Zonnelader (solar charger) test en tips 2017

UPDATE dec 2017 Meer dan ooit draait alles om je smartphone / tablet / ereader / laptop – die allemaal opgeladen moeten worden. Een zonnelader is dan je eerste levensbehoefte op reis of vakantie.

Mijn werk als ontwerper gaat op vakantie ook gewoon door. Vaak zit ik in een tent, zonder stroom. Ik heb de afgelopen jaren veel kleine modellen zonneladers getest en die waren allemaal HAM’N’AKS. Je moet toch een stuk of 4 iPhones per dag op kunnen laden. Plus de laptop. Plus wat iPads hier en daar. Plus die van de buren. Plus ereaders. Misschien ook nog navigatie-apparatuur, camera’s en zaklampen. Je moet dus wel een grote hebben, een zwaar geschapen model.
[Lees verder of ga meteen naar de conclusie: beste draagbare zonnelader]

Grote zonnelader, voor camping / boot / schuur / tuinhuis

zonneladerMaar grotere modellen zonneladers zijn best moeilijk te vinden. Ik stond op het punt om die zelf maar te gaan maken, want hoe moeilijk kan het zijn – een accu met een control-panel en een zonnepaneel  – toen ik een briefje zag hangen. Berend van ladenmetdezon.nl  was me gelukkig voor. Helaas maakt hij ze niet meer. Ik heb dat ding al een paar jaar en hij werkt perfect – de hele camping heeft er zowat een. Kostte iets van 150,-. Je kan er zelfs je laptop mee opladen, als je daar een auto-lader voor hebt (12V sigaretten-aansteker-plug). Nog steeds nergens te koop voor die prijs, ik heb net weer een rondje om me heen gezocht, geen fabrikant die zich hier op stort: 20 watt zonnepaneel, 12 volt 7Ah accu, 2x USB erop, + autolader. Moet toch niet moeilijk zijn.

In deze blog zoek ik het allemaal uit, en presenteer ik panklare oplossingen. Ik vul de blog ook regelmatig aan, dus kom nog eens terug!

Een kleine compacte zonnelader?

zonneladerIk heb al jarenlang meerdere kleine uitgeprobeerd. Dat was allemaal niks. Misschien net voor 1 iPhone. Je kan ze kopen voor 11,-. Gekocht bij AliExpress. Maar hoe was dat ook maar met Volt en Watt en Ampere-uur? Floor rekende het me nog even fijntjes voor:

100.000 mAh staat in de specs? zie al in de reviews dat dat niet klopt; het is hooguit 10.000 mAh (wat jij ook al aangeeft). Daarnaast is het maar 1,5 V dus het duurt met zonne-energie 33 uur om het op te laden. Gegeven dat het maar 10 uur zonnig is op een dag, doe je er drie dagen over om volledig op te laden. En 2x iphone = 3.000 mAh dus maak er maar 4 dagen van. 

Zo’n klein ding kan nooit dus…

zonnelader

Zoals deze bij AliExpress. Ondanks de ronkende reclamepraatjes en de goeie gebruikersreviews – die toch heel betrouwbaar overkomen – was dit ook niks. Nou ja, je kan ‘m nog steeds als Powerbank gebruiken. Westerse merken zijn overigens vaak nog erger: dat zijn dezelfde dingen maar dan 5x zo duur. Zoals de WakaWaka Powerplus van 70,-. Het zonnepaneel is niet alleen veel te zwak, de batterij ook. Of de SolarGorilla van 180,-. Dat is dan een groot en duur ding, zogenaamd 10W maar bij nameten gaf die met volle zon 2W (5 Volt met 0,4 Ampere). Schiet niet op. De goedkope dingetjes hier onderaan van 23,- zijn dan al veel beter.

Ah! Capaciteit!

Ah is Ampère-uur: 7Ah betekent dat de batterij 1 Ampère gedurende 7 uur kan leveren, bij een bepaald Voltage. 7Ah zegt dus eigenlijk niks, als het maar 1 Volt is bijvoorbeeld. Dan laadt je mobiel wel, maar supertraag. Smartphones hebben meestal 5V nodig, met 1A.

Vermogen = Spanning x Stroomsterkte: Watt = Volt x Ampère

Een iPad-lader is 10V, die laadt je mobiel dan ook ietsje sneller – als je mobiel dat aankan (alleen nieuwere iPhones kunnen dat). De iPhone trekt normaliter 1A ofwel 5 Watt bij een 5 Volt lader, en iets meer bij een 10V iPad-lader (2A in theorie, maar 1,2A in de praktijk, als je het doormeet).

Een gewone lood-accu van 12V 7Ah (dat is hetzelfde type als in je auto – maar dan een kwart daarvan) kost maar 20,- en levert 7 uur lang 12V met 1A. Een laptop zoals een MacBook Air is 3.1 A bij 14.5V. Die trekt zo’n accu dus in 2 uur leeg, als het uberhaupt al werkt met die 12V – bij mij dus wel, gelukkig. O ja, voor je laptop heb je een 12V adapter nodig (autolader / sigarettenaansteker). Los te koop. Want een accu (12V gelijkstroom) omvormen naar 220V wisselstroom is gedoe en geeft teveel verlies.

Zo’n 12V 7AH accu heb je dus minstens nodig voor laptops (tenzij je een nieuwe laptop met USB-C hebt, zie verderop). Een 20W zonnepaneel vult zo’n accu in 4 a 5 uur volle zon. Goed te doen, alhoewel het met bewolkt weer wel 4x langzamer gaat.

Een echte grote zware 12V lood-accu (die in je auto zit) is meestal zo rond de 40 a 70Ah. Om die op te laden heb je dus een veel groter zonnepaneel nodig. Een 20W paneel zou zo’n accu pas na 3 dagen volle zon kunnen vullen. Als onderhoudslader zou 6W voldoende zijn (een lood-accu gaat kapot als hij te lang leeg is) maar 6W is niet genoeg om ‘m regelmatig te vullen.

Powerbank

Een powerbank is een oplaadbare lithium-batterij met een behuizing eromheen. Zo’n type batterij is licht en compact, en dus draagbaar, in tegenstelling tot lood-accu’s. Bij powerbanks is de echte capaciteit grofweg de helft van de opgegeven capaciteit. Dat komt door het verlies aan rendement. Er gaat bijvoorbeeld 10.000 mAh (4 iPhones) IN, maar er komt 5Ah (2 iPhones) UIT. 5Ah zegt ook nog eens niks als het geen 5V is (maar dat is het meestal wel). Je kunt er geen laptop mee laden, want die zijn vaak iets van 14 Volt. Tenzij laptop en powerbank allebei USB-C hebben! Dan kan het wel.

Dat Chinese ding van hierboven (deze) is goedkoop, en ook al doet het zonnepaneel het niet, als powerbank is-ie top. En deze 20Ah powerbank of deze zijn ook allebei goed en goedkoop (12,-). In Nederland zijn ze duur, een kleintje van 5ah was hier al gemiddeld 50,-. Gelukkig zakken de prijzen. Je kan ook een 16Ah Varta doen voor 30,-. Bij de Action hebben ze nu ook een uitstekende 10Ah (dat is 10.000mAh) voor maar 15,-.

power bank action 10.000mah
Goede power bank van de Action 10.000mah

2017 power bank tips

Nu in 2017 zou ik deze goedkope 10000mAh van 12,- inclusief zonnepaneeltje eens proberen! Of deze Bluleki 15000mAh van 15,-.

Of doe meteen de grote 12V LiPo accu’s zoals  deze van 30,-  waarmee je zelfs een auto kan starten, net als deze 12V liPo accu voor 46,-. Er is ook in dezelfde categorie een  derde model voor 35,-. SUPERTIP! De voordelen van zo’n 12V accu zijn de grote capaciteit, en dat je er een laptop mee kan laden.

Of doe meteen riant en neem zo’n superkrachtige 50.000 mAh powerbank voor 120,-:

50.000 mah powerbank

Die zijn veel krachtiger, en kunnen een laptop wel 2x opladen! Of anders deze vergelijkbare 50.000 mAh powerbank voor 87,-:

Drie recepten voor zonneladers

Geachte Fabrikanten en Zelfbouwers! Hierbij recepten voor moderne zonneladers, klein, groot of supergroot:

Kleine Draagbare Zonnelader (voor 2 a 3 smartphones)

 • Paneeltje van 7 Watt, evt vouwbaar
 • 1 of 2 Powerbanks, in totaal 9Ah bij 5V.
 • Indicatoren voor opladen en batterijvulling
 • 2x USB-uitgang (+ USB-C)
 • kleine USB-ingang op de powerbank om op te laden
 • Waterdicht
 • Verkoopprijs 50,- a 100,-
 • UPDATE: zie de Beste Draagbare Zonnelader

Grote Zonnelader
(voor ong 5 smartphones + laptop + ipads + ereaders + verlichting)

 • 20W zonnepaneel
 • 12V 7Ah Lood-Accu met 5 meter snoer naar paneel
 • Laadregelaar met 2 x USB + 12V car socket (sigarettenaansteker-aansluiting) + aansluiting lamp
 • Indicatoren voor opladen en batterijvulling en Volt-meter zonnepaneel (waarmee je kan zien waar het zonlicht goed is)
 • Optie: Lampje erbij (3W G4  LED voor 60 cent) + 5 meter snoer + G4-fitting + schakelaar. Prachtig licht voor je hele tent!
 • Verkoopprijs voor de gehele set: 90,- a 150,-
 • UPDATE: de Kogalla komt in de buurt, 22W paneel met een 10.000 mAh batterij
 • UPDATE: zie de Beste Draagbare Zonnelader want dit kan ook draagbaar
 • UPDATE: of neem meteen de supergrote zonnelader hieronder:

Supergrote Power-Zonnelader

 • 50W a 60W paneel
 • Volwaardige 12V 50Ah Lood-Accu (die ook in auto’s zit)
 • Laadregelaar met 4 x USB + 12V car socket (sigarettenaansteker-aansluiting) + aansluiting lamp
 • Indicatoren voor opladen en batterijvulling en Volt-meter zonnepaneel
 • Optie: Lamp erbij
 • UPDATE: hij is er (bijna): 50W 12V 33Ah voor 190,-  (Helaas niet leverbaar op dit moment. En de Car socket moet er nog bij, voor laptops, maar dat moet mogelijk zijn.)

[Lees verder of spring direct naar de conclusie!]

LED lampjes

Ja, even over die verlichting. Een 12 Volt 3W G4  LED is voordelig, kost in China ongeveer 60 cent. Als je Warm White kiest is dat ook mooi warm licht, en genoeg voor een grote tent. Vergelijkbaar met een 20W gloeilamp (200 Lumen). Werkt alleen op  12V accu’s. Er moet een G4-fitting bij (G4 socket, kost ook bijna niks). Snoertje en schakelaar kan je zelf in elkaar knutselen.

Je kan ook een 5 Volt USB ledstrip nemen. Die kan je gewoon direct inpluggen in de USB! Niks knutselen! Verkrijgbaar in 50cm, 1 meter (3 euro) of 2 meter. Respectievelijk vergelijkbaar met 25W, 50W of 75-100W gloeilamp, grofweg. Kan ook in de vorm van een peertje, ofwel een USB led bulb.

UPDATES 2017

Maar weer eens een rondje zoeken. Deze dan, de Reled bij Bol.com. 10W zonnepaneel met 12V/7AH accu. 10W is wel erg weinig, al kost het ook maar 75 euro. Maar Marnix hieronder in de comments meldt dat z’n iPhone ontladen wordt, in plaats van geladen. Lekker dan… De meeste zonnepanelen hebben een diode die voorkomt dat het zonnepaneel stroom verbruikt in plaats van opwekt. Door een diode kan maar in 1 richting stroom lopen. Heeft die Reled dat dan niet?

20 Watt is echt wel nodig, want bij bewolkt weer komt daar ook maar 3 of 4 watt uit.

En een Aan/Uit schakelaar is ook handig, alhoewel niet noodzakelijk. Met het systeem  AAN kan je dan iets opladen. Dat zit op powerbanks ook meestal.

Of deze Voltcraft bij Conrad, met 6W paneel en 12V / 4,5Ah accu plus 2x USB + LED-lamp. Die kost maar 60,-. Is niet zo draagbaar, en niet erg krachtig, door die halve accu en het zwakke paneeltje. Maar misschien kan dat allemaal net, en het is verder wel compleet en goedkoop. Met die 12V zelfs geschikt om je laptop te laden! Wie gaat ‘m eens testen? Laat maar weten in de comments!

