De beste DAC geluidskaart – tests en reviews

BESTE DAC

– Update: 15 april 2024 –

Je kan de geluidskwaliteit van je computer en telefoon verbeteren met een DAC. Die zet het digitale signaal om naar echt analoog geluid. Zo’n DAC zit ook al in je computer en je telefoon, maar daar is het maar een goedkoop onderdeel. Dat kan echt veel beter! Hier reviews over de beste DAC. Het heet ook wel USB-geluidskaart of audiokaart, of koptelefoonversterker.

Kort samengevat (nou ja, kort… ;)

Meer info verderop, maar in het kort is het dit:

 • Moet het superklein, voor je telefoon en laptop?
  De aanrader is dan de KZ AM01. Goed en goedkoop. Of de Sabre ES9318.
 • Meer functies heeft de iets grotere TRASAM Q1 (nu ook in een goedkope versie). De allerbeste op dat formaat is de LOCONAQ A1 (en die doet het ook op de nieuwste iPhones en iPads). Deze zijn klein genoeg voor op een telefoon.
  En er is nu ook een iBasso DC04 Pro als top-alternatief.
 • Weer ietsje groter is de Dragonfly Cobalt en dat wordt gezien als de top.
 • Is het voor een grote stereo-set? De beste met veel functies zijn de LOXJIE D30, de Topping E30 en de megapopulaire en goedkope SMSL SU-1.
 • Moet het draadloos? Dan moet er ook TOSLink op, zoals op die Topping E30 of die SMSL SU-1Vanuit een ontvanger gaat het digitaal naar de DAC, en dan analoog naar de stereo.
 • Of is het voor het geluid van je TV? Dan neem je een HDMI-extractor en vanaf daar kan het signaal naar elke DAC.
 • Er zijn ook Streamers met DAC, zoals de Fiio R7 of de Bluesound Node die meer functies hebben: met Spotify, Apple, Amazon en Netflix en zo erop. Met afstandsbediening en apps, Wifi, Airplay 2 en AptX Bluetooth. En op veel moderne versterkers zit ook al een DAC.
 • Of heb je analoge INGANGEN nodig, voor microfoons en instrumenten of om analoge muziek te digitaliseren? Zie dan alles over Audio digitaliseren.
 • Moet je tegelijk ook je telefoon opladen? Dan deze 2-in-1 DAC of deze vergelijkbare 2-in-1 DAC.
 • Maar verreweg het mooiste geluid vind ik een buizen-DAC. Die zijn er ook met Bluetooth en wifi:
  buizen DAC

En een DAP kan ook nog.

Een HOE-DE-WAT?

Een DAP. Dat is een kleine muziekspeler (zeg maar een iPod, of Digital Audio Player). Die kan je ook als DAC gebruiken. Vanaf €70 heb je al de uistekende Fiio M3K. De kleinste is de Shanling Q1. Op de grotere dure, zoals de Fiio M9 zit ook Wifi en Spotify en zo. Zie onderaan. In al deze DAP’s zit een top-DAC. De beste geluidskwaliteit heeft de Zishan DSD (niet meer te koop). Zie de review. Wel nog te koop, en met alles-erop-en-eraan is topmodel Fiio M11 op BOL.com.

Of de meest populaire DAP nu: Hidizs AP80 Pro.

Dat was het in het kort. Nu even een stukje uitgebreider:

Beste Mini DAC met USB-C

Voor USB-C is er de mini Tempotec Sonata HD (inmiddels de Sonata HD 2). Met mooie warme sound. USB-C zit op alle nieuwe Macs, op veel Windows computers, nieuwe Androids en zelfs op nieuwe iPads. Nu zelfs ook op de iPhone. Aanrader dus! Zo’n DAC kan je op al je apparaten gebruiken. Zie de hands on review.

 • Of nu ook de goedkope KZ AM01: ook een aanrader.

Niet elke USB-C-DAC doet het op iPhone 15 / iPad. De Loconac wel: dat heb ik getest in de Apple Store. Maar de Trasam doet het niet.

beste dac Android telefoon usb-c

Het geluid kan nog beter, zoals de  iBasso DC03 (50,-). Die is er in 3,5mm minijack of in 2,5mm gebalanceerde output:

iBasso DC01 met AK4490

Of deze hieronder met Sabre ES9280C DAC-chip (38,-). Getest: prachtige sound uit de Sabre top-chip, stevige kabel (veel beter dan de Sonata), klein, mooi en handig, USB-C met gratis meegeleverd verloopje naar USB 3. Stroomverbruik: 1W. Bediening via het snoer van je oordopjes werkt wel, microfoon niet. USB-C, met verloopje naar USB.
– – AANRADER als het klein en voordelig moet – –

Tenslotte in deze categorie de beste, met Sabre ES9318 chip (38,-). Deze kan je ook met microfoon gebruiken. Dus met je headset in je telefoon kan je er mee bellen, en dat kan met de andere vaak niet:

Android: analoog of digitaal op de USB-C?

Op sommige Android-telefoons komt er analoge audio uit de USB-C. Dan werkt een DAC niet. Om dat te checken is er de app ‘USB Audio Checker’ (of check de specs van de telefoon).

De app “USB Audio Player PRO” kan dan de interne DAC omzeilen. Dan kan je de digitale audio gebruiken, met een externe DAC.

iPhone 15 met USB-C?

Niet alle DAC’s doen het op de iPhone 15. Check het bij de Apple Store!

Portable mini USB DAC

Iets grotere DAC’s zijn de Fiio K1 (50,-) of de DacMagic XS van Cambridge Audio (120,-). De geluidskwaliteit is van allebei uitstekend. Met mini-jack UIT. Zie mijn uitgebreide review van de Fiio K1.

De populairste kleine USB DAC’s zijn de Dragonfly Black en de Dragonfly Red. Met uitstekend geluid. Topmodel is de Dragonfly Cobalt:

dragonfly cobalt dac

Maar veel goedkoper en handiger met USB-C kan dus ook. Zoals de Sonata HD Pro. Dat is dezelfde als de populaire Hidisz S8, met  de goed geteste CS43131 chip, maar dan voor de helft van de prijs. Met verloopjes erbij naar IOS, USB en USB-C. Dus dan kun je ‘m op ALLE apparaten gebruiken. Topgeluid ook. Aanrader dus:

Met deze kan je helaas niet bellen: het microfoonsignaal gaat er niet door.

Maar inmiddels is er ook de TRASAM Q1 en die heeft nog beter topgeluid, en die is ook nog goedkoper (21,-). Met AKM4452 DAC, die nog beter klinkt dan de CS43131. Je kan er een stevige Lightning-kabel bijbestellen zodat je ‘m ook op oude iPhones kan gebruiken. Waanzinnig mooi geluid voor die prijs. En superzuinig qua stroomverbruik. Enorme AANRADER. Zie de review. Je kan er alleen niet mee bellen.

Er is nu ook een goedkopere versie met ES-chip (AK is bijna niet meer aan te komen).

