Zonnelader (solar charger) 2022: zonnepaneel met accu of powerbank

zonnepaneel zonnelader

– Update: 1 augustus 2022 –

Telefoons, laptops en verlichting kun je onbeperkt opladen met een zonnepaneel. Zo’n zonnelader-set is ideaal voor vakantie, boot of tuinhuis. Ik heb jarenlang veel verschillende solar chargers getest en ook zelf gemaakt. Hier alles over de beste zonnelader-sets.

– – Zie ook de beste DRAAGBARE zonnelader – –
– – of het artikel over een koelkast op zonnestroom – –
– – of over grote zonnepanelen op je dak – –

Zonnelader voor camping / boot / schuur / tuinhuis

Een 20W zonnepaneel met een 12V accu + regelpaneel is eigenlijk al prima. Heb ik al een jaar of tien, op de camping. Hieronder eerst wat korte tips voor een 100W set. Dat is krachtiger, ook in minder felle zon, en in verhouding niet zo  veel duurder. Dus eerst wat complete sets, en zonneladersets in onderdelen:

BOL.com zonnelader-set

 1. Zonnepaneel van glas/aluminium zoals dit monokristal 100W zonnepaneel.
 2. Multifunctioneel power station zoals deze.

Klaar! Een power station kan je ook vervangen door deze losse onderdelen:

 1. Deze USB-C autolader. Zie deze blog.
 2. Powerbank met USB-C, zie de blog over powerbanks
 3. Ik doe er ook nog een 12 Volt loodaccu van 9Ah bij.
  UPDATE: er zijn nu ook 12V 50Ah lithium accu’s.
 4. Een regelpaneel, zoals deze MPPT solar controller.
 5. Van 12V kan je 220V maken met een zuivere sinus converter.

Je kan nu ook een complete set kopen inclusief zonnepaneel, zoals deze set op BOL.com:

Topset met alles-in-een: zonnepaneel, accu, 5V USB, 12V DC, 220V AC. Alleen geen zuivere sinus.

Nog zo’n complete set op BOL.com is deze zonneladerset van Blitzwolf, met zuivere sinus op de 220V:

UPDATE: of neem alleen het zonnepaneel (nr 1) plus een powerbank zoals hieronder waar verder ook al alles al op zit, behalve 220V:

powerbank met dc input
Met draadloos opladen, alle soorten USB en USB-C PD, met een input voor zonnepanelen zowel 12V als 24V max 50W, en een DC output met max 80W

Met zo’n powerbank heb je alleen nog een zonnepaneel nodig. Zie ook het artikel over de power station.

Of op AliExpress deze zonnelader-set:

 1. Dit 100W monokristallijn glaspaneel
 2. En dan deze Baseus 65W car charger, met USB en USB-C en stroommeter met een car socket
 3. Een krachtige powerbank zoals deze 50W USB-C powerbank met 20Ah
 4. Een 12V 50Ah lithium accu
 5. Een MPPT laadregelaar
 6. Als je 220V nodig hebt deze zuivere sinus inverter: 800W

Of doe alleen nr 1 (zonnepaneel) met een powerstation, met alles-erop-en-eraan, veel meer power en capaciteit (290WH), directe DC input voor zonnepanelen, 12V output, 220V stopcontact zuivere sinus, USB-C etc:

Verlichting en bedrading

Voor verlichting zie deze blogs. Neem voor de bedrading 16AWG, maar als de kabels erg lang moeten, met hogere stroompieken zoals uit een 300W zonnepaneel, neem dan de dikkere 10AWG. Bij 12V moet je dikkere kabels gebruiken dan bij 24V. Bij 24 Volt is het Amperage twee keer zo laag, en dan kan de kabel ook twee keer zo dun. Zie voor meer info over bekabeling deze blog. En een tabel voor de dikte van bekabeling staat hier.

Doe als kroonsteentjes deze handige lasklemmen. Je hoeft die niet te solderen.

Een multimeter is altijd handig om alles te checken.

Zie ook de nieuwe blog over een Portable Power Station met ingebouwde 220V stopcontacten en met MPPT regelaar. Alles-in-een dus, exclusief het zonnepaneel.

Opmerkingen

 • Een loodaccu kan beter tegen de kou dan een lithium accu, maar je moet ‘m ook in de winter af en toe bijladen: een te lege loodaccu gaat kapot.
 • Mijn indruk is dat glazen panelen veel langer meegaan dan flexibele panelen.
 • Als je meer dan 250W wil is een 24V systeem beter dan 12V, zie deze blog.
 • Wil je de maximale opbrengst, verplaats het zonnepaneel dan drie keer per dag, telkens precies loodrecht naar de zon.

Of op Amazon.NL deze zonnelader-set:

 1. Dit zonnepaneel van 100W. Glazen monokristal voor hogere opbrengst. Van glas/aluminium, gaat veel langer mee dan de flexibele.
 2. Deze USB-C 65W autolader erbij voor 15,-. Zie deze blog over hoe je dit kan gebruiken, als combi met een powerbank:
 3. Powerbank met USB C, 18W en LED Display
 4. Je kan er nog een gewone loodaccu bij doen, is in de praktijk ook erg handig, maar die moet op BOL, dat kan niet op Amazon.
 5. Met een loodaccu heb je een regelpaneel nodig, zoals dit 30A regelpaneel voor €10,- of, nog beter: deze MPPT solar controller voor 21,-. Die heeft meer mogelijkheden, meer aansluitingen, betere display met stroommeter en MPPT-techniek voor hogere opbrengst.
 6. Van de loodaccu kan je een 220V stopcontact maken met zo’n zuivere sinus converter

100W-300W zonnepaneel

Een 100W zonnepaneel is ongeveer een meter groot, bij een halve meter. Ideaal voor tuinhuisjes, boten, tenten en caravans. Als je er 2 of 3 hebt (300W) kun je zo zelfs een zuinige koelkast van stroom voorzien. Grotere zonnepanelen zijn er ook: zoals dit 320W zonnepaneel voor 180,-. Of dit 360WP zonnepaneel voor 200,- op BOL.com. Die zijn wel 24V, dus je moet dan ook een 24V systeem maken, met twee accu’s:

 • PARALLEL: met de Plus op de Plus, dan blijft het 12V met dubbel Ampere.
 • IN SERIE: met de Plus op de Min, dan wordt het 24V

Zie ook de blog over een koelkast op zonnestroom.

