Beste draagbare zonnelader – 2017

Ik had een lang artikel geschreven over allerlei zonnepanelen en zonneladers, in alle vormen en maten. Inmiddels heb ik het beste draagbare zonnelader systeem daaruit gedestilleerd – voor gemiddeld gebruik, perfect voor vakantie: een 20W paneel met een 12V liPo accu. Tesamen zo’n 80 euro.

De beste draagbare zonnelader heeft ten eerste minstens een 20W zonnepaneel. Die zijn er ook vouwbaar, zoals dit 20W paneel, zie het plaatje hieronder. De prijs varieert, maar ligt rond de 45,-. Er zijn er meer: zoals deze 20W 3A (soms voor 35,-). Of dit vouwbare 21W paneel voor 41,-. Je kan ook meteen een 30W paneel doen. Of dit 21W paneel met 1x USB + 12V aansluiting voor 38,-. In Nederland is er minder keus: dan heb je bijvoorbeeld deze 24W Brofish voor 65,-.

beste draagbare zonnelader

Wie heeft een van deze paneeltjes, en ook getest en doorgemeten? Doormeten kan met zo’n handig en goedkoop USB-dingetje, zie hieronder. Laat maar weten, alvast dank!

Doe de USB-meter in het zonnepaneel, en dan het oplaadsnoer in het metertje. Dat snoer doe je dan in de accu of je iPhone, en dan kijk je op de meter hoeveel stroom er door loopt. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10 Watt (5 x 2). Staat er 4V en 0,5A dan levert het paneel 2Watt (4 x 0,5).

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter een LAGER getal aan dan het paneel werkelijk kan. Maar dan zie je ook dat het paneel met weinig zonlicht nog steeds veel stroom levert.

zonnepaneel doormeten

UPDATE: Dual Output zonnepaneel 5V / 12V / 18V

Er zijn nu ook vouwbare zonnepanelen met Dual Output. Daar kun je behalve 5V USB ook direct een laptop op aansluiten (18V), of een gewone 12V auto-accu. Soms voor 50 euro, prijzen varieren:

Deze zijn ook ideaal om de accu van je auto, boot of motorfiets op te laden, bijvoorbeeld als die lang stilstaat. Hier meer van die Dual Output Zonnepanelen, tot 60W. Laat maar weten als je er een hebt, en hoe die bevalt!

Bijpassende powerbank of accu

Ten tweede heb je een accu of powerbank nodig zoals deze 20Ah powerbank voor 30,- of een 12Ah powerbank voor 15,-. In Nederland kan je een 16Ah Varta doen voor 30,-, of deze SUPERTIP: de 10Ah powerbank van de Action voor 17,-.

Maar als je ook laptops via de powerbank wil opladen, dan moet er ook 12 Volt op zitten. Dat zit op bijna geen enkele, behalve op die waarmee je een auto kan starten (jump starters). Zoals deze van 32,-, of deze 12V liPo accu voor 46,-. Er is ook deze voor 35,-, zie hieronder. Deze ben ik nu aan het testen. SUPERTIP! Want deze lijkt voorlopig helemaal goed te zijn: met 4x USB, veel verloopjes en stekkertjes, schakelaar voor 15v / 16V en 19V voor laptops, en een sigaretaansteker-verloop zodat je een sigaret-laptoplader (car charger) direct kan aansluiten. Ook met accu-klemmen, om een auto of motor te kunnen starten. En je kan ‘m dus opladen met zo’n 20W zonnepaneel (moet ik alleen nog testen, maar tot nu toe kan elke powerbank opgeladen worden met variabele stroom-input).

Die accu is maar iets groter dan een 5,5 inch mobiel, 2cm dik, en weegt iets van 250 gram, dus nog draagbaar. Ideaal! Er zit ook een zeer felle ledlamp op, en een safety hammer. Het snoertje laadt een iPhone 7 en een iPad goed en snel op: dat is alvast een indicatie voor de algehele kwaliteit.