TRASAM Q1: Een goedkope top-DAC, geschikt voor USB-C en iPhone, want je kan er ook een Lightning kabel bij bestellen. Topkwaliteit geluid. AANRADER.

Als het wat duurder mag kan het nog beter: de LOCONAQ A1. Wat mij betreft is dit de top. Deze staat bij mij altijd aan. Audiofiele topkwaliteit, en nog voordelig ook. (doet het ook op de iPhone 15).
Zie de review:

ak4493 DAC

In al deze kleine DAC’s kan direct een hoofdtelefoon. Daarom heet het ook wel een hoofdtelefoonversterker. Er zit een kort USB-kabeltje bij. Het is plug-and-play, de voeding gaat ook via USB.

Deze DAC’s zijn allemaal USB-C, dus voor alles geschikt. Voorheen had je nog allerlei verloopjes nodig: voor IOS is er de L19 verloopkabel, en voor micro USB deze OTG kabel, of een van deze USB OTG verloopjes.

24 bit HD Audio

Als je 24 bit geluid wil, moet je uiteraard 24-bits audio-bestanden gebruiken. En je moet je computer dan ook instellen. Op een Mac bijvoorbeeld bij de Audio/Midi setup:

audio midi setup 24 bit

De beste USB DAC met SPDIF

Er zijn ook grotere DAC’s met meer mogelijkheden, zoals de Firestone Spitfire HD of de Cambridge Audio Dac Magic, rond de 150,-. Deze twee hebben geen hoofdtelefoon-uitgang, maar je kan deze wel voor draadloze audio gebruiken, omdat er SPDIF / Toslink op zit:

Het digitale signaal komt dan uit een draadloze ontvanger, bijvoorbeeld een Media Player. Of deze HiFi Stereo Audio Receiver. En zo’n standalone Wifi Audio player kan ook nog. Dat is heel goedkoop en veelzijdig, met alle aansluitingen en mogelijkheden.

Allemaal ideaal als ontvanger voor draadloze Audio. Vanuit die ontvanger gaat het geluid dan digitaal naar de DAC, en daar wordt het pas analoog. In de hoogste kwaliteit. En dat analoge geluid kan dan naar de versterker of hoofdtelefoon.cambridgedacmagic100bl[1]dacmagic_100_v2-tech-spec-black_backDe Cambridge Audio Dac Magic 100 heeft digitale ingangen zoals Toslink en SPdif voor draadloze hifi.

Dit kan nu ook goedkoper: deze FX-AUDIO DAC-X6. Hier kan ook nog eens je hoofdtelefoon in. Dit is een van de weinige goedkope DAC’s met bijna ALLES erop, dus ook optisch IN (TOSlink / SPdif / Coax) – nog niet getest –

dac fx-audio usb

dac toslink in spdif usb

Of de KGUSS DAC-K3 (75,-) met volume-knop, een imposante chip-set en ook nog optisch digitaal IN. Nog niet getest, maar vanwege de specs, de chip-set en alle aansluitingen een enorme aanrader en mogelijke kanshebber voor een ereplaats hier:

Accessoires en kabels

Beste DAC voor TV en mediaspeler

Deze Neoteck DAC voor 17,- is een van de weinige goedkope met Digitaal IN (Coax en Optical TOSLink). De optische kabel zit er bij. Hij heeft geen USB-In, dus minder geschikt bij laptop of PC. Maar wel ideaal bij elke Media Player of Smart TV waar een optische uitgang SPDIF/Toslink op zit, want dat wordt met deze DAC meteen ook een HiFi audiospeler.
– Nog niet getest  –

Minijack voor je hoofdtelefoon, line out (voor je stereo). De SPDIF kabel moet in je Media Player of in je TV
Via SPDIF of Coax kan er digitaal geluid in, uit een Media Player of Chromecast AUDIO. Het analoge geluid kan dan naar hoofdtelefoon of stereo-set.

HDMI Arc audio extractor DAC

Als je tv HDMI Arc heeft, dan kan je met deze extractor DAC de audio van je tv in de hoogste kwaliteit naar een versterker of koptelefoon sturen. Of deze HDMI-extractor, met digitale uitgang (SPdif). De uitgang is zowel analoog als digitaal. Een HDMI-Audio splitter kan ook goedkoop voor een paar euro.

Topkwaliteit Hi Res Audio DAC

Topkwaliteit Hi Res Audio (goedkoop dan) is de SMSL M100 Audio DAC. Net zo goed als DAC’s van wel 1000 euro. Er zit geen hoofdtelefoon-uitgang op, geen volume en geen USB-ingang, dus deze kan niet aan je PC of laptop. Maar via de SPDIF of Coax kan deze aan vrijwel elke media player, smart TV of iets anders met een digitale uitgang. Stroom gaat via 5V USB (telefoonlader). De uitgang is tulp.
– Nog niet getest, maar bejubeld in vele reviews –

SMSL M100 Audio DAC USB AK4452 Hifi Decoder DSD512 Spdif USB DAC Amp XMOS XU208 Digital Amplifier Optical Coaxial Input

Er zijn verloopjes van SPDIF naar TOSlink, en die zijn er ook als verloop-kabel:

Adapter van SPDIF naar minijack TOSlink

De hoogste betaalbare kwaliteit is de LOXJIE D20 (220,-). Daar zit namelijk de AK4497 in, een van de beste DAC-chips, en dat kan ik inmiddels ook beamen: een warmer en voller geluid dan alle andere. Zie ook de review van de Zishan T1. Verder met veel aansluitingen en mogelijkheden. Er kan ook direct een hoofdtelefoon in. USB-in zit er ook op, en optisch IN ook. Topklasse voor een lage prijs.
De AK4497 chip heb ik getest, en die is top, ongelofelijk mooi warm geluid, echt ongekend –

LOXJIE D20 HIFI Digital Audio DAC and Headphone Amplifier met DAC Chip AK4497 en support DSD512 PCM 32bit/768kHz

LOXJIE D20 HIFI Digital Audio DAC and Headphone Amplifier Uses DAC Chip AK4497 Support DSD512 PCM 32bit/768kHz

Maar nog weer mooier vind ik een buizen-DAC. Zie de review. Die zijn er ook met Bluetooth, dan heb je alles meteen ook draadloos.

Streamers met DAC

Er zijn ook Streamers met ingebouwde DAC, zoals de aanraders de Fiio R7 of de Bluesound Node. Die kunnen eigenlijk alles, met ook alle streaming diensten erop, zoals Spotify, Apple, Amazon en Netflix en zo. Met Airplay 2 voor de hoogste draadloze kwaliteit. En ook met HDMI voor naar je tv, audio uit voor naar de stereo, wifi, afstandsbediening, apps voor telefoon / laptop en aptX Bluetooth.

