Zonnelader (solar charger) test en tips 2018

UPDATE juni 2018 Meer dan ooit draait alles om je smartphone / tablet / ereader / laptop – die allemaal opgeladen moeten worden. Een zonnelader is dan je eerste levensbehoefte op reis of vakantie.

Ik heb de afgelopen jaren veel zonneladers getest, ook veel kleine en die waren allemaal HAM’N’AKS. Je moet toch een stuk of 4 iPhones per dag op kunnen laden. Plus de laptop. Plus wat iPads hier en daar. Plus die van de buren. Plus ereaders. Misschien ook nog navigatie-apparatuur, camera’s en zaklampen. Je moet dus wel een grote hebben, een zwaar geschapen model.

– – Lees verder of spring naar de beste DRAAGBARE zonnelader – –
– – Refresh je browser (⌘ R) om de nieuwste updates  te zien – –

Grote zonnelader, voor camping / boot / schuur / tuinhuis

zonneladerMaar grotere modellen zonneladers zijn nog steeds moeilijk te vinden. Ik stond op het punt om die zelf maar te gaan maken, want hoe moeilijk kan het zijn – een accu met een control-panel en een zonnepaneel  – toen ik een briefje zag hangen. Berend van ladenmetdezon.nl  was me gelukkig voor. Helaas maakt hij ze niet meer. Ik heb dat ding al een paar jaar en hij werkt perfect – de hele camping hier heeft er zowat een. Kostte iets van 150,-. Je kan er zelfs je laptop mee opladen, als je daar een auto-lader voor hebt (12V sigaretten-aansteker-plug). Nog steeds nergens anders te koop voor die prijst: 20 watt zonnepaneel, 12 volt 7Ah accu, 2x USB erop, + autolader. Moet toch niet moeilijk zijn!

In deze blog zoek ik het allemaal uit, en presenteer ik panklare oplossingen. Ik vul de blog ook regelmatig aan, dus kom nog eens terug!

UPDATE: Eindelijk na 4 jaar hier een geschikte set voor 149,- op Amazon. 20W zonnepaneel, 12V 8AH loodaccu, regelpaneel, 1x USB (2x USB was handiger geweest). Helaas wordt deze niet verzonden naar Nederland…

UPDATE: Een los 25W paneel is deze voor 35,- uit Duitsland (op Aliexpress), dus het is er snel, en geen probleem met douane. Supertip! Hier moet alleen nog een Laadregelaar met 2 x USB (6 €) bij, en een 12V 7Ah accu (18 €) of een powerbank, zie verderop. Ze hebben hier ook dit 100Watt paneel met bekabeling voor 115 euro, of dit Polycrystallijn 100Watt zonnepaneel voor 100,- of dit nieuwe monocrystallijne 100Watt zonnepaneel voor 100,-.

100 Watt is ideaal voor tuinhuisjes. Zo lang je alles op 12V / 24 V aansluit kom je een heel eind, maar als je 220V wil heb je al gauw 200-300 Watt nodig. Als 100W later te weinig blijkt kun je er gewoon nog zonnepanelen in serie bijplaatsen.

Een klein 25W zonnepaneel kan nu ook superdun en flexibel, voor 45 euro: (verzonden uit China, dus dat duurt wat langer)

25w flexibel zonnepaneel

Of dit 20W zonnepaneel + bijpassend regelpaneel, uit Spanje (ook Aliexpress), dus snel en zonder risico voor douane. Dit setje is theoretisch perfect, voor maar 31,-. Er hoeft alleen een 12v7Ah accu bij, en die kan je beter in een Nederlandse webwinkel kopen (of neem een of twee powerbanks, zie verderop):

Uit Spanje (maar dus wel via Aliexpress) is er bijvoorbeeld ook dit 100W zonnepaneel voor 90,- inclusief verzendkosten

In de Toekomst is ALLES 12V / 24 V. Zie dit artikel

Een kleine compacte zonnelader?

Ik heb al jarenlang meerdere kleine uitgeprobeerd. Dat was allemaal niks. Misschien net voor 1 iPhone. Je kan ze al kopen voor 10,- op AliExpress. zonneladerZoals deze bij AliExpress. Ondanks de ronkende reclamepraatjes en de goeie gebruikersreviews – die toch heel betrouwbaar overkomen – was dit ook niks. Nou ja, je kan ‘m nog steeds als Powerbank gebruiken. Westerse merken zijn overigens vaak nog erger: dat zijn dezelfde dingen maar dan 5 x zo duur. Zoals de WakaWaka Powerplus van 70,-. Het zonnepaneel is niet alleen veel te zwak, de batterij ook. Of de SolarGorilla van 180,-. Dat is dan een groot en duur ding, zogenaamd 10W maar toen ik ‘m ging nameten gaf die met volle zon 2W (5 Volt met 0,4 Ampere). Schiet niet op.

