Beste draagbare zonnelader – 2017

Update nov 2017 Ik had een lang artikel geschreven over zonnepanelen en zonneladers in alle vormen en maten. De beste draagbare zonnelader voor gemiddeld gebruik, perfect voor vakantie, is een 20W zonnepaneel met een 12V liPo accu. Tesamen kan dat voor zo’n 80 euro. Stroom genoeg voor een aantal iPhones / iPads / ereaders / lampjes, plus een laptop (psst: het kan ook nog eens SUPERgoedkoop, zie onderaan).

De beste draagbare zonnelader heeft dus minstens een 20W zonnepaneel. Kan ook draagbaar en opvouwbaar. Dat kost rond de 45,-, de prijzen varieren nogal. Zoals dit 20W paneel, zie het plaatje hieronder. Of deze 20W 3A (soms voor 35,-). Of dit vouwbare 21W paneel voor 41,-. Je kan ook meteen een 30W paneel doen. Of dit 21W paneel met 1x USB + 12V aansluiting voor 38,-. Allemaal te koop bij Chinese webwinkels. In Nederland is er veel minder keus: dan heb je bijvoorbeeld deze 24W Brofish voor 65,-.

beste draagbare zonnelader

Wie heeft een van deze paneeltjes, en ook getest en doorgemeten? Doormeten kan met zo’n handig en goedkoop USB-dingetje, zie hieronder. Laat maar weten, alvast dank! Soms geven deze 20W panelen veel minder stroom dan beloofd, bijvoorbeeld die Brofish met 5W.

Doormeten doe je zo: doe de USB-meter in het zonnepaneel en kijk je hoeveel Volt er is. Vervolgens sluit je een powerbank, iPad of iPhone aan op het metertje, en kijk je hoeveel Ampere er is. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10Watt (5 x 2). Staat er 4V en 0,5A dan levert het paneel 2Watt (4 x 0,5).

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter MINDER Ampere aan. Maar dan zie je ook met weinig zonlicht nog steeds VEEL Ampere, of een hoog Voltage als je geen apparaat aan het opladen bent.

zonnepaneel doormeten

Dual Output zonnepaneel 5V / 12V / 18V

Er zijn nu ook vouwbare zonnepanelen met Dual Output. Die hebben twee uitgangen: 5V USB en 12V / 18V DC (gelijkstroom). Soms voor 50 euro, prijzen varieren:

Ik zou nu zo’n Dual Output paneel adviseren, want die is dus niet alleen geschikt voor USB (smartphones en tablets etc etc), maar ook voor laptops, en hij kan ook direct de accu van auto, boot of motorfiets opladen (12v). Hier meer van die Dual Output Zonnepanelen, tot 60W. Laat maar weten als je er een hebt, in de comments hieronder, en hoe die bevalt!

Bijpassende powerbank of accu

Ten tweede heb je een accu of powerbank nodig zoals deze 20Ah powerbank voor 30,- of een 12Ah powerbank voor 15,-. In Nederland kan je een 16Ah Varta doen voor 30,-, of de 10Ah powerbank van de Action voor 17,-.

power bank action 10.000mah: beste draagbare zonnelader

Nog een supertip: als je toch ook een Bluetooth speaker wil, gebruik die dan ook als powerbank. Of neem meteen de grote dikke accu’s, zie verderop!

Want: deze zijn allemaal geen 12V, dus ze kunnen geen laptop opladen.

Inderdaad, laptops! Hoe kan je die opladen?

Als je ook laptops via een powerbank wil opladen, dan moet er een 12 Volt (of 18V) uitgang op die powerbank zitten. Dat zit op bijna geen enkele, behalve op die waarmee je ook een auto kan starten (jump starters). Zoals deze van 32,-, of deze 12V liPo accu voor 46,-. Of deze voor 35,-, zie hieronder. SUPERTIP! Want deze is helemaal goed: met 4x USB, veel verloopjes en stekkertjes, schakelaar voor 15v / 16V / 19V voor laptops, en een female-sigaretaansteker waar jouw auto-laptoplader direct in kan.