Over 24V en 12V

Vrijwel alle panelen onder de 200W zijn 18V. Dat past op 12V accu´s. Zoals deze 3 x 100W + regelpaneel + bekabeling, vanuit Spanje of België is rond de 275,- euro.

Een groter 300W paneel kan ook, maar dan wordt het een 24V systeem, in plaats van 12 Volt. Die grote panelen zijn namelijk 36V:

Bij zowel 12V als 24V kan je dezelfde MPPT laadregelaar gebruiken. Getest en goed bevonden.

Voor 24V moet je twee grote loodaccu’s hebben. De laadregelaar-uitgang sluit je eerst aan op de accu’s (in serie voor 24V: de plus op de min). Daarna kan het zonnepaneel in de ingang van het regelpaneel.

220V

Op de uitgang van het regelpaneel kan deze zuivere sinus 220V inverter. Geschikt voor zowel 12V als 24V (dat herkent hij automatisch, net als het regelpaneel). Hij maakt daar 220V van. Getest en goed bevonden. Geluidloos ook. Ik heb de goedkoopste uitvoering, 800W piekvermogen, continu vermogen 400W. Ruim voldoende voor de koelkast van 60W.

Nadelen Gemodificeerde Sinus ten opzichte van Zuivere Sinus:

 • Meer storing en brom.
 • De oplaadspoelen in elektrische tandenborstels sneuvelen vaak.
 • LCD en plasmatelevisies werken niet (goed) of je hoort een brom.
 • Niet geschikt voor inductieve of complexe belastingen zoals motoren, airco’s en koelkasten. Ook een Senseo of Nespresso wil niet starten zonder zuivere sinus.

Uit Spanje (via Aliexpress) kocht ik dit 100W zonnepaneel voor 75,- voor mijn tuinhuis. Die is van glas in een aluminium frame. Getest: hij  was echt 100W. Maar deze is na twee jaar al niet meer goed, geeft nog maar 10W.

Hier info over de instellingen van regelpanelen.

Je kan deze ook makkelijk verplaatsen, of ’s avonds weer opbergen, omdat ze zo licht zijn. Als je ze drie keer per dag verplaatst naar de optimale hoek heb je ook de hoogste opbrengst. Dat kan wel de helft schelen met een vaste plek.

Er is nu ook het allernieuwste ETFE paneel, 100W voor 115,-. Hij was er in 13 dagen. Dun, licht, flexibel. Handig, en echt 100W. Hij presteert in volle zon veel beter dan dat 100W zonnepaneel van 75,- maar met weinig zon juist minder. Updates volgen nog:

UPDATE: deze is na twee jaar niet meer goed, en geeft nu nog maar 30W.

ETFE zonnepaneel 100W
Het nieuwste is ETFE: sterker en buigzaam. Voor boten en zo, als het paneel beloopbaar moet zijn.
MPPT solar controller regelpaneel zonnepaneel
MPPT regelpaneel, voor 100W tot 250W. Getest: Topding.

Het MPPT regelpaneel hierboven was top, 20A voor 18 euro. Inmiddels heb ik ook deze MPPT controller (16,- voor 40A) hieronder: getest en goed bevonden. Voordelen van  zijn: 40A, extra DC in- en uitgang, 2 x 10W USB uitgangen. Nog een nieuwere (en betere) is deze zeer complete MPPT Tracer, vanuit de EU, dus snel en zonder problemen verzonden:. Zie de blog over regelpanelen instellen.

Een MPPT tracer, met alle kabels en toebehoren vanuit de EU, voor als je het ECHT goed wil doen.

Een kleine compacte zonnelader?

Ik heb jarenlang meerdere kleine zonneladers uitgeprobeerd. Dat was allemaal niks. Misschien net voor één iPhone. Je kan ze al kopen voor 4,- op AliExpress. zonneladerZoals deze. Westerse merken zijn overigens nog erger: dat zijn dezelfde maar dan vijf keer zo duur. Zoals de WakaWaka Powerplus van 70,-. Het zonnepaneel is niet alleen veel te zwak, de batterij ook. Of de SolarGorilla van 180,-. Dat is dan een groot en duur ding, zogenaamd 10W maar toen ik ‘m ging nameten gaf die met volle zon 2W (5 Volt met 0,4 Ampere). Zie de blog over kleine draagbare zonneladers.

Een powerbank en zonnepaneel kunnen los van elkaar: een zonnepaneel gaat wel 30 jaar mee, een powerbank maar 5 jaar.

UPDATE: Dit 30W inclusief laadregelaar voor 30,- is ook al een AFRADER: slechte kwaliteit, en laag vermogen van rond de 5W.

Ah! Capaciteit!

Ah is Ampère-uur: 1Ah betekent dat de batterij 1 Ampère gedurende 1 uur kan leveren, bij een bepaald Voltage. Zegt dus weinig als het maar 1 Volt is bijvoorbeeld. Dan laadt je mobiel wel, maar supertraag. Het is vaak 5V.

Vermogen = Spanning x Stroomsterkte: Watt = Volt x Ampère

Een iPad-lader of snellader is 5V x 2A = 10W.

Een gewone lood-accu van 12V 7Ah (zo een als in je auto – maar dan 5x zo klein) kost 20,- en kan 7 uur lang 12V met 1A geven. Een laptop trekt zo’n accu in 2 uur leeg. Als je het zonnepaneel er tegelijk indoet kan die accu voortdurend bijladen.

Voor je laptop had je vroeger een 12V adapter nodig (autolader). Los te koop. Want 12 Volt omvormen naar 220V wisselstroom – en dan weer terug – geeft veel verlies (het kan overigens wel, met een converter, zie verderop). Nu hoeft dat niet meer: nieuwe laptops zijn USB-C.

Zo’n 12V 7AH accu heb je dus minstens nodig voor laptops. Een 20W zonnepaneel vult zo’n accu in 4 a 5 uur volle zon. Maar met zware bewolking wel 5x zo langzaam!

Een grote 12V lood-accu (die in je auto zit) is vaak rond de 40Ah. Een 20W paneel zou zo’n accu pas na 3 dagen volle zon kunnen vullen. Als onderhoudslader is 10W ook voldoende (een lood-accu gaat kapot als hij te lang te leeg is). Neem een 100W paneel als je zo’n accu echt gaat gebruiken voor zonne-energie.

Voor een koelkast heb je minstens 300 Watt aan zonnepanelen nodig, met grote accu’s, bijvoorbeeld twee van deze 100Ah AGM accu voor 185,- of een grote 200Ah AGM accu voor 500,-. Je kan zelfs afgekeurde gratis auto-accu’s gebruiken, en die aan elkaar schakelen:

 • Als je 24 Volt wil kun je twee identieke volgeladen 12V accu’s in serie zetten: de Min van de ene op de Plus van de andere.
 • Wil je dubbele capaciteit dan zet je die accu’s parallel: de Plus op de Plus, en de Min op de Min. Dan blijft het 12V.

Thuis-accu LiFePo: groter en krachtiger

Voor een compleet off grid huishouden zijn er thuis-accu’s (LiFePo). Een 5KWH thuisaccu kost rond de 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden zou je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik. Het is schaalbaar, dus het kan ook veel kleiner, zoals hier vier LifePo-cellen voor 600,-. Vier betekent dat je dan een 12V accu hebt van 105Ah, dus dat zijn ongeveer twee normale grote loodzuur-autoaccu’s, maar dan dus bijna tien keer zo klein.

En met acht cellen kun je voor rond de 800 euro een 24V-systeem maken dat krachtig genoeg is voor een tuinhuis inclusief een kleine koelkast. Voor een tuinhuis of camper, met een zuinige koelkast, plus al je telefoons, speakers, led-verlichting, laptop en iPad is 3KWH meestal ook wel genoeg, en dat kan in de zomer al met één 360W zonnepaneel. Zoals dit 360WP zonnepaneel voor 200,-.

Omvormers: maak van 12V gewone 220V

Met een DC naar AC converter kun je 12V / 24V omvormer naar gewone 220V. Zodat je elk apparaat met gewone stekker erin kan doen. Bijvoorbeeld met deze hieronder, maximaal 300W (17,-). Werkt prima! Ik laad mijn dikke Harman Kardon speaker er mee op, mijn elektrische fiets en oude laptops die geen USB-C hebben.

MAAR: deze is niet “zuivere sinus“, dus niet geschikt voor apparaten met wisselstroom-motor (zoals wasmachine, wasdroger, en misschien ook een gewone koelkast – dat weet ik niet). Dan heb je een zuivere sinus inverter nodig, zoals deze voor € 30.

Zo’n Pure Sinus Inverter kan ook groter, bijvoorbeeld deze van 4000W (100,-). In Nederland kost dit al gauw 400 euro.

300W omvormer
300W omvormer: maakt van 12V gewone 220V. Maar dit is geen zuivere sinus, dus eerst dubbelchecken of jouw apparaat hier wel op kan.
DC naar AC omvormer
Zo sluit je de omvormer naar 220V aan

In de toekomst is een zonnelader USB-C

Met USB-C kan je ALLES opladen, ook laptops, en alles zonder adapter. De kabel regelt de stroom en het Voltage, tot 60W of soms zelfs 100W. De USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks.

Kleine Draagbare Zonnelader (voor 1 a 2 smartphones)

Zie de beste DRAAGBARE zonnelader

Medium Zonnelader 20-30W
(voor ong 5 smartphones + 2 laptops + verlichting

Grote Zonnelader: 300W (boot, tuinhuis, caravan)

 1. Een modern 300W paneel:
 2. MPPT regelpaneel zoals deze voor 18 euro of anders deze MPPT controller (16,-)
 3. 2 x een 120Ah 12V Lood-accu (220,-)
  Zet de twee accu’s paralleel (de plus op de plus en de min  op de min) dan blijft het 12V.

Hier zou je zelfs een (zuinige) koelkast op aan kunnen sluiten:

 1. Een zuinige A+++ compressor koelkast op 12V, bijvoorbeeld deze INDEL 42L met gemiddeld verbruik van 14W (630,-).
  Of een gewone A+++ koelkast op 220V zoals de Liebherr TP 1760 (360,-, 120L, 35dB, 64kWh/jaar=25W gem) met een zuivere sinus inverter € 30.
 2. 2X 105Ah 12V Lood-accu (185,- per stuk)
  of 2x 120Ah 12V Lood-accu (220,- per stuk)
 3. 300W aan zonnepaneel, bijvoorbeeeld 2x 150W zonnepaneel tesamen voor 110,-
 4. MPPT regelpaneel zoals deze (18,-) of anders deze MPPT controller (16,-)

Zie ook de blog over het Instellen van het regelpaneel

En zie de uitgebreide blog over Koelkast of koelbox op zonnestroom

Een laadregelaar met USB-C is er nog niet. Tussenoplossing: een gewone  laadregelaar met 2x USB (10,-) tussen zonnepaneel en accu. Veel apparaten kunnen dan direct in de 12V uitgang of in de USB. Voor USB-C doe je een car socket (1,-) in de 12V DC uitgang waar dan een USB-C car charger met 30W (5,-) in kan.

car socket sigaretaansteker vrouwtje female

UPDATE: er is nu ook zo’n zelfde charger maar dan met 78W. Dus doe die maar meteen! Veel beter. Kan zelfs ook MacBooks opladen. Kost iets van 16 euro. Hier te koop op AliExpress:

78W 60W car charger USB-C

12V Lood-accu’s

Zie de blog over lood-accu’s en alle instellingen daarvoor.

LED verlichting op 12V of 5V USB

Zie de blog over LED lampen en Led snoeren

Oplaadbare batterijen op zonnestroom

Gewone oplaadbare batterijen (zoals AA en AAA) kun je ook opladen met 12 Volt accu’s of 12 Volt powerbanks. Je hebt dan een 12V batterijlader nodig (19,-). Zo kun je alle apparaten waar gewone batterijen inzitten van zonnestroom voorzien. Ook accu’s van camera’s kan je zo opladen – als je een 12Volt (auto)lader voor dat type accu kan vinden.

oplaadbare batterijen opladen met 12V oplaadbare batterijen opladen met 12V

Zonnepaneel en powerbank doormeten?

zonnepaneel doormetenGrote zonnepanelen kan je doormeten met een Volt-Ampere meter (2,-). Op de grotere regelpanelen zit dat al ingebouwd. USB kan je doormeten met een USB-stroommeter:

Doormeten doe je zo: doe de USB-meter in het zonnepaneel en kijk je hoeveel Volt er is. Vervolgens sluit je een powerbank, iPad of iPhone aan op het metertje, en kijk je hoeveel Ampere er is. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10Watt (5 x 2). 

Je ziet op het paneeltje ook de verstreken tijd, en het opgenomen vermogen in mAh. Zo kan je ook de werkelijke capaciteit van een powerbank doormeten.