Bij Conrad.nl kun je ook een los 10W of 20W paneel kopen voor 35,- respectievelijk 75,-en een 12V 7AH accu voor 20,-.  Ze hebben alleen geen laadregelaar met USB. Jammer dan. Die kun je wel in China kopen bij Aliexpress.  Zoek op “solar controller” en je krijgt 26.000 resultaten. Voor een tientje heb je een goeie. MET 2x usb! Inclusief verzendkosten. Een 10W zonnepaneel kost daar ook maar 20,-. En een 20W paneel 32,- a 40,-. Of dit vouwbare 21W paneel voor 41,-. Daar zit de controller ook al bij in!

Die 12V accu dan ook maar uit China? Dat kan helaas niet, want de transportkosten zijn dan veel te hoog, omdat zo’n accu zo zwaar is. Die moet je dus in Nederland kopen. En die zijn hier ook maar 20,-.

Een klein kant-en-klaar systeem is de Voltaic Switch 6W. Het is een tasje met zonnepaneeltje van 6 Watt (wat na doormeten ook inderdaad echt 6 Watt blijkt) en een klein 4Ah powerbankje. Het geheel kost 140,-. Goed genoeg voor 1 tot 3  smartphones.  Een extra powerbankje is wel aan te raden. Dan kan de ene opladen, terwijl je aan de andere een iPhone hangt.

Een nieuw klein kant-en-klaar systeem is de Solartab-C. Rond de 100 euro ex transport. Het is 6.5 W & 13Ah dus voor een klein systeempje net te doen. Het nieuwe eraan is dat er ook USB-C op zit. Daarmee kan je direct nieuwe laptops opladen, zonder adapters. Maar voor die prijs zou ik liever een 20W paneel nemen. Batterij en zonnepaneel moeten eigenlijk ook los van elkaar, dus niet in een alles-in-1 ontwerp, want de batterij moet na een paar jaar al vervangen kunnen worden.

Grote Zonnelader, zelfbouw-project

 • 20W paneel (32,- a 40,-) + 12V solar controller met 2x USB (10,-) bij de Chinese afhaal (AliExpress) zie hierboven
 • 12V 7AH accu in Nederland (20,- bij Conrad.nl of Bol.com)
 • Lampje erbij (3W G4  LED voor 50 cent) + 5 meter snoer + G4-fitting + schakelaar. Of een USB led strip of -bulb

In totaal slechts 70,-, en in theorie helemaal perfect. Alleen niet draagbaar. Wie gaat het eens even testen? Laat maar weten hieronder!

UPDATE: de Kogalla komt in de buurt, 22W paneel met een 10.000 mAh batterij

Kleine Zonnelader, draagbaar

De Kleine Draagbare Zonnelader is ook weer een stapje verder. Met dit 7,2 Watt opvouwbaar zonnepaneel voor 23,-. Te combineren met een powerbank, die heb je al voor 12 euro (bijvoorbeeld deze 20Ah powerbank, of deze, die zijn goed en goedkoop en net zo klein als een smartphone). Dan heb je een compleet draagbaar zonnesysteem voor 35,-. Kan alleen geen laptop opladen.

Het paneeltje kan een iPhone ook niet direct opladen. Ik heb ‘m doorgemeten en hij geeft met redelijk volle zon 5V / 0,7 A, en met bewolkt weer 4V / 0,2 A. Die 7,2 W is dus in feite 3,5W, of 1W met bewolkt weer. Maar met 2 powerbanks werkt het prima: eentje hangt aan de zonnelader terwijl de ander een iPhone oplaadt. Dan kun je wel 3-5 iPhones opgeladen houden, als je een beetje zuinig doet met je batterij.

7W vouwbare zonnelader voor 23,- bij Aliexpress.com
Een 7 Watt zonnepaneel heb je minimaal nodig. Deze is in werkelijkheid maar 3,5W. In combinatie met 1 of 2 powerbanks is dat okee. Maar neem liever meteen een 20W paneel, want het gaat wel 25 jaar mee.

zonnepaneel doormetenDoormeten kan met zo’n handig en goedkoop USB-dingetje >>. Zo kwam ik er ook achter dat door het originele Apple snoer veel meer stroom loopt dan door een slecht nep-snoer. Een iPhone laadt dus sneller op met een origineel snoer! Tip: er zijn ook goedkope goede iPhone snellaadsnoeren.

Qua zonnepaneel kan je eigenlijk maar beter meteen een 20W 3A paneel doen. Een stuk duurder (60,-) maar ook krachtiger, en nog steeds draagbaar / opvouwbaar. Of dit vouwbare 21W paneel voor 41,-. Bij al deze panelen zit de USB-controller er al bij in! Die kunnen in theorie zelfs een echte 12V7Ah accu opladen. Deze van 90,- euro belooft dat ook, en in die prijs zit ook die 12V controller.

Deze laatste zijn dus een Kleine en Grote Zonnelader in één: Met een powerbank erbij zijn ze gewoon draagbaar – voor wandel- of fietsvakantie – en met een grote accu + controller is het de Grote Zonnelader voor boot / camping / schuur / tuinhuis waarmee je zelfs laptops kan opladen.

Omdat zo’n zonnepaneel wel 25 jaar mee kan gaan, kan je maar beter meteen een krachtige nemen, dus minstens 20W. Die 20W heb je ook nodig met bewolkt weer, want dan komt er maar 3 of 4 Watt uit. Een accu is meestal na 4 jaar al aan vervanging toe. Een gewone lood-accu gaat ook nog eens kapot als-ie te lang leeg is. Als je zo’n accu in de winter niet gebruikt moet je ‘m vol wegzetten, of af en toe bijladen. En dat kan weer met zo’n zonnepaneel! Met een 12V regelpaneel weliswaar…

Het 15W zonnepaneel van Anker is ook redelijk. Gewoon te koop bij Bol.com. Compact en lichtgewicht, opvouwbaar. Ik heb ‘m doorgemeten en in werkelijkheid is-ie 7 a 10 Watt. Dat kan net, en hij is ook niet stervensduur, 73,-. Maar de beschrijving is totale oplichterij niet correct: daar staat namelijk dat er ook een dikke accu / powerbank inzit. Die zit er dus NIET bij. Het is alleen een paneel.

zonnepaneel Anker zonnelader
Dit 15 Watt zonnepaneel van Anker is in werkelijkheid 8 Watt.

 Conclusie: Het Ultieme Zonnelader-Systeem

Zie het nieuwe artikel met de Beste Draagbare Zonnelader!

En de supergrote Power-set is deze: 50W 12V 33Ah voor 190,-   (Helaas niet leverbaar op dit moment) Alleen de Car socket moet er nog bij, voor laptops, maar dat moet mogelijk zijn.

Accu van motor / auto / boot onderhouden in de winter

Bekend probleem: je motorfiets staat in de winter lange tijd niks te doen, en straks in de lente is je accu kapot en kan je niet meer starten. Een lood-accu moet namelijk regelmatig een beetje bijgeladen worden. Hang dan zo’n 12V zonnepaneel aan je accu.

Laat maar weten in de comments, wat jullie hebben gekocht/ getest/ uitgevonden/ bevonden!

PS Meer interesse in zonnepanelen? Zie m’n blog over zonnepanelen op je dak.

 

 


Hierbij de prachtige zelfbouwoplossing van Jelle (met dank!):

“Ik ga deze elektronica behuizing gebruiken om de 9Ah accu in te stoppen met de Solar controller aan de buitenkant. Daarnaast minimaal 3 female 12V stopcontactjes (voor 3 ledlampjes van 3w in de vouwwagen) en een sigaretaansteker stopcontact. De controller voedt alle contacten met 12V. Ik heb ook een auto laptop lader gekocht die dus in de 12V sigarettenplug past en dus daar 19V van maakt. Het 30W zonnepaneel is deze (en de accu had ik al).”

 

105 Reacties

 1. Hallo, een artikel naar m’n hart, maar kan ik er ook een kopen het model wat je zelf maakt ?

  Ik hoor graag van je

  Groet Robbert

  1. Tnx, nou ja ik heb nog steeds geen betere gevonden, mijn eenvoudige recept heb ik ook nog steeds nergens echt gezien. Ik ga weer eens kijken trouwens! Nu wel weer een goed moment. Als ik wat tegenkom zet ik het weer in deze blog, dus hou m in de gaten!

 2. Goedemiddag,

  Voor een electronica nitwit als ik een erg duidelijk artikel.
  Ik heb een Solar kit gekocht, met name voor de smartphones. (reled solar 15w met een 12v/7ah loodbatterij). Ik dacht dus dat ik via de usb op de laadregelaar mijn telefoon zou kunnen opladen. Helaas , hij trekt mijn telefoon leeg.
  Zou het een oplossing zijn om op de 12v uitgang (voor een lamp) zo’n autolader aan te sluiten?

  Grtzz
  Marnix

   1. Tja, ik verkoop het zelf (nog) niet, voorlopig moet je het met die laatste tips onderaan doen. Ik zou dat alles-in-een-multi-systeem proberen. En dan eventueel zonder die 12V accu en zonder dat lampje. Kan je altijd later nog erbij doen!

 3. Ha Marnix, de meeste zonnepanelen hebben een diode die dat voorkomt (door een diode kan maar in 1 richting stroom lopen). Je kan ook het paneel telkens loskoppelen als je een iphone oplaadt, maar dat is niet ideaal natuurlijk. Een diode kan je er ook zelf tussen zetten, en op sommige laadregelaars zit het ook. Een zonnepaneel kan namelijk ook stroom verbruiken in plaats van opwekken.
  Bij mij zit er ook nog een aan/uit schakelaar op. Op die powerbanks zit dat ook altijd, die moet je aanzetten om je iPhone kunnen opladen. En de 12V autolader kan niet de oplossing zijn, zonder die diode kan dat ook niet.

  Ik heb het artikel aangepast. Dank!

 4. Ha Daphne, zoals in het artikel beschreven is 6W best wel weinig,
  dus daar zou ik helaas weinig goeds over kunnen schrijven ben ik bang…

  1. Ik ben blij dat je het toch wilt testen AartJan :-) Ik ben heel benieuwd wat je ervan denkt… De Voltaic Switch 6 watt gaat straks op de post en komt jouw kant op.

 5. Jammer dat de reacties veel over iPhone opladers enz. gaan. Ik zoek een solar oplader voor een 12 volt accu. Ik heb er 2 gekocht maar die laden volgens de meter maat 11,7 volt dus laden niks bij. Mijn auto laad 13,5 volt dus ik denk dat het zonnepaneel ook minimaal 13,5 V moet laden om mijn accu op te laden. Ik gebruik de accu voor mijn garagedeuraandrijving. Maar laden lukt mijn nog niet ondanks een paneel van € 139,00
  Heeft iemand raad? Mail mij à.u.b. duco@werkmaptaxi.nl

   1. Ik heb de Optimate solar € 139,00 op dit moment het ik de accu niet belast om te zien of hij oplaad en dat is heel weinig. Op de doos staat dat hij 14 tot 14,4 V laad maar ik zie op mij metertje maar 11,7 V staan.
    Maar ik heb er weinig verstand van en blijf doorzoeken, als de garagedeur via de accu omvormer en solar automatische open en dicht kan pl/min 2x per dag dan ben ik heel blij

    1. Als je deze van Bol.com hebt dan zit het regelpaneel (Solar controller) er al bij. Normaliter zit die controller niet bij een accu, ook niet bij een zonnepaneel. Maar bij die dus wel, alhoewel die 6W wel HEEL ERG weinig is. In combinatie met zo’n enorme auto-accu (die zijn wel 40 tot 70Ah) heb je 20W wel nodig. Een kleine lood-accu van 12V / 7Ah heeft al 8 uur volle zon nodig om te vullen, met een 20W paneel. Die grote 50Ah accu is dus pas na 7 dagen volle zon vol, met een 20W paneel. En met een 6W paneel pas na 24 dagen. Voor zo’n enorme accu kan je beter een 60Watt paneel doen, afhankelijk van hoeveel stroom er gebruikt wordt.

     1. Een garagedeur verbruikt veel stroom. 80 wat als de deur geopend of gesloten wordt, maar stand-by ook wel 4 tot 12 Watt. Continue dus.

     2. Dus een 20 watt zonnepaneel zou al veel te weinig zijn, s nachts en overdag bewolkt. 60 watt heb je dus echt minstens nodig. 6 watt is in ieder geval veel te weinig.

 6. Super artikel dit! Ik ga ook aan het knutselen om onze veranda off the grid te laten werken ;) Ik wil de led strips en een bluetooth audiosysteem welke ingebouwd zitten hiermee gaan voeden.

 7. Beste Aart, ik ben op zoek naar een draagbaar zonnepaneel, de gene die je aanraad bij je vriend Ali zijn helaas niet meer leverbaar, verder zoeken dan maar!