Verder zitten er ook verloopjes naar laptops bij. Dat is niet alleen handig voor de laptops, maar ook voor het opladen. Want die verloopjes kan je ook gebruiken om je zonnepaneel aan te sluiten op de ingang van de powerbank.

voor de beste draagbare zonnelader: lipo power bank laptop iphone beste draagbare zonnelader

Deze hieronder van 32,-, is vergelijkbaar. Mooi ding, compacter dan die hierboven, met een mooier en beter tasje, en vrijwel alle accessoires. Alleen heeft deze maar 1xUSB en is de aanluiting naar de laptop niet schakelbaar tussen verschillende Voltages. Er zitten geen verloopjes naar laptops bij, maar die kun je los kopen, en er zit bovendien een sigaretaansteker-aansluiting bij, zodat een auto-laptop-lader direct werkt. Alles werkt verder naar behoren. Het opladen via een zonnepaneel heb ik alleen bij allebei nog niet getest.

beste draagbare zonnelader

Je kan in plaats van zo’n LiPo powerbank ook een gewone zware loodaccu doen, maar dat is wel een hoop gedoe en nauwelijks goedkoper:

 • Koop een zware loodaccu, 12V 7AH (20,- bij Conrad.nl of Bol.com)
 • Dan heb je ook een 12V laadregelaar nodig met 2x USB (10,-)
 • En voor laptops een female 12V car socket (1,-)
 • Moet je nog wel allemaal zelf in elkaar knutselen

Dus dan kan je beter zo’n Car Jumper accu doen, of in plaats daarvan een kleinere gewone powerbank, zoals deze 10Ah van de Action voor 17,- (maar die heeft geen 12V en kan dus geen laptop opladen):

power bank action 10.000mah: beste draagbare zonnelader

De beste draagbare zonnelader heeft USB-C

USB-C kan tegenwoordig ook, zoals op de Solartab-C. Met USB-C kan je direct nieuwe laptops (die USB-C hebben) opladen, zonder verloopjes of  adapters. Maar die Solartab heeft helaas een te klein zonnepaneel en een te kleine accu. De beste draagbare zonnelader zou dus eigenlijk niet alleen USB maar ook 12V USB-C op de accu moeten hebben. Powerbanks met USB-C bestaan al wel, maar die zijn allemaal maar 5V. Dan kan je misschien wel je laptop laden, maar dat schiet dan niet op.

Zie ook het uitgebreide artikel over zonneladers.

10 Reacties

  1. Het zijn 7 verschillende modellen, dus niet geheel duidelijk. Powerbank opladen via USB doen ze allemaal. Het mooie aan deze is dat je ook direct 12V accu’s kan opladen, en zelfs 18V laptops. Als je er een koopt, laat maar weten hoe goed het ding is! Ik zal ze in ieder geval toevoegen, want dit zijn de eerste draagbare Dual Output zonnepanelen met 5V USB en 12V / 18V.

 1. De Brofish 24 + aliexpress meetapparaatje staat bij mij in de testopstelling.
  Lichtbewolkt / half zon, redelijk constante laadstroom van 0’76 ampere.

   1. 5 V en 0,76A inderdaad.
    Het was licht bewolkt, nauwelijks schaduwvorming.
    Vergeleken met een standaard netstroomlader (5V 1A) is de prestatie zo gek nog niet al zou je van een 24W paneel meer verwachten.
    De Brofish 24 kostte overigens €65,- (gratis verzending) bij ‘foto de vakman’.
    Ik ga dan ook nog vrolijk verder testen.

    Overigens heb ik bij Ali 2 verschillende usb testers gekocht om uit te sluiten dat de gemeten waarden niet kloppen.

 2. Beste Aart Jan,

  Wanneer ik op de links klik, kom ik op AliExpress uit, maar de bedragen zijn een stuk hoger dan jij vermeld in jouw artikel. klopt dit?
  Ik ben opzoek naar een compacte oplossing van zonnepanelen met een krachtige powerbank voor op de Camping en thuis in de schuur. Hopelijk kun je mij advies geven. Andere goedkope en interessante gadgets zijn ook welkom :-). Ik hoop beetje bij beetje meer energie zelf op te kunnen wekken…

  1. Okee dank, ik heb bij de meter nu wat extra info toegevoegd:

   Je moet de USB-meter in de USB-uitgang van het zonnepaneel doen, en dan het USB-snoer in de andere kant van het USB-metertje. Het snoer doe je dan in de accu en dan kijk je hoeveel stroom er door de kabel loopt. Dat is bijvoorbeeld 5 Volt met 2 Ampere: dan weet je dat het paneel op dat moment 10Watt levert (5 x 2). Als er bijvoorbeeld 4 V en 0,5A staat, dan weet je dat het zonnepaneel op dat moment maar 2Watt levert.

   Kan jij inmmiddels bevestigen dat het paneel het goed doet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *