 12V accu op aan kan sluiten:

zonneladerset voordelig

Daar kan dan ook nog een USB-C en 220V omvormer bij (nr. 3 en 4 uit het rijtje hieronder). Een powerstation kan je namelijk ook goedkoop vervangen door de volgende onderdelen:

 1. Een regelpaneel, zoals deze solar controller. Die regelt de stroom van zonnepaneel naar accu.
 2. Een 12 Volt loodaccu van 9Ah of groter. Of de nieuwste LiFePo accu’s.
 3. Een krachtige USB-C autolader van 65W met USB en USB-C. Zie deze blog.
 4. Van 12V kan je 220V maken met een zuivere sinus omvormer (zie verderop meer info)

Al die onderdelen kun je ook veel goedkoper op AliExpress kopen. Soms is het daar van slechte kwaliteit, maar vaak is het ook net zo goed en drie keer zo goedkoop:

AliExpress zonnelader-sets in onderdelen

 1. Dit 100W monokristallijn glaspaneel
 2. Een MPPT laadregelaar
 3. Een krachtige powerbank of een nieuwere LiFePo-accu.
 4. En dan deze 65W car charger, met USB en USB-C en een car socket
 5. Als je 220V nodig hebt deze zuivere sinus inverter

Zo kan je ook een krachtige set maken die veel goedkoper is. Je kan nummer 2 t/m5 ook vervangen door een powerstation zoals deze van 290WH, DC input voor zonnepanelen, 12V output, 220V stopcontact met zuivere sinus, USB en USB-C:

Of een van de nieuwste LiFePo power stations (Lithium Ferro), zoals deze in allerlei varianten:

lifepo power station

Groot zonnepaneel

Je kan ook meteen een groot zonnepaneel doen, zoals deze van 380W. Dat zijn de panelen voor grote installaties op het dak. Die zijn 36V, en dan moet de rest van het systeem bij voorkeur een 24V systeem zijn. Ik heb dat zo ook in mijn tuinhuis: twee accu’s van 12V in serie, met de plus op de min. Het regelpaneel moet dan ook geschikt zijn voor 24V (maar dat is meestal zo). En de omvormer ook.

Verlichting en bedrading

Voor verlichting zie deze blogs. Neem voor de bedrading 16AWG, maar als de kabels erg lang moeten, met hogere stroompieken zoals uit een 300W zonnepaneel, neem dan de dikkere 10AWG. Bij 12V moet je dikkere kabels gebruiken dan bij 24V. Zie voor meer info over bekabeling deze blog.

Opmerkingen

 • Een loodaccu kan veel beter tegen de kou dan een lithium accu, maar je moet ‘m ook in de winter af en toe bijladen: een te lege loodaccu gaat kapot.
 • Mijn indruk is dat glazen panelen veel langer meegaan dan flexibele panelen.
 • Bij meer dan 250W is een 24V systeem beter dan 12V, zie deze blog.
 • Wil je de maximale opbrengst, richt het zonnepaneel dan drie keer per dag loodrecht naar de zon. Dus in de ochtend laag naar Oost, in de middag hoog naar Zuid, en in de namiddag laag naar West.

Amazon.nl zonnelader-set in onderdelen

 1. Dit zonnepaneel van 100W. Glazen monokristal voor hogere opbrengst.
 2. Deze USB-C 65W autolader. Zie deze blog.
 3. Powerbank met USB C en 60W
 4. Een gewone loodaccu hebben ze niet op Amazon, dus die moet op BOL.com: een 12 Volt loodaccu van 9Ah of groter. Of de nieuwste LiFePo accu’s.
 5. Bij een loodaccu heb je een regelpaneel nodig, zoals dit goedkope regelpaneel of, nog veel beter: deze MPPT solar controller.
 6. Van 12V kan je 220V maken met een zuivere sinus converter.

Amazon.nl complete zonneladersets

100W of 300W zonnepaneel?

Een 100W zonnepaneel is ongeveer een meter groot en geschikt voor 12V. Ideaal voor tuinhuisjes, boten, tenten en caravans. Als je er 2 of 3 hebt (300W) kun je zo zelfs een zuinige koelkast van stroom voorzien. Grotere 300W zonnepanelen zijn er ook: zoals dit 320W zonnepaneel. Of dit 360WP zonnepaneel op BOL.com. Die grote panelen zijn voor 24V systemen, en dat kan met twee accu’s:

 • PARALLEL: met de Plus op de Plus, dan blijft het 12V met dubbel Ampere.
 • IN SERIE: met de Plus op de Min, dan wordt het 24V

Zie ook de blog over een koelkast op zonnestroom.

Omvormers: maak van 12V gewone 220V

Met een DC naar AC converter kun je 12V of 24V omvormen naar gewone 220V. Zodat je elk apparaat met gewone stekker erin kan doen. Zo’n omvormer zit dus meestal al op een power station. Maar je kan ze ook gewoon los kopen.

Bijvoorbeeld deze van 300W. Werkt prima! Ik laad mijn dikke Harman Kardon speaker er mee op, mijn elektrische fiets, heggeschaar en oude laptops die geen USB-C hebben.

MAAR: deze is niet “zuivere sinus“, dus niet geschikt voor apparaten met wisselstroom-motor (zoals wasmachine, wasdroger, en misschien ook koelkast). Dan heb je een zuivere sinus inverter nodig, zoals deze. Getest en goed bevonden. Alleen maakt hij herrie, door de ventilator. Ik heb ‘m daarom open geschroefd, en een schakelaartje op het draadje naar de ventilator gezet. Nu kan ik de ventilator uitzetten, zolang hij niet te heet wordt.

Zo’n Pure Sinus Inverter kan ook groter, bijvoorbeeld deze van 4000W. In Nederland kan het ook, zoals deze omvormer.

300W omvormer
300W omvormer: maakt van 12V gewone 220V. Maar dit is geen zuivere sinus, dus eerst dubbelchecken of jouw apparaat hier wel op kan.
DC naar AC omvormer
Zo sluit je de omvormer naar 220V aan

Op de uitgang van het regelpaneel zet je dus die 220V inverter. Je moet eerst bepalen hoeveel Watt je nodig hebt. Apparaten zoals een waterkoker, magnetron, broodrooster of espressomachine zijn vaak 1000W en die werken dan niet op een 300W omvormer. Bij een omvormer staat ook het piekvermogen: dat is meestal het dubbele van het gewone vermogen, maar dat kan hij maar kortstondig leveren, hooguit een paar minuten.

Als er niet bijstaat dat het Pure Sinus is, dan is het Gemodificeerde sinus:

Nadelen Gemodificeerde Sinus:

 • Niet geschikt voor alles met elektrische motor, ook niet voor koelkasten of airco’s. Een Senseo of Nespresso kan er ook niet op.
 • Meer storing en brom.
 • De oplaadspoelen in elektrische tandenborstels sneuvelen vaak.
 • LCD en plasmatelevisies werken niet (goed) of je hoort een brom.

24V of 12V

Vrijwel alle panelen onder de 200W zijn 18V. Dat past op 12V accu´s. Met de grotere 300W panelen (36V) moet je een 24V systeem maken. Dat moet met twee identieke accu’s in serie. Bij zowel 12V als 24V kan je wel dezelfde MPPT laadregelaar gebruiken. Getest en goed bevonden.

Voor 24V moet je twee grote loodaccu’s hebben. De laadregelaar-uitgang sluit je eerst aan op de accu’s (in serie voor 24V: de plus op de min). Daarna kan het zonnepaneel in de ingang van het regelpaneel.

Regelpaneel: solar controller

Een regelpaneel zit al in een power station, maar kun je ook los kopen. Er zijn twee soorten: PWM en MPPT. Dat laatste is beter, want dat levert aanzienlijk meer stroom op. Hier meer info over de instellingen van regelpanelen.

MPPT solar controller regelpaneel zonnepaneel
MPPT regelpaneel, voor 100W tot 250W. Getest: Topding.

Het MPPT regelpaneel hierboven is top, ik had de 20A-versie. Inmiddels heb ik ook deze MPPT controller (40A) hieronder, ook getest en goed bevonden. Voordelen van deze zijn: 40A, extra DC in- en uitgang, 2 x USB uitgangen. Nog een nieuwere (en betere) is deze MPPT Tracer, vanuit de EU.