 8. Aartjan, top blog!

  Ik wil mijn accu`s aan boord opgetopt houden gedurende het komende winterseizoen. Tijd is dus niet echt een belangrijke factor. Eigenlijk wil ik dus geen ontlading van mijn 6x 12Volt 150Ah accu`s. Welke panelen raad je aan ?

 9. Beste Aartjan,
  Leuke blog. Goeie info ook.

  Ik heb laatst 3 zonnepanelen en twee solaraccu’s (van oude parkeerautomaten) gekregen.
  Solarcontroller van een tientje en een accubox met schakelaar (40 euro).
  Doet het goed. Zelfs een omvormer (1200W) er in gezet die best wel even wat kan leveren.

  Hij lekt wel stroom (terug naar de panelen) dus ik moet er even een diode tussen zetten om het lek te dichten.

  Het houd mij lekker bezig zo :-)

  Met vriendelijke groet,

  Pascal.

  1. Heb een vraag !!
   Ik heb 2 li on accus in mijn visbootje van beide 11 amp 12 volt moeten met speciaal ladertje geladen worden nu wil ik op het oplaad punt achterop het bootje een solarpaneel aan sluiten zodat ik de accus altijd vol heb ! De standaard lader geeft 12,6 volt En 5 amp voor 1 accu te laden terwijl er nu 2 accus aan elkaar gekoppeld achter staan ! welke solar met laadregelaar moet ik aanschaffen zonder dat ik die peperduren accu’s opblaas of sloop !! Wie kan mij zeggen wat ik hiermee aanmoet ! Ik heb er zelf weinig verstand van !

   Grt koen

 10. Heb een vraag !!
  Ik heb 2 li on accus in mijn visbootje van beide 11 amp 12 volt moeten met speciaal ladertje geladen worden nu wil ik op het oplaad punt achterop het bootje een solarpaneel aan sluiten zodat ik de accus altijd vol heb ! De standaard lader geeft 12,6 volt En 5 amp voor 1 accu te laden terwijl er nu 2 accus aan elkaar gekoppeld achter staan ! welke solar met laadregelaar moet ik aanschaffen zonder dat ik die peperduren accu’s opblaas of sloop !! Wie kan mij zeggen wat ik hiermee aanmoet ! Ik heb er zelf weinig verstand van !

  Grt koen

  1. Beste Koen,

   Ik heb een lader van Chinese site geplukt. Was niet duurder dan een tientje en werkt prima. Deze laden twee parallel geschakelde solaraccu’s op (12v 27Ah laad op tussen 14.10v -14.7v). Dit werkt prima :-)
   Het soort accu’s schijnt nogal uit te maken. De meeste laders zorgen ook voor de voeding en bewaken dan ook dat de accu’s niet te diep worden ontladen.
   Met een digitaal metertje (ook uit China voor 3euro ofzo) kan ik zien hoe vol de accu’s zitten. Twee-drie dagen mooi weer en ze zijn vol. (wel in combinatie met drie zonnepanelen van gezamenlijk 20W).
   Mochten de panelen stroom lekken (’s nachts verbruiken ze energie als je niet oppast) dan kan je een diode ertussen plaatsen.

   Geeft dit wat vertrouwen?

   Groet,

   Pascal.

   1. Hoi pascal

    De li ion accu van rebelcell 12volt 11amp word door de dealer benadrukt dat je alleen met die lader die erbij hoort de accus laad ! Die lader is specifiek voor 1 accu ! Ik moet dus 12,6 volt 3 amp solar voor 1 accu hebben nu zijn het er 2 achter elkaar dus wat voor waarde moet de solar dan hebbben qua max vermogen !? Is dat dan 6 amp 12,6 volt ? Is er een laadregelaar die dat vermogen geeft en te controleren is of autom. Stopt met laden als het vol is ? Ji hebt t over 14 volt solar , gaat dat wel dan is dat niet te veel !!?
    Grr koen

    1. Oh ja..
     In antwoord op je vragen:
     Li ion accu’s zijn lastiger. Dat luistert best nauw.
     De lader dei je hebt zou de twee parallel geschakelde accu’s op moeten kunnen laden. (maar je kan ze ook apart laden als je ze toch uit de boot haalt).
     Zoals ik al eerder zei zijn de apms nogal hoog. Ik denk dat zo’n laadregelaar wel bestaat maar ik denk niet dat het goedkoop zal zijn. (er zijn ook digitaal instelbare laadregelaars).
     De laadregelaars die ik heb gezien zijn allemaal beveiligd tegen overspanning, onderspanning, overbelading en onderbelading (dat de deep cycle niet te diep is).
     Het voltage wat je in de laadregelaar stopt maakt niet zo veel uit.
     Vaak kan de regelaar best 20v aan en kan hij 10a/15a/20a aan (ook nog hoger maar dat staat bij de specificaties)

     Zonnepanelen geven nooit het aangegeven maximale vermogen (WP Watt Peak). Je solarpanelen moeten minimaal 40 Watt continu leveren, denk ik. Anders kan de lader het niet omzetten naar 12,6v / 6 amp.

    2. Oeps..

     Ik heb even teruggelezen. Je lader levert 12.6v 5amp (63 watt)
     Mijn berekeningen kloppen dus niet .
     De laadregelaar moet dus wel 63 Watt krijgen van de zonnepanelen (denk ik).

     Groet.

  2. Hey Koen,

   Tja dat is lastig. Zonnepanelen geven nooit een constante spanning & stroom. Om 12,6v met 3 amp te leveren aan de accu’s heb je denk ik best grote panelen nodig. (12,6v x 3A = 37,8Watt).
   Je zal dus voldoende grote panelen moeten hebben. Heb je die al?
   De solarcharger (normaal type) zal denk ik niet standaard zo’n hoog ampèrage leveren. (of je moet even goed zoeken) Ik denk dat de combinatie van de Li ion accu’s met solar niet handig is.

   Ik heb het zelfde met de accu van mijn bakfiets. Om dit probleem te omzeilen laad ik de bakfiestaccu op via de oplader die er bij zit d.m.v. een omvormer vanuit de solaraccu’s die opgeladen worden door de zonnepanelen.
   Zonnepaneel>charger>accu>omvormer (230v)>acculader bakfiets>accu bakfiets.
   Doordat het voltage d.m.v. deze opstelling moet worden omgevormd van 12v naar 230v en weer terug naar het voltage en amperage t.b.v. de accu treed er veel verlies op.
   Maar zo ben ik wel zeker dat mijn dure accu (kost 660 euro) goed wordt geladen.