Ah! Capaciteit!

Ah is Ampère-uur: 1Ah betekent dat de batterij 1 Ampère gedurende 1 uur kan leveren, bij een bepaald Voltage. Zegt dus weinig als het maar 1 Volt is bijvoorbeeld. Dan laadt je mobiel wel, maar supertraag. Smartphones hebben meestal 5V nodig, met 1A.

Vermogen = Spanning x Stroomsterkte: Watt = Volt x Ampère

Een iPad-lader is 10W en 10V, die laadt je mobiel dan ook ietsje sneller – als je mobiel dat kan (alleen nieuwere iPhones kunnen snelladen). De iPhone trekt normaliter 1A ofwel 5 Watt bij een 5 Volt lader, en iets meer bij een 10V iPad-lader (2A in theorie, maar 1,2A in de praktijk, als je het doormeet).

Een gewone lood-accu van 12V 7Ah (dat is hetzelfde type als in je auto – maar dan een derde daarvan) kost maar 20,- en levert 7 uur lang 12V met 1A. Een laptop zoals een MacBook Air is 3.1 A bij 14.5V. Die trekt zo’n accu in 2 uur leeg.

O ja, voor je laptop heb je een 12V adapter nodig (autolader / sigarettenaansteker). Los te koop. Want een accu (12V gelijkstroom) omvormen naar 220V wisselstroom is gedoe en geeft teveel verlies.

Zo’n 12V 7AH accu heb je dus minstens nodig voor laptops. Een 20W zonnepaneel vult zo’n accu in 4 a 5 uur volle zon. Goed te doen, alhoewel dat met bewolkt 4 x langzamer gaat, dus 20 uur!

Een echte grote zware 12V lood-accu (die in je auto zit) is meestal zo rond de 40Ah. Om die op te laden heb je dus een veel groter zonnepaneel nodig. Een 20W paneel zou zo’n accu pas na 3 dagen volle zon kunnen vullen. Neem dan een 60W paneel. Als onderhoudslader zou 10W misschien voldoende zijn (een lood-accu gaat kapot als hij te lang te leeg is) maar dat is niet genoeg om ‘m echt regelmatig te vullen.

2018 Powerbank tips

Een powerbank is veel lichter en kleiner dan een loodaccu, en dus draagbaar. Bijvoorbeeld deze 20Ah powerbank voor 30,- of een 12Ah powerbank voor 15,-. In Nederland kan je deze 16Ah Varta met USB-C  bij Bol.com doen voor 30,-, of een 10Ah powerbank van de Action voor 17,-.

Nu zou ik deze 20 Ah doen met USB 3.0, Micro-USB en USB-C. Kost soms maar 20€. Je kan ook een powerbank op Amazon Duitsland kopen. Bijvoorbeeld deze AUKEY Powerbank 20.000 mAh. Die is overal goed getest en kost 27 €. Je kan ‘m ook bij Bol.com kopen voor 33,-:

Ze hebben daar ook het krachtige model, van 30Ah, voor 60 €. Met USB-C, zodat je zelfs een laptop op kan laden. Dat gaat dan wel langzaam, want het is maar 5V.

De meeste powerbanks hebben namelijk geen 12V, dus die kunnen geen laptop opladen. 12 Volt (of 18V) zit op bijna geen enkele, behalve op jump starters. Zoals deze van 25,-, of deze 12V liPo accu voor 40,-. Of deze voor 35,-, zie verderop. SUPERTIP! Want deze zijn helemaal goed: met 4x USB, veel verloopjes en stekkertjes, schakelaar voor 15V / 16V / 19V voor laptops, en een female-sigaretaansteker waar jouw auto-laptoplader direct in kan.

UPDATE: het kan zelfs ook goedkoper: deze voor 20,- of deze voor 25,- beide nog niet getest. Ze zijn er nu ook met dubbele capaciteit: 26Ah. AANRADER!

Het tweede voordeel van deze car jumpers is dat je ze ook sneller kan opladen, met 12 Volt in plaats van 5 Volt. Zie het artikel over de beste draagbare zonnelader.

In de toekomst heeft een zonnelader ook 12V USB-C

Met USB-C kan je moderne USB-C-laptops opladen, zonder adapter. Gewoon met het kabeltje. De USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Je zonnepaneel kan erin om de powerbank op te laden, en je laptop kan in diezelfde poort, om je laptop op te laden! Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks en de blog over het enige zonnepaneel met USB-C op dit moment.