Dit is mijn favoriet: MPPT met DC 12V input / output, 2x USB en veel mogelijkheden in het menu. Ook geschikt voor 24V.
Een MPPT tracer, met alle kabels en toebehoren vanuit de EU, voor als je het ECHT goed wil doen.

Een kleine compacte zonnelader?

Ik heb jarenlang meerdere kleine zonneladers uitgeprobeerd. Dat was allemaal niks. Misschien net voor één iPhone. zonneladerWesterse merken zijn dezelfde als de goedkope op AliExpress maar dan vijf keer zo duur. Zoals de WakaWaka Powerplus van 70,-. Het zonnepaneel is niet alleen veel te zwak, de batterij ook. Of de SolarGorilla van 180,-. Dat was dan een groot en duur ding, zogenaamd 10W maar toen ik ‘m ging nameten gaf die met volle zon 2W (5 Volt met 0,4 Ampere). Zie de blog over kleine draagbare zonneladers.

Een powerbank en zonnepaneel kunnen ook beter los van elkaar: een goed zonnepaneel gaat soms wel 30 jaar mee, een powerbank maar 5 jaar.

Ah! Capaciteit! Of Wh?

Ah is Ampère-uur: 1Ah betekent dat de batterij 1 Ampère gedurende 1 uur kan leveren, bij een bepaald Voltage. Bij loodaccu’s is het vaak met 12V. Maar bij powerbanks is dat vaak maar met 5V, of zelfs maar met 3,7V.

Watt = Volt x Ampère

Je kan Ah beter vervangen door Wh: dat is Watt per uur. Dat is namelijk niet afhankelijk van het Voltage. 100Wh betekent dat een apparaat van 100W een uur kan draaien.

Een 12V lood-accu van 10 Ah kan 10 uur lang 12V met 1A (=12W) geven.
Omgerekend naar Wh is dat 120 Wh (10 x 12).

Een grote 12V lood-accu (die in je auto zit) is vaak rond de 40Ah. Oftewel 480Wh. Een 20W paneel kan zo’n accu pas na 3 dagen volle zon vullen. Neem een 100W paneel als je zo’n accu echt gaat gebruiken: Die vult zo’n accu in een halve dag.

Als onderhoudslader voor een auto-accu is een 10W-paneeltje ook voldoende (een lood-accu gaat kapot als hij te lang te leeg is).

Voor een koelkast heb je minstens 300 Watt aan zonnepanelen nodig, met grote accu’s, bijvoorbeeld twee van deze 100Ah AGM accu’s of een grote 200Ah AGM accu. In Wh is dat 2400 Wh minstens.

 • Als je 24 Volt wil kun je twee identieke volgeladen 12V accu’s in serie zetten: de Min van de ene op de Plus van de andere.
 • Wil je dubbele capaciteit dan zet je die accu’s parallel: de Plus op de Plus, en de Min op de Min. Dan blijft het 12V.

Thuis-accu LiFePo: groter en krachtiger

Voor een compleet off grid huishouden zijn er thuis-accu’s (LiFePo). Een 5KWH thuisaccu kost rond de 1.500 euro. Voor een geheel huishouden zou je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik. Het kan ook veel kleiner, zoals hier vier LifePo-cellen voor 600,-. Dat is vergelijkbaar met een 12V accu van 105Ah (1200 Wh).

Je kan allerlei varianten kiezen, zoals bij deze LiFePo-accu’s.

En met acht cellen oftewel ongeveer 2,5KWH kun je een 24V-systeem maken dat krachtig genoeg is voor een tuinhuis inclusief een kleine koelkast. Voor een tuinhuis of camper, met een zuinige koelkast, plus al je telefoons, speakers, led-verlichting, laptop en iPad is 2,5KWH meestal wel genoeg, en dat kan je in de zomer al met één 360W zonnepaneel opladen.

In de toekomst is het allemaal USB-C

Met USB-C kan je straks alles opladen, ook laptops. De kabel regelt de stroom en het Voltage, tot 100W. De USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Zie het artikel over USB-C.

Grote Zonnelader: 300W (boot, tuinhuis, caravan)

 1. Een modern 300W paneel:
 2. MPPT regelpaneel zoals deze voor 18 euro of anders deze MPPT controller (16,-)
 3. 2 x een 120Ah 12V Lood-accu (220,-)
  Zet de twee accu’s paralleel (de plus op de plus en de min  op de min) dan blijft het 12V.

Hier zou je zelfs een (zuinige) koelkast op aan kunnen sluiten:

 1. Een zuinige A+++ compressor koelkast op 12V, bijvoorbeeld deze INDEL 42L met gemiddeld verbruik van 14W (630,-).
  Of een zuinige koelkast op 220V met energielabel A met een zuivere sinus inverter. Of deze goedkope kleine 60W koelkast op 220V voor € 85,-.
 2. 2X 105Ah 12V Lood-accu (185,- per stuk)
  of 2x 120Ah 12V Lood-accu (220,- per stuk)
 3. 300W aan zonnepaneel, bijvoorbeeeld 2x 150W zonnepaneel tesamen voor 110,-
 4. MPPT regelpaneel zoals deze (18,-) of anders deze MPPT controller (16,-)

Zie ook het artikel over het Instellen van het regelpaneel.

En het artikel over Koelkast of koelbox op zonnestroom.

Een laadregelaar met USB-C is er nog niet. Tussenoplossing: een gewone  laadregelaar met 2x USB (10,-) tussen zonnepaneel en accu. Veel apparaten kunnen dan direct in de 12V uitgang of in de USB. Voor USB-C doe je een car socket (1,-) in de 12V DC uitgang waar dan een USB-C car charger met 60W in kan.

car socket sigaretaansteker vrouwtje female

LED verlichting op 12V of 5V USB

Zie de blog over LED lampen en Led snoeren

Oplaadbare batterijen op zonnestroom

Gewone oplaadbare batterijen (zoals AA en AAA) kun je ook opladen met 12 Volt accu’s of 12 Volt powerbanks. Je hebt dan een 12V batterijlader nodig (19,-). Zo kun je alle apparaten waar gewone batterijen inzitten van zonnestroom voorzien. Ook accu’s van camera’s kan je zo opladen – als je een 12Volt (auto)lader voor dat type accu kan vinden.

oplaadbare batterijen opladen met 12V oplaadbare batterijen opladen met 12V

Zonnepaneel en powerbank doormeten?

zonnepaneel doormetenGrote zonnepanelen kan je doormeten met een Volt-Ampere meter (2,-). Op de grotere regelpanelen zit dat al ingebouwd. USB kan je doormeten met een USB-stroommeter:

Doormeten doe je zo: doe de USB-meter in het zonnepaneel en kijk je hoeveel Volt er is. Vervolgens sluit je een powerbank, iPad of iPhone aan op het metertje, en kijk je hoeveel Ampere er is. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10Watt (5 x 2). 

Je ziet op het paneeltje ook de verstreken tijd, en het opgenomen vermogen in mAh. Zo kan je ook de werkelijke capaciteit van een powerbank doormeten.

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter minder Ampere aan dan werkelijk mogelijk is. Maar dan zie je ook met weinig zonlicht nog steeds best wel VEEL Ampere, of een hoog Voltage als je geen apparaat aansluit.

Zo kwam ik er ook achter dat door het originele Apple snoer veel meer stroom loopt dan door een slecht nep-snoer. Een iPhone laadt dus sneller op met een origineel snoer! Tip: er zijn ook goedkope goede iPhone snellaadsnoeren.

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten.

Omdat zo’n zonnepaneel wel 30 jaar mee kan gaan, kan je maar beter meteen een krachtige nemen, dus minstens 20W. Die 20W heb je ook nodig met bewolkt weer, want dan komt er maar 3 of 4 Watt uit. Een accu is meestal na 4 jaar al aan vervanging toe. Een gewone lood-accu gaat ook nog eens kapot als-ie te lang leeg is. Als je zo’n accu in de winter niet gebruikt moet je ‘m vol wegzetten, of af en toe bijladen. En dat kan weer met zo’n zonnepaneel! Met een 12V regelpaneel…


 

UPDATE: al je  stroom voor een klein huishouden kan met ook deze complete set met 4 grote 360W-panelen, omvormer en montagemateriaal.