Het ding is ongeveer zo groot als 3 grote mobieltjes en de capaciteit is 12Ah. Er zit ook een felle ledlamp op. Het bijgeleverde multi-snoertje laadt een iPhone goed en snel op. Er zitten accu-klemmen bij om een auto of motor te starten. En je kan ‘m opladen met de meeste zonnepaneeltje, met de juiste verloopjes. Met mijn 20w paneel zijn deze car jumpers in 4 uur vol.

Want dat is het tweede grote voordeel van deze car jumpers: je kan ze sneller opladen, namelijk met 12v in plaats van 5v.

Verder zitten er ook verloopjes naar laptops bij. Dat is niet alleen handig voor laptops, maar ook voor het opladen van de accu zelf. Want die verloopjes kan je ook gebruiken om je zonnepaneel aan te sluiten op de ingang van de powerbank. Op veel zonnepanelen is de uitgang een ronde stekker, maar de maat verschilt nogal. In mijn geval pasten de verloopstekkertjes helaas niet helemaal. Ik heb daarom het snoer gewoon maar doorgeknipt, de draadjes gestript en aan elkaar gedraaid. Tape erom en klaar. Werkt perfect. Let op de plus en min: die kan je niet omdraaien!

Het zou nog beter zijn als er ook Micro USB IN op zou zitten. Oftewel Dual INPUT. Dat zit niet op deze car jumpers.  Je kan ze dus niet met USB opladen, wat juist op veel KLEINE zonnepaneeltjes  zit.

Alhoewel dat met 5v dan wel traag zal gaan. Daarom is de beste keuze een zonnePANEEL met Dual OUTPUT. 

Op de bijgeleverde sigaretaansteker kun je elke laptop-autolader aansluiten: voor een MacBook is zo’n lader bijvoorbeeld hier te koop voor 30,- (check je laptopmodel!). Het kan ook zonder zo’n lader, direct op de 15/16/19V uitgang. Dan heb je alleen maar een passend snoertje nodig. Check dan wel het voltage. Het voltage kan je bij deze zwart-rode op drie standen instellen. Bij die witte hieronder kan dat niet.

voor de beste draagbare zonnelader: lipo power bank laptop iphone beste draagbare zonnelader

Deze witte hieronder is vergelijkbaar. Mooi ding, compacter, met een iets beter tasje, en met veel accessoires. Deze heeft een grote capaciteit (20Ah) volgens de specs, maar in de praktijk ongeveer hetzelfde als die zwarte. Er zit 1xUSB op. De aansluiting naar de laptop is niet schakelbaar tussen verschillende Voltages. Er zitten ook geen verloopjes naar laptops bij, maar er zit wel een sigaretaansteker bij waar jouw auto-laptop-lader direct in kan. Alles werkt verder naar behoren.

Zowel de zwarte als de witte kunnen mijn MacBook Air ruim halfvol opladen. Het opladen van iPhones gaat ook sneller dan met gewone powerbanks: bijna 25% sneller.

Een zonnepaneel geeft een variabele output: de stroom is afhankelijk van de hoeveelheid licht. Deze accu’s kun je – net als alle powerbanks – opladen met variabele input, als het maar niet al teveel is of al te weinig. Maar daar zijn ze ook tegen beveiligd. IPhones kun je meestal niet met variabele stroom opladen: die moeten het exacte Voltage hebben. Daarom doe je die via USB (van de powerbank) en meestal niet direct op het zonnepaneel.

Deze powerbanks kunnen tegelijkertijd de laptop opladen terwijl het zonnepaneel de accu bijlaadt, maar datzelfde kan niet via USB. Dus als je een telefoon oplaadt kan het zonnepaneel er niet in.

beste draagbare zonnelader

Linksonder zie je die female car plug, waarmee je een laptop kan opladen (als je een auto-laptoplader hebt dan). Dit verloopje kan je ook los kopen: het is een vrouwtje-sigaretaansteker met een Tamiya Connector.