   Deze opstelling (hoe omslachtig ook) zou jij ook kunnen gebruiken.

   Een ander idee is gewone accu’s te gebruiken maar ik weet niet of de motor van je boot (ik neem aan dat het voor je motor is) dat prettig vindt.

   Groetjes,

   Pascal.

 11. Beste Aartjan, heb de pouwerbank van 16000 Varta besteld maar deze is nergens,ondanks de beloftes van wel, wat is een goed alternatief. Ga donderdag op reis en heb hem nodig!
  Gr

 12. Hallo Aartjan,
  Kunnen wij ook vanuit Nederland de Solartab C bestellen?
  Of is er een Nederlands bedrijf hier waar je kan bestellen?
  Groet Eric

  1. Nou ja, die Solartab C staat op Indiegogo dus die kun je wel hier bestellen, maar er komen transportkosten bij en het duurt lang en zo. Ik heb ze nog niet in Nederlandse winkels gezien. Hij staat wel op Amazon inmiddels.

   1. Bedankt voor de reactie Aartjan!
    Ik zag een mooie aanbieding staan bij Vi-Nix.nl van Brofish zonneladers.
    Is dat te vergelijken met X-Torm kwaliteit?
    Thanks!

    1. Brofish is nieuw, die 24W versie lijkt mij best goed! Dank voor de tip. Ik zal het in het artikel toevoegen. Hopen dat iemand ‘m eens gaat testen!

 13. Hallo,

  Ik wil een zonnelader/powerbank koppelen met een windenergie molentje zodat als er geen zon schijnt maar wel wind dat de powerbank toch word opgeladen,zou dat mogelijk kunnen zijn aangezien je ook met een usb de powerbank kan verbinden met je pc.
  Bestaat zoiets al of ben ik de eerste met deze rare gedachte.

  1. Theoretisch is dat hetzelfde als een zonnelader: daar komt een variabel Voltage uit, tussen de 0 en 10V, afhankelijk van type en zonkracht, en de powerbank slurpt dat op zo hard hij kan, bijvoorbeeld tussen de 0 en 2 A. Het Voltage mag niet te hoog zijn, dan brandt alles door. Je hoeft dus alleen vrouwtje-USB in je windmolen te zetten die je vervolgens op volle windkracht moet doormeten: daar mag max 10V met 1 of 2A uitkomen.

   Kleine molentjes leveren in verhouding bijna niks op. Hoe groter de molen hoe exponentieel meer stroom. Daarom zijn nieuwe windmolens ook verschrikkelijk groot (zie Urk).

 14. Beste Aartjan,

  Zeer interessante blog waar je mee bezig bent. Nu ben ik op zoek naar een zonnelader die geschikt is om ook mijn laptop te laden. Ik heb echter geen zin (en tijd) om zelf wat in elkaar te knutstelen, dus zoek ik eigenlijk een kant en klare oplossing. Mag tussen de € 100,00 en € 200,00 kosten, maar zou ik dan wel graag wat goeds willen hebben. Zou je me iets kunnen aanreiken wat volgens jou idee wat zou kunnen zijn? Alvast bedankt,

  Groeten Geert, en succes met deze blog

 15. Ik wil een 7Ah accu opladen met een zonnepaneel, 20 of 30w. Op AliExpress zie ik solar controllers (die met dubbele USB) staan met de aanduidljng 10A, 20A of 30A. Slaat dat op de laadstroom die Het paneel max kan leveren? In dat geval zou een 10A voldoen. Klopt dat.

  1. Zo’n controller moet passen bij zowel paneel als accu, want die controller zit daartussen.
   Een 20W paneel levert bijvoorbeeld maximaal 5V met 4A, of 12V met 1,7 A, afhankelijk van het paneel. De controller moet dat aankunnen als input, en moet het dan doorsluizen naar de accu, die bijvoorbeeld 12V is en maximaal 2A aankan.
   10A is dus meer dan genoeg voor de controller, 3A had zelfs gekund.

    1. Inderdaad, de controller maakt van 18V dan 12V. Ik zou altijd een 20W paneel minstens nemen. De zon schijnt toch niet altijd optimaal, dus vaak komt er maar 5W uit een 20W paneel. De pieken van 20W worden door de controller keurig opgevangen en omgezet.

    2. En dat 30W paneel lijkt mij top! Excellent choice! Laat nog eens weten of het allemaal gelukt is en werkt, wij zijn benieuwd! Dit is eigenlijk precies wat ik bedoel: nieuwste 30W paneel, dual USB-controller – beide uit China, en een 7AH accu uit Nederland. Tesamen slechts iets van 50,-

     1. Behalve dan dat er 20 euro shipping bijkomt. Totaal 70,- dus. Evengoed nog steeds supergoedkoop!

 16. Beste allen,

  Kan iemand hier wat zinnigs over zeggen :

  http://www.batts.nl/nl/batts-solar-power-bank-23000-mah.html

  Punt is dat deze momenteel overal uitverkocht is, behalve op ali-express:

  https://nl.aliexpress.com/item/High-power-23000-mah-Charger-Laptop-Noodstroom-23000-mah-Grote-Capaciteit-Solar-Externe-Batterij-5-V/32677058672.html?spm=2114.48010208.4.1.eCzSqm

  Echter vind ik het prijsverschil erg groot en geen idee of deze bij ali-express dezelfde kwaliteit heeft als die op de site van batts. Graag jullie mening hierover. Alvast bedankt hiervoor.

  Groeten Geert.
  ps. Wellicht dat de laatste optie van Jelle ook iets voor me is. Moet ik alleen zelf gaan knutselen :)

  1. Er staat bij: Input Solar: 15V, 0.15 A. Theoretisch duurt het dus een eeuwigheid (2 weken of zo) voordat zo’n grote batterij vol raakt via zo’n piepklein zonnepaneel. Vandaar dat het Noodstroom heet. Voor normaal gebruik dus niet interessant.

    1. Aartjan, super bedankt voor je reactie. Lezen blijft moeilijk 😀. Dan blijf ik verder zoeken en wordt het misschien toch nog knutselen😉 Jelle.