De stroom kan je terugleveren aan het net, maar als je huis off grid is kan je het ook opslaan, in een LiFePo thuisaccu. Een 5KWH thuisaccu kost nu bijvoorbeeld 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden kan je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik.

Zie ook het artikel met de Beste Draagbare Zonnelader

en de blog over het Instellen van het regelpaneel

en hoe je een USB-C powerbank direct op het zonnepaneel kan aansluiten.

en de blog over 12V Koelbox / koelkast

En de blog over zonnepanelen op je dak.

Of de blog over 12V in de toekomst.

 

 


Hierbij de prachtige zelfbouwoplossing van Jelle (met dank!):

“Ik ga deze elektronica behuizing gebruiken om de 9Ah accu in te stoppen met de Solar controller aan de buitenkant. Daarnaast minimaal 3 female 12V stopcontactjes (voor 3 ledlampjes van 3w in de vouwwagen) en een sigaretaansteker stopcontact. De controller voedt alle contacten met 12V. Ik heb ook een auto laptop lader gekocht die dus in de 12V sigarettenplug past en dus daar 19V van maakt. Het 30W zonnepaneel is deze (en de accu had ik al).”

 

244 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Hallo Aart Jan; proficiat met jouw verhelderende blog.
  Ik ben een 77-jarige flatbewoner met een oude camper op het plaatselijk openbaar parkeerterrein. Ik rijd nu weinig en vorige week merkte ik dat mijn startaccu 12V 100 Ah leeg was. Met mijn autokabels heb ik nog probleemloos kunnen starten en de camper naar de garage kunnen rijden om de accu te laten laden… ze gaf echter na meting maar 12,3 V meer….dus blijkbaar aan vervanging toe.
  1- een startaccu is steeds een lood-zuur accu of kan ook een lichtere gel_accu ook ?

  2-De loodaccu weegt 30 kg. en is voor mij moeilijk uit te halen. Opladen via het net is op de openbare parking ook niet mogelijk. Ik overweeg nu om boven op het dak een 40W flexibel zonnepaneel te bevestigen ,kabels naar binnen en naar de accu zodat die steeds op peil gehouden wordt. Ik neem aan dat ik de kabels niet gewoon rechtstreeks op de + en – mag aansluiten maar eerst nog een acculader o.d. moet plaatsen… wat raadt u aan ( wat en merk e.v. ) ? Dank bij voorbaat.

 2. Hoi hoi, Ik heb een vraag. We hebben een woning gekocht in Spanje en deze draait op zonnepanelen en een windmolen. Nu willen we een generator aanschaffen voor als het bijvoorbeeld een hele week bewolkt is en geen wind staat zodat de accu’s opgeladen kunnen worden. We hebben nu een generator van 2800w maar deze is zonder startknop en krijgen we niet aan. Kunnen wij nu een generator aanschaffen van 5000w of is dat niet mogelijk en moeten we perse 2800w aanhouden? Geen idee hoe dat zit.

  1. Ja hoor, je kan ook een 5000W generator aanschaffen. Maar 2800W is ook prima, als je die nakijkt kun je hem weer gebruiken (blijkbaar iets met de accu of startmotor, want dat is hetzelfde als bij een auto: de startmotor is elektrisch en heeft stroom van de accu nodig. Is de accu niet gewoon leeg of kapot?).

 3. Beste Aart Jan, Allereerst complimenten over dit blog!
  Mijn probleem is stroomverlies als het donker wordt. Om een tuinhuis te voorzien van stroom heb ik een Bluetti ac200max powerstation en een Jinko solar 430 wp zonnepaneel, op zich werkt het zeer goed, laden gaat best snel, maar als het donker wordt gaat het paneel stroom verbruiken, bijna 15% in 1 nacht. Dit heb ik getest door de connector los te koppelen, dan is er geen verlies, de powerbank wil ik aanlaten voor de nachtverlichting om het tuinhuis. Hopelijk heb jij daar een oplossing voor? Alvast dank.

 4. Beste Aart,

  Ik vind je blogs geweldig en heb al vaker precies de informatie gevonden die ik zocht.
  In het geval van accu/omvormer/oplader kom ik er niet uit, omdat mijn situatie weer net iets anders is dan gemiddeld:

  – het is voor een tuinhuisje op afgelegen tuincomplex, waar helaas geregeld ingebroken wordt. Daarom kan ik geen demonteerbare dingen op t dak zetten, zoals zonnepaneel. In het huisje kan ik wel accu/omvormer uit het zicht zetten. Ik dacht dus aan een powerstation die ik gewoon thuis oplaad. Zoals bv deze, die jij ook aanraadde:
  https://nl.aliexpress.com/item/32984755491.html?aff_fcid=1e742dca420c4af79658d717be748761-1693381451593-00816-_9iVtZV&aff_fsk=_9iVtZV&aff_platform=portals-billboard-ap&sk=_9iVtZV&aff_trace_key=1e742dca420c4af79658d717be748761-1693381451593-00816-_9iVtZV&terminal_id=9f26a0d7094d4b1ca925ab5cd61a4cbb&afSmartRedirect=y

  Verder:
  – ik wil het gebruiken voor Zibro kachel die 20 W verbruikt en alleen bij het opstarten gedurende een minuut 300 W.
  – een kopje thee zetten zou fijn zijn maar hoeft niet perse als waterkoker zo’n energieslurper is dat dat het hele plaatje verander.

  Het mooiste zou zijn als ik het wel met zonnepaneel kan opladen bv met deze:
  https://www.bol.com/nl/nl/p/allpowers-zonnepaneel-set-solar-power-station-zonnepaneel-camper-zonne-energie-generator-opvouwbare-zonnepaneel-set-zonnepaneel-generator-78000mah-generator-120w-zonnepaneel/9300000087361693/?Referrer=ADVNLPPcef63100adc2a7c60065bba51d680053966&utm_source=53966&utm_medium=Affiliates&utm_campaign=CPS&utm_content=txl

  Maar het probleem is, dat ik die dus alleen buiten neer kan zetten als ik op de tuin ben. En hij dan niet in een paar uurtjes de accu kan opladen denk ik?

 5. Hi Aart Jan,
  Na het lezen van jouw artikelen overweeg ik de volgende installatie: 100W solar panel, met een MPPT laadregelaar, 65W Baseus power bank, 65W car charger + car socket.

  Als ik het correct begreep kan ik de powerbank via de MPPT laadregelaar met de car socket + car charger aansluiten. Stel dat ik vervolgens mijn non usb-c laptop wil opladen middels de inverter. Hoe sluit in dan de powerbank aan als input voor de inverter/laptop?

 6. Beste AartJan,
  In mijn buscamper heb ik een draagbare accu ( https://www.accuserviceholland.nl/lp-energy-ac50-portable-power-generator-500wh.html ) die ik in principe oplaad met een zonnepaneel. Maar ja het is niet altijd zonnig genoeg dus lijkt het me handig als ik hem ook direct doormiddel van de dynamo kan opladen.
  D’r zit wel een oplaadsnoer bij om hem op te laden via de de auto met 14 volt maar dat lijkt me minder efficient dan direct via de dynamo.
  Heeft u enig idee of ik hem ook doormiddel van een scheidingsrelais rechtstreeks kan opladen?
  Alvast bedankt groet, floortje

  1. Ja hoor, in de DC input kan je direct de auto-accu of de draad uit de dynamo doen. Uit de accu lijkt mij veel makkelijker, kan zelfs vanuit de sigaretaansteker.

 7. Dag Aart Jan, per toeval heb ik je blog gevonden. ik heb ’n vraag: hebt U weet van ’n Powerbank 5V./30Amp. (20Amp. of 50Amp.) die kan worden aangesloten op (bvb) ’n ventilator met timer. indien de timer de Fan stopt, komt de Powerbank ‘vanzelf’ NIET meer in, (gaat in ‘slaapmodus / Powerbank moet dus manueel terug opgestart worden’) Nu mijn vraag: hebt U weet van ’n powerbank (5V/30Amp. – 50Amp) die WEL terug vanzelf de Fan start? (soort Start/Stop?) Dank! voor uw positief antwoord.

 8. Hallo Aart-Jan. Ik weet niet of je iets zinnigs kunt zeggen, maar ik zou graag een idee willen krijgen of het aanschaffen van een los zonnepaneel voor mij effectief kan zijn. Ik woon op de onderste verdieping van een wooncomplex en heb geen mogelijkheid om iets op het dak te zetten. De meest praktische plaats voor mij is mijn achtertuin, die op het westen uitkijkt. Ik krijg vaak pas iets later op de middag direct zonlicht in mijn kamer.

  Zou dat rendabel zijn voor een paneel of niet? Ik verwacht er geen grote apparaten mee te draaien, maar misschien wel het opladen van telefoons en tablets.

  Bedankt!

  1. Ja, telefoons, tablets, lampjes, powerbanks, speakers en koptelefoons kan je onbeperkt opladen met een klein zonnepaneel. Met een ietsje groter 100W paneel gaat dat zelfs ook goed in de winter. Achter glas, dus binnen, levert een zonnepaneel nog niet de helft op van buiten. Zie ook de draagbare zonneladers.

 9. Hallo Aart Jan,
  Met heel veel plezier lees ik je blogs. Werk je met donateurs? Kan ik een kleine bijdrage overmaken? Ik ga met een installateur in gesprek over zonnepanelen en eventueel zelfs PVT.

  Wil je eens meedenken. Ik heb erg weinig technisch inzicht en begrijp alles rondom elektra ook nog niet.

  – zou jij wanneer ik zonnepanelen neem een thuis accu adviseren? Is dat handig bij langere tijd stroomuitval?

  – Voor nu ben ik op zoek naar een leuke losse / opvouwbare zonnepaneel met power station. Liefst waar ik ook een kleine elektrische kachel op kan draaien, maar volgens mij wordt dat al gauw heel duur. Welk power station + zonnepaneel adviseer jij voor het opladen van telefoon, klein waterkokertje, koelbox? Voor enkele weken zonder elektra met camper? Budget circa 400€?

  – wat gebeurt er als je een te zwaar apparaat aan een power station hangt? Is er dan een soort kortsluiting? Hoe schadelijk is dat?

  Groet
  Edwin

 10. Hallo,
  Ik zoek een oplossing om (in geval van stroomonderbreking) mijn bestaande zonnepanelen te gebruiken als een stand-alone noodgenerator. De installatie is normaal aan het net verbonden en heeft een eigen omvormer. Om deze te laten werken wanbeer er geen netstroom is zou ik met een stevige 12v AGM BATTERIJ en een PURE SINUS omvormer (2500-5000) stroom zetten op mijn huisinstallatie (na afsluiten van de hoofdzekering). Hiermee zou er stroom moeten geleverd worden vanuit de panelen, maar hoe regel of verwerk je een teveel aan stroom zodat de huistoestellen niet beschadigd geraken?
  Met vriendelijke groet
  Ilja

  1. Het Voltage is afgestemd op de installatie, dus daar heb je geen gevaar voor een te hoog Voltage. Bij het Amperage sowieso niet, want de batterij neemt zoveel op als hij kan. Net als bij een 220V stopcontact: er wordt zoveel stroom uitgehaald als het apparaat vraagt.

 11. hallo Aart Jan , welke complete set ( zonepaneel,omvormer, batterij enz.) kun jij mij aanraden om bvb een wasmachine te laten werken .Liefst betaalbaar . Dank bij voorbaat , gr Luc

 12. Beste Aart Jan,

  Ik lees al enige tijd uw blogs en ze zijn echt geweldig.
  Na het lezen van alle informatie over de zonnepanelen vroeg ik mij ook het volgende af.
  Ik heb een huur appartement op de beneden verdieping en vrijwel van de gehele dag zon en mijn woonstichting is er nog niet aan toe om zonnepanelen voor huurappartementen te nemen.
  Toch zijn er diverse mogelijkheden, zoals plug en play zonnepanelen, maar die moet je dan wel weer aanmelden bij de energie leverancier en leveren niet zoveel op als reguliere zonnepanelen. Tevens kan je niet meer dan twee panelen op 1 groep aansluiten.

  Zelf heb ik deze set gezien:
  https://www.allprepare.com/goal-zero-sherpa-100ac-digital-nomad-bundel
  Deze is redelijk betaalbaar.
  Ik zat er aan te denken om deze tegen mijn grote raampartij te plakken.
  Ik heb grote ramen en ik vroeg mij af of het ook genoeg opwekt als ik een zonnepaneel als deze op mijn raam bevestig. Ik vroeg mij ook af of er levering van stroom is , als ik deze aan de binnenkant van mijn ramen bevestig.
  De reden daarvoor is, dat er bij mij geen privacy en er vaker spullen bij ons in de buurt uit de tuinen zijn ontvreemd.
  Ook bestaan er flexibele zonnepanelen, maar die moet je inderdaad aansluiten op een accu of een loodaccu.
  Heeft u misschien een advies in deze?

  1. Een zonnepaneel werkt ook wel door het raam heen, maar dan wel 50% minder goed. In jouw situatie zou ik uitzoeken of er mogelijkheden zijn om mee te doen met gezamenlijke zonnepanelen (de SCE, voorheen Postcoderoos). Dat is qua opbrengst vergelijkbaar met zonnepanelen op je eigen dak.

 13. Hallo Aart Jan, bedankt voor de vele info. Wellicht kun je me verder op weg helpen. Ik zoek een complete set waar ik ook een stekker in kan doen (die normaal in het stopcontact gaat); bestaat die? En ik wil ‘m in ieder geval gebruiken voor het opladen van de laptop en smartphone, en het kort gebruiken (1 à 2 uur) van een kacheltje en elektrische deken. Er zijn veel (prijs)verschillen en ik blijf graag onder de 500,-. Welke set kun je mij adviseren?

   1. Bovenin je blog staan meerdere links. En als ik daar op klik, staan er weer allerlei links. Ik word er niets uit wijs helaas, en hoopte dat je er 1, 2 of max 3 kunt adviseren. Ik heb er al heel wat bekeken, maar durf zo geen aanschaf te doen. Het moet een complete set zijn, waar ook een normale stekker in kan. Kun je me op weg helpen?

     1. Kijk voor de zekerheid ook even naar deze set, ik kan hier een waterkoker met piekvermogen van 1100W op gebruiken, gebruikt 600W. Ik heb zelf overigens een 160W paneel.

      Bekijk EcoFlow River Max met 110W Solar Panel – 230V Output – Draagbare elektrische Accu – Camper – Off-Grid Survival – Portable Powerstation op: https://www.bol.com/nl/p/ecoflow-river-max-met-110w-solar-panel-230v-output-draagbare-elektrische-accu-camper-off-grid-survival-portable-powerstation/9300000084672469

      1. Bedankt voor jullie reacties, erg fijn!
       Die van 800 à 900 euro zijn voor mij helaas te duur.
       Verder zie ik op de plaatjes van alle zonnepanelen allerlei vreemde kabeltjes, maar geen mogelijkheid om een gewone stekker in te doen. Bestaan die wel?
       Het gebruik van een kacheltje valt dan af, want ik ben echt op zoek naar een wat voordeliger van max 500,-, voor max 2 uurtjes gebruik per dag.
       Dus als jullie advies hebben, heel graag.

    1. Die is prima voor een telefoon, een paar lampjes en evt een iPad, maar niet voor een laptop, en er zit ook geen 220V op voor dingen met gewone stekker. En 6W zonnepaneel is wel heel weinig, ik raad 20W aan als minimum.

     1. Dit is juist de 1e die ik tegenkom die een 220V voor een gewone stekker heeft. Zoom maar eens in. Dat kon ik bij alle andere niet vinden.
      Welke kun je dan wel adviseren (onder de 500,-)? Een paar uit jouw links zijn niet meer leverbaar, en ik kan ze niet vinden voor een gewone stekker.

      1. Hoi Peter, er zijn zeker oplossingen met jou budget en jou eisen, maar die hebben simpelweg een levertijd van meer dan 12 maanden op dit moment.