Zo zien die verloopjes van zonnepaneel naar accu’s er uit (klik om te vergroten):

Een universal DC adapter plug set is ook los te koop voor iets van 3 euro, of neem meteen een super uitgebreide set voor 9 euro.

Hieronder zo’n auto-laptoplader om een laptop op te laden via de sigaretaansteker. Dit is een universele 80W voor 5,- met diverse verloopjes. Maar zonder Magsafe-verloopjes, dus op een Apple MacBook werkt deze helaas niet.

Of deze superkrachtige 50.000 mAh powerbank

50.000 mah powerbank

Die zijn veel krachtiger, en kunnen een laptop wel 2x opladen! Dus grofweg 4x zo krachtig als die jump-starters (en 4x zo duur met iets van 120,-). Of anders deze vergelijkbare 50.000 mAh powerbank voor 87,-:

Een gewone 12V loodaccu kan toch ook?

Je kan in plaats van zo’n LiPo powerbank ook een gewone zware 12V loodaccu doen. De nadelen zijn dat het wel een hoop gedoe is, niet draagbaar en nauwelijks goedkoper:

 • Zware loodaccu, 12V 7AH (20,- bij Conrad.nl of Bol.com)
 • Dan heb je ook een 12V laadregelaar nodig met 2x USB (10,-)
 • En voor laptops een female 12V car socket (1,-)
 • Moet je nog wel allemaal zelf in elkaar knutselen
 • En volgens mij gaat een LiPo accu ook veel langer mee

Voordelen zijn de hogere capaciteit, de dual output en de extra aansluitingen (als je die er zelf op knutselt).

In de toekomst heeft een zonnelader ook 12v USB-C

USB-C kan tegenwoordig ook, zoals op de Solartab-C. Met USB-C kan je laptops die USB-C hebben direct opladen, zonder adapters. Maar die Solartab heeft helaas een te klein zonnepaneel, en een te kleine accu, en de USB-C is maar 5V. Hij zou 12V moeten hebben. Met 5V kan je misschien wel je laptop laden, maar dat schiet niet op. En de kabels van USB-C zijn ook verschillend, blijkt inmiddels. Ze zijn niet uitwisselbaar. Best wel een ramp. Lekker dan. Dus voorlopig is dit nog niet goed.

Zie ook het uitgebreide artikel over zonneladers.

Goedkoopste opties

PS wil je het supergoedkoop? Neem dan dit zonnepaneeltje van 12V 2W voor 3,50! Soldeer er een draadje + diode aan, en doe er een goedkope powerbank van de Action of een LiPo jump starter bij. Klaar! (Een Rectifier Diode voorkomt dat de stroom de verkeerde kant op gaat)

12V 2W zonnepaneeltje voor 3,50
12V 2W zonnepaneeltje voor 3,50

Of deze: 9V 3W + draadje + diode + USB, voor 6 euro, hoef je alleen nog zelf aan elkaar te solderen:

Liever een kant-en-klaar ding? Voor 1 of 2 mobieltjes volstaat een 7W zonnepaneeltje zoals hieronder (17,-). Een powerbankje van 17,- bij de Action is daar erg handig bij.

63 Reacties

  1. Het zijn 7 verschillende modellen, dus niet geheel duidelijk. Powerbank opladen via USB doen ze allemaal. Het mooie aan deze is dat je ook direct 12V accu’s kan opladen, en zelfs 18V laptops. Als je er een koopt, laat maar weten hoe goed het ding is! Ik zal ze in ieder geval toevoegen, want dit zijn de eerste draagbare Dual Output zonnepanelen met 5V USB en 12V / 18V.

 1. De Brofish 24 + aliexpress meetapparaatje staat bij mij in de testopstelling.
  Lichtbewolkt / half zon, redelijk constante laadstroom van 0’76 ampere.

