De beste DAC geluidskaart – tests en reviews

BESTE DAC

– Update: 18 november 2024 –

Je kan de geluidskwaliteit van je computer en telefoon verbeteren met een DAC. Die zet het digitale signaal om naar echt analoog geluid. Zo’n DAC zit ook al in je computer en je telefoon, maar daar is het maar een goedkoop onderdeel. Dat kan echt veel beter! Hier reviews over de beste DAC. Het heet ook wel USB-geluidskaart of audiokaart, of koptelefoonversterker.

Kort samengevat (nou ja, kort… ;)

Meer info verderop, maar in het kort is het dit:

  • Moet het superklein, voor je telefoon?
    De aanrader is de Fiio KA11. De goedkoopste is deze merkloze voor €9.
  • Mag het ietsje groter, dan is de beste de LOCONAC A1 of deze Colorfly. Of een Dragonfly.
  • Is het voor een grote stereo-set? De beste DAC’s met veel functies zijn de LOXJIE D30, de Topping E30 en de bestseller SMSL SU-1.
  • Moet het draadloos? Dan moet er ook TOSLink op, zoals op die Topping E30 of die SMSL SU-1.
    Vanuit een ontvanger gaat het digitaal naar de DAC, en analoog naar de stereo.
  • Of is het voor het geluid van je TV? Dan neem je een HDMI-extractor en vanaf daar kan het naar elke DAC.
  • Er zijn ook Streamers met DAC, zoals de Fiio R7 of de Bluesound Node met Spotify, Apple, Amazon en Netflix, en met afstandsbediening, Wifi, Airplay en AptX Bluetooth.
    Op veel moderne versterkers zit ook al een ingebouwde DAC.
  • Of heb je analoge INGANGEN nodig? Voor microfoons en instrumenten of om analoge muziek te digitaliseren? Zie dan alles over Audio digitaliseren.
  • Moet je tegelijk ook je telefoon opladen? Dan deze 2-in-1 DAC of deze vergelijkbare 2-in-1 DAC.
  • Het mooiste is een buizen-DAC:buizen DAC

En een DAP kan ook nog.

Een HOE-DE-WAT?

Een DAP. Dat is een kleine muziekspeler (zeg maar een iPod, of Digital Audio Player). Die kan je ook als DAC gebruiken. Vanaf €70 heb je ze al. Op de grotere dure, zoals de Fiio M9 zit ook Wifi en Spotify en zo. Zie onderaan meer info erover.

Dat was het in het kort. Nu even een stukje uitgebreider:

Beste Mini DAC met USB-C

Voor USB-C is er de mini Tempotec Sonata HD (inmiddels de Sonata HD 2). Met mooie warme sound. USB-C zit op alle nieuwe Macs, op veel Windows computers, nieuwe Androids en zelfs op nieuwe iPads. Nu zelfs ook op de iPhone. Aanrader dus! Zo’n DAC kan je op al je apparaten gebruiken. Zie de hands on review.

Niet elke USB-C-DAC doet het op iPhone 15 / iPad. De Loconac wel: dat heb ik getest in de Apple Store. Maar de Trasam doet het niet.

beste dac Android telefoon usb-c

Het geluid kan nog beter, zoals de  iBasso DC03 (50,-). Die is er in 3,5mm minijack of in 2,5mm gebalanceerde output:

iBasso DC01 met AK4490

Of deze hieronder met Sabre ES9280C DAC-chip (38,-). Getest: prachtige sound uit de Sabre top-chip, stevige kabel (veel beter dan de Sonata), klein, mooi en handig, USB-C met gratis meegeleverd verloopje naar USB 3. Stroomverbruik: 1W. Bediening via het snoer van je oordopjes werkt wel, microfoon niet. USB-C, met verloopje naar USB.
– – AANRADER als het klein en voordelig moet – –

Tenslotte in deze categorie de beste, met Sabre ES9318 chip (38,-). Deze kan je ook met microfoon gebruiken. Dus met je headset in je telefoon kan je er mee bellen, en dat kan met de andere vaak niet:

Android: analoog of digitaal op de USB-C?

Op sommige Android-telefoons komt er analoge audio uit de USB-C. Dan werkt een DAC niet. Check het bij de Ontwikkelaar-settings, door 7x te tikken op de Android versie bij “Over deze telefoon”:

Ontwikkelaar settings > Media > USB-audiorouting uitschakelen UIT

iPhone 15 met USB-C?

Niet alle DAC’s doen het op de iPhone 15. Check het maar bij de Apple Store voordat je die iPhone koopt!

Portable mini USB DAC

Iets grotere DAC’s zijn de Fiio K1 (50,-) of de DacMagic XS van Cambridge Audio (120,-). De geluidskwaliteit is van allebei uitstekend. Met mini-jack UIT. Zie mijn uitgebreide review van de Fiio K1.

De populairste kleine USB DAC’s zijn de Dragonfly Black en de Dragonfly Red. Met uitstekend geluid. Topmodel is de Dragonfly Cobalt:

dragonfly cobalt dac

Maar veel goedkoper en handiger met USB-C kan dus ook. Zoals de Sonata HD Pro. Dat is dezelfde als de populaire Hidisz S8, met  de goed geteste CS43131 chip, maar dan voor de helft van de prijs. Met verloopjes erbij naar IOS, USB en USB-C. Dus dan kun je ‘m op ALLE apparaten gebruiken. Topgeluid ook. Aanrader dus:

Met deze kan je helaas niet bellen: het microfoonsignaal gaat er niet door.

Maar inmiddels is er ook de TRASAM Q1 en die heeft nog beter topgeluid, en die is ook nog goedkoper (21,-). Met AKM4452 DAC, die nog beter klinkt dan de CS43131. Je kan er een stevige Lightning-kabel bijbestellen zodat je ‘m ook op oude iPhones kan gebruiken. Waanzinnig mooi geluid voor die prijs. En superzuinig qua stroomverbruik. Enorme AANRADER. Zie de review. Je kan er alleen niet mee bellen.

Er is nu ook een goedkopere versie met ES-chip (AK is bijna niet meer aan te komen).

TRASAM Q1: Een goedkope top-DAC, geschikt voor USB-C en iPhone, want je kan er ook een Lightning kabel bij bestellen. Topkwaliteit geluid. AANRADER.

Als het wat duurder mag kan het nog beter: de LOCONAQ A1 met AK4493. Wat mij betreft is dit de top. Deze staat bij mij altijd aan. Audiofiele topkwaliteit, en nog voordelig ook. (En hij doet het ook op de iPhone 15 en nieuwe iPads, andere vaak niet). Zie de review:

ak4493 DAC

UPDATE: Of deze nieuwe DAC met AK4493seq

In al deze kleine DAC’s kan direct een hoofdtelefoon. Daarom heet het ook wel een hoofdtelefoonversterker. Er zit een kort USB-kabeltje bij. Het is plug-and-play, de voeding gaat ook via USB.

Deze DAC’s zijn allemaal USB-C, dus voor alles geschikt. Voorheen had je nog allerlei verloopjes nodig: voor IOS is er de L19 verloopkabel, en voor micro USB deze OTG kabel, of een van deze USB OTG verloopjes.

24 bit HD Audio

Als je 24 bit geluid wil, moet je uiteraard 24-bits audio-bestanden gebruiken. En je moet je computer dan ook instellen. Op een Mac bijvoorbeeld bij de Audio/Midi setup:

audio midi setup 24 bit

De beste USB DAC met SPDIF

Er zijn ook grotere DAC’s met meer mogelijkheden, zoals de Firestone Spitfire HD of de Cambridge Audio Dac Magic, rond de 150,-. Deze twee hebben geen hoofdtelefoon-uitgang, maar je kan deze wel voor draadloze audio gebruiken, omdat er SPDIF / Toslink op zit:

Het digitale signaal komt dan uit een draadloze ontvanger, bijvoorbeeld een Media Player. Of deze HiFi Stereo Audio Receiver. En zo’n standalone Wifi Audio player kan ook nog. Dat is heel goedkoop en veelzijdig, met alle aansluitingen en mogelijkheden.

Allemaal ideaal als ontvanger voor draadloze Audio. Vanuit die ontvanger gaat het geluid dan digitaal naar de DAC, en daar wordt het pas analoog. In de hoogste kwaliteit. En dat analoge geluid kan dan naar de versterker of hoofdtelefoon.cambridgedacmagic100bl[1]dacmagic_100_v2-tech-spec-black_backDe Cambridge Audio Dac Magic 100 heeft digitale ingangen zoals Toslink en SPdif voor draadloze hifi.

Dit kan nu ook goedkoper: deze FX-AUDIO DAC-X6. Hier kan ook nog eens je hoofdtelefoon in. Dit is een van de weinige goedkope DAC’s met bijna ALLES erop, dus ook optisch IN (TOSlink / SPdif / Coax) – nog niet getest –

dac fx-audio usb

dac toslink in spdif usb

Of de KGUSS DAC-K3 (75,-) met volume-knop, een imposante chip-set en ook nog optisch digitaal IN. Nog niet getest, maar vanwege de specs, de chip-set en alle aansluitingen een enorme aanrader en mogelijke kanshebber voor een ereplaats hier:

Accessoires en kabels

Beste DAC voor TV en mediaspeler

Deze Neoteck DAC voor 17,- is een van de weinige goedkope met Digitaal IN (Coax en Optical TOSLink). De optische kabel zit er bij. Hij heeft geen USB-In, dus minder geschikt bij laptop of PC. Maar wel ideaal bij elke Media Player of Smart TV waar een optische uitgang SPDIF/Toslink op zit, want dat wordt met deze DAC meteen ook een HiFi audiospeler.
– Nog niet getest  –

Minijack voor je hoofdtelefoon, line out (voor je stereo). De SPDIF kabel moet in je Media Player of in je TV
Via SPDIF of Coax kan er digitaal geluid in, uit een Media Player of Chromecast AUDIO. Het analoge geluid kan dan naar hoofdtelefoon of stereo-set.

HDMI Arc audio extractor DAC

Als je tv HDMI Arc heeft, dan kan je met deze extractor DAC de audio van je tv in de hoogste kwaliteit naar een versterker of koptelefoon sturen. Of deze HDMI-extractor, met digitale uitgang (SPdif). De uitgang is zowel analoog als digitaal. Een HDMI-Audio splitter kan ook goedkoop voor een paar euro.

Topkwaliteit Hi Res Audio DAC

Topkwaliteit Hi Res Audio (goedkoop dan) is de SMSL M100 Audio DAC. Net zo goed als DAC’s van wel 1000 euro. Er zit geen hoofdtelefoon-uitgang op, geen volume en geen USB-ingang, dus deze kan niet aan je PC of laptop. Maar via de SPDIF of Coax kan deze aan vrijwel elke media player, smart TV of iets anders met een digitale uitgang. Stroom gaat via 5V USB (telefoonlader). De uitgang is tulp.
– Nog niet getest, maar bejubeld in vele reviews –

SMSL M100 Audio DAC USB AK4452 Hifi Decoder DSD512 Spdif USB DAC Amp XMOS XU208 Digital Amplifier Optical Coaxial Input

Er zijn verloopjes van SPDIF naar TOSlink, en die zijn er ook als verloop-kabel:

Adapter van SPDIF naar minijack TOSlink

De hoogste betaalbare kwaliteit is de LOXJIE D20 (220,-). Daar zit namelijk de AK4497 in, een van de beste DAC-chips, en dat kan ik inmiddels ook beamen: een warmer en voller geluid dan alle andere. Zie ook de review van de Zishan T1. Verder met veel aansluitingen en mogelijkheden. Er kan ook direct een hoofdtelefoon in. USB-in zit er ook op, en optisch IN ook. Topklasse voor een lage prijs.
De AK4497 chip heb ik getest, en die is top, ongelofelijk mooi warm geluid, echt ongekend –

LOXJIE D20 HIFI Digital Audio DAC and Headphone Amplifier met DAC Chip AK4497 en support DSD512 PCM 32bit/768kHz

LOXJIE D20 HIFI Digital Audio DAC and Headphone Amplifier Uses DAC Chip AK4497 Support DSD512 PCM 32bit/768kHz

Maar nog weer mooier vind ik een buizen-DAC. Zie de review. Die zijn er ook met Bluetooth, dan heb je alles meteen ook draadloos.

Streamers met DAC

Er zijn ook Streamers met ingebouwde DAC, zoals de aanraders de Fiio R7 of de Bluesound Node. Die kunnen eigenlijk alles, met ook alle streaming diensten erop, zoals Spotify, Apple, Amazon en Netflix en zo. Met Airplay 2 voor de hoogste draadloze kwaliteit. En ook met HDMI voor naar je tv, audio uit voor naar de stereo, wifi, afstandsbediening, apps voor telefoon / laptop en aptX Bluetooth.

Bluesound Node: een van de populairste streamers met DAC
Bluesound Node: een van de populairste streamers met DAC. Met Airplay 2, aptX Bluetooth en MQA, HDMI, afstandsbediening, app voor telefoon /laptop

De beste DAC met analoge input (voor muzikanten)

Dat is de Focusrite Scarlett want die heeft 2 inputs, bijvoorbeeld voor microfoon en gitaar. Je kan zo ook analoge audio (zoals oude analoge opnames of live) digitaliseren (zie deze blog over cassettebandje en vinyl digitaliseren). Getest en goed bevonden. Voordelen:

  • Output met gebalanceerde jack (in plaats van huiskamer-tulp)
  • Input 2x jack / XLR
  • Hoofdtelefoonaansluiting met eigen volume
  • Geen stroomadapter nodig (gaat via USB)
  • Fantoomvoeding voor de microfoons
  • Schakelen tussen line/instr
  • Grote master volume knop
  • Gain knop per input

Allemaal erg slim en handig. Door de hoge geluidskwaliteit (24bit) is deze ook geschikt om in de huiskamer als Hifi-audio-DAC te gebruiken. Alleen heeft deze geen optische ingang (SPDIF).

Focusrite USB audio interface
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC: perfect voor DJ’s maar ook voor de HiFi huiskamer. Achterop zit USB en 2x jack uitgang. Ook 2 inputs: de enige waar je analoge audio mee kan digitaliseren. Er zit alleen geen TOSlink / SPdif op.

Elke USB-DAC kan je ook gebruiken tijdens een DJ set. Op je hoofdtelefoon kan je de volgende track beluisteren via de interne audio, terwijl de huidige track over de speakers klinkt, via de externe USB DAC. Je hebt dan dus TWEE audio-kaarten. In de Audio-voorkeuren van de software kan je dat verder instellen. Zie de blog met de DJ Tips voor Spotify.

Oude cassettebandjes en vinyl LP’s digitaliseren? Kijk dan op deze blog.

Een goedkope handige Audio-kaart met analoge ingang voor je computer, dus met USB, is deze USB Audio interface (19,-). Geschikt om mee te bellen / skypen / videochatten, als je een losse microfoon en een losse koptelefoon hebt.

USB Audio input microfoon headset

DAP’s met een DAC

Er zijn ook Digital Audio Players (DAP’s) zoals de Shanling M0 (95,-) die je ook als DAC kan gebruiken. Deze M0 is zo klein als een Apple Watch. Je kan er een Micro-SD kaart indoen met al je muziek. Ook in 24 bit. Via de USB-C werkt het als elke andere USB-DAC, en via de 3,5mm mini-jack als hoofdtelefoonversterker. En dat is nog niet alles, want dit is ook nog eens een Bluetooth Audio zender en ontvanger. Hi-Res, Apt-X, Bluetooth 4.1, zit er ook allemaal op. Zie de review. De bediening op het kleine display gaat ook verbazend goed.

Enorme aanrader! Klein, handig en multifunctioneel, met waanzinnige audiofiele geluidskwaliteit (AK4490 chip) voor een lage prijs. Je kan ‘m ook als DAC gebruiken. 

Inmiddels is er ook de Shanling Q1:

shanling q1 review
De nieuwe Shanling Q1 is iets groter, beter en krachtiger dan de M0, voor ongeveer dezelfde prijs

UPDATES 2024 DAP:
Op Ali heb je nu de Shanling M0.
De populairste en bekendste DAP is nu de Hidizs AP80 Pro X
Er is nu ook deze Tempotec V3 met AK-chipset.
En een andere topper is nu deze HiBy M300

Fiio M6 / M9 / M11 Audio Player + DAC met Wifi en Spotify

Iets duurder (rond 275 euro) is de Fiio M9. Groter scherm, en behalve met 3,5 mm minijack ook met 2,5 mm gebalanceerde output en SPDif output. Verder ook met alle soorten Bluetooth. Hi-Res Audio gecertificeerd. 2GB intern geheugen, uitbreidbaar tot 2Tb via SD. Het grootste verschil met de goedkopere Shanling M0 is dat er Wifi op zit: Spotify, Qobuz, Deezer en Tidal hebben apps op deze player. Hij  is er ook kleiner of groter: de M6 en M11. Zie de review.

De nieuwste versie is de Fiio M11 (418,-) met de AK4493 DAC-chip, dat is nog weer  beter en audiofieler (wat mij betreft de top). Al deze players kun je ook als DAC gebruiken:

Fiio M11

De AK4493 en de AK4497 DAC chip zijn de beste chips wat mij betreft, met een warmer en voller geluid dan alle andere. Die zit voorlopig alleen nog in duurdere DAC’s zoals de LOXJIE D20 (225,-) of in de kale player Zishan DSD (vanaf 95,- , ook als DAC geschikt):

Wooeasy DIY Zishan DSD

Ik heb het andere model met de AK4497 chip: de Zishan T1. Die heeft ook USB-C, maar je kan ‘m helaas NIET als DAC gebruiken. Kwam ik ook pas later achter… jammer… Maar hij klinkt absoluut waanzinnig, dit is inderdaad DE BESTE DAC – met een warmer en voller geluid dan alle andere. Het gaat dan niet alleen om de DAC-chip, maar ook om het versterkerdeel. Zie de review.

AK4497 Zishan T1

Fiio M6: completer en handiger

Maar de Fiio is dus een veel completere player met veel meer mogelijkheden. Een goedkopere kleinere versie van de M9 is de Fiio M6, hier op Ali voor 170,-

fiio m6

De allerbeste Fiio, met AK4497 chips, top-versterker en alle andere voordelen zoals Wifi, Spotify, Tidal en zo is de Fiio M11 Pro op BOL.

Fiio M3K review

En er is nu ook de Fiio M3K, vanuit Nederland met supersnelle bezorging voor 79,-. Zonder wifi of Bluetooth. Met een uitstekende AK4376A DAC chip, GIGANTISCHE 28 uur batterij en tot 2Tb SD (SD niet meegeleverd). Ook met microfoon, dus geschikt als memo recorder. Dit is de goedkoopste Hi Res Audio Player met een prachtig klinkende DAC. Met gewone USB.  Zie de review.

fiio m3k dac

In al deze Music Players kan een Micro-SD kaart. Zoals een Samsung 256GB (32,-) in de officiële Samsung Store op AliExpress. Of deze populaire Lexar 512GB (55,-) op AliExpress.

Fiio i1 IOS DAC: audio uit je iPhone via Lightning

Op je iPhone kan je uit de Lightning digitale audio halen via een Fiio i1 (50,-). De hoogste kwaliteit audio uit je iPhone (maar wel veel minder dan een goede USB-DAC). Er zit ook een microfoon op, zodat je met elke hoofdtelefoon kan bellen. Het snoer is precies lang genoeg, met knoppen voor volume en telefoon opnemen. Hoge kwaliteit voor een lage prijs. Getest en goed bevonden. Helaas nergens meer te koop, ook niet iets wat er op lijkt. Zie deze blog.

Er zijn vergelijkbare kabels te koop, maar de goedkope doen het meestal helemaal niet, zoals die van de Action voor een paar euro, of die op Aliexpress. Ze doen het meestal maar 30 seconden, en daarna zegt de iPhone “Dit accessoire wordt niet ondersteund”.

Hier een afneembare kabel met Lightning zodat je jouw oordopjes met afneembare kabel direct op iPhones kan gebruiken. Voor 15,- euro. Zie de review. Er zit al een DAC in, en hij is officieel MFi-gecertificeerd door Apple. Hij is er met MMCX-stekkers of met 2-pin, en de 2-pin is er in A, B of C type. Er is dus altijd een versie voor jouw oordopjes – als ze een afneembaar snoer hebben.

Lightning snoer KZ oordopjes

Er zijn ook andere manieren om geluid uit je telefoon te halen. Het kan via Bluetooth. En het kan ook via wifi.

Goedkope externe USB audio

Supergoedkoop kan ook, zoals deze Ugreen USB Sound Card voor 9,-. Je kan er ook een microfoon op aansluiten. In de ingang op je laptop of computer zit meestal een 3-polige mini-jack: daar gaat het stereo-signaal UIT, en het mono-geluid van de microfoon IN. Maar deze heeft dat apart, los van elkaar. Helaas is deze Ugreen een afrader, want hij klinkt slechter dan de goedkope standaard geluidskaart in je computer. De EQ-presets klinken allemaal slecht, alleen de Game-preset klinkt nog enigszins redelijk.

ook al niet de beste dac

De Orico SC1 van hieronder kost ook maar 8,- en die is handiger en klinkt redelijk, alhoewel niet echt hifi. Er zitten 3 mini-jacks op in plaats van 2. Dan kun je een headset met microfoon aansluiten (3-polige mini-jack), of juist een losse microfoon met losse speakers. Verder zit er ook een volume-draaischijf op.

NIet de beste dac maar wel aardig en goedkoop en handig

Met hele goedkope sound cards moet je mazzel hebben. Ik heb eens een SJ-588 voor 3,- gekocht die ongelofelijk goed klonk, maar die ik nergens meer kan vinden. Meestal zijn die goedkope dingen slecht, zoals deze Vodool sound card: die klinkt totaal waardeloos:

Dit is zeker niet de beste DAC

Deze hieronder klinkt helaas ook superslecht: de Zhilai H1 voor 7,-

Dit is niet de beste DAC

Of dan deze onderstaande PCM2704 USB DAC USB S/PDIF Sound Card Decoder Board + Aluminum case: ook al zo totaal waardeloos, qua geluidskwaliteit. En ook al kost dit maar 10,-, het is weggegooid geld (tenzij je hem uitsluitend gebruikt om van USB naar coax / optical / SpDif te gaan):

De enige goede goedkope die ik vond is deze GOOJODOQ 3D AUDIO SOUND CARD VIRTUAL 7.1. Uitstekend geluid – wel met wat ruis en storing. Met een aparte mono microfoon- en stereo hoofdtelefoon-uitgang. Voor 1 Euro!

 

Bass HiFi test playlist op Spotify

Zie ook mijn BASS HiFi TEST playlist op Spotify, en zie ook mijn Blinde Audio Test:

216 Reacties

– Met de nieuwste bovenaan, behalve bij reacties op reacties –

  1. Hoi Aartjan, op m’n werk zou ik graag een aardig setje met PC speakers willen neerzetten. Na jouw artikelen over DAC’s ging ik er vanuit dat die tegenwoordig wel ingebouwd worden.. maar het valt nog niet mee om die te vinden. Heb jij er misschien ervaring mee? PC speakers met een usb-c ingang, met ingebouwde dac?

      1. Ah, vandaar dat ik het niet kan vinden 😅 Dank voor de tip, ik heb liever een stereo oplossing zonder accu. Ik ga verder zoeken, misschien score ik tijdens Black Friday wel een Edifier setje.

  2. Mijn eerste dac die ik kocht, was de Metrum Acoustics NOS Mini DAC Quad, en kostte maar 295 euro. Ik had er de speciale voeding bijgekocht. Dat was 12 jaar geleden. Daarna nog andere dacs gekocht, ook van die goedkope dacs uit China.
    Op gegeven moment ben ik er mee gestopt, omdat alle dacs hetzelfde doen: een digitale signaal omzetten naar een analoog signaal. Wat veel belangrijker is, is rest de van de audioapparatuur. En soms ook de kabels.

  3. Over dac,s en streaming gesproken test eens de Eversolo dmp-a6 je weet niet wat je hoort zo zuiver en mooi heb ik het nog niet gehoord nadeel de prijs is aan de hoge kant maar dan heb je echt waar voor je geld ik wil em niet meer kwijt

      1. Ik heb een Shanling UA4 besteld en kost zo’n 100 euro. Deze bevat ook een ESS ES9069Q chipset.
        Ik ben voor de Shanling UA4 gegaan, omdat het goede reviews heeft. Plus dat Shanling een gerenommeerd Chinees audiomerk is.
        Het kost ietsje meer dan de USB3 dacs die op deze site worden geadviseerd, maar dan heb je ook wat. https://en.shanling.com/article-IntroUA4.html

  4. Dag Aartjan, ,
    ik heb nu de volgende opstelling om mee te spelen:
    Chromecast TV >> USB hubje >> DragonFly USB DAC >> versterker.

    Klinkt zoals je van een DragonFly kunt verwachten, maar dan met muziek vanaf de Chromecast, dus niet vanaf je laptop of PC. Als je tijd hebt, probeer eens uit als je een usb dac hebt liggen en wellicht kunnen we er een uitgebreidere blogpost van maken .

    Groet, marcus

  5. Hi AJ,
    Is de Es9318 dac een aanzienlijke verbetering tegenover de Trasam Q1?
    Liefst koop ik de loconaq A1(S) wanneer weer beschikbaar.
    Is dit evt het wachten waard?

  6. Voor mijn stereo installatie heb ik de een Marantz HD-AMP1 versterker, en voor de computer Denon PMA-60 versterker. Alle twee zijn klasse D versterkers en met ingebouwde dac.

  7. Hi Aartjan,

    Heb die KZ PR1 besteld hoor, is nog onderweg en wordt mijn eerste hifi audio ervaring. Alleen ben nog opzoek naar een goede DAC, maar die Loconaq A1 met AK4493 is niet meer verkrijgbaar. Heb contact met de winkel opgenomen en alleen de E1 hebben ze voor prijziger en andere chip. Wel komt er een A1S, maar wanneer en voor hoeveel weten ze nog niet. Zie hieronder:

    “hi, A1 won’t be available any more due to the chip sourcing problem, but there will be a A1s model with the AKM chip.”

    Wat zou je nu aanraden voor vergelijkbare met AK4493 chip (of beter) voor rond de 40 euro?

  8. HDMI Arc audio extractor DAC zoals in bovenstaande test is afgebeeld.
    Ik heb deze aangesloten op Sony TV met HDMI 2.0 kabel en met R L tulip kabel aan Sony versterker, de tv geeft aan dat de ACR HDMI uitgang is verbonden met een audio apparaat en TV speakers gaan uit maar ik krijg geen geluid via Sony versterker.
    Wat kan er fout zijn? Iemand hier ervaring mee.

  9. SMSL heeft de D-6 Decoder met dual Ak4493s uitgebracht (incl. bluetooth). Ik overweeg deze of de LOXJIE D30 DAC. Qua features en chipset gelijk. In prijs 100 euro verschil. Iemand ideeën bij deze keuze?

      1. Ik heb de SMSL D-6 in bestelling, en een DA-6 versterker want ben ook benieuwd hoe die klinkt. Ik verwacht een kwalitatieve verbetering ten opzichte van het übergoedkope (geniale) Trasam M300 kastje dat we nu in gebruik hebben, maar waarop ik een RCA ingang mis.

        De SMSL D-6 DAC gekozen na deze review en door goede ervaringen met de Sanskrit II.

  10. Hoi Aart-Jan, ik heb 2 boxen B&O Beolab 6000 geërfd, zonder de bijbehorende versterker / tuner. Ik zou ze willen gebruiken als boxen voor de televisie of in plaats van de Sonos 5. Maar ik heb geen idee hoe ik ze kan aansluiten. De aansluitingen van een box zijn te zien op deze foto (-punt- vervangen door .): web.tresorit.com/l/AXL4f#stp_deH2Q3_gGIAMuywCgA Heb jij advies?

      1. De Beolab 6000 zijn actieve speakers. Ze hebben een powerlink (b&o specifiek) aansluiting en een tulp aansluiting. Met een normale din speakerkabel kun je hiermee helaas niks. Ze hebben ook geen ingebouwde volumeregeling.
        Als je ze alleen voor de televisie wilt gebruiken is de makkelijkste manier om de (regelbare)hoofdtelefoon aansluiting te gebruiken. Verloopje naar tulp en dan met enkele tulpkabels (een afgeschermde coaxiale subwoofer kabel voldoet prima) naar de luidsprekers.
        Alternatief zou je een versterker kunnen gebruiken met zgn pre-outs (voorversterker uitgangen). Let er dan wel op dat dit geen subwoofer pre-outs zijn (zoals bij de gemiddelde home cinema receiver), want die sturen alleen het laag door en daar heb je niks aan.
        Kun je geen versterker met pre-outs vinden, dan kun je ook een gewone versterker pakken en daar zgn Line level converters op zetten, die maken van een versterkt signaal een voorversterker signaal. Worden vaak in de auto audio scene gebruikt, automaterialen handel heeft ze waarschijnlijk zo liggen.

      2. Het zijn volgens mij inderdaad actieve boxen. Ik heb dankij de tip van Remco een kabel geprobeerd met aan de ene kant een tulp aansluiting in de box en aan de andere kant een koptelefoonjack in de televisie. Dat werkte, maar het geluid is dan keihard en niet te regelen.
        Ik heb ook een bluetooth-receiver op de box gebruikt om geluid van mijn telefoon over de boxen te horen. Dat werkte goed.
        Zou het mogelijk zijn om met een bluetooth receiver op de boxen en een bluetooth transmitter op de televisie de boxen draadloos te verbinden met de televisie?

  11. Dag Aartjan, ik heb gezocht wat ik kon maar kan het zelf niet vinden, wellicht dat jij op één van je vele ontdekkingsreizen op dit gebied iets bent tegengekomen. Ik zoek eigenlijk een niet-portable USB DAC met hoofdtelefoon versterker, tot zover niet heel spannend maar nu komt ie: mét phono preamp. Portable mág wel maar lijkt me sowieso onvindbaar met deze wensen. :)

    Waarom ik dit zoek? Op mijn thuiswerkplek luister ik graag muziek over mijn koptelefoon, op dit moment nog een Sennheiser HD599 (half-open) en op termijn wil ik naar een HD650 of HD660, ik kan het verschilniet goed ontdekken, het wordt daarom waarschijnlijk de HD650. Naast een grote zorgvuldig geselecteerde collectie 16/44 FLAC (enkele 24/96) albums hebben wij een immer groeiende platenverzameling waar ik al ruim 20 jaar aan werk. Af en toe een plaatje draaien tijdens mijn werk lijkt me ook erg fijn maar ik wil er eigenlijk geen complete installatie voor op of rond mijn bureau, een USB DAC, platenspeler en koptelefoon combo zou ideaal zijn, waarbij ik mijn koptelefoon liever niet elke keer van apparaat hoef te switchen wanneer ik van medium switch. Ik heb in principe nul interesse in WiFi/BT features maar als het erop zit is dat geen ramp. Tot nu toe kom ik alleen of/of oplossingen tegen, heb jij een advies?

  12. Zijn er DAP’s (en andere apparaten in deze ‘categorie’) waarvan gewoon een manual beschikbaar is? Tot mijn stomme verbazing is dat met de Shanling M3X niet het geval. Men is niet verder gekomen dan een Quick start guide v 6 minuscule paginaatjes wv 1/3 plaatjes en nog 1/3 blabla waar je niets aan hebt.
    Het apparaat is abacadabra!!! (msn dat iemand met eerdere ervaringen er uit komt….)

  13. Hoi Aartjan,

    Ik heb deze gekocht https://s.click.aliexpress.com/e/_982SCE
    En idd, hij klinkt fantastisch. Ongelofelijk details in het geluid. Wat me opviel was dat ie redelijk warm werd en af en toe wat noise produceert, alsof ie de digitale conversie niet bij kan houden. Beide bij gebruik van Spotify via telefoon (USB c).
    Is dat iets dat jij herkent?

  14. Hoi Aartjan, ik ben op zoek naar een betaalbare maar goed klinkende dac die op de usb c aansluiting van mijn smartphone kan, en dan tegelijkertijd dat ik kan laden. Heb je die voorbij zien komen? En dan liefst ook nog klein en licht en energiezuinig als dat niet teveel gevraagd is.

        1. Is veel groter, lijkt mij een nadeel. Er staat ook niet bij wat voor chips erin zitten, dus de DAC zal niet erg goed zijn.

          1. Er zit zeker geen DAC in … hij is bedoelt dat je zelf je DAC kiest … hij heeft namelijk 2 USB -C uitgangen. 1 voor je power en 1 om zelf je DAC aan te sluiten.

            1. Aha, ja, ik zie het nu: digitale uitgang. Ja, dat moet dan met elke DAC werken, want die zijn digitaal.

            2. Wat ik er uit begrijp is dat deze het usb c analoge audiosignaal van de telefoon doorgeeft aan je koptelefoon. Dat is doorgaans niet zo goed. Bedankt voor het linken in ieder geval! Ik zoek misschien wel een usb c hub die laden naar de host ondersteund.

  15. Beste Aartjan, interessante artikelen! Ik heb toch nog een basale vraag: ik heb nu een Logitech Bluetooth Audio-ontvanger aangesloten, is dat hetzelfde als een DAC? en zo niet, verbetert de geluidskwaliteit als ik een DAC ga gebruiken?

        1. nee dat niet, maar een goede DAC moet altijd bedraad. Bluetooth is altijd “lossy compressed”, dus vergelijkbaar met MP3.

  16. Hoi Aartjan,

    Heel erg bedankt voor dit overzicht en heb dankzij jouw al heel wat moois en goeds in huis gehaald. Ik heb nog wel een DAC vraagje waar ik niet echt uitkom. Om muziek te streamen naar mijn analoge hifi set gebruik ik een gewone Chromecast met een HDMI extractor met een Tulp uitgang naar mijn amp. Nu neem ik aan dat in de extractor een DAC zit en aangezien dit een goedkoop dingetje was van MP zal dit niet het beste van het beste zijn. Ken jij een beetje een top extractor met analoge uitgang of zou een (tweedehands) Chromecast Audio ook een mogelijkheid zijn.

    Gr Eric

    1. De simpelste manier is inderdaad de Chromecast Audio. Daar komt digitale audio uit, die via TOSlink / SPdif naar een DAC met optische ingang kan.

        1. Ok duidelijk. Ik dacht in eerste instantie dat in het HDMI signaal ook digitale audio zat en via een extractor met goede DAC ik mijn versterker kon voeden. Nu heeft mijn extractor ook digitaal uit dus daar kan ik op voort borduren maar misschien is een Chromecast Audio met een DAC met optische ingang wel handiger. Bedankt voor je hulp en ik ga verder onderzoeken.

          1. Ik heb een oude Harman Kardon bluetooth adapter, werkt perfect op mijn oude NAD versterker. Geluid is goed en gebruiksgemak ideaal

            1. Hoi Paulus,
              Had eerst ook een Bluetooth adapter maar toch wat verbindingsproblemen vandaar de Chromecast oplossing. Net even nagekeken maar ik heb een iVisions HDMI Audio Extractor met zowel RCA als Optisch out. Twijfel een beetje over de RCA out van dat ding. Mijn PC heeft een Trasam Q1 met een paar goede speakers en dat klinkt echt geweldig maar als ik stream naar mijn Marantz/Klipsch systeem mis ik toch wat definitie. Waarschijnlijk gewoon teveel verwend door die Trasam Q1 vandaar mijn vraag. Maar goed ik heb dus een optisch out dus kan daar op voort borduren.

  17. Gisteren binnen en uitgebreid getest: nieuwe DAC aanrader: FiiO E10K-TC, dit is de nieuwste versie met usb-c, geen extra voeding nodig, dus handig mobiel. Is net uit, de vorige versies (Olympus bijvoorbeeld) waren ook goed, deze kan daarboven echt alle bitrates aan, in de praktijk is er geen limiet.

    Official Unboxing: https://youtu.be/0wfPLwmmuBc
    Official website: https://www.fiio.com/e10ktc

    Ik vond in NL voor 69 euro, koopje; prijs/kwaliteitsverhouding erg goed.

  18. Ik heb zojuist de FIIO BTR5 Bluetooth receiver/ Dac besteld. Heb je daar ervaringen mee? (Of iemand anders in de reacties natuurlijk).

      1. De BTR5 was wel 5x zo duur (en nieuwer). Dus dan hoop ik een top top top top topding te ontvangen over een paar weken. We gaan het meemaken.

      1. Dank voor je reactie. Geeft zo’n minidac (Sonate) ook al genoeg signaal door? Met 2.1 bedoel ik overigens gewoon zo’n actieve sub plus melkpakjes.

  19. Ik heb onlangs deze miniversterker gekocht met 2x de chip TPA 3116. Die versterkerchip ken ik al langer omdat ik daar mijn celestion 5 speakers mee aanstuur, schitterend geluid. Nu heb ik deze nobsound gekocht, superklein en muiltifunctioneel. er zit bluetooth 5.0 op, je kan hem gebruiken als versterker (2x 100Watt) en als koptelefoonversterker. Ik vind de koptelefoonversterker nog mooier klinken als de door Aartjan zo geprezen K.guss.
    https://s.click.aliexpress.com/e/_AsdaKf (28 euro)

    Je hebt hem ook met 1x TPA 3116 (ook al meer dan voldoende, 2x 50 Watt)), dan betaal je nog maar 16 euro! Zie https://s.click.aliexpress.com/e/_AbF5LV. Let er op dat je er nog wel een adapter bij moet kopen.

    1. O heel leuk! Dank. Dat wordt een nieuwe review denk ik. Geen digitaal IN meer, maar alleen nog draadloos via Bluetooth. Kan ook… heeft dan alleen geen 24 bit, ook geen 16bit, want BT is altijd compressed. Er moet dan eigenlijk wel AptX HD op, en/of LDAC. Maar als het goed klinkt, wat maakt dat dan nog uit… ook al zou ik dan denk ik in zo’n setup eerder een buizenbak nemen.

      1. ik ben benieuwd naar je review. Het voordeel van dit versterkertje is dat je er zowel passieve boxen als je koptelefoon mee kunt aansturen, die combinatie kom ik bij de buizenversterkers nauwelijks tegen.

  20. De FocusRite kun je denk ik niet op je telefoon aansluiten?
    Als je als muzikant mobiel wilt opnemen (bijv. met BandLab, GarageBand, Cakewalk), dan kun je een TC Helicon Go nemen. Input is een XLR/jack, waar je zelfs condensator mic’s op aan kunt sluiten. Gaat via USB naar je telefoon, ipv via de koptelefoon ingang (zoals dat bij analoge varianten gebeurd).
    De Go Twin uitvoering is momenteel sterk in de aanbieding.

    https://www.tc-helicon.com/product.html?modelCode=P0DPG

  21. Hallo,

    Ik ben opzoek naar iets zoals de Fiio i1, helaas kan ik die nergens meer vinden. Is er misschien een sort gelijk product of een ander verkoop punt.

  22. Super interessante blog die me zeer greedy maakt voor nieuwe gadgets. Heb de afgelopen jaren dusdanig veel hardware gekocht dat ik wat terughoudender ben geworden wat te kiezen. Ik heb zowat alle (goede) KZ oortjes, waarvan de Terminator de ultieme is. De laatste nog niet gekocht. Daarnaast een DAP xDuoo X3 die super klinkt, maar qua bruikbaarheid wat onhandig. Veel zitten dubben over extra versterker. Ook een TempoTec HD (via jouw blog gevonden) die super klinkt.
    Eigenlijk zoek ik iets wat goed werkt om bijvoorbeeld mijn car audio te voeden met super geluidskwaliteitnet. Kan met aux in, maar weet dus niet welke het beste zou zijn. Liefst zoek ik een dap die ook de Spotify stream van mijn telefoon zou kunnen ontvangen en via de audiokabel door kan zetten naar mijn car audio. Ik vertrouw de Bluetooth verbinding niet zo, is al wat ouder.
    Nog maar even wat struinen op je blog en site ;-)

  23. @Hans: ik heb een variant van jouw speakset (de Edifier 1280DB). Hierop zitten 2 digitale inputs (digitale audio COX en optisch).
    Zelf heb ik daar ook een vraag over. Mijn internetradio heeft ook een optische output. Op dit moment heb ik deze direct aangesloten op mijn Edifier omdat daar al een versterker in zit. Kan ik het geluid verbeteren door een DAC er tussen te plaatsen, maar bestaan deze wel, voor optische doorvoer?

    1. Ja hoor dat kan. Van de Internetradio ga je optisch uit naar een DAC met optisch IN. Dan van de DAC analoog uit naar de analoge tulp IN op de Edifier.

  24. Hallo Aartjan, mijn complimenten voor alle onderzoekwerk en testen welke je uitvoert. Ik zou graag het geluid van de tv via de Edifier Boxen laten lopen, de tv heeft enkel hdmi en optische uitgang en de boxen alleen tulip ingang kan ik met een verloop stekker werken of beter met een dap. daarnaast heb ik een eenvoudige internetradio die is aangesloten op de edifier boxen kan ik hier nog een verbetering toepassen.

  25. Beste allemaal, werken de DAC’s geluidsversterkers ook op bluetooth koptelefoons bij aansluiten op GSM. Ik begrijp de technologie niet dus ik vraag het me af.

        1. Bedankt, zou je deze ook op een versterker voor in de auto kunnen aansluiten, of is het uitgansvermogen te weinig voor een autoversterker, auto radioś hebben minimaal 2volt of zelfs 4 volt uitgang, wat zou deze hebben zie wel een super s/n verhouding

            1. Ja dat heeft ie wel maar als de uitgansspanning laag is gaat het gauw vervormen en is het geluid volumme erg laag, heb de verkoper een bericht gestuurd

            2. Ik wil het rechtstreeks aansluiten op de versterker en niet via een radio, dus telefoon DAC versterker, speakers = geluid , maar als het uigangssignaal erg laag is komt het geluid er zacht uit

            3. alle bluetooth dacs kan je aansluiten op zowel je autoradio als je versterker (met een verloopsnoer minijack-tulp). Werkt ideaal vind ik zelf. De uBTR is ook ideaal om te verbinden aan je bedrade koptelefoon, er zit een klipje aan waardoor je hem makkelijk aan je kleding kan hangen. Voor in de auto is trouwens het meest handig als je een dac koopt die je of via de sigarettenaansteker of via een usb ingang van stroom kan voorzien, dan ben je niet afhankelijk van de duur dat de accu van de dac meegaat. Aartjan heeft daar goede tips voor gegeven

  26. Hoi Aart-jan, gewelddige site TOP!! Ik heb toch een vraag, ik zoe overal wel zo een beetje staan dat het goeie DAC’s zijn vanwege dan dit, dan dat. Maar ik zoek een DAC voor de allerbeste geluidskwaliteit en schappelijke prijs. Heb je aanraders ? Zelf heb ik een usb-mini head, maar die vervang ik wel als er een betere DAC is die dit niet heeft, DAC=prio. alvast bedankt TOP!

  27. Ik luister de laatste jaren muziek in de woonkamer via multiroom wifi speakers. Ben ik best tevreden mee. Nu had ik nog een paar celestion 5 boxen staan, waarvan ik zeker weet dat ze beter geluid leveren. Ik kwam deze versterker(tje) tegen op aliexpress. Ik dacht voor 20 euro (versterker en adapter), kan ik het wel eens uitproberen. Het is een apparaat dat heel klein is, niks weegt, waardoor ik ook niet al te veel verwachtte. Al mijn verwachtingen werden gelogenstraft toen ik de versterker aan mijn boxen had aangesloten. Echt een schitterend geluid, helder en transparant. En via bluetooth aan te sturen. Binnenkort sluit ik de g.guss er nog eens op aan, kijken wat dat oplevert. Voor 20 euro!
    https://s.click.aliexpress.com/e/_d7G1Pki

  28. Ik sta een beetje stil volgens mij hierin, ik doe nog steeds een draadje naar mijn antieke Marantz toe, goed geluid hoor… en dat zeg ik niet alleen zelf.

  29. Er is een scorelijst van DAC’s: dit heet SINAD. Daarop scoren de DAC’s van Topping hoog, terwijl de prijs zeer aantrekkelijk is. Kijk bijv. eens naar de Topping E30. Kost EUR 130 en scoort veel beter dan de DAC’s die je behandelt.

    1. SINAD gaat alleen maar over meetcijfers. Dat vind ik niet belangrijk, want bijvoorbeeld buizen klinken supermooi maar scoren altijd slecht qua meetcijfers.

  30. Beste Aartjan, ik heb al veel gezocht naar het volgende via inernet maar niet het antwoord gevonden. Ik ben in het bezit van een Fiio M11 Pro die ik wil aansluiten op een Denon receiver AVR4310 ( oud beestje dus maar voldoet nog prima). Ik heb deze op de Fiio aangesloten via de 3,5 mm jack aansluiting met een kabeltje naar tulp. De instellingen op de Fiio gezet op line out en output DAC. Ik krijg echter met geen mogelijkheid muziek uit het doosje naar mijn receiver. wat doe ik verkeerd?

    1. Check de uitgang van de Fiio door er even een oordopje op te zetten. Check de ingang op de versterker met een ander apparaat. Check ook de ingangschakelaar op de versterker.
      Zet de Fiio desnoods terug in de settings op de gewone koptelefoonstand en gebruik die, met het juiste volume

  31. Beste Aartjan,

    Ik heb de de SMSL M100 Audio DAC gekocht. Die tilt mijn Denon CD-speler (COAX), de Chromecast Audio (SPDIF) en de via USB gekoppelde mobieltje naar de next level. Gek dat digitaal zo analoog kan klinken – niet verwacht.

    Apparaatje is lekker compact, mooi afgewerkt in aluminium en minimalistisch. Staat in blauw ook mooi bij mijn eveneens blauwe Quad 77 HiFi-setje ;-). Via het DAC-je nu met twee extra ingangen.

    Met een prijsje om je gek te lachen een no brainer.

    Groet,
    Jaap.

Geef een reactie