      2. Je kan ‘m opladen met 220V (waarom zou je dat willen), maar er komt geen 220V uit.

      3. Wat bedoel je precies? Opladen met 220V? De vraag is dan waarom je dat zou willen? Of wil je dat er 220V uitkomt, dus met een omvormer?

      4. Fijn dat je deze vraag stelt, want ik had er al een paar keer naar gevraagd in mijn topic.
       Wat ik heb begrepen, is dat er allerlei soorten kabels in dat apparaat kunnen (en worden bijgeleverd), zodat die apparaten (telefoon, laptop, accu e.d.) via bijv een usb kabel opgeladen kunnen worden.
       Wat ik zoek, is iets waar ook een gewone stekker in kan, zoals bijv die van een koffiezetapparaat of schemerlampje, om die te kunnen gebruiken wanneer ik ergens ben waar ik geen stroom/stopcontact heb.
       Ik hoop dat het zo duidelijk is?

 14. Hi AartJan,

  Wij zitten te denken om een off grid oplossing te kopen , voor de energiecrisis waar we in zitten. Een noodoplossing voor als we het niet meer kunnen betalen. Dan zullen we iets moeten hebben om enkele basisdingen te kunnen opladen cq van stroom moeten voorzien.

  Ik zoek dus een complete set , en dat mag geld kosten. We zijn met z’n 3e bij ons thuis.
  Wat zou je aanraden?

  1. Ik denk dan deze complete set die zelfs voldoende zou moeten zijn voor alles plus een koelkast. Apparaten tot 2000W zoals een Nespresso, tosti-ijzer, magnetron of waterkoker doen het ook, en zelfs een (af)wasmachine en wasdroger misschien ook nog wel. Alleen in de wintermaanden levert die 400W te weinig stroom voor de grote energievreters.

 15. Beste AartJan, ben blij dat ik uw website heb gevonden. Ik wil een complete set aanschaffen maar snap niet veel van alle uitleg. Ik wil een complete powerbank met zuivere sinus waar ook mn nespresso op kan. Draagbare zonnepanelen die ik, als er geen elektriciteit is in de vensterbank kan leggen om de telefoons/laptop mee op te laden. Heeft u een link waar ik op kan klikken en het bestellen zonder dat ik apart onderdelen moet bestellen? Dus gewoon helemaal compleet, of beter nog een winkel waar ik naar toe kan gaan? Zij kunnen dan mogelijk ook uitleg geven hoe ik aansluit. Veel dank voor uw antwoord. Ik wil graag voorbereid zijn.

   1. Heeft deze set wel voldoende piekvermogen voor een Nespresso apparaat zoals gevraagd? De Ecoflow River kan mijn 1100W waterkokertje iig aan, maar in de omschrijving van deze set zie ik dat niet zo staan.

    (Dankzij jouw reactie van een maand of 2 geleden op mijn vraag weet ik nu waar ik op moet letten. 😉)

 16. Hi AartJan,

  Ik ben op zoek naar een zonnepaneel voor tijdens het kamperen met een vouwagen. Nu ben ik op zoek naar een licht (gewicht) paneel van 20-40 watt voor het opladen van de Telefoons. Nu lees ik in je blog dat de lichte panelen na 1 of twee jaar veel slechter worden. Kan jij mij een paneel adviseren. Opvouwbaar hoeft niiet, maar wel graag dun.

  Groeten,

  Jan-Willem

 17. Beste AJ, kan jij mij tips geven voor een complete set voor het opladen van een electrische scooter ? ik denk aan zonnepaneel, accu etc..

  1. Ik zou een 24V systeem doen, met 1 groot 300 tot 400W paneel. Twee grote identieke 12v loodaccu’s erbij, in serie verbonden voor 24V. Een regelpaneel erbij, en een 220V converter. Zie de blog over de koelkast, want dat is een vergelijkbare set.

 18. Veel van de powerbanks en power stations hier genoemd lijken een max input te hebben van 40 of 60 W. Komt dit dan goed als je daar een 100W of missschien wel meer paneel op zet?

  1. Het lijkt mij net als bij een stopcontact: een apparaat neemt minder Ampere op dan het stopcontact maximaal aanbiedt, dus geen probleem.
   Voltage klopt altijd, tenzij je er een groot 300 Watt 24V paneel in doet. Verder zit er ook nog diverse beveiliging op.
   Maar ik weet dit niet zeker, ik ga dit nog uitzoeken. Iemand?

 19. Hi Aartjan, ik leer altijd heel veel van je blog. Ik heb al best een aantal bluetooth en bedrade oortjes besteld via jouw links. Op dit moment zijn we met de boot op vakantie en we drinken elke ochtend koffie van de nanopresso.

  De afgelopen nacht heeft de ijskast naast de service-accu ook de startaccu bijna leeg getrokken, omdat we een keertje geen walstroom hadden, het ging gelukkig net goed. Ik moet de elektronica eens goed na laten kijken, maar misschien heb je voor in de tussentijd nog wel tips.

  Kan ik een opgeladen powerstation (die Blitzwolf set ziet er praktisch en handzaam uit, die Allpowers is groot maar erg mooi) via een CEE stekker (voor de walstroom) inpluggen in deze acculader (https://kokwatersport.nl/product/victron-blue-power-acculader-1230-1-bluetooth/69243) om de service-accu bij te laden bij een nachtje zonder walstroom? Of maak ik dan een denkfout?

  En kan ik een waterkokertje (900W) met zo’n powerstation gebruiken?

  1. Tussen startaccu en koelkast moet er een regelpaneel: die stopt de stroom voordat de accu te leeg raakt.
   Het kan ook anders: bij een koelkast op 220V stopt de 220V converter zelf ook, als de accu te leeg raakt.

   Elke 12v accu kan je opladen met een goedkope acculader zoals deze dus ook powerbanks, als er maar een DC input op zit (zoals bij deze de solar input voor 12 tot 18V).

   Waterkokertje: die Allpowers is op de AC output max 120W, dus 900W gaat zeker niet.
   Met een 12v naar 220V converter van 1000W (op de loodaccu) zou dat wel moeten kunnen,
   zie https://aartjan.nl/blog/koelbox-12v-zonnepaneel/
   daar staat bijvoorbeeld deze converter

 20. Dag Aart Jan,
  Ik heb via deze pagina de volgende set gekocht:

  UPDATE: of neem alleen het zonnepaneel (nr 1) plus deze powerbank hieronder waar verder ook al alles al op zit, behalve 220V:

  maar heb geen idee hoe ik deze powerbank aan het zonnepaneel kan koppelen, kan je me daarin adviseren?

  1. De powerbank heeft een 12V ingang, met een DC stekkertje. Wellicht zit het juiste stekkertje al aan het paneel, en anders is het een kwestie van de juiste stekker.

   1. Bedankt voor je reactie, maar als het juiste stekkertje al aan het paneel had gezeten had ik de vraag niet hier hoeven te stellen. Heb even gezocht, de stekker van het paneel blijkt MC4 te zijn, enig idee hoe ik die verlengen naar DC?

 21. Beste Aart Jan, het is iedere keer smullen van uw blogs, dank.
  Ik heb 14 zonnepanelen en lever terug wat ik niet gebruik. Bij storing van de Electra leverancier wordt ik afgesloten van het net, zo ook van mijn eigen panelen. Hoe kan ik zorgen toch mijn opbrengst tijdens de storing in huis te gebruiken/opslaan. Mijn panelen installateur en mijn Electra leverancier willen/kunnen mij niet helpen.
  Dank,En groet Michiel

  1. Met een thuisaccu. Zie onderaan op https://aartjan.nl/blog/portable-power-station/
   Nieuwe slimme apparatuur kan straks zelf bepalen wanneer het beste moment is om stroom op te slaan (zoals bij een negatieve stroomprijs als de zon schijnt)
   en op welke momenten je de hoogste prijs krijgt voor teruggeleverde stroom.
   Dat kan je dus altijd verdienen, zowel overdag als ’s nachts. Zonder zonnepanelen zelfs!
   Hier staat ook wat: https://www.zonnefabriek.nl/nieuws/nieuwe-producten-in-zonnepanelenland/

 22. Op zich geweldig, dit blog. Ik wil een set aanschaffen om uiteindelijk mijn laptop, een tablet en 2 smartphones op te kunnen laden. Via een accu of powerbank.