   1. 5 V en 0,76A inderdaad.
    Het was licht bewolkt, nauwelijks schaduwvorming.
    Vergeleken met een standaard netstroomlader (5V 1A) is de prestatie zo gek nog niet al zou je van een 24W paneel meer verwachten.
    De Brofish 24 kostte overigens €65,- (gratis verzending) bij ‘foto de vakman’.
    Ik ga dan ook nog vrolijk verder testen.

    Overigens heb ik bij Ali 2 verschillende usb testers gekocht om uit te sluiten dat de gemeten waarden niet kloppen.

    1. Super, dank! Het kan ook aan de combinatie van snoer en apparaat liggen. Een iPhone kan soms niet meer stroom opnemen dan die 5V 0,8A (4W), terwijl een accu in dezelfde omstandigheden veel meer stroom op kan nemen: bijvoorbeeld 5V 2A (10 W). Of zelfs 10V 2A (20W).

 2. Beste Aart Jan,

  Wanneer ik op de links klik, kom ik op AliExpress uit, maar de bedragen zijn een stuk hoger dan jij vermeld in jouw artikel. klopt dit?
  Ik ben opzoek naar een compacte oplossing van zonnepanelen met een krachtige powerbank voor op de Camping en thuis in de schuur. Hopelijk kun je mij advies geven. Andere goedkope en interessante gadgets zijn ook welkom :-). Ik hoop beetje bij beetje meer energie zelf op te kunnen wekken…

  1. Okee dank, ik heb bij de meter nu wat extra info toegevoegd:

   Je moet de USB-meter in de USB-uitgang van het zonnepaneel doen, en dan het USB-snoer in de andere kant van het USB-metertje. Het snoer doe je dan in de accu en dan kijk je hoeveel stroom er door de kabel loopt. Dat is bijvoorbeeld 5 Volt met 2 Ampere: dan weet je dat het paneel op dat moment 10Watt levert (5 x 2). Als er bijvoorbeeld 4 V en 0,5A staat, dan weet je dat het zonnepaneel op dat moment maar 2Watt levert.

   Kan jij inmmiddels bevestigen dat het paneel het goed doet?

 3. Beste Aartjan,

  Is het inmiddels gelukt om je favoriete powerbank cq jumpstarter via zonnepaneel op te laden? Ben zeer benieuwd!

  Ik zoek een powerbank waarmee ik mn laptop kan opladen. Bij input laptop staat 19.5 V, gelijkstroom symbool, 2.31 A. Verder wil ik twee mobiele telefoons en een tablet ermee kunnen opladen. Welke powerbank is hiervoor geschikt?
  En laat een zonnepaneel met een hoger vermogen (bijv. 30W) sneller een powerbank op dan een zonnepaneel met een lager vermogen (bijv. 20W)?

  Met vriendelijke groet,
  Salomon

  1. Die jump starters uit het artikel zouden dat goed moeten doen. Komende weken ga ik ze verder testen icm zonnepaneel van 20 w. Ik zal het hier posten. Ja 30 w gaat sneller, zeker bij bewolkt weer.

   1. 30W gaat niet op alle apparatuur sneller dan 20W. De lipo-accu’s uit het artikel kunnen bijvoorbeeld maximaal 12V 1A aan, dus dan levert een 30 W paneel niks extra, behalve bij bewolkt weer. En ook niet elk 20W paneel levert ook echt 20W, zoals in de reacties blijkt. Kan zo maar 5W zijn bij bewolkt weer!

    1. Een groter paneel geeft meer stroom (ook bij slechter weer) maar kun je dat oneindig schalen of gaan er dingen stuk als ik een 60 of 80 watt paneel neem om een LiPo accu op te laden en de zon schijnt in Nederland eens een keertje?

     1. Nee kan je niet schalen. Maar wel met regelpanelen en accu’s er tussen. Die lipo is meestal 12v dus erg veel meer is riskant. Bij mij doet het 20v paneel het wel goed

     2. Voltage blijft gelijk, enkel Amps gaan omhoog (en daarmee dus wattage). Ik zit te kijken naar vouwbare panelen. Die hebben bijna allemaal een 5V en een 18-20V uitgang.

 4. Hoi Aartjan,
  In jouw artikel schrijf jij bij de rode powerbank….”Verder zitten er ook verloopjes naar laptops bij. Dat is niet alleen handig voor de laptops, maar ook voor het opladen. Want die verloopjes kan je ook gebruiken om je zonnepaneel aan te sluiten op de ingang van de powerbank.” ,maar het zonnepaneel heeft USB uitgang en daar kan ik het verloopje niet op aansluiten? Of hoe bedoel jij dit.. Moet ik nog een onderdeeltje bestellen bij Alli?

  1. Van de USB zonnepaneel gaat er een snoer naar de ingang powerbank. De twee beproken powerbanks hebben toevallig geen USB ingang, maar juist een ronde stekker. Dan heb je daar een verloopje voor nodig.

   Maar op veel zonnepanelen zit al een ronde stekker, in diverse maten. Met zo’n verloop-setje zit je dan goed.

   1. Aartjan! TOP KEREL ben jij… Gisteren in mum van tijd met een verloop stekkertje mijn “Jump Starter Car Mini Portable Emergency Battery Charger” opgeladen met mijn “Allpowers 5V 21W Sunpower Solar Charger Solar Panel”

 5. Beste Aartjan,

  Betaal ik geen extra import kosten voor een zonnepaneeltje wanneer ik die koop via AliExpress?

  Mvg, Salomon

  1. Officieel: Tot €22,- worden er geen invoerrechten en geen BTW gerekend, vanaf €22,- tot €150,- vrij van invoerrechten maar wel met BTW. In de praktijk valt het niet zo goed te controleren en komt er veel doorheen. Soms wordt er ook “gift” als waarde opgegeven.

   1. Maar, dan kun je dus geen laptop met deze witte jump starter opladen? Dat wordt wel gesuggereerd in het artikel hierboven…. moet ik dus toch dienrode hebben…

    1. ja dat kan wel! Het kan met een kabeltje vanuit de car jumper uitgang (alhoewel daar geen Voltage bijstaat, dat kan dus 12V tot 19V zijn), of met een autolader voor je laptop: die autolader kan in de 12V sigaretaansteker-adapter.

 6. Maar hoe zit dat dan met die mooie witte powerbank? Die is toch geschikt om een laptop op te kunnen laden??
  Dat begreep ik tenminste uit het stuk hierboven. Daarom heb ik juist die powerbank gekocht. Die daarboven leek me zo ingewikkeld met al die opties…

  1. De verloopjes kun je los kopen in elke elektronica zaak. Het is geen USB, maar bij dat witte model is het de car jumper poort, met ongeveer 12v tot 19V. Op die zwart-rode is het een ronde stekker. En de 12V sigaretaansteker is er ook nog, bij beide modellen.

   1. Hallo Aartjan,
    Super website!
    Net mn AP dual output 36W paneel + “rode” powerbank binnen. Werkt perfect, zelfs in het mooie herfstzonnetje. Kan helaas nog geen meetresultaten posten want usb metertje is nog niet binnen.
    Misschien voor anderen handig te weten: Bij de rode powerbank zit inderdaad een sigarettenaansteker plug. Maar dat is dus een male aansluiting waarmee de powerbank bv in de auto kan worden opgeladen. Om apparaten met een sigarettenaansteker plug aan te sluiten zul je dus nog zelf een verloopje met female adapter moeten fabrieken. Of vinden, wat mij nog niet is gelukt. Overigens is bij het paneel ook een plug geleverd wat ik niet snap want alles wat je daarop wilt aansluiten heeft ook een plug.

    1. Bij mij zat er zowel een male als een female bij, zowel bij de rode als de witte. Zie op het plaatje van die witte, linksonder, daar zie je ‘m staan, bij die PLUS.