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter minder Ampere aan dan werkelijk mogelijk is. Maar dan zie je ook met weinig zonlicht nog steeds best wel VEEL Ampere, of een hoog Voltage als je geen apparaat aansluit.

Zo kwam ik er ook achter dat door het originele Apple snoer veel meer stroom loopt dan door een slecht nep-snoer. Een iPhone laadt dus sneller op met een origineel snoer! Tip: er zijn ook goedkope goede iPhone snellaadsnoeren.

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten.

Omdat zo’n zonnepaneel wel 30 jaar mee kan gaan, kan je maar beter meteen een krachtige nemen, dus minstens 20W. Die 20W heb je ook nodig met bewolkt weer, want dan komt er maar 3 of 4 Watt uit. Een accu is meestal na 4 jaar al aan vervanging toe. Een gewone lood-accu gaat ook nog eens kapot als-ie te lang leeg is. Als je zo’n accu in de winter niet gebruikt moet je ‘m vol wegzetten, of af en toe bijladen. En dat kan weer met zo’n zonnepaneel! Met een 12V regelpaneel…


 

UPDATE: al je  stroom voor een compleet normaal huishouden kan met bijvoorbeeld deze complete set met 6 grote 360W-panelen, omvormer en montagemateriaal voor €1.998,-.

De stroom kan je terugleveren aan het net, maar als je huis off grid is kan je het ook opslaan, in een LiFePo thuisaccu. Een 5KWH thuisaccu kost nu bijvoorbeeld 1.500 euro, zoals deze set op AliExpress. Voor een geheel huishouden kan je twee of drie van die sets nodig hebben, afhankelijk van je verbruik.

Zie ook het artikel met de Beste Draagbare Zonnelader

en de blog over het Instellen van het regelpaneel

en hoe je een USB-C powerbank direct op het zonnepaneel kan aansluiten.

en de blog over 12V Koelbox / koelkast

En de blog over zonnepanelen op je dak.

Of de blog over 12V in de toekomst.

 

 


Hierbij de prachtige zelfbouwoplossing van Jelle (met dank!):

“Ik ga deze elektronica behuizing gebruiken om de 9Ah accu in te stoppen met de Solar controller aan de buitenkant. Daarnaast minimaal 3 female 12V stopcontactjes (voor 3 ledlampjes van 3w in de vouwwagen) en een sigaretaansteker stopcontact. De controller voedt alle contacten met 12V. Ik heb ook een auto laptop lader gekocht die dus in de 12V sigarettenplug past en dus daar 19V van maakt. Het 30W zonnepaneel is deze (en de accu had ik al).”

 

193 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Beste AJ, kan jij mij tips geven voor een complete set voor het opladen van een electrische scooter ? ik denk aan zonnepaneel, accu etc..

  1. Ik zou een 24V systeem doen, met 1 groot 300 tot 400W paneel. Twee grote identieke 12v loodaccu’s erbij, in serie verbonden voor 24V. Een regelpaneel erbij, en een 220V converter. Zie de blog over de koelkast, want dat is een vergelijkbare set.

 2. Veel van de powerbanks en power stations hier genoemd lijken een max input te hebben van 40 of 60 W. Komt dit dan goed als je daar een 100W of missschien wel meer paneel op zet?

  1. Het lijkt mij net als bij een stopcontact: een apparaat neemt minder Ampere op dan het stopcontact maximaal aanbiedt, dus geen probleem.
   Voltage klopt altijd, tenzij je er een groot 300 Watt 24V paneel in doet. Verder zit er ook nog diverse beveiliging op.
   Maar ik weet dit niet zeker, ik ga dit nog uitzoeken. Iemand?

 3. Hi Aartjan, ik leer altijd heel veel van je blog. Ik heb al best een aantal bluetooth en bedrade oortjes besteld via jouw links. Op dit moment zijn we met de boot op vakantie en we drinken elke ochtend koffie van de nanopresso.

  De afgelopen nacht heeft de ijskast naast de service-accu ook de startaccu bijna leeg getrokken, omdat we een keertje geen walstroom hadden, het ging gelukkig net goed. Ik moet de elektronica eens goed na laten kijken, maar misschien heb je voor in de tussentijd nog wel tips.

  Kan ik een opgeladen powerstation (die Blitzwolf set ziet er praktisch en handzaam uit, die Allpowers is groot maar erg mooi) via een CEE stekker (voor de walstroom) inpluggen in deze acculader (https://kokwatersport.nl/product/victron-blue-power-acculader-1230-1-bluetooth/69243) om de service-accu bij te laden bij een nachtje zonder walstroom? Of maak ik dan een denkfout?

  En kan ik een waterkokertje (900W) met zo’n powerstation gebruiken?

  1. Tussen startaccu en koelkast moet er een regelpaneel: die stopt de stroom voordat de accu te leeg raakt.
   Het kan ook anders: bij een koelkast op 220V stopt de 220V converter zelf ook, als de accu te leeg raakt.

   Elke 12v accu kan je opladen met een goedkope acculader zoals deze dus ook powerbanks, als er maar een DC input op zit (zoals bij deze de solar input voor 12 tot 18V).

   Waterkokertje: die Allpowers is op de AC output max 120W, dus 900W gaat zeker niet.
   Met een 12v naar 220V converter van 1000W (op de loodaccu) zou dat wel moeten kunnen,
   zie https://aartjan.nl/blog/koelbox-12v-zonnepaneel/
   daar staat bijvoorbeeld deze converter

 4. Dag Aart Jan,
  Ik heb via deze pagina de volgende set gekocht:

  UPDATE: of neem alleen het zonnepaneel (nr 1) plus deze powerbank hieronder waar verder ook al alles al op zit, behalve 220V:

  maar heb geen idee hoe ik deze powerbank aan het zonnepaneel kan koppelen, kan je me daarin adviseren?

  1. De powerbank heeft een 12V ingang, met een DC stekkertje. Wellicht zit het juiste stekkertje al aan het paneel, en anders is het een kwestie van de juiste stekker.

   1. Bedankt voor je reactie, maar als het juiste stekkertje al aan het paneel had gezeten had ik de vraag niet hier hoeven te stellen. Heb even gezocht, de stekker van het paneel blijkt MC4 te zijn, enig idee hoe ik die verlengen naar DC?

 5. Beste Aart Jan, het is iedere keer smullen van uw blogs, dank.
  Ik heb 14 zonnepanelen en lever terug wat ik niet gebruik. Bij storing van de Electra leverancier wordt ik afgesloten van het net, zo ook van mijn eigen panelen. Hoe kan ik zorgen toch mijn opbrengst tijdens de storing in huis te gebruiken/opslaan. Mijn panelen installateur en mijn Electra leverancier willen/kunnen mij niet helpen.
  Dank,En groet Michiel

  1. Met een thuisaccu. Zie onderaan op https://aartjan.nl/blog/portable-power-station/
   Nieuwe slimme apparatuur kan straks zelf bepalen wanneer het beste moment is om stroom op te slaan (zoals bij een negatieve stroomprijs als de zon schijnt)
   en op welke momenten je de hoogste prijs krijgt voor teruggeleverde stroom.
   Dat kan je dus altijd verdienen, zowel overdag als ’s nachts. Zonder zonnepanelen zelfs!
   Hier staat ook wat: https://www.zonnefabriek.nl/nieuws/nieuwe-producten-in-zonnepanelenland/

 6. Op zich geweldig, dit blog. Ik wil een set aanschaffen om uiteindelijk mijn laptop, een tablet en 2 smartphones op te kunnen laden. Via een accu of powerbank.

  Zou je de affiliate commissie en advertentie inkomsten zeker gunnen. Maar tussen alle links en updates en informatie was ik al snel het hele spoor bijster. Wat jammer!

 7. Hi! Handige blog vol met informatie, precies nu ik bezig ben met solar uitzoeken. Mijn idee is een Renogy 200W set aan te schaffen, zodat ik met de magere zon in de winter voldoende opbrengst heb. Deze monteer ik op een draaibaar platform, zodat ik de panelen om de zoveel weken kan bijdraaien richting de zon. Komt op een plat dak, zodat ik ik geen last van schaduw e.d. heb.
  Hieraan doe ik een USB-C autolader, die dan een powerbank oplaadt. Gaat dit zo werken denk je, of mis ik nog wat?

   1. Dank voor je snelle reactie! Het zijn 12V panelen. Het lijkt erop dat het altijd nodig is om een accu in de keten te plaatsen. 1) voor de werking van de controller en 2) omdat anders de powerbank stopt met laden als er niet genoeg spanning is. Ik lees dat laatste veel terug in reacties, dat het gewoon stop met laden en niet weer aan gaat als er weer genoeg spanning/zon is. Klopt dat?

     1. OK! Is het niet handig om dan het artikel over usb direct aan je solar aan te passen? Dat werkt in praktijk blijkbaar niet goed. Je moet altijd een controller en accu hebben, om zo te voorkomen dat het laden stopt via de usb stekker.

 8. Hoi Aart Jan,
  Hoe doe je het eigenlijk met kabels? Waar ik op uitkom is dat ik kabels van 35mm doorsnee nodig heb tussen mijn zonnepaneel en accu. Dat is niet alleen duur, maar lijkt mij ook niet te gaan passen met de laadregelaar. Hoe pak jij dit aan? Op een andere pagina zag ik wel een linkje staan naar Ali, maar daarvan was de doorsnee 2,5 mm. Verlies je dan niet veel energie? En hoe zit het met brandveiligheid?
  De kabels van 35 mm die ik kan vinden zijn alleen super duur.

  1. De dikte is afhankelijk van het Ampere wat er doorheen moet. Dus met 24V kan je dunnere kabels gebruiken dan met 12V. De dikte wordt aangegeven in AWG. Ik neem 10AWG als dikste kabels waar er veel stroom loopt (van zonnepaneel naar regelpaneel naar accu). 10AWG is ook standaard bij de grote panelen tot 300W.
   Maar binnenshuis naar apparaten neem ik 16AWG en naar lampjes zelfs 22AWG (dat is dun).

   1. super, dankjewel! Ik bouw altijd graag wat extra marges in voor het geval ik wil upgraden. Is 10 AWG ook voldoende voor 400 W? Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de aanschaf en wat een goede plek is om ze te kopen?

 9. Hallo Aartjan, dankjewel voor al je blogs over zonne energie. Ik heb er veel van geleerd. We hebben namelijk een bootje gekocht met zonnepaneel, en alles erop en eraan. Nu werkte dat maar matig dus probeer ik alles zelf te verbeteren. Nu zag ik op je blog dat de omvormer op de accu hoort, de onze zat met een kroonsteen aan de load van de solarcharger. En ik heb deze net vervangen door hetzelfde 20 A apparaat die jij gebruikt. Alleen ik had kortsluiting en nu is de omvormer stuk. Alleen wil ik deze nu rechtstreeks op de accu aansluiten maar we hebben er nu 2, met de plus op de plus aangesloten. Is het nu raadzaam om de omvormer op 1 accu aan te sluiten, of op allebei tegelijk?
  Dat zei iemand vd lokale autoshop waar we de verbindingskabels kochten.

  Groeten Dennis

   1. Dankjewel Aartjan, fijn dat er mensen zijn die dingen uitzoeken en dat delen. Ik ga het zo aansluiten dan, en later komt er wel weer een omvormer bij.

 10. AartJan, ik heb inmiddels ook een omvormer voor mijn solar setje. Op jouw diagram (dat plaatje direct boven ‘Zo sluit je de omvormer naar 220V aan’ verbindt je die direct op de polen van de accu. Dat heb ik getest en dat werkt prima. Wel heb ik nu niets meer aan de tijdklokfunctie op mijn regelpaneel , en dat komt mij slecht uit. Vraag: kan ik de omvormer ook aansluiten op het regelpaneel (waar dat symbool met dat lampje zit), of kan ik beter een tijdklokstekker aan mijn omvormer hangen?

 11. Leuk om hier te lezen over dit zonnepaneel! Ik had nog niet eerder gehoord over dit model dat je mee kan nemen op vakantie. Goed om te weten dat het mogelijk is om eigen energie te genereren wanneer je onderweg bent. Ik ben benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen!

 12. Beste aartjan, Bij toeval op je site terecht gekomen omdat ik iets anders aan het uitzoeken was. Volgens mij ben je een allesweter. Ik ben ook al een tijdje bezig met een zonnepaneel in mijn tuin die afhankelijk van het zonlicht en temperatuur 3,13 tot 3,95 Amp kan leveren. Hierop heb ik via een Solar laadcontroller een accu van12V en 90Ah aangesloten. De ik ook gebruik om mij schuurmachine van 220 V via een Power Inventer aan te sluiten.
  Misschien is dit iets om aan het verhaal toe te voegen. Namelijk het gebruik van een accu is erg belangrijk. Als je wat groter vermogen aan een accu onttrekt heb je al gouw kans dat deze onder de maximale ontlaad spanning komt.
  Een accu laadspanning is maximaal 14,4 V
  Volgens gegevens is de :
  float spanning 13,7V
  Ontlaatstop 10,7 V
  Sluitontlading 12,6V
  Om te voorkomen dat de accu onder de ontlaatspanning komt heb ik een 30 Amp relais tussen mij accu en omvormer gemonteerd. Deze sluit bij een spanning van 10,5 V.
  Aangekocht via AliExpress. Bij global Electronic Market. Kost 7,44 euro
  Groet herman

  1. Dat is inderdaad ook een oplossing! Maar ik doe datzelfde op de instellingen het regelpaneel, dat zit altijd al bij een zonnelder-set.

 13. Hoi Aart Jan, bedankt voor al je tests en tips. Ik wil graag een zonnepaneel dat ik een beetje compact kan meenemen (opvouwbaar bijvoorbeeld) en een powerbank die minstens twee telefoons kan opladen en eventueel een laptop (usb-c). Helaas zijn veel van je tips niet meer beschikbaar, of alleen te versturen vanuit China of Rusland en ik wil geen onverwachte import tarieven.
  Heb je een tip wat er op dit moment beschikbaar is met verzending vanuit de EU?

 14. Deze vakantie heb ik wat getest met het opladen van Powerbanks via een zonnepaneel. Ik had daarvoor 2 x 80 watt opvouwbare panelen van Dokio genomen. Die heb ik parallel geschakeld en er een standaard sigaretten adapter uit de auto op aangesloten. Als powerbanks gebruikte ik de Baseus versie die je via USB-C met max. 60 watt kunt laden.

  Ervaringen als volgt:

  1. De Baseus powerbanks zijn top. Als je er in de auto of thuis een lader die 60 watt USB-C PD ondersteunt op aansluit laden ze ook met 60 watt op – en dus heel snel. Support van Baseus is ook nog eens goed, want bij 1 van de powerbanks was de micro USB input defect, zonder problemen sturen ze een nieuwe op

  2. Via USB-C opladen direct aan het zonnepaneel werkt veel minder goed. Er wordt echt alleen geladen als er ruimschoots voldoende vermogen geleverd wordt door de zonnepanelen. In dit geval minimaal 60 watt. Leveren de panelen minder, dan wordt er in het geheel niet opgeladen. Ik heb dat met een 5 tal verschillende autoladers geprobeerd, die allemaal USB-C met power delivery ondersteunen: allemaal hetzelfde resultaat. Het lijkt te zitten in de implementatie van USB-C PD. De powerbank ‘onderhandelt’ met de lader over voltage en amperage. Die komen uit op 20v / 3 A, wat het maximum is waar de powerbank mee kan laden. Als er vervolgens niet voldoende vermogen van de panelen komt, wordt niet teruggeschakeld, maar wordt er niet geladen. De autoladers gaan er bij gebruik van USB-C vanuit dat er voldoende vermogen aan input kant beschikbaar is.

  Laden via Quick Charge 3.0 werkt daarentegen wél goed, ook al er minder vermogen van de panelen komt. Het lijkt dus echt in de USB-C implementatie te zitten.

  Al met al ga ik de setup toch aanpassen. Ik ben van plan een “solar generator” aan te schaffen, waar je eigenlijk al een combinatie van een heel aantal zaken in hebt zitten. Je kunt die dingen via zonnecellen opladen, in de auto, via 230 volt. En met een hele batterij aan outputs. Helaas wel prijzig.

 15. Hey… wat een gaaf project. Ik heb het inmiddels nagebouwd. 1 zonnepaneel hangt buiten mijn balkon, de blauwe converter staat met een accu in een klein kasje waar ik wat plantjes in heb.
  Daaraan hangt een USB hub.
  Aan de USB hub laden we nu onze ipads, telefoons het het leukste natuurlijk 2 lampen om in de nacht mijn lampen te voorzien van licht zodat ze wat extra belicht worden op het westen.

  Nu wil ik eigenlijk ook een power inverter van Carpoint eraan hangen want deze had ik nog liggen.
  Het is er 1 met een (sigaretten) aansteker eraan vast. Volgens mijn vriend zit de zekering in de sigaretten aansteker maar die wil ik er afhalen om de inverter in huis te leggen om zo stroom in huis door te trekken. Zijn er nog andere oplossingen die ik kan doen?
  Dan zou ik een opbouw sigaretten aansteker moeten nemen met klemmen of met schoentjes of M8 klemmen ofzo? Of heeft elke power inverter in zich ook nog een zekering en kan ik de aansluiter eraf halen om dan een lange kabel aan te sluiten op de inverter?

  1. Een 220V inverter op een klein 20w systeem heeft niet veel zin. Dan heb je 100-300w aan zonnepanelen nodig. Een nuttiger upgrade is Usb-C. Dat is top.

  1. Misschien is het mogelijk om de sigaretten USB lader te omzeilen en een USB C powerbank direct op het zonnepaneel aan te sluiten.
   Welke USB C adapter zou direct op het zonnepaneel passen?

   https://www.aliexpress.com/item/4000221397365.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.583648a5kALV5y&algo_pvid=e0b523f3-e4c3-4a62-ba0f-1cc08e5a2a9d&algo_expid=e0b523f3-e4c3-4a62-ba0f-1cc08e5a2a9d-0&btsid=0b0a050115926445229748842e9422&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

   1. He Paul, je kunt in principe iedere stekker eraan monteren tot 48 volt gelijkspanning. Let even goed op de stroom die gaat lopen en bepaal op basis daarvan de kabeldikte. Direct inprikken zou ik niet aanraden, de meeste accupacks hebben een gevoelige bms.

 16. Ha Aart Jan,

  Wat een fantastisch blog, ik ben al helemaal fan. Met name je blogs over zonnepanelen vind ik interessant. Toch kom ik er niet helemaal uit wat nu een handige set-up is voor mijn situatie. Ik ben namelijk sinds kort de trotse eigenaar van volkstuin met tuinhuisje. Een droom die uit komt, maar door jaren aan achterstallig onderhoud ook een groot klusproject.

  Nu zou ik daar graag electra dmv zonnepanelen hebben. Het nadeel is, deze worden wel eens van het dak gestolen. Dus had ik het idee om een zonnepaneel te nemen die ik ’s avonds weer binnen zet. In ieder geval tot ik een manier had gevonden dat ik ze op een veilige manier kan bevestigen. Dit zou dan echter pas volgend jaar ergens zijn, wanneer ik iets verder ben met het klussen.