  Zou je de affiliate commissie en advertentie inkomsten zeker gunnen. Maar tussen alle links en updates en informatie was ik al snel het hele spoor bijster. Wat jammer!

 23. Hi! Handige blog vol met informatie, precies nu ik bezig ben met solar uitzoeken. Mijn idee is een Renogy 200W set aan te schaffen, zodat ik met de magere zon in de winter voldoende opbrengst heb. Deze monteer ik op een draaibaar platform, zodat ik de panelen om de zoveel weken kan bijdraaien richting de zon. Komt op een plat dak, zodat ik ik geen last van schaduw e.d. heb.
  Hieraan doe ik een USB-C autolader, die dan een powerbank oplaadt. Gaat dit zo werken denk je, of mis ik nog wat?

   1. Dank voor je snelle reactie! Het zijn 12V panelen. Het lijkt erop dat het altijd nodig is om een accu in de keten te plaatsen. 1) voor de werking van de controller en 2) omdat anders de powerbank stopt met laden als er niet genoeg spanning is. Ik lees dat laatste veel terug in reacties, dat het gewoon stop met laden en niet weer aan gaat als er weer genoeg spanning/zon is. Klopt dat?

     1. OK! Is het niet handig om dan het artikel over usb direct aan je solar aan te passen? Dat werkt in praktijk blijkbaar niet goed. Je moet altijd een controller en accu hebben, om zo te voorkomen dat het laden stopt via de usb stekker.

 24. Hoi Aart Jan,
  Hoe doe je het eigenlijk met kabels? Waar ik op uitkom is dat ik kabels van 35mm doorsnee nodig heb tussen mijn zonnepaneel en accu. Dat is niet alleen duur, maar lijkt mij ook niet te gaan passen met de laadregelaar. Hoe pak jij dit aan? Op een andere pagina zag ik wel een linkje staan naar Ali, maar daarvan was de doorsnee 2,5 mm. Verlies je dan niet veel energie? En hoe zit het met brandveiligheid?
  De kabels van 35 mm die ik kan vinden zijn alleen super duur.

  1. De dikte is afhankelijk van het Ampere wat er doorheen moet. Dus met 24V kan je dunnere kabels gebruiken dan met 12V. De dikte wordt aangegeven in AWG. Ik neem 10AWG als dikste kabels waar er veel stroom loopt (van zonnepaneel naar regelpaneel naar accu). 10AWG is ook standaard bij de grote panelen tot 300W.
   Maar binnenshuis naar apparaten neem ik 16AWG en naar lampjes zelfs 22AWG (dat is dun).

   1. super, dankjewel! Ik bouw altijd graag wat extra marges in voor het geval ik wil upgraden. Is 10 AWG ook voldoende voor 400 W? Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de aanschaf en wat een goede plek is om ze te kopen?

 25. Hallo Aartjan, dankjewel voor al je blogs over zonne energie. Ik heb er veel van geleerd. We hebben namelijk een bootje gekocht met zonnepaneel, en alles erop en eraan. Nu werkte dat maar matig dus probeer ik alles zelf te verbeteren. Nu zag ik op je blog dat de omvormer op de accu hoort, de onze zat met een kroonsteen aan de load van de solarcharger. En ik heb deze net vervangen door hetzelfde 20 A apparaat die jij gebruikt. Alleen ik had kortsluiting en nu is de omvormer stuk. Alleen wil ik deze nu rechtstreeks op de accu aansluiten maar we hebben er nu 2, met de plus op de plus aangesloten. Is het nu raadzaam om de omvormer op 1 accu aan te sluiten, of op allebei tegelijk?
  Dat zei iemand vd lokale autoshop waar we de verbindingskabels kochten.

  Groeten Dennis

   1. Dankjewel Aartjan, fijn dat er mensen zijn die dingen uitzoeken en dat delen. Ik ga het zo aansluiten dan, en later komt er wel weer een omvormer bij.

 26. AartJan, ik heb inmiddels ook een omvormer voor mijn solar setje. Op jouw diagram (dat plaatje direct boven ‘Zo sluit je de omvormer naar 220V aan’ verbindt je die direct op de polen van de accu. Dat heb ik getest en dat werkt prima. Wel heb ik nu niets meer aan de tijdklokfunctie op mijn regelpaneel , en dat komt mij slecht uit. Vraag: kan ik de omvormer ook aansluiten op het regelpaneel (waar dat symbool met dat lampje zit), of kan ik beter een tijdklokstekker aan mijn omvormer hangen?

 27. Leuk om hier te lezen over dit zonnepaneel! Ik had nog niet eerder gehoord over dit model dat je mee kan nemen op vakantie. Goed om te weten dat het mogelijk is om eigen energie te genereren wanneer je onderweg bent. Ik ben benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen!

 28. Beste aartjan, Bij toeval op je site terecht gekomen omdat ik iets anders aan het uitzoeken was. Volgens mij ben je een allesweter. Ik ben ook al een tijdje bezig met een zonnepaneel in mijn tuin die afhankelijk van het zonlicht en temperatuur 3,13 tot 3,95 Amp kan leveren. Hierop heb ik via een Solar laadcontroller een accu van12V en 90Ah aangesloten. De ik ook gebruik om mij schuurmachine van 220 V via een Power Inventer aan te sluiten.
  Misschien is dit iets om aan het verhaal toe te voegen. Namelijk het gebruik van een accu is erg belangrijk. Als je wat groter vermogen aan een accu onttrekt heb je al gouw kans dat deze onder de maximale ontlaad spanning komt.
  Een accu laadspanning is maximaal 14,4 V
  Volgens gegevens is de :
  float spanning 13,7V
  Ontlaatstop 10,7 V
  Sluitontlading 12,6V
  Om te voorkomen dat de accu onder de ontlaatspanning komt heb ik een 30 Amp relais tussen mij accu en omvormer gemonteerd. Deze sluit bij een spanning van 10,5 V.
  Aangekocht via AliExpress. Bij global Electronic Market. Kost 7,44 euro
  Groet herman

  1. Dat is inderdaad ook een oplossing! Maar ik doe datzelfde op de instellingen het regelpaneel, dat zit altijd al bij een zonnelder-set.

 29. Hoi Aart Jan, bedankt voor al je tests en tips. Ik wil graag een zonnepaneel dat ik een beetje compact kan meenemen (opvouwbaar bijvoorbeeld) en een powerbank die minstens twee telefoons kan opladen en eventueel een laptop (usb-c). Helaas zijn veel van je tips niet meer beschikbaar, of alleen te versturen vanuit China of Rusland en ik wil geen onverwachte import tarieven.
  Heb je een tip wat er op dit moment beschikbaar is met verzending vanuit de EU?

 30. Deze vakantie heb ik wat getest met het opladen van Powerbanks via een zonnepaneel. Ik had daarvoor 2 x 80 watt opvouwbare panelen van Dokio genomen. Die heb ik parallel geschakeld en er een standaard sigaretten adapter uit de auto op aangesloten. Als powerbanks gebruikte ik de Baseus versie die je via USB-C met max. 60 watt kunt laden.

  Ervaringen als volgt:

  1. De Baseus powerbanks zijn top. Als je er in de auto of thuis een lader die 60 watt USB-C PD ondersteunt op aansluit laden ze ook met 60 watt op – en dus heel snel. Support van Baseus is ook nog eens goed, want bij 1 van de powerbanks was de micro USB input defect, zonder problemen sturen ze een nieuwe op

  2. Via USB-C opladen direct aan het zonnepaneel werkt veel minder goed. Er wordt echt alleen geladen als er ruimschoots voldoende vermogen geleverd wordt door de zonnepanelen. In dit geval minimaal 60 watt. Leveren de panelen minder, dan wordt er in het geheel niet opgeladen. Ik heb dat met een 5 tal verschillende autoladers geprobeerd, die allemaal USB-C met power delivery ondersteunen: allemaal hetzelfde resultaat. Het lijkt te zitten in de implementatie van USB-C PD. De powerbank ‘onderhandelt’ met de lader over voltage en amperage. Die komen uit op 20v / 3 A, wat het maximum is waar de powerbank mee kan laden. Als er vervolgens niet voldoende vermogen van de panelen komt, wordt niet teruggeschakeld, maar wordt er niet geladen. De autoladers gaan er bij gebruik van USB-C vanuit dat er voldoende vermogen aan input kant beschikbaar is.