     Met de male kun je inderdaad opladen in je auto. De female is om je laptop op te laden, als je een laptoplader voor de auto hebt dan. Het female snoertje is hopelijk ook los te koop: van vrouwtje sigaretaansteker naar Tamiya.

 7. Beste Aartjan,
  Waarom is er een 12V autolader nodig? Kan ik niet een female/female kabeltje van powerbank naar laptop trekken?
  Mvg, Salomon

  1. Ja, direct op het snoer in de car jumper output kan ook, maar daar staat geen Voltage bij, kan dus ook hoger zijn dan 12V, bijv 19 Volt. Als je een autolader voor je laptop hebt, dan kan die meteen in de 12V sigaretaansteker-adapter.

 8. Pffff toch nog ingewikkeld.
  En heeft die stekker die op de car jumper poort past nog een naam? En hoe heet eigenlijk een ronde stekker die dan weer in je laptop past?
  Ik weet geen elektronica zaak hier die dat kan hebben….

  1. Simpel en kort: zoek een auto-lader die bij je laptop past (zie de updates in het artikel). Die doe je dan in de bijgeleverde sigaret-aansteker.

 9. Hoi Aartjan, ik merk dat ik in de verschillende informatie dreig te verdrinken. Ik ben geen techneut, dus moet het hebben van ‘plug&play’. Ik wil over een maand gaan reizen met de vouwwagen. Voor onderweg willen we stroom voor lamp, mobiel en laptop. Mijn vraag is er een praktische ultiem goede zonnecelpakket denkbaar wat an mijn vraag tegemoet komt. Welke zou jij aanbevelen (ik weet dat dit geen garantie is ;) )? Dank je!
  Hans

  1. Pak dan die zwart-rode jump starter powerbank, en een van de 20W panelen. Zie ook de reactie van Paul, die heeft het Allpowers 20W paneel en dat bevalt blijkbaar goed!

 10. Hallo,

  Ik heb nu een zonnepaneel. Die heeft als uitput 5 V (usb) en 18 V (rond stekkertje)
  En de witte carjumper… maar die heeft alleen als imput 12 V. Is er een manier om de energie van het zonnepaneel toch op te slaan in de car jumper ?

 11. Ok, maar als er nu geen juist opschuifstekkertje bij zit om die van 18 volt passend te maken om in de car jumper te steken…. zijn die los te koop? En zo ja, hoe heet zo’n stekker dan?

  1. Ze zijn er in alle vormen en maten dus je moet eerst checken welke je precies nodig hebt. Bij die zwarte rode zit dus een gemiddeld compleet setje met van alles

 12. Beste Aartjan,
  dank voor je informatieve blog.
  Ik heb een vraag: zie je mogelijkheden om een electrische koelbox met een zonnepaneel te voeden? De koelbox die we nu hebben (regelbaar op 220V) is 220V/max55W of 12V/max 47W. in de Ecostand gebruikt-ie 6W.
  Ben benieuwd naar je antwoord.
  met vriendelijke groet
  Ed

  1. 6W zou misschien wel gaan ja! Maar dat is wel continu. Dus qua zonnepaneel gok ik dan op een 60W zonnepaneel, en een grote auto-accu van 70Ah.

  2. Je zult er wel een accu tussen moeten stoppen anders slaat je koelkast af als er een wolkje langs komt. De grootte van de accu bepaald dan hoe lang de koelkast blijft lopen zonder zon. Normaliter staat een koelkast niet altijd aan, maar koelt (47W) tot het koud genoeg is binnenin en slaat dan af. Als het weer te warm wordt binnenin slaat hij weer aan.

   Om te weten hoe groot je accu moet zijn zul je moeten meten hoeveel stroom de koelkast verbruikt op een dag. Eventueel wil je hem in de nacht ook gebruiken, dan moet je dus een nacht zonder zon zien te overbruggen met een accu.

  1. Ik heb een Litionite 50000mAh (150,-) gecombineerd met een Allpowers 60 watt vouwbaar paneel (60,- via marktplaats) en ben erg blij met de combinatie. De Litionite kan ongeveer 1.5 keer mijn Macbook Pro opladen ( of een paar keer een iPad of heel vaak een iPhone).