Bluesound Node: een van de populairste streamers met DAC
Bluesound Node: een van de populairste streamers met DAC. Met Airplay 2, aptX Bluetooth en MQA, HDMI, afstandsbediening, app voor telefoon /laptop

De beste DAC met analoge input (voor muzikanten)

Dat is de Focusrite Scarlett want die heeft 2 inputs, bijvoorbeeld voor microfoon en gitaar. Je kan zo ook analoge audio (zoals oude analoge opnames of live) digitaliseren (zie deze blog over cassettebandje en vinyl digitaliseren). Getest en goed bevonden. Voordelen:

 • Output met gebalanceerde jack (in plaats van huiskamer-tulp)
 • Input 2x jack / XLR
 • Hoofdtelefoonaansluiting met eigen volume
 • Geen stroomadapter nodig (gaat via USB)
 • Fantoomvoeding voor de microfoons
 • Schakelen tussen line/instr
 • Grote master volume knop
 • Gain knop per input

Allemaal erg slim en handig. Door de hoge geluidskwaliteit (24bit) is deze ook geschikt om in de huiskamer als Hifi-audio-DAC te gebruiken. Alleen heeft deze geen optische ingang (SPDIF).

Focusrite USB audio interface
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC: perfect voor DJ’s maar ook voor de HiFi huiskamer. Achterop zit USB en 2x jack uitgang. Ook 2 inputs: de enige waar je analoge audio mee kan digitaliseren. Er zit alleen geen TOSlink / SPdif op.

Elke USB-DAC kan je ook gebruiken tijdens een DJ set. Op je hoofdtelefoon kan je de volgende track beluisteren via de interne audio, terwijl de huidige track over de speakers klinkt, via de externe USB DAC. Je hebt dan dus TWEE audio-kaarten. In de Audio-voorkeuren van de software kan je dat verder instellen. Zie de blog met de DJ Tips voor Spotify.

Oude cassettebandjes en vinyl LP’s digitaliseren? Kijk dan op deze blog.

Een goedkope handige Audio-kaart met analoge ingang voor je computer, dus met USB, is deze USB Audio interface (19,-). Geschikt om mee te bellen / skypen / videochatten, als je een losse microfoon en een losse koptelefoon hebt.

USB Audio input microfoon headset

DAP’s met een DAC

Er zijn ook Digital Audio Players (DAP’s) zoals de Shanling M0 (95,-) die je ook als DAC kan gebruiken. Deze M0 is zo klein als een Apple Watch. Je kan er een Micro-SD kaart indoen met al je muziek. Ook in 24 bit. Via de USB-C werkt het als elke andere USB-DAC, en via de 3,5mm mini-jack als hoofdtelefoonversterker. En dat is nog niet alles, want dit is ook nog eens een Bluetooth Audio zender en ontvanger. Hi-Res, Apt-X, Bluetooth 4.1, zit er ook allemaal op. Zie de review. De bediening op het kleine display gaat ook verbazend goed.

Enorme aanrader! Klein, handig en multifunctioneel, met waanzinnige audiofiele geluidskwaliteit (AK4490 chip) voor een lage prijs. Je kan ‘m ook als DAC gebruiken. 

Inmiddels is er ook de Shanling Q1:

shanling q1 review
De nieuwe Shanling Q1 is iets groter, beter en krachtiger dan de M0, voor ongeveer dezelfde prijs

Fiio M6 / M9 / M11 Audio Player + DAC met Wifi en Spotify

Iets duurder (rond 275 euro) is de Fiio M9. Groter scherm, en behalve met 3,5 mm minijack ook met 2,5 mm gebalanceerde output en SPDif output. Verder ook met alle soorten Bluetooth. Hi-Res Audio gecertificeerd. 2GB intern geheugen, uitbreidbaar tot 2Tb via SD. Het grootste verschil met de goedkopere Shanling M0 is dat er Wifi op zit: Spotify, Qobuz, Deezer en Tidal hebben apps op deze player. Hij  is er ook kleiner of groter: de M6 en M11. Zie de review.

De nieuwste versie is de Fiio M11 (418,-) met de AK4493 DAC-chip, dat is nog weer  beter en audiofieler (wat mij betreft de top). Al deze players kun je ook als DAC gebruiken:

Fiio M11

De AK4493 en de AK4497 DAC chip zijn de beste chips wat mij betreft, met een warmer en voller geluid dan alle andere. Die zit voorlopig alleen nog in duurdere DAC’s zoals de LOXJIE D20 (225,-) of in de kale player Zishan DSD (vanaf 95,- , ook als DAC geschikt):

Wooeasy DIY Zishan DSD

Ik heb het andere model met de AK4497 chip: de Zishan T1. Die heeft ook USB-C, maar je kan ‘m helaas NIET als DAC gebruiken. Kwam ik ook pas later achter… jammer… Maar hij klinkt absoluut waanzinnig, dit is inderdaad DE BESTE DAC – met een warmer en voller geluid dan alle andere. Het gaat dan niet alleen om de DAC-chip, maar ook om het versterkerdeel. Zie de review.

AK4497 Zishan T1

Fiio M6: completer en handiger

Maar de Fiio is dus een veel completere player met veel meer mogelijkheden. Een goedkopere kleinere versie van de M9 is de Fiio M6, hier op Ali voor 170,-

fiio m6

De allerbeste Fiio, met AK4497 chips, top-versterker en alle andere voordelen zoals Wifi, Spotify, Tidal en zo is de Fiio M11 Pro op BOL.

Fiio M3K review

En er is nu ook de Fiio M3K, vanuit Nederland met supersnelle bezorging voor 79,-. Zonder wifi of Bluetooth. Met een uitstekende AK4376A DAC chip, GIGANTISCHE 28 uur batterij en tot 2Tb SD (SD niet meegeleverd). Ook met microfoon, dus geschikt als memo recorder. Dit is de goedkoopste Hi Res Audio Player met een prachtig klinkende DAC. Met gewone USB.  Zie de review.

fiio m3k dac

In al deze Music Players kan een Micro-SD kaart. Zoals een Samsung 256GB (32,-) in de officiële Samsung Store op AliExpress. Of deze populaire Lexar 512GB (55,-) op AliExpress.

Fiio i1 IOS DAC: audio uit je iPhone via Lightning

Op je iPhone kan je uit de Lightning digitale audio halen via een Fiio i1 (50,-). De hoogste kwaliteit audio uit je iPhone (maar wel veel minder dan een goede USB-DAC). Er zit ook een microfoon op, zodat je met elke hoofdtelefoon kan bellen. Het snoer is precies lang genoeg, met knoppen voor volume en telefoon opnemen. Hoge kwaliteit voor een lage prijs. Getest en goed bevonden. Helaas nergens meer te koop, ook niet iets wat er op lijkt. Zie deze blog.

Er zijn vergelijkbare kabels te koop, maar de goedkope doen het meestal helemaal niet, zoals die van de Action voor een paar euro, of die op Aliexpress. Ze doen het meestal maar 30 seconden, en daarna zegt de iPhone “Dit accessoire wordt niet ondersteund”.