  Laden via Quick Charge 3.0 werkt daarentegen wél goed, ook al er minder vermogen van de panelen komt. Het lijkt dus echt in de USB-C implementatie te zitten.

  Al met al ga ik de setup toch aanpassen. Ik ben van plan een “solar generator” aan te schaffen, waar je eigenlijk al een combinatie van een heel aantal zaken in hebt zitten. Je kunt die dingen via zonnecellen opladen, in de auto, via 230 volt. En met een hele batterij aan outputs. Helaas wel prijzig.

 31. Hey… wat een gaaf project. Ik heb het inmiddels nagebouwd. 1 zonnepaneel hangt buiten mijn balkon, de blauwe converter staat met een accu in een klein kasje waar ik wat plantjes in heb.
  Daaraan hangt een USB hub.
  Aan de USB hub laden we nu onze ipads, telefoons het het leukste natuurlijk 2 lampen om in de nacht mijn lampen te voorzien van licht zodat ze wat extra belicht worden op het westen.

  Nu wil ik eigenlijk ook een power inverter van Carpoint eraan hangen want deze had ik nog liggen.
  Het is er 1 met een (sigaretten) aansteker eraan vast. Volgens mijn vriend zit de zekering in de sigaretten aansteker maar die wil ik er afhalen om de inverter in huis te leggen om zo stroom in huis door te trekken. Zijn er nog andere oplossingen die ik kan doen?
  Dan zou ik een opbouw sigaretten aansteker moeten nemen met klemmen of met schoentjes of M8 klemmen ofzo? Of heeft elke power inverter in zich ook nog een zekering en kan ik de aansluiter eraf halen om dan een lange kabel aan te sluiten op de inverter?

  1. Een 220V inverter op een klein 20w systeem heeft niet veel zin. Dan heb je 100-300w aan zonnepanelen nodig. Een nuttiger upgrade is Usb-C. Dat is top.

  1. Misschien is het mogelijk om de sigaretten USB lader te omzeilen en een USB C powerbank direct op het zonnepaneel aan te sluiten.
   Welke USB C adapter zou direct op het zonnepaneel passen?

   https://www.aliexpress.com/item/4000221397365.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.583648a5kALV5y&algo_pvid=e0b523f3-e4c3-4a62-ba0f-1cc08e5a2a9d&algo_expid=e0b523f3-e4c3-4a62-ba0f-1cc08e5a2a9d-0&btsid=0b0a050115926445229748842e9422&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

   1. He Paul, je kunt in principe iedere stekker eraan monteren tot 48 volt gelijkspanning. Let even goed op de stroom die gaat lopen en bepaal op basis daarvan de kabeldikte. Direct inprikken zou ik niet aanraden, de meeste accupacks hebben een gevoelige bms.

 32. Ha Aart Jan,

  Wat een fantastisch blog, ik ben al helemaal fan. Met name je blogs over zonnepanelen vind ik interessant. Toch kom ik er niet helemaal uit wat nu een handige set-up is voor mijn situatie. Ik ben namelijk sinds kort de trotse eigenaar van volkstuin met tuinhuisje. Een droom die uit komt, maar door jaren aan achterstallig onderhoud ook een groot klusproject.

  Nu zou ik daar graag electra dmv zonnepanelen hebben. Het nadeel is, deze worden wel eens van het dak gestolen. Dus had ik het idee om een zonnepaneel te nemen die ik ’s avonds weer binnen zet. In ieder geval tot ik een manier had gevonden dat ik ze op een veilige manier kan bevestigen. Dit zou dan echter pas volgend jaar ergens zijn, wanneer ik iets verder ben met het klussen.

  Mijn eerste prioriteit is dat ik hier mijn laptop op kan laden (ASUS Vivobook, 19V ⎓ 2.37A, 45W), die helaas niet met USB-C kan worden opgeladen. Wat dat betreft ben ik op de korte termijn blij met een simpele set-up. Maar goed, als het huisje wat verder af is zou een klein koelkastje misschien toch ook wel leuk zijn. Ik zoek dan ook een set-up die in de toekomst makkelijk uit te breiden is.

  Zou dan {zonnepaneel > powerbank >…(hier kwam ik niet helemaal uit, de powerbank heeft toch geen aansluiting voor een car socket?) > car socket > auto-oplader > laptop} voor nu een goede optie zijn? Dat ik later een MPPT regelpaneel naast de powerbank aansluit op het zonnepaneel? Of kan ik dan beter meteen voor het regelpaneel gaan? Kan zo’n groter regelpaneel van bijvoorbeeld 40A ook worden gebruikt voor een kleiner zonnescherm?

  En zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om verschillende soorten zonnepanelen te combineren? Dan kan ik wat makkelijker er nu een van 20-30W nemen en daarnaast er later een of meer van 100+ naast zetten. Of moeten ze allemaal dezelfde specificaties hebben?

  Uit je koelkasten test kwam een gewone 220V koelkast met omvormer als de beste optie naar voren. Kan ik dan niet toch gewoon beter meteen die omvormer aanschaffen en dan ook gelijk gebruiken voor de laptop, ipv weer een nieuwe adapter kopen e.d.?

  Tot slot zie ik heel veel zonnepanelen die tweedehands te koop staan. Aangezien je schrijft dat deze circa 30 jaar mee gaan, is het een idee om er zo een te kopen? Is toch ook weer wat duurzamer.

  1. Cool project, ik ben benieuwd wat aart-jan adviseert. Ik weet uit ervaring dat je goed moet kijken naar het type omvormer en de laadstroom die deze aan kan. Je kunt best iets hoger gaan zitten om in de toekomst ook uit te komen. Mits je een accu plaatst kijk dan ook goed of de omvormer bij het type accu past. Niet iedere omvormer kan bijvoorbeeld lithium ion of lithium ijzer fosfaat opladen.

   1. Thanks, goede tip! Ga er idd wat boven zitten met de omvormer en ook chill dat je me er op wijst dat niet alle omvormers op alle soorten accu’s kunnen. Ga ik op letten😊.

  2. Ja zie vooral deze blog: https://aartjan.nl/blog/koelbox-12v-zonnepaneel/
   en ook deze: https://aartjan.nl/blog/zonnepaneel-met-12v-lood-accu-regelpaneel-instellen/

   Om kort te gaan: neem de gehele “derde test: Zonnelader-koelkast-set Large”:
   2x 150W buigzaam zonnepaneel
   2x 105Ah accu
   Zuinige koelkast op 220V zoals de Liebherr TP 1760
   Omvormer naar 220V zoals deze zuivere sinus
   MPPT regelpaneel zoals deze of anders deze, in de 40A versie, dat is voor deze set ruim voldoende.
   En oude zonnepanelen kan ook, ook verschillende door elkaar, geen probleem.
   Nieuwe accu’s moet je niet door elkaar gebruiken, die moeten zo identiek mogelijk zijn. De grootste kostenbesparing is met oude gratis auto-accu’s: gaat ook redelijk.
   Je laptop kan gewoon ook direct op de omvormer. Ik heb zelfs de oplader van mijn elektrische fiets op de omvormer, en de grote Bluetooh speaker ook.

   1. Dankjewel voor je uitgebreide reactie. Begrijp het meteen allemaal weer een stuk beter. Mijn plan nu is om een beetje groot in te zetten op de MPPT en omvormer, omdat hier de grotere versies niet veel schelen in de kosten en ik dan later makkelijk kan uitbreiden.

    Ik ga dan voor deze MPPT en dan toch maar meteen die van 60A. Die is maar 1,30 duurder en dan hoef ik me geen zorgen te maken als ik uiteindelijk toch nog besluit heel veel zonnepanelen aan te schaffen. Dat ik met deze omvormer (1500W, 220-240V) wil gaan combineren.

    Ik dacht die omvormer en MPPT vast te bestellen en dan nog even op marktplaats te kijken voor het zonnepaneel en accu. Dan ga ik nu eerst voor de meest simpele accu en zodra ik klaar ben voor de upgrade, investeren in goede accu’s waarvan ik dan meteen een set kan kopen. Met zonnepanelen net zo, nu voor iets simpels en dat later aanvullen met mooier spul.