 13. Hoi,
  Wat een informatie… Ik dacht even een snelle keuze te kunnen maken… :-)
  Kun jij me een advies geven? Ik ga de Kilimanjaro op en wil alleen mijn telefoon (Samsung) kunnen opladen. That’s all.
  Ik was al helemaal in de band van die Waka Waka.. maar lees bij jou geen goede berichten hierover.
  Wat zou jij aanschaffen in mijn geval?

  1. Voor 1 mobieltje kan je een 7W opvouwbaar paneeltje doen, met een powerbankje van de Action, bijv die van 10.000 mah. Ik zal het toevoegen aan het artikel.

 14. beste aart
  dus als ik slim ben koop ik direct een 20+ ah vouwbare zonnenpaneel, een jump starter en een 20.000 mah recharger batterij en dan heb ik genoeg voor zowel om een kampvuurtje te maken door de sigaretten aansteker, de auto te starten, mijn laptop te laden, mijn telefoon, radio en lamp? dus grofweg voor 80 tot 100.- heb ik een mooie survival tool?

 15. Hoi Aart,

  Bedankt voor dit geweldige artikel en de uitgebreide uitleg. Wij gaan rondtrekken door Afrika en willen daar onder andere een MacBook/Drone etc op gaan laden.

  Op dit moment hebben wij deze auto oplader (sigaret naar reguliere stekker):
  https://www.trust.com/en/product/15834-230v-power-for-car

  Mijn idee is om de volgende dingen aan te schaffen:
  Zonnepaneel

  50000mAh Powerbank

  Female car plug

  Vervolgens kan het zonnepaneel de powerbank opladen, verbind ik de female car plug aan de powerbank en kan ik mijn autooplader gebruiken als verbinding voor alle reguliere stekkers.

  Gaat dit naar jouw idee werken of zijn er dan teveel koppelingen/kabeltjes tussen de diverse onderdelen :)?

  Alvast bedankt!

  Lennart

  1. Ja dat lijkt mij een goed setje, met 1 opmerking: probeer die Trust converter naar 220V zo weinig mogelijk te gebruiken. Die is er alleen voor nood, want die is niet erg effectief en kost veel stroom. Probeer of al je apparaten (zoals laptops en drones) ook meteen op de universele 12v-80W autolader kunnen (zie de tip in het artikel).

   Veel apparaten (zoals laptops en drones) zijn eigenlijk 12-18V gelijkstroom, en hebben helemaal geen 220V wisselstroom nodig. Hun eigen oplader is namelijk al een converter van 220V naar 15-18V.

   Voorbeeld: een LED-lamp. Die is 5-12V gelijkstroom. Een LED-lamp wordt duur en onhandig door de ingebouwde converter (220v naar 5V). Het led-lampje zelf is een superklein dingetje van 50 cent die direct op 5-12V had gekund.

  2. Ik zou een iets groter paneel pakken. Die battery is 185Wh, dat paneel geeft in de praktijk max 15 watt als je geluk hebt. Dan heb je meer dan 12 uur volle zon nodig.

   Met mijn 50Ah accu kan ik 1.5 keer mijn macbook opladen.

   Aw, en hou er rekening mee dat je toestemming moet hebben om zo’n grote li-ion batterij in het vliegtuig te nemen. Normaal mag dat niet. https://tweakers.net/nieuws/108557/vervoer-li-ion-accus-via-laadruim-passagiersvliegtuigen-in-de-ban-gedaan.html

   1. Bedankt Aartjan en Gerard!

    Voor de drone heb ik inderdaad al een autolader, voor de MacBook ga ik er dan een aanschaffen. Mijn idee is om de batterij direct bij kennissen in Zuid-Afrika te laten bezorgen, dan voorkom ik het niet mee kunnen nemen in het vliegtuig :).

    Nogmaals dank voor jullie snelle reactie!

Geef een reactie