Hier een afneembare kabel met Lightning zodat je jouw oordopjes met afneembare kabel direct op iPhones kan gebruiken. Voor 15,- euro. Zie de review. Er zit al een DAC in, en hij is officieel MFi-gecertificeerd door Apple. Hij is er met MMCX-stekkers of met 2-pin, en de 2-pin is er in A, B of C type. Er is dus altijd een versie voor jouw oordopjes – als ze een afneembaar snoer hebben.

Lightning snoer KZ oordopjes

Er zijn ook andere manieren om geluid uit je telefoon te halen. Het kan via Bluetooth. En het kan ook via wifi.

Goedkope externe USB audio

Supergoedkoop kan ook, zoals deze Ugreen USB Sound Card voor 9,-. Je kan er ook een microfoon op aansluiten. In de ingang op je laptop of computer zit meestal een 3-polige mini-jack: daar gaat het stereo-signaal UIT, en het mono-geluid van de microfoon IN. Maar deze heeft dat apart, los van elkaar. Helaas is deze Ugreen een afrader, want hij klinkt slechter dan de goedkope standaard geluidskaart in je computer. De EQ-presets klinken allemaal slecht, alleen de Game-preset klinkt nog enigszins redelijk.

ook al niet de beste dac

De Orico SC1 van hieronder kost ook maar 8,- en die is handiger en klinkt redelijk, alhoewel niet echt hifi. Er zitten 3 mini-jacks op in plaats van 2. Dan kun je een headset met microfoon aansluiten (3-polige mini-jack), of juist een losse microfoon met losse speakers. Verder zit er ook een volume-draaischijf op.

NIet de beste dac maar wel aardig en goedkoop en handig

Met hele goedkope sound cards moet je mazzel hebben. Ik heb eens een SJ-588 voor 3,- gekocht die ongelofelijk goed klonk, maar die ik nergens meer kan vinden. Meestal zijn die goedkope dingen slecht, zoals deze Vodool sound card: die klinkt totaal waardeloos:

Dit is zeker niet de beste DAC

Deze hieronder klinkt helaas ook superslecht: de Zhilai H1 voor 7,-

Dit is niet de beste DAC

Of dan deze onderstaande PCM2704 USB DAC USB S/PDIF Sound Card Decoder Board + Aluminum case: ook al zo totaal waardeloos, qua geluidskwaliteit. En ook al kost dit maar 10,-, het is weggegooid geld (tenzij je hem uitsluitend gebruikt om van USB naar coax / optical / SpDif te gaan):

De enige goede goedkope die ik vond is deze GOOJODOQ 3D AUDIO SOUND CARD VIRTUAL 7.1. Uitstekend geluid – wel met wat ruis en storing. Met een aparte mono microfoon- en stereo hoofdtelefoon-uitgang. Voor 1 Euro!

 

Bass HiFi test playlist op Spotify

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify, en zie ook mijn Blinde Audio Test:

208 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

 1. Tip: ik heb zelf de sharkoon mobile dacs, verbetert en versterkt duidelijk het geluid en ze zijn super handig. Al te krijgen voor 12 en 20 euro, in Nederland, morgen in huis.

 2. Dag Aartjan, Ik heb onlangs de Essager Bluetooth 5.0 Receiver gekocht en omdat hij maar 3,50 (!!) kostte heb ik er maar gelijk 3 besteld. Ik gebruik nu een paar dagen i.c.m. de KZx, je weet werkelijk niet wat je hoort. De dac weegt niks, is ter grootte van een usb stick, heeft een clip zodat je hem aan je overhemd/broek kunt vastmaken maar het belangrijkste is dat het zo ontzettend goed klinkt!

 3. Toen ik de Zishan speler bekeek was er net een summersale op Ali. Ik heb toen de ZiShan DSDs AK4499 gekocht voor 183 euro. Met mijn Philips X2HR koptelefoon (122 op Amazon, ook een tijdelijke actie) een waanzinnig goed geluid.

  Je kunt deze DAP via USB-C ook als DAC gebruiken! Met 3,5 mm line out, 3,5 mm headphone uitgang en 2,5 mm gebalanceerde uitgang een veelzijdig apparaat.

  Bediening is net als uiterlijk: je moet er even aan wennen.

 4. Hoi Aartjan,

  Werkt een DAC ook andersom, ik bedoel als je een analoge microfoon 3,5 mm naar usb-c op een vlog camera aan wilt sluiten?

  Ben benieuwd of dat ook kan en zoja welke DAC beveel je aan.

 5. Geeft een Goole chromecast hifi (via spdf digitaal aangesloten) een slechter geluid als een bv
  KGUSS DAC-K3 ? ik hoorde dat een chromecast niet zon grote bandbreedte heeft ben bezig met een andere reciever, en de firma zei dat bleusond dac van 500 euro veel beter lont klopt dit verhaal ?

  1. De chromecast is geen DAC als je alleen het digitale signaal doorsluist via spdif. Als je alleen het analoge geluid uit een chromecast haalt, dan is het wel een DAC, maar dan is het maar een matige goedkope van een euro. Ik heb de Bluesound niet getest maar het lijkt mij onmogelijk dat die beter is dan de Zishan of andere DAC’s met AK4497.

   1. Tja dat dacht ik ook, dus via een Samsung s9 Spotiy naar chromecast spdf digitaal naar een Yamaha RX-A2080, geeft geen verbetering om dit via een Zishan te laten lopen omdat de Yamaha al een dac heeft die goed is ? de hifi zaak had het er over dat de cromecast een bepaade bandbreete had die dan de dac niet meer kon verbeteren, ik vraag het maar hier, hier zitten specialisten

    1. De Yamaha is dan de DAC. Alleen als je er een betere DAC tussen zet krijg je een beter geluid. Dat moet dan een DAC zijn met SPDIf in. Maar de Yamaha heeft al een uitstekende DAC chip (SABRE ES9007S x 2) dus ik verwacht geen aanzienlijke verbetering.

     1. En in jouw setup moet Spotify wel in de allerhoogste kwaliteit, met een betaald abbo dus, en in de Voorkeuren ook bij Volume op Zacht (behoud dynamiek). En je moet zeker weten dat er uit de Samsung digitaal signaal komt, want daar kan ook analoog signaal uitkomen, en dat is maar matig.

      1. Of is het via Wifi? Dat zal wel inderdaad. Het zou wel geinig zijn om de goedkope TRASAM Q1 eens te proberen, direct vanuit de Samsung, via de Trasam naar een analoge ingang op de Yamaha. Dan sla je de DAC van de Yamaha over. Maar dat is niet draadloos dan.

      2. Is via wifi en zeker staat bij mij de Spotify de allerhoogste kwaliteit, ik wil wel de vrijheid van draadloos telefoon naar de dac of Yamaha, kan toch ook via Spotify naar chomecast digitaal spdf naar dac en analoog in de Yamaha, maar ik denk dat we nu spijkers op laag water aan het zoeken zijn toch ?

      3. Zekers. Draadloos naar de Chromecast Audio > en dan via SPDif naar de digitale ingang op de Yamaha (waar de Sabre DAC in zit). Perfect zo.

      4. Als je maar niet analoog uit de Chromecast Audio naar de ANALOGE ingang op de Yamaha gaat. Dat kan namelijk ook…
       analoog en digitaal zit bij de Chromecast Audio op dezelfde uitgang.

       En de gewone Chromecast kan dat niet eens, je moet wel de Chromecast AUDIO hebben…

 6. Hoi Aartjan,
  Wederom een mooie sectie over ….nou ja van alles wat je doet om ons maar te verwennen.

  Wat ervaringen van mijn audiofiele kant.
  Kortgeleden wilde ik me verdiepen in het fenomeen MQA, de nieuwe masterkwaliteit codec samenwerking van Meridian, Tidal enz. https://www.mqa.co.uk/
  Eigenlijk heb ik voor de grap de Meizu HiFi Audio Pro DAC kabeltje in huis gehaald om eens te kijken hoe dat zou klinken op mijn Samsung Galaxy Note 9 .
  Wil je het beste halen uit zo’n set-up raad ik de app: USB Audio Player Pro aan van de Nederlandse ontwikkelaars eXtream Software Development. Deze app laat zien, horen en voelen hoe het verschil is tussen standaard audio van je smartphone of en stapje hoger….veel hoger(.En een hoop stoere in-app features)
  Ik moet zeggen, ik was nog niet overtuigd over MQA en er is veel over gediscussieerd op het web.
  Maar wat een dynamiek. Ik ben voorlopig toch wel onder de indruk van MQA(via Tidal).
  HEt mooie van USB Audio Player Pro is dat je meerdere streaming services kan instellen op deze app en ook je lokale collectie MP3/Flac/OggVorbis etc. kunt afspelen.(zoals Qobuz)
  Ook de mogelijkheid om “bitperfect” af te spelen zonder dat je ook maar enigszins EQ of andere effecten aan hebt staan. Nu wordt ineens ook pijnlijk duidelijk wat de verschillen zijn van je koptelefoons of earbuds.
  De MEIZU wordt wel een beetje warm tijdens afspelen maar niet zo erg dat het een issue is.
  Ik lees dat men nog overal de AudioQuest Dragonfly modellen hoog aanprijst maar voor het geld en de mogelijkheden hebt je niet zo’n duur ding meer nodig want de Chinezen kunnen er ook wat van, getuige deze MEIZU DAC dongle.

  Ook heb ik onlangs een HiBY R5 Portable DAC gekocht.
  Het equivalent van mijn oude Walkman maar dan anders, echt heel anders.
  De keuze was snel gemaakt toen ik een prijsdaling zag op AliExpres en deze kleine aluminium jongen ook nog eens MQA ondersteund, was ik om.(en Android 8 OS)
  Na een firmware update was een kleine irritatie ook van de baan namelijk het stotteren bij afspelen van MQA bestanden. Bij hun model R6 zijn nog klanten die er problemen mee hebben las ik.

  OK ga door met deze webstek. Ik blijf lezen.
  Cheers.
  Henk

 7. Ik vroeg me af of de Ugreen USB-C adapter een alternatief was maar lees hier slechte reviews over op Amazon. Wordt toch de Sonata.

 8. Hier een nuancering Aartjan over je oordeel mbt dat blauwe dingetje met ‘usb sound card’ erop. Dat is zeker geen weggegooid geld. Ik snap je oordeel als je hem als koptelefoon versterker (analoog uit) gebruikt, die is prut. Maar ik gebruik hem om vanaf usb naar een vintage dac met alleen spdif/coac te gaan, dus ik gebruik dit ding puur als usb-converter in digitale domein. En daar kan ik niet constateren dat ie afbreuk doet aan de geluidskwaliteit. In die zin dus een aanrader. Sowieso zou je eens wat vintage topdacs moeten beluisteren met name van eind jaren 80 en begin jaren 90. Als je voor analytisch geluid gaat dan zul je daar niet veel van je smaak vinden, maar muzikaler dan dat wordt het niet (vind ik althans).

  1. Dank! Inderdaad gebruik ik behalve de DAC ook het versterkerdeel bij het testen. Goeie tips! Ik ga kijken hoe ik dit kan aanpassen

   1. Ik wil in mijn oude mx5 (Mazda) de bestaande versterkers (totaal 2 stuks 1 voor compo voor en 1 voor subwoofer) hoe krijg ik het beste geluid van mijn telefootn naar de versterkers, bv via telefoon, bluetooth, naar dac (voorversterker) dan analoog naar versterkers,maar met welke dac kan dit in de auto kun je geen chromecast gebruiken toch ?

 9. Beste Aartjan,. Ik lees hier dat je de Zishan dsd niet als externe USB dac kan gebruiken. Nu lees ik in reviews dat dat wél kan. Ik heb er 1 besteld en laat je weten of het werkt. De ak4497eq dac chip voor die prijs is interessant iig.

   1. Beste Aartjan, nou de zishan dsd is binnen. Ik kan bevestigen dat hij ook als USB dac gebruikt kan worden. De Ak4479eq is erg goed, ik heb die met single 4497, ze zijn er inmiddels ook met dual chips en ook single ak4499eq. Maar daar is prijs ook naar. Mijn firmware is 0.4L terwijl laatste 0.4k is. Mss waardeer ik dat x op, nu vind ik het niet nodig. Wat een fijne player, zonder poespas, puur voor het geluid. Dat spartaanse bevalt me wel, hij is ook kleiner dan verwacht. ( Zishan Z3 is kleine broertje van de dsd trouwens ) Binnenkort kan ik m naast een hiby r3 vergelijken.
    Grtjs Paulus

     1. In de dac settings moet je USB dac aanzetten, mijn Windows herkent m meteen als speakers “zishan DSD HIFI with AKM dac” Wel je SD kaartje eruit, anders vind hij het te lastig.

      1. De Zishan T1 kan dan mss niet als USB dac . Ik heb de Zishan dsd ak4497eq , deze kan wel als USB dac ( SD kaart ff eruit ). Topping, geniaal geluid en no nonsense

 10. Ik heb een SMSL M100 geplaatsts tussen de optische uitgang van een chroomcast audio en mijn oude studenten Sansui AU317 uit 1977. Je weet gewoon niet wat je hoort! Ik luister met mijn 62jaar oude oren voornamelijk klassiek (npo4 en bbc3) maar ook veel elektronisch (NTS Radio en Dublab). Heerlijk gewoon, dat ik dit nog mag meemaken voor een paar tientjes. Lekker hifi freaken in de man’s cave, open die kraan, En ik zal je nog wat geks vertellen: die M100 ziet er gewoon gaaf uit!