  Mijn eerste prioriteit is dat ik hier mijn laptop op kan laden (ASUS Vivobook, 19V ⎓ 2.37A, 45W), die helaas niet met USB-C kan worden opgeladen. Wat dat betreft ben ik op de korte termijn blij met een simpele set-up. Maar goed, als het huisje wat verder af is zou een klein koelkastje misschien toch ook wel leuk zijn. Ik zoek dan ook een set-up die in de toekomst makkelijk uit te breiden is.

  Zou dan {zonnepaneel > powerbank >…(hier kwam ik niet helemaal uit, de powerbank heeft toch geen aansluiting voor een car socket?) > car socket > auto-oplader > laptop} voor nu een goede optie zijn? Dat ik later een MPPT regelpaneel naast de powerbank aansluit op het zonnepaneel? Of kan ik dan beter meteen voor het regelpaneel gaan? Kan zo’n groter regelpaneel van bijvoorbeeld 40A ook worden gebruikt voor een kleiner zonnescherm?

  En zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om verschillende soorten zonnepanelen te combineren? Dan kan ik wat makkelijker er nu een van 20-30W nemen en daarnaast er later een of meer van 100+ naast zetten. Of moeten ze allemaal dezelfde specificaties hebben?

  Uit je koelkasten test kwam een gewone 220V koelkast met omvormer als de beste optie naar voren. Kan ik dan niet toch gewoon beter meteen die omvormer aanschaffen en dan ook gelijk gebruiken voor de laptop, ipv weer een nieuwe adapter kopen e.d.?

  Tot slot zie ik heel veel zonnepanelen die tweedehands te koop staan. Aangezien je schrijft dat deze circa 30 jaar mee gaan, is het een idee om er zo een te kopen? Is toch ook weer wat duurzamer.

  1. Cool project, ik ben benieuwd wat aart-jan adviseert. Ik weet uit ervaring dat je goed moet kijken naar het type omvormer en de laadstroom die deze aan kan. Je kunt best iets hoger gaan zitten om in de toekomst ook uit te komen. Mits je een accu plaatst kijk dan ook goed of de omvormer bij het type accu past. Niet iedere omvormer kan bijvoorbeeld lithium ion of lithium ijzer fosfaat opladen.

   1. Thanks, goede tip! Ga er idd wat boven zitten met de omvormer en ook chill dat je me er op wijst dat niet alle omvormers op alle soorten accu’s kunnen. Ga ik op letten😊.

  2. Ja zie vooral deze blog: https://aartjan.nl/blog/koelbox-12v-zonnepaneel/
   en ook deze: https://aartjan.nl/blog/zonnepaneel-met-12v-lood-accu-regelpaneel-instellen/

   Om kort te gaan: neem de gehele “derde test: Zonnelader-koelkast-set Large”:
   2x 150W buigzaam zonnepaneel
   2x 105Ah accu
   Zuinige koelkast op 220V zoals de Liebherr TP 1760
   Omvormer naar 220V zoals deze zuivere sinus
   MPPT regelpaneel zoals deze of anders deze, in de 40A versie, dat is voor deze set ruim voldoende.
   En oude zonnepanelen kan ook, ook verschillende door elkaar, geen probleem.
   Nieuwe accu’s moet je niet door elkaar gebruiken, die moeten zo identiek mogelijk zijn. De grootste kostenbesparing is met oude gratis auto-accu’s: gaat ook redelijk.
   Je laptop kan gewoon ook direct op de omvormer. Ik heb zelfs de oplader van mijn elektrische fiets op de omvormer, en de grote Bluetooh speaker ook.

   1. Dankjewel voor je uitgebreide reactie. Begrijp het meteen allemaal weer een stuk beter. Mijn plan nu is om een beetje groot in te zetten op de MPPT en omvormer, omdat hier de grotere versies niet veel schelen in de kosten en ik dan later makkelijk kan uitbreiden.

    Ik ga dan voor deze MPPT en dan toch maar meteen die van 60A. Die is maar 1,30 duurder en dan hoef ik me geen zorgen te maken als ik uiteindelijk toch nog besluit heel veel zonnepanelen aan te schaffen. Dat ik met deze omvormer (1500W, 220-240V) wil gaan combineren.

    Ik dacht die omvormer en MPPT vast te bestellen en dan nog even op marktplaats te kijken voor het zonnepaneel en accu. Dan ga ik nu eerst voor de meest simpele accu en zodra ik klaar ben voor de upgrade, investeren in goede accu’s waarvan ik dan meteen een set kan kopen. Met zonnepanelen net zo, nu voor iets simpels en dat later aanvullen met mooier spul.

    Daarbij is de verzendtijd van de panelen en accu’s een stuk sneller, dus kan ik me dan nog een week de tijd geven om iets tweedehands te vinden en bestel als ik dan nog niets heb alsnog online. Dan komt het allemaal ongeveer tegelijk binnen en ben ik begin juni over op zonne-energie😊.

    Ik hou jullie op de hoogte hoe het gaat. Heel erg bedankt voor de adviezen in ieder geval!

   2. Overigens, de link naar de buigzame zonnepanelen lijkt helaas te zijn gewijzigd:(. Nu stuurt die je door naar panelen van 100W, waarbij je nu voor twee stuks €163 betaald. Of zie ik iets over het hoofd? Wel jammer, leek me een erg goede deal

 17. Hou er rekening mee dat je bij een zonnepaneel powerbank, de bron van hitte direct op de lithium batterijen legt. Een lithium batterij wordt het liefst niet warmer dan 40 graden. Niet gek dat deze accupacks vaak niet goed werken als ze in de zon liggen.

 18. House, dear ben ik were.
  Even 40 watt regelpaneel, zoals aanbevolen, gekocht, Hellas….
  Volgens de -leverancier is het zonnepanaal (30w) the Klein.
  Ik wet het onderhand niet meet. Koop van allies maar de IPad worst niet opgeladen.

 19. Wat een geweldige informatie, helder en ongecompliceerd uitgelegd. Alle materialen doorgelinkt, handig.
  Top Aartjan!

 20. Hallo Aart Jan,

  Ik heb inmiddels een nieuwe kabel gekocht voor de verbinding tussen mijn Ipad en de Solarcombinatie. Hij laadt nog steeds heel erg langzaam.
  Ik heb het setje dat jij op je blog hebt geplaatst. https://nl.aliexpress.com/item/32995851791.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.10894c4dqfhaXJ
  Ik ging er van uit dat dit setje te gebruiken is om mijn Ipad op te laden…
  Zie je nog een oplossing?
  Volgens div. sites wil “”Oplader uit”” zeggen dat de Ipad te weinig stroom krijgt.

  1. Het regelpaneel is 5V 2.5A dus dat is ruim voldoende voor een iPad (5v 2A). Zitten alle draadjes goed? Regelpaneel goed ingesteld op de betreffende accu? Dan doormeten, met een USB-meter. Het regelpaneel zou niet goed kunnen zijn: 1A ipv 2A.

   Als alternatief kan je een car charger direct op de 12V doen. Sowieso handig, USB-C heb je toch ook nodig. En de iPad kan daar ook op.

  2. Hij moet wel in het regelpaneel uiteraard! Dus niet in de USB van het zonnepaneel! Er er moet wel een 12V accu bij…

   1. Ik heb een Ultracell 12V 7Ah/20Hr. De accu die in de blog genoemd wordt..
    Dit is volgens de gegevens een loodaccu en heb hem daarom op B3 gezet..
    Ik heb inmiddels ook een StarTech USB snellaad Adapter besteld want ik ga a.s. dinsdag naar Noorwegen en heb daarom nogal haast om de boel werkend te krijgen.
    Nogmaals, Telefoon opladen gaat snel, Ipad opladen gaat zeeeer langzaam.

    1. Okee succes! Ik zou het verder ook niet weren. Een iPad en het snoer is super kritisch. Er zit een chip in het snoer die theoretisch elke niet-Apple lader kan weigeren.

     1. hallo, terug van vakantie. Via een geleende powerbank mijn iPad opgeladen. Wil nu een nieuwe laadregelaar bestellen. Welke is gegarandeerd geschikt voor mijn iPad? Die van het setje met het 30watt paneel kon de iPad niet aan.

      1. Het lijkt erop dat de USB op jouw paneel maar 5V 1A is (oude USB). Mijn panelen zien er precies zo uit, maar de USB is wel 5V * 3A = 15W dus genoeg voor een iPad (10W).

       Een oplossing is deze car charger (4,-) met 15W USB en 20W USB-C in een car socket (1,-) die in de 12V uitgang van het regelpaneel kan. Zo doe ik het ook, helaas was de 20W net te weinig voor een MacBook Air, maar met een iPad kan het wel.
       Probeer het, kost bijna niks, en USB-C heb je sowieso nodig.

      2. En dit regelpaneel kan ook een iPad laden want de USB is 5V*3A. Zojuist ook nog eens getest. Maar die ziet er wel precies hetzelfde uit als bij jou… er zijn verschillende versies, neem dan in ieder geval de 30A, of liever nog de 40A, want die laatste is uitgebreider qua display en groter. Had ik zelf ook moet doen.

 21. Hoi aartjan. Zo te zien te zien heb je veel ervaring met regelaars en zonnepanelen van ali. Ik heb 2 flexibele panelen op het dak van mij bus zitten met zo’n regelaar van 10 euro. Opzich lijkt het te werken, alleen stopt de output er na een tijdje mee. Het lijkt erop dat het werkt nadat ik heb gereden en dan na een tijdje niet meer. Mogelijk zijn de panelen afgekoeld door het rijden en stoppen ze als ze te warm worden. Ik vroeg me af wat jou ervaring is met de panelen en regelaar? Merk jij ook dat ze stoppen als de temperatuur tever oploopt? Het gaat me met name om de flexibele versie. Of heb jij die niet ergens op gelijmd?

  1. Ik heb het flexibele paneel in de 20W versie getest met de 10A controller. Ging altijd goed, ook in hitte. Nu ga ik een 100W paneel gebruiken met een 100ah accu en een 30A regelpaneel. Wordt nog een nieuwe blog. Vanaf 40A is het regelpaneel echt een ander ding, die zou je ook nog kunnen proberen. In kou levert een zonnepaneel iets meer op, maar dat zijn kleine verschillen. De controller kan defect zijn of te weinig Ampere hebben.

 22. Beste Aartjan,heb een huishoudaccu van 100Ah in mijn camper type Agm.Als deze stuk is plaats ik eentje van 200Ah.Nu wil ik voor weekendjes weg een acculader met zonnepaneel.Ik twijfel tussen de Optimate Solar 80w of een vouwbaar paneel dat ik achter de raam vd camper kan leggen….Deze zijn er zelfs tot 180w…De ene zegt te zwaar voor mijn huidige batterij maar ja later wil ik een zwaardere batterij dus wil direct de juiste investering natuurlijk.Ool lees ik bij Optimate 80w een laadprocedure tot 7Ampere en bij een 120w vouwpaneel met sunpower black cellen dan maar 5,97Ampere terwijl het paneel 40w meer heeft.Ook laad de Optimate een batterij met maar 1v…Wat is je raad?Vriendelijke groeten en alvast bedankt…

 23. beste aartjan, bestaat er al een batterij oplader die je op zonne energie kunt opladen? , ben ook benieuwd naar de mogelijkheden om accu gereedschap op te laden met zonne energie…

  1. Goeie vragen! Ga ik uitzoeken, interessant. Wordt een nieuwe blog denk ik. Over gereedschap staat alles al wel op 12voltinhuis.nl
   UPDATE: zie de updates in het artikel!

 24. Beste Aartjan, Als ik een sigarettenaansteker houder wil installeren, moet er dan ook een zekeringetje ingebouwd worden?

 25. hallo, op de site 12voltinhuis kan je goedkope stroomkasten kopen; 60Ah gelaccu, dat is 720 wh. Alleen zelf nog een zonnepaneel bij kopen. Veel power voor weinig geld!

 26. Ik kan mijn vorige vraag voor aanschaf van deze producten niet meer terugvinden. Het gaat om een lensun 30watt flexibel zonnepaneel en powerbank car starter 8000mah van bol.com mijn vraag was om een laptop op te kunnen laden. Ook zie ik bij de aangeschafte powerbank geen mogelijkheid om mijn laptop op te kunnen laden. Vast bedankt voor je reactie.

 27. Best Aart Jan, op jouw advies aangeschaft een 30 watt zonnepaneel en de powerbank car starter van bol.com maar hoe kan ik nu deze twee samen connecten? Vast ontzettend bedankt!

Geef een reactie