Drie recepten voor zonneladers

Kleine Draagbare Zonnelader (voor 2 a 3 smartphones)

Grote Zonnelader
(voor ong 5 smartphones + laptop + ipads + ereaders + verlichting)

Supergrote Power-Zonnelader (voor boot, tuinhuis, caravan)

  • 60W zonnepaneel of 3 x 20W zonnepanelen
  • Grote 12V 20Ah Lood-Accu (55,-)
  • Laadregelaar met 4 x USB + 12V car socket (sigarettenaansteker-aansluiting) + aansluiting lamp
  • UPDATE: deze set voor 350,- in Nederland en die is ook nog draagbaar. Er zit zelfs 220V op! Alhoewel omvormen naa 220V veel verlies geeft. USB-C ontbreekt helaas op deze set.
  • UPDATE: Een 130W paneel met toebehoren kan je hier op Amazon kopen voor 175,- Daar moet alleen nog een grote loodaccu bij. Of twee.
  • UPDATE: 50W 12V 33Ah voor 190,-  (Helaas niet leverbaar op dit moment. En de Car socket moet er nog bij, voor laptops, maar dat moet mogelijk zijn.)

LED lampjes

Ja, even over die verlichting. Een 12 Volt 3W G4  LED is voordelig, kost in China ongeveer 60 cent. Als je Warm White kiest is dat ook mooi warm licht, en genoeg voor een grote tent. Vergelijkbaar met een 20W gloeilamp (200 Lumen). Werkt alleen op  12V accu’s. Er moet een G4-fitting bij (G4 socket, kost ook bijna niks). Snoertje en schakelaar kan je zelf in elkaar knutselen.

Je kan ook een 5 Volt USB ledstrip nemen. Die kan je gewoon direct inpluggen in de USB! Niks knutselen! Verkrijgbaar in 50cm, 1 meter (3 euro) of 2 meter. Respectievelijk vergelijkbaar met 25W, 50W of 75-100W gloeilamp, grofweg. Kan ook in de vorm van een peertje, ofwel een USB led bulb.

UPDATES uit 2017

Maar weer eens een rondje zoeken. Deze dan, de Reled bij Bol.com. 10W zonnepaneel met 12V/7AH accu. 10W is wel erg weinig, al kost het ook maar 75 euro. Maar Marnix hieronder in de comments meldt dat z’n iPhone ontladen wordt, in plaats van geladen. Lekker dan… De meeste zonnepanelen hebben een diode die voorkomt dat het zonnepaneel stroom verbruikt in plaats van opwekt. Door een diode kan maar in 1 richting stroom lopen. Heeft die Reled dat dan niet?

20 Watt is echt wel nodig, want bij bewolkt weer komt daar ook maar 3 of 4 watt uit.

En een Aan/Uit schakelaar is ook handig, alhoewel niet noodzakelijk. Met het systeem  AAN kan je dan iets opladen. Dat zit op powerbanks ook meestal.

Of deze Voltcraft bij Conrad, met 6W paneel en 12V / 4,5Ah accu plus 2x USB + LED-lamp. Die kost maar 60,-. Is niet zo draagbaar, en niet erg krachtig, door die halve accu en het zwakke paneeltje. Maar misschien kan dat allemaal net, en het is verder wel compleet en goedkoop. Met die 12V zelfs geschikt om je laptop te laden! Wie gaat ‘m eens testen? Laat maar weten in de comments!

Een klein kant-en-klaar systeem is de Voltaic Switch 6W. Het is een tasje met zonnepaneeltje van 6 Watt (wat na doormeten ook inderdaad echt 6 Watt blijkt) en een klein 4Ah powerbankje. Het geheel kost 140,-. Goed genoeg voor 1 tot 3  smartphones.  Een extra powerbankje is wel aan te raden. Dan kan de ene opladen, terwijl je aan de andere een iPhone hangt.

Een nieuw klein kant-en-klaar systeem is de Solartab-C. Rond de 100 euro ex transport. Het is 6.5 W & 13Ah dus voor een klein systeempje net te doen. Het nieuwe eraan is dat er ook USB-C op zit. Daarmee kan je direct nieuwe laptops opladen, zonder adapters. Maar voor die prijs zou ik liever een 20W paneel nemen. Batterij en zonnepaneel moeten eigenlijk ook los van elkaar, dus niet in een alles-in-1 ontwerp, want de batterij moet na een paar jaar al vervangen kunnen worden.

Grote Zonnelader, zelfbouw-project

In totaal slechts 70,-, en helemaal perfect. Alleen niet draagbaar. Wie gaat dit eens even testen? Laat maar weten hieronder!

Kleine Zonnelader, draagbaar

Liever een klein kant-en-klaar ding? Neem dan dit 10W ALLPOWERS vouwbaar zonnepaneeltje (24,-) met een powerbank zoals deze 20 Ah met USB 3.0 en USB-C van rond de 20 €. Dan kun je wel 3-5 iPhones opgeladen houden, als je een beetje zuinig doet met je batterij.

10W vouwbaar zonnepaneel Allpowers
10W vouwbaar zonnepaneel Allpowers

Zonnepaneel en powerbank doormeten?

zonnepaneel doormetenSoms geeft zo’n zonnepaneel of powerbank veel minder stroom dan beloofd. Doormeten kan met zo’n handig en goedkoop USB-dingetje:

Doormeten doe je zo: doe de USB-meter in het zonnepaneel en kijk je hoeveel Volt er is. Vervolgens sluit je een powerbank, iPad of iPhone aan op het metertje, en kijk je hoeveel Ampere er is. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10Watt (5 x 2). 

Je ziet op het paneeltje ook de verstreken tijd, en het opgenomen vermogen in mAh. Zo kan je ook de werkelijke capaciteit van een powerbank doormeten.

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter minder Ampere aan dan werkelijk mogelijk is. Maar dan zie je ook met weinig zonlicht nog steeds best wel VEEL Ampere, of een hoog Voltage als je geen apparaat aansluit.

Zo kwam ik er ook achter dat door het originele Apple snoer veel meer stroom loopt dan door een slecht nep-snoer. Een iPhone laadt dus sneller op met een origineel snoer! Tip: er zijn ook goedkope goede iPhone snellaadsnoeren.

Omdat zo’n zonnepaneel wel 25 jaar mee kan gaan, kan je maar beter meteen een krachtige nemen, dus minstens 20W. Die 20W heb je ook nodig met bewolkt weer, want dan komt er maar 3 of 4 Watt uit. Een accu is meestal na 4 jaar al aan vervanging toe. Een gewone lood-accu gaat ook nog eens kapot als-ie te lang leeg is. Als je zo’n accu in de winter niet gebruikt moet je ‘m vol wegzetten, of af en toe bijladen. En dat kan weer met zo’n zonnepaneel! Met een 12V regelpaneel weliswaar…Conclusie: Het Ultieme Zonnelader-Systeem

Zie het nieuwe artikel met de Beste Draagbare Zonnelader!

Als het niet draagbaar hoeft te zijn, is er nu eindelijk een complete goede set voor 149,- hier op Amazon met 20W zonnepaneel, 8AH loodaccu, regelpaneel, 1x USB. Alleen niet leverbaar naar Nederland….

20W zonnepaneel met 8AH accu

 

Accu van motor / auto / boot onderhouden in de winter

Bekend probleem: je motorfiets staat in de winter lange tijd niks te doen, en straks in de lente is je accu kapot en kan je niet meer starten. Een lood-accu moet namelijk regelmatig een beetje bijgeladen worden. Hang dan zo’n 12V zonnepaneel aan je accu.

Laat maar weten in de comments, wat jullie hebben gekocht/ getest/ uitgevonden/ bevonden!

PS Meer interesse in zonnepanelen? Zie m’n blog over zonnepanelen op je dak.

 

 


Hierbij de prachtige zelfbouwoplossing van Jelle (met dank!):

“Ik ga deze elektronica behuizing gebruiken om de 9Ah accu in te stoppen met de Solar controller aan de buitenkant. Daarnaast minimaal 3 female 12V stopcontactjes (voor 3 ledlampjes van 3w in de vouwwagen) en een sigaretaansteker stopcontact. De controller voedt alle contacten met 12V. Ik heb ook een auto laptop lader gekocht die dus in de 12V sigarettenplug past en dus daar 19V van maakt. Het 30W zonnepaneel is deze (en de accu had ik al).”

 

120 Reacties

  1. Best Aart Jan, op jouw advies aangeschaft een 30 watt zonnepaneel en de powerbank car starter van bol.com maar hoe kan ik nu deze twee samen connecten? Vast ontzettend bedankt!

  2. Ik kan mijn vorige vraag voor aanschaf van deze producten niet meer terugvinden. Het gaat om een lensun 30watt flexibel zonnepaneel en powerbank car starter 8000mah van bol.com mijn vraag was om een laptop op te kunnen laden. Ook zie ik bij de aangeschafte powerbank geen mogelijkheid om mijn laptop op te kunnen laden. Vast bedankt voor je reactie.

  3. hallo, op de site 12voltinhuis kan je goedkope stroomkasten kopen; 60Ah gelaccu, dat is 720 wh. Alleen zelf nog een zonnepaneel bij kopen. Veel power voor weinig geld!

Geef een reactie