 11. Ik ga het allemaal nog eens goed doorlezen :-) had voordat ik deze site tegenkwam al een USB-C DAC besteld bij Amazon van 17 euro, hoop bla bla op de site maar geen enkel verschil hoorbaar met de USB-C Apple aansluiting voor de Ipad Pro. Ik ben wel op zoek naar een verbetering in geluidskwaliteit en een versterker functie. de DAC van Amazon is van AD Adtrip.

 12. Dag,
  Top hoor, zeer leerzaam allemaal.
  Vraag: ik wil een dap kopen en moet aan volgende voldoen:
  Goede geluidskaart/chip
  Moet high res bestanden afspelen zoals Flac
  Fysieke knoppen
  Bluetooth
  Rond de 100 euro
  Ingang voor headphones (Xiaomi en Phillips)
  Liefst met sd-kaart mogelijkheid of anders groot intern geheugen.

  Ik hoop dat je mij kunt adviseren, ben al weken lang reviews ah lezen, zie door de bomen het bos niet meer.

  Gr jos

  1. Qua knoppen is het altijd een combinatie van fysieke knoppen met touch screen. Voor de rest: Mijn advies is de Shanling m0 of de Fiio M3k. De allerbeste geluidskwaliteit is de Zishan DSD of T1, wel met een hele kale interface en weinig mogelijkheden.

 13. Vraagje, is zo’n Ibasso vergelijkbaar met een Dragonfly red ? weet je dat ? het scheelt nogal veel geld. Nu zie ik deze site wat laat en heb ik een goedkope stekker via Amazon besteld met een Cirrus Logic chip ….. maar stel dat dat echt ruk is dan kan ik die Ibasso alsnog bestellen. Is er iets bekend over levertijd en evt douane kosten ? Of is dat niet relevant ?

   1. Ok dank, maar goed het Ibasso apparaatje zal niet zo snel worden getackeld door de douane denk ik ….. tenminste voorheen wel eens iets besteld zelfs voor meer dan 100 euro en dan kwam het ook gewoon aan. Of is dit ook dichterbij te koop ? :-)

 14. dag aartjan
  ik heb een acram a90 versterker,daar over wil ik ook graag streammuziek afspelen vanaf telefoon of laptop.In de hifi winkels komen ze meteen met een bluesound node 2 aanzetten maar dat is meteen een versterker.Is een dac altijd draadloos aan te sturen of is er soms een kabel aansluitig nodig.
  Ik ga voor een goed geluid .maar om nu meteen een nad versterker met dac aan te schaven is nogal wat.
  graag advies alvast bedankt

 15. Dag Aartjan,
  Mijn dank voor je voorstel. Ik heb de USB connectie inmiddels geprobeerd op de Arcam irDAC en ir DAC II. Dat werkt niet .Het werkt wel op de Marantz HD-DAC1 en die had ook mijn voorkeur.
  Probleem opgelost. Dank voor je inbreng.
  Groet van Fons

 16. Beste Aartjan,
  Voor kwaliteitsweergave heb ik mijn iPad 2 met een camera connection verloopsteker aangesloten op de USB B ingang van een DAC. Met één van mijn DACs lukt dat en bij de andere komt de mededeling: Apparaat niet bruikbaar, het aangesloten apparaat gebruikt teveel stroom.
  Bestaat er een overzicht van USB DAC’s e.v. met voorversterker of hoofdtelefoonversterker die op deze wijze probleemloos werken met de iPad 2. Ik denk bijvoorbeeld aan de Marantz HD-DAC1 of Arcam irDAC II.
  Ben benieuwd naar je reactie.
  Om een af andere reden blijft deze reactie niet staan, daarom herhaling ervan

 17. Beste Aartjan,
  Mijn iPad 2 is via een camera connenction verloopstuk (30 pins) aangesloten op de USB B ingang van een Lyngdorf TDAI 2170 versterker. Dat werkt prima omdat deze USB B poort de gewenste hoge laadstroom kan leveren aan de iPad. Aangesloten op een Arcam irDAC USB B ingang (let op: niet op de daarvoor bestemde USB A ingang) lukt het niet Op de iPad verschijnt de mededeling dat het aangesloten apparaat teveel stroom gebruikt. Helaas is de laadfunctie tijdens gebruik van de iPad is niet uit te schakelen voor zover ik weet.
  Ik heb de volgende vraag: Welke DAC’s hebben een USB B ingang die een hoge laadstroom kan leveren? Kan bijvoorbeeld de Maranz HD-DAC1 dat of de Arcam irDAC II ?
  Ben benieuwd naar je antwoord.

  1. De iPad levert de stroom voor de DAC, dus dat is andersom. Kleinere DAC’s verbruiken meestal weinig stroom. Kijk naar het stroomverbruik en zoek er een die maximaal 5W verbruikt.

 18. Kun je overigens met die tempotec nog steeds het volume aanpassen via de zijkantknoppen op de telefoon? Niet dat het 1 volume is en klaar als de tempotec via de usb c zit.

  Weet iemand of deze werkt met een samsung s8? Lees hier en daar problemen daarmwe

   1. Correctie: bij nader beluisteren stuurt de Samsung S10 (en de S8 denk ik dan ook) digitaal over USB-C, en die klinkt dan ook beduidend beter via de Sonata DAC dan via de analoge minijack uitgang. Helemaal goed dus, zoals het hoort.

 19. Beste aartjan, ik wil graag een dac toevoegen tussen tv en Canton dm 50 soundbar. Kan dat eigenlijk en welke dac zou je aanraden, bv eotec? Alvast bedankt

 20. Beste Aartjan, complimenten voor je zeer informatieve en leuke site! Ik heb een vraag over de Cambridge Audio DacMagic 100: weet je of die te gebruiken is op een Macbook om van SPDIF (DAB Tuner) op te nemen met bijv. Audacity of Logic Pro? Ik heb nu een Behringer UCA202 extern kaartje (cinch ingang) en die werkt prima, echter mijn U24XL met SPDIF ingang werkt niet goed, na een paar minuten hoor ik tikken en dat wordt steeds erger. Heb het apparaat al omgeruild maar probleem blijft. Diverse SW geprobeerd. Ik ben dus benieuwd of de Cambridge wel werkt… Alvast dank!

   1. Ok dank je, dat is duidelijk. Heb net een testje gedaan met de U24XL aan een Windows laptop en dat gaat inderdaad goed. Wie weet gaat Catalina het fixen… nogmaals dank!

 21. Hallo, aartjan, wat een leuke site heb jij. Ik heb een vraag waarop ik hoop dat jij het antwoord hebt. Ik heb een Shaning UB2 aangeschaft (simpele broertje van de M0). Deze wil ik met USB c naar USB c kabel verbinden met een iPad pro 11. Zou dit met één kabel aan te sluiten moeten zijn of moet er weer iets speciaals omdat het Apple is? Weet jij dat soms? Alvast dank voor je reactie.

 22. Beste Aartjan
  Complimenten voor je site!
  Ik hen op jouw advies de kleine Shanling gekocht: zeer tevreden ! Gebruik mijn iPod Classic met JDS AMP haast niet meer…
  Denk jij dat de sonata dac de kwaliteit van de M0 , ik gebruik hem met een Shure 425, kan verbeteren?
  Dank voor je reactie, bij voorbaat

 23. Hoi Aartjan,

  Dankzij jouw blogs heb ik de FiiO M6 (vanwege veel mogelijkheden) aangeschaft samen met de KZ AS06.

  Op het moment ben ik daar erg blij mee. Nu is mijn vraag of ik het geluid nog beter kan maken door deze DAC van sonata te kopen + de hoge kwaliteits kabel erop te zetten die je in een andere blog omschrijft???

  1. Jij hebt de Hidizs? En de Fiio M6. Ik heb ze allebei en vraag me af welke ik moet houden. De fiio is completer maar de Hidizs heeft een betere geluidskwaliteit.

 24. Inmiddels is van fiio het antwoord op de Shanling M0 er… De M5. Ik kende hem niet.
  Ik ben gegaan voor de Hidisz AP80 en die is qua geluudskwaliteit beter dan de fiio m6, die heb ik ook.

 25. Beste Aart Jan,
  Allereerst mijn complimenten voor jouw geweldig interessane blog!
  Op internet is van alles te vinden over audio devices en dac amp. Ik kan alleen nergens vinden wat de verschillen zijn ten opzichte van elkaar. Ik heb zelf een audio device (presonus itwo, vegelijkbaar met de Scarlett) en vraag me af of het geluid nog beter wordt na aanschaf van een mobile dac (bv. de Dragonfly). Ofwel ben je beter af met een studio audio device of een mobiele DAC als je puur naar geluidkwaliteit kijkt?

  Ik vind de presonus overigens mooier klinken dan de Chomecast Audio.

  Met vriendelijke groet,
  Pieter

  1. De goede grote dure zijn in het algemeen wel iets beter, maar het scheelt steeds minder. De Sonata is bijvoorbeeld piepklein en klinkt super. Handig voor erbij, kost bijna niks. En het hoeft wat mij betreft niet eens veel beter, want elke verbetering daarop is maar heel subtiel, en kostbaar. De Shanling M0 is ook maar heel klein en klinkt ook erg goed, met als interne chip de AK4490EN. De nieuwere verbeterde versies van die chip zijn de AK4493 (die in een Fiio M11 zit) en de nog betere AK4497, die in de LOXJIE D20 (245,-) zit.

   Het gaat wat mij betreft dus vooral om de chip, en zo’n top-chip kan ook in een heel klein apparaat zitten. Stroom (adapter) was altijd ook erg belangrijk (groot en zwaar) maar sinds USB-C is dat opgelost (piepklein, oftewel geheel ontbrekend).

  2. De Chromecast Audio kan je het best alleen optisch gebruiken, met je eigen DAC via de optische digitale uitgang (die zit gecombineerd op de 3,5 mmm analoge mini-jack van de Chromecast). De Chromecast gebruik je in dat geval als ontvanger, niet als DAC. Je eigen DAC is veel beter!
   (je kan in de 3,5mm ook een analoog snoer doen: dan gebruik je de DAC van de Chromecast zelf, en die is minder)

   1. Oke dus als je via de telefoon (Samsung s9) Spotify wilt luisteren naar een HarmanKardon avr8500, kan dat via en chromecast digitaal dan gebruik je de dac van de harman versterker of kin je hieruit nog meer geluidskwaliteit halen ?

    1. Ja via Chromecast AUDIO (dus niet de gewone Chromecast), en dan digitaal, dus niet analoog, dus optisch vanuit de Chromecast de harman Kardon in. De harman Kardon heeft al een goede DAC mag ik hopen, dus geen DAC nodig

     1. Ja zeker de audio, optisch aangesloten, bedankt, de harman was toendertijds zeer goed getest, dus er zal wel een goede DAC inzitten

 26. hallo Aart Jan,
  Ik heb de Cambridge dac magic 100 aangeschaft. Wat kun je mij aanbevelen? Aansluiten via usb of via toslink, aan iMac… en waarom? Alvast bedankt voor je reactie. Bedankt voor je geweldige blog! groet Harry

  1. van iMac via USB naar de DAC voor de maximale kwaliteit. En vanaf de DAC met tulp analoog naar de versterker. Tnx!

 27. Re correspondentie van 13 Mei j.l. Dag Aartjan. De geluidsweergave van de Samsung TV UE40H5500 via de SMSL M100 DAC is helaas niet veel beter dan de weergave via de koptelefoonuitgang van de TV.. Dat ligt m.i. niet aan de M100 DAC maar aan het geluidsdeel van de TV. Ik gebruik de M100 ergens anders voor. Mijn dank voor je inbreng.

 28. Aartjan, ik ga een DAC bestellen maar twijfel tussen de Tempotec Sonata en de Shanling M0. Als ik puur kijk naar de geluidskwaliteit (en dus niet naar de vele mogelijkheden van de Shanling), welke van de 2 is dan het beste? En is er groot verschil.
  De Shanling heeft op dit moment mijn voorkeur maar omdat die legio functies heeft en niet puur en alleen een DAP kan ik me voorstellen dat de Tempotec toch een stuk betere geluidskwaliteit geeft.

   1. Dan ben ik eruit, wordt het de Shanling. Ik heb nog een SD card van 256 GB liggen die gevuld is. Alleen was de Shanling gisteren nog € 86 en vandaag € 98 dus ik wacht even tot ie weer zakt in prijs.
    Bedankt voor je reactie.

 29. Dat lijkt me een prima advies. Het gaat om top HiFi met een knipoog. Daarom is de SMSL DAC besteld. Je hoort over het resultaat na ontvangst. Mijn dank voor je advies

 30. Hallo Aartjan,
  Heb je al een indruk of test van de Neotek DAC van € 15,-. uit je artikel? Ik wil deze tussen de optische uitgang van mijn Samsung TV en analoge ingang van mijn versterker zetten. Of heb je nog een idee voor een betere geluidskwaliteit hiervoor? Alvast mijn dank voor je antwoord.

  1. Als het je echt om Top hifi geluid gaat zou ik de SMSL M100 Audio DAC (75,-) nemen. Maar je kan eventueel eerst die Neoteck proberen, en het hier laten weten…
   als er niet een enorm dure stereo-installatie aanhangt zou dat goed genoeg moeten zijn.

 31. Bestaat er een dac die gaat van mini jack in naar mini jack out? Of jack in naar mini jack of jack out?

  Bedankt alvast voor je reactie!

  1. Ja veel DAC’s hebben minijack uit, maar niet allemaal. Veel DAC’s hebben ook een analoge ingang, en daar kan je verloopjes in doen (bijv van grote jack of tulp naar mini-jack).

   1. Vraag dat omdat ik drummer ben. Heb een electronisch drumstel nl een TD9. Graag zou ik op de jack out (naar koptelefoon) er een dac tussen zetten en van dac naar mijn koptelefoon (in mijn geval inears) of denk je dat de geluidskwaliteit niet toe zal nemen? Of dat je het geluis meer analoog laat klinken?
    Zo ja, welke dac zou je adviserenm

    Hoor het graag.

    1. Nee, de DAC doet in dat geval niks, want uit je drumstel komt dan al analoog geluid. Een DAC doet alleen wat als het drumstel een digitale uitgang heeft, via USB, SPdif of TOSlink. In jouw geval moet je gewoon een betere koptelefoon of betere oortjes nemen, ik adviseer de UiiSii BA T8S oortjes voor het beste warme geluid met perfecte bassen en mooi analoog hoog. Kan ook keihard, blijft mooi.

     1. Ok, duidelijk! Bedankt voor je reactie!
      Kwa oortjes heb ik de TRN’s al. Voldoen goed! Maar kunnen niet op tegen de 1 more tripple driver, die klinken een behoorlijke klasse beter!! Worden aangeboden voor 70 euro op Ali.(officiële 1 more shop) zijn ook de enige oortjes met een THX certificering en kan je ze echt van harte aanbevelen en ben ervan overtuigd dat ze de nwe nr 1 in ke lijst worden. Ja, ze zijn iets duurder

      Fijn weekend!

 32. Ik werk al zo’n anderhalf jaar met een DragonFly Red i.s.m. mijn Mac Mini (late-14) Hoewel het een fikse investering was, heb ik er zeer veel plezier van. Een prima DAC

 33. De kleine Dac van Cyrus de soundKey wordt in dit overzicht niet genoemd. Met een prijs van €125 geen goedkope Dac maar wel met een prachtig geluid. De Fiio K1 heb ik zelf ook en de muziek kwaliteit van deze Dac is zo veel minder dan van mijn Cyrus soundKey. Dit wordt ook bevestigd op de site van whathifi, niet de minste als het gaat om reviews die er toe doen.

 34. Ik zit met deze kwestie.Mijn versterker heeft het begeven en deze was aangesloten via usb op mijn computer.Dus van usb naar usb.Hij was 2×100 watt,dus een fors geluid.Mijn nieuwe heeft geen usb en ook geen bluetooth,dus heb ik hem aangesloten op de groene uitgang van de computer.Dat is helemaal niets,want ik moet de volume knop helemaal open ztten,om een beetje geluid te horen.En dat bij een 2×100 watt versterker.Ik ben al een tijdje bezig,maar kom er niet uit.Heeft iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen?Ik weet dat er versterkers zijn met usb(denon),maar die zijn niet voor mijn budget.

  1. Elke DAC is dan goed, zie de blog hier over de beste DAC met USB. Elke Bluetooth ontvanger kan ook, dat kan van 3 euro tot de topper Shanling m0 van 95 euro, zie de review, want die kan alles en ook nog in de beste kwaliteit.

 35. Zou je de shanling via een camera kit (of iets dergelijks) aan je iPad kunnen hangen zodat je digitaal uit gaat naar de shanling en zo een betere dac / hoofdtelefoon versterker hebt?

 36. Ik heb het idee dat het geluid van Netflix op mijn smart tv beter tot zijn recht moet kunnen komen op mijn Fidelio E5 (draadloze) speakers. Vooral spraak. Het is natuurlijk allemaal beter dan de speakers uit de tv, anders zou dat niet zo best zijn. Maar volgens mij kan het allemaal veel helderder.

  De Fidelio E5 heb ik rechtstreeks aangesloten via HDMI ARC. Zet ik de TV aan, dan gaat mijn Fidelio E5 speaker ook aan. Het leek mij een geluidsverbetering om een DAC tussen de TV en de speaker te plaatsen. Mijn vraag is: Hoe kan je dit het beste aanpakken?

  1. HDMI ARC-geluid kan analoog of digitaal zijn. Alleen als het digitaal is heeft een DAC zin. Netflix (of andere streaming) heeft uitstekend geluid maar geen 16bit uncompressed, laat staan 24 bit. Dus alleen als je vermoedt dat er in je tv een slechte audiokaart zit, en als het geluid uit de HDMI ARC inderdaad digitaal is, dan heeft een DAC zin. In dat geval heb je een verloopkabel nodig met aan de ene kant HDMI ARC, en aan de andere kant HDMI + digitale audio: SPDif of TOSlink of Coax.

    1. Er zijn wat dingetjes dat beter kan vind ik. Zo heb ik af en toe dat het geluid 0,1 sec wegvalt. Dat merk ik ook op via Netflix op de smartphone. Mogelijk ligt dit aan de content. Dit heb ik nog niet goed uitgezocht.

     Maar om terug te komen op jouw reactie. Hoe controleer ik of het HDMI ARC-geluid analoog of digitaal is. Ik ging er van uit dat het signaal via HDMI altijd digitaal is. Ik denk (maar dat is gewoon een wild guess) dat een DAC beter is dan de videokaart in mijn Philips Smart TV.

     Concreet dus:
     1. Hoe kom ik er achter of mijn HDMI ARC signaal vanaf mijn TV analoog of digitaal is?
     2. De vraag is natuurlijk of het geluid inderdaad een verbetering is, zodra een DAC er tussen wordt geplaatst.

 37. Fiio K1 besteld en zoek nu voor mijn S8 de male-male usb type c kabel, maar kan deze nergens vinden. Iemand een tip of linkje waar te kopen?

  1. Ja, met een USB camera-kit. Kan ook goedkoop. Daarmee kan je USB-apparaten aansluiten, zoals een SD-kaart of deze Fiio K1. Het zou kunnen dat er te weinig stroom is. Maar ik heb dit op 30 pins wel werkend gezien.
   De Fiio K1 is USB. De i1 is Lightning. Dan zou je een verloopje van Lightning naar 30 pins moeten hebben. kan ook!

 38. Dag Aart Jan, IK heb altijd een Klipsch Promedia 2.1 op een eenvoudige geluidskaart van mijn pc aangesloten (via een 3.6 jackplug), maar onlangs klapt de zekering vd Klipsch er telkens uit en ben ik op zoek naar een andere oplossing. Kun je een Bluesound Pulse 2 aansluiten op een geluidskaart vd pc en dan gebruik maken van de ingebouwde dac vd BS?

 39. Aart Jan, bedankt voor je site. Door jouw site ben ik op het spoor gekomen van chi-fi; erg leuke manier om je geluidskwaliteit te verbeteren. Inmiddels al oortjes besteld n.a.v. jouw reviews. Ik ben erg benieuwd wat je van de Breeze pd 01 gaat vinden. Als die goede kwaliteit levert, zou dat een interessante DAC zijn.

 40. Ik heb een vraag.
  Heeft het zin om een dac tussen een AirPort en een versterker te zetten.

  Zijn er manieren om het geluid, via AirPort naar versterker, te verbeteren,

  Alvast bedankt en Mvrgr Gerard

Geef een reactie