    Daarbij is de verzendtijd van de panelen en accu’s een stuk sneller, dus kan ik me dan nog een week de tijd geven om iets tweedehands te vinden en bestel als ik dan nog niets heb alsnog online. Dan komt het allemaal ongeveer tegelijk binnen en ben ik begin juni over op zonne-energie😊.

    Ik hou jullie op de hoogte hoe het gaat. Heel erg bedankt voor de adviezen in ieder geval!

   2. Overigens, de link naar de buigzame zonnepanelen lijkt helaas te zijn gewijzigd:(. Nu stuurt die je door naar panelen van 100W, waarbij je nu voor twee stuks €163 betaald. Of zie ik iets over het hoofd? Wel jammer, leek me een erg goede deal

 33. Hou er rekening mee dat je bij een zonnepaneel powerbank, de bron van hitte direct op de lithium batterijen legt. Een lithium batterij wordt het liefst niet warmer dan 40 graden. Niet gek dat deze accupacks vaak niet goed werken als ze in de zon liggen.

 34. House, dear ben ik were.
  Even 40 watt regelpaneel, zoals aanbevolen, gekocht, Hellas….
  Volgens de -leverancier is het zonnepanaal (30w) the Klein.
  Ik wet het onderhand niet meet. Koop van allies maar de IPad worst niet opgeladen.

 35. Wat een geweldige informatie, helder en ongecompliceerd uitgelegd. Alle materialen doorgelinkt, handig.
  Top Aartjan!

 36. Hallo Aart Jan,

  Ik heb inmiddels een nieuwe kabel gekocht voor de verbinding tussen mijn Ipad en de Solarcombinatie. Hij laadt nog steeds heel erg langzaam.
  Ik heb het setje dat jij op je blog hebt geplaatst. https://nl.aliexpress.com/item/32995851791.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.10894c4dqfhaXJ
  Ik ging er van uit dat dit setje te gebruiken is om mijn Ipad op te laden…
  Zie je nog een oplossing?
  Volgens div. sites wil “”Oplader uit”” zeggen dat de Ipad te weinig stroom krijgt.

  1. Het regelpaneel is 5V 2.5A dus dat is ruim voldoende voor een iPad (5v 2A). Zitten alle draadjes goed? Regelpaneel goed ingesteld op de betreffende accu? Dan doormeten, met een USB-meter. Het regelpaneel zou niet goed kunnen zijn: 1A ipv 2A.

   Als alternatief kan je een car charger direct op de 12V doen. Sowieso handig, USB-C heb je toch ook nodig. En de iPad kan daar ook op.

  2. Hij moet wel in het regelpaneel uiteraard! Dus niet in de USB van het zonnepaneel! Er er moet wel een 12V accu bij…

   1. Ik heb een Ultracell 12V 7Ah/20Hr. De accu die in de blog genoemd wordt..
    Dit is volgens de gegevens een loodaccu en heb hem daarom op B3 gezet..
    Ik heb inmiddels ook een StarTech USB snellaad Adapter besteld want ik ga a.s. dinsdag naar Noorwegen en heb daarom nogal haast om de boel werkend te krijgen.
    Nogmaals, Telefoon opladen gaat snel, Ipad opladen gaat zeeeer langzaam.

    1. Okee succes! Ik zou het verder ook niet weren. Een iPad en het snoer is super kritisch. Er zit een chip in het snoer die theoretisch elke niet-Apple lader kan weigeren.

     1. hallo, terug van vakantie. Via een geleende powerbank mijn iPad opgeladen. Wil nu een nieuwe laadregelaar bestellen. Welke is gegarandeerd geschikt voor mijn iPad? Die van het setje met het 30watt paneel kon de iPad niet aan.

      1. Het lijkt erop dat de USB op jouw paneel maar 5V 1A is (oude USB). Mijn panelen zien er precies zo uit, maar de USB is wel 5V * 3A = 15W dus genoeg voor een iPad (10W).

       Een oplossing is deze car charger (4,-) met 15W USB en 20W USB-C in een car socket (1,-) die in de 12V uitgang van het regelpaneel kan. Zo doe ik het ook, helaas was de 20W net te weinig voor een MacBook Air, maar met een iPad kan het wel.
       Probeer het, kost bijna niks, en USB-C heb je sowieso nodig.

      2. En dit regelpaneel kan ook een iPad laden want de USB is 5V*3A. Zojuist ook nog eens getest. Maar die ziet er wel precies hetzelfde uit als bij jou… er zijn verschillende versies, neem dan in ieder geval de 30A, of liever nog de 40A, want die laatste is uitgebreider qua display en groter. Had ik zelf ook moet doen.

 37. Hoi aartjan. Zo te zien te zien heb je veel ervaring met regelaars en zonnepanelen van ali. Ik heb 2 flexibele panelen op het dak van mij bus zitten met zo’n regelaar van 10 euro. Opzich lijkt het te werken, alleen stopt de output er na een tijdje mee. Het lijkt erop dat het werkt nadat ik heb gereden en dan na een tijdje niet meer. Mogelijk zijn de panelen afgekoeld door het rijden en stoppen ze als ze te warm worden. Ik vroeg me af wat jou ervaring is met de panelen en regelaar? Merk jij ook dat ze stoppen als de temperatuur tever oploopt? Het gaat me met name om de flexibele versie. Of heb jij die niet ergens op gelijmd?

  1. Ik heb het flexibele paneel in de 20W versie getest met de 10A controller. Ging altijd goed, ook in hitte. Nu ga ik een 100W paneel gebruiken met een 100ah accu en een 30A regelpaneel. Wordt nog een nieuwe blog. Vanaf 40A is het regelpaneel echt een ander ding, die zou je ook nog kunnen proberen. In kou levert een zonnepaneel iets meer op, maar dat zijn kleine verschillen. De controller kan defect zijn of te weinig Ampere hebben.

 38. Beste Aartjan,heb een huishoudaccu van 100Ah in mijn camper type Agm.Als deze stuk is plaats ik eentje van 200Ah.Nu wil ik voor weekendjes weg een acculader met zonnepaneel.Ik twijfel tussen de Optimate Solar 80w of een vouwbaar paneel dat ik achter de raam vd camper kan leggen….Deze zijn er zelfs tot 180w…De ene zegt te zwaar voor mijn huidige batterij maar ja later wil ik een zwaardere batterij dus wil direct de juiste investering natuurlijk.Ool lees ik bij Optimate 80w een laadprocedure tot 7Ampere en bij een 120w vouwpaneel met sunpower black cellen dan maar 5,97Ampere terwijl het paneel 40w meer heeft.Ook laad de Optimate een batterij met maar 1v…Wat is je raad?Vriendelijke groeten en alvast bedankt…

 39. beste aartjan, bestaat er al een batterij oplader die je op zonne energie kunt opladen? , ben ook benieuwd naar de mogelijkheden om accu gereedschap op te laden met zonne energie…

  1. Goeie vragen! Ga ik uitzoeken, interessant. Wordt een nieuwe blog denk ik. Over gereedschap staat alles al wel op 12voltinhuis.nl
   UPDATE: zie de updates in het artikel!

 40. Beste Aartjan, Als ik een sigarettenaansteker houder wil installeren, moet er dan ook een zekeringetje ingebouwd worden?

 41. hallo, op de site 12voltinhuis kan je goedkope stroomkasten kopen; 60Ah gelaccu, dat is 720 wh. Alleen zelf nog een zonnepaneel bij kopen. Veel power voor weinig geld!

 42. Ik kan mijn vorige vraag voor aanschaf van deze producten niet meer terugvinden. Het gaat om een lensun 30watt flexibel zonnepaneel en powerbank car starter 8000mah van bol.com mijn vraag was om een laptop op te kunnen laden. Ook zie ik bij de aangeschafte powerbank geen mogelijkheid om mijn laptop op te kunnen laden. Vast bedankt voor je reactie.

 43. Best Aart Jan, op jouw advies aangeschaft een 30 watt zonnepaneel en de powerbank car starter van bol.com maar hoe kan ik nu deze twee samen connecten? Vast ontzettend bedankt!

Geef een reactie