 17. Geert, knutselen is leuk :-)
  Ik ben er van overtuigd dat die van batts ook uit China komt. Kwaliteitsverschil tussen de ene en de andere is altijd mogelijk (ook als ze er hetzelfde uitzien) maar gezien het prjjsverschil zou ik dat risico nemen.
  Je kunt ook de reviews van andere kopers bij Ali bekijken en de algemene tevredenheid

 18. Nogmaals maar weer de vraag wat jullie van deze vinden:
  http://r.twenga.nl/g3.php?pg=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&dac=1

  Zou de opgegeven zonne oplaadtijd kloppen ? Als ik ga rekenen levert het zonnepaneel maar 0,17 A op zonlicht. Lijkt me ook niet veel. Ik hoor het wel weer, en wederom weer bedankt voor alle reacties.
  Overigens Jelle, het knutselen is inderdaad ook leuk maar ik heb het idee dat dat zonnepaneel wat te groot voor me is. Ik zoek iets portable en dat paneel van 30 watt is 70 cm groot. Dus dat gaat hem niet worden voor me. Ik zoek dus een zonnelader die ook geschikt is om de laptop te laden.

  1. Deze is ook veel te klein / te zwak. Je moet minstens 7W hebben, zie de links in het artikel. Alhoewel ik nu eerder 15W of 20W (ook opvouwbaar) zou doen.

 19. Was er al bang voor dat het te weinig was. Oke, zo’n 15-20 watt paneel is uiteraard goed, maar wat heb ik dan nog meer nodig om ook de laptop te kunnen laden? Deze hebben 16 tot 21 Volt nodig en de meeste panelen leveren maar 12-15 Volt als ik het goed heb. Of ik heb je artikel niet goed genoeg gelezen, of het gaat me een vermogen kosten voor wat ik wil hihi.
  Groeten Geert

  1. Voor je laptop heb je een 12V adapter nodig (autolader / sigarettenaansteker). Los te koop. Tenzij je laptop USB-C is, dan kan-ie direct op de USB. De 12V adapter kan op een gewone 12V accu. Zo doe ik dat ook. Gaat prima. Zo’n accu is meestal niet portable. Maar een 12V Li-On portable powerbank bestaat ook.

 20. Geert,
  Ik ga een elektronica behuizing
  http://s.aliexpress.com/m6zUFv6R gebruiken om de 9Ah accu in te stoppen en de Solar controller
  http://s.aliexpress.com/Qbie2iuq aan de buitenkant. Daarnaast minimaal 3 female 12V stopcontactjes
  http://s.aliexpress.com/VrQ3IRBn ( voor 3 ledlampjes van 3w in de vouwwagen) en een sigaretaansteker stopcontact. De controller voedt alle contacten met 12V .
  Ik heb ook een auto laptop lader gekocht die dus in de 12V sigarettenplug past en dus daar 19V van maakt.
  http://s.aliexpress.com/faIziaUv

  1. Beste Jelle,

   E.e.a. ziet er goed uit. Laat eens weten als je project klaar is en hoe het werkt. Mocht ik tegen die tijd nog niks hebben dan is de kans groot dat ik misschien je project overneem. Succes.
   P.s. wat voor zonnepaneel ga je daarbij gebruiken ? die van 30 W ?

 21. Hallo Aartjan,

  Ik heb een aantal jaren geleden van Berend een complete set gekocht op Stortemelk. Nu is de lader helaas kapot en ben ik met spoed opzoek naar een vervanger.

  Kan deze in combinatie met het 20W scherm:
  https://www.alecto.nl/zonnepaneelset-asl100

  En heb ik dan vergelijkbare prestaties?

  Hoor het graag snel

  Met vriendelijke groeten

  1. Je kunt dat kastje van Berend met wat moeite gewoon openschroeven en er een nieuwe 7Ah 12V accu indoen, dat heb ik ook al eens gedaan. Probeer dat eerst eens! Die accu kan je gewoon in NL kopen, zie de links in het artikel, voor iets van 20,-

   1. Snap ik, maar is iets in de elektronica. Heeft al iemand naar gekeken. Zelf ben ik a-technisch. Maar zwarte ding aan de voorkant is open geweest, usb-poorten gecontroleerd etc. Kastje geeft wisselende stroom af in flexibele vorm….

    Willen eigenlijk vrijdag naar Stortemelk met een werkende set, vandaar de vraag of ik https://www.alecto.nl/zonnepaneelset-asl100 ook kan kopen als goed alternatief. Hang ik het scherm van Berend er aan…

    Super snelle reactie. TOP!

    1. Ja dat zou moeten kunnen alhoewel ik dat niet 100% kan garanderen. Zelf zou ik het gewoon doen. Je kan altijd nog voor 10,- een regelpaneel kopen als de accu van Berend nog goed is.

     1. Regelpaneel schijnt goed te zijn. Schijnt iets met een printplaat binnen in te zijn. Daarnaast is de accu na 4 jaar ook wat minder.

      Ik snap dat je het 100% kunt garanderen, maar de spec’s van beide apparaten komen toch overeen? Zeker als ik het grotere scherm eraan hang

     2. Het paneel is 20w en het paneel van de alecto is volgens mij 5W dus theoretisch is het mogelijk dat heg regelpaneel van dat nieuwe ding max 5W aankan en met 20w doorbrand of niet goed werkt. Maar die kans is maar heel miniem

     3. Er zit geen printplaat in overigens, het is een gewone accu met een gewoon regelpaneel en een gewoon zonnepaneel

 22. Hoorde van een collega van me die de lader open had gemaakt dat er wel elektronica inzit. Er zitten zelfs twee printplaten in geplakt. Enig idee?

 23. Aan dat kastje van Berend te zien zitten er geen 2 usb poorten in de controller ingebouwd, zoals in de controler die ik gebruik.
  Het kan dus best zijn dat een van de printplatenndie binnenin zit een 12 naar 5V USB converter is. Mogelijkis die andere een 12V naar 19V voor de laptop (mogelijk is de electronica uit de laptop-autolader gehaald en ingebouwd.

 24. Hallo Aartjan,

  ik heb met veel interesse je blogbericht gelezen maar aangezien ik nogal een nitwit ben op vlak van technologie & zeker elektronica, blijf ik met mijn ultieme vraag zitten:
  Ik ben eigenlijk redelijk dringend op zoek naar een kant-en-klare zonnepaneellader, voor zowel chargen van smartphones als NiMH-batterijen (of als dit niet bestaat, dan enkel voor het chargen van smartphones).

  Met je ervaring, welk paneel zou je anno 02-05-2017 het meest aanraden? Ik vind er nl. heel veel met hoge waarden voor batterijcapaciteit terug maar dat is niet voldoende blijkbaar? (er moet ook iets met voltage voldaan zijn => nitwit, I know :p )

  Vriendelijke groet
  Hanne

  1. Zie eigenlijk het stukje onderaan, bij de Conclusie:
   De Ultieme Zonnelader. Dat stukje werk ik regelmatig bij.
   Je moet nu dus een vouwbaar 20W paneel hebben (minstens) en een 12V LiPo powerbank waarmee je een auto kan starten. Dan heb je alles!

 25. Hallo Aartjan,
  Weet je ook hoe het zit met zaken als invoerrechten en btw als je zo’n solar panel van ca. 20 w koopt via AliExpress?
  Iemand wees mij zojuist op mogelijke extra kosten op dit gebied.

 26. Officieel: Tot €22,- worden er geen invoerrechten en BTW gerekend, vanaf €22,- tot €150,- vrij van invoerrechten maar wel met BTW. In de praktijk valt het nauwelijks te controleren en komt er heel veel zomaar doorheen. Vaak wordt er ook “gift” als waarde opgegeven.

 27. Ik wou mijn I phone laden via een zonnepaneel ,en kreeg deze melding
  Dit accessoire wordt waarschijnlijk niet ondersteund.
  Wat te doen?

  1. Kan aan twee dingen liggen: aan het snoer, gebruik dan een origineel snoer. En ten tweede aan de hoeveelheid stroom. Doe het dan via een power Bank. Dan ben je niet afhankelijk van de hoeveelheid stroom die het paneel levert.

  1. Jazeker, maar er zit geen accu bij. Bij deze set moet je een grote accu doen, (volwaardige auto accu van 12V 70Ah) en die kost ongeveer 70-120 euro. Dan is deze gehele set perfect als supergrote power-set.

   Maar die website lijkt niet te werken en ziet er heel raar uit. Bovendien is het onmogelijk om via het menu of de zoekfunctie dat artikel te kunnen vinden.

 28. Hallo,
  Tof artikel heb er veel van geleerd. Ik sta op stortemelk en omdat we geen stroompunt hebben dit met veel aandacht gelezen. Voor dit jaar (kinderen nog jong) alleen een zonnepaneel (Lidl 13w) van silvercrest en een powerbank van xiomi (16.000mah) in gebruik.
  Wat mij opviel is ook direct mijn vraag.

  Als ik de powerbank (3vd4lampjes gevuld) aan het zonnepaneel hang zegt het paneel 2 Vd 3 zonnetjes te hebben (geven?!) terwijl met mijn mobiele telefoon eraan 3vd3 zonnetjes.

  Dit zonnepaneel geeft niks,wolkje,1zonnetje,2zonnetjes of 3 zonnetjes aan.

  Hebben jullie een verklaring?

  Bedankt!

  1. De powerbank van dat ding ziet er best goed uit, maar het zonnepaneel lijkt mij veel te zwak. 50 uur opladen staat er ook bij…

   En een koelkast trekt echt erg veel stroom, dat lukt niet met een 20W paneel, dan heb je al gauw een 60W paneel nodig met een enorme auto-accu, zie de power-zonnelader in het artikel.

 29. Uitgaande van het camping-scenario heb ik nog een suggestie. Als ik de prijzen zie van de hardware die nodig is om een laptop op te laden, wel € 100 tot € 200 en dan nog een probleem hebben als het een paar dagen bewolkt is — zou ik willen voorstellen: Koop gewoon een zware auto-accu.

  Een beetje auto-accu van € 80 haalt 80 Ah. Daar kun je dus zo’n 22 uur een 3.1 Ah 14 V laptop op laten werken. Voor € 120 heb je een accu van 120 Ah: Goed voor 33 uur laptoppen. Als dat niet genoeg is, moet je je afvragen of het wel zin heeft naar de camping te gaan… ;·)

  Daarbij: Hoeveel weken per jaar ga je kamperen? Daar staan die dure zonnecellen dan de rest van het jaar stof te vangen in de garage of op zolder.

  De ‘overdreven’ zware accu zet je de rest van het jaar in de auto waar je niet mee op vakantie gaat (meeste stellen / gezinnen hebben immers twee auto’s). Heb je er heel het jaar wat aan, nooit meer startproblemen en hij gaat ook niet kapot omdat je hem 11 maanden niet gebruikt hebt. Wel opletten dat je de juiste uitvoering bestelt, zodat hij fysiek in jouw model auto past.

  Gebruik je een lood-accu langer dan een paar weken niet, dan is het altijd een goed idee er een zogenaamde druppellader op te zetten. Die hoeven niet zwaar te zijn, 0,5 Ampere is genoeg, ook voor zware accu’s. Wel eentje die zelf meet wat de stand van zaken is en afslaat als je accu vol is. Die heb je al voor minder dan € 20.

 30. Beste Aartjan,

  Geïnspireerd door jouw blog heb ik een zonnelader-systeem gemaakt.
  50w flexibel zonnepaneel €70,-
  20 ah 12V accu €45,-
  6 usb aansluitingen €5,50
  2 12v aansluitingen €5,50
  zonnelader

  Onbezorgd onderweg met de boot
  Bedankt!

  1. Hi Anne,

   Dank voor je post, hier was ik ook ongeveer op uitgekomen. Twee vragen:

   – heb je tips voor leveranciers van de onderdelen? Je hebt zeer scherpe prijzen gevonden!

   – Hoe werkt het in praktijk, laad het systeem dagelijks vol tot 100%? of kom je tot de 80% ivm de vertraagde lading van de laatste 15…

   Vaar ze!

   1. Behalve de accu alles via Alie bestelt. Het loont de moeite om de coupons in de gaten te houden hiermee kun je soms behoorlijke kortingen krijgen. Bovendien fluctueren prijzen ook bij webshops regelmatig en daarom loont het de moeite geduld te hebben met kopen.

    Zonnepaneel: http://s.click.aliexpress.com/e/muZvV7M

    Laadcontroller:
    https://www.aliexpress.com/item/30A-12V-24V-New-solar-charge-controller-LCD-display-dual-USB-output-5V-solar-cell-panel/32655986509.html

    USB en 12 volt aansluitingen
    https://www.aliexpress.com/store/group/Auto-Cigarette-Lighter/2208013_509644944.html

    Accu: (regelmatig site checken kan veel geld schelen)
    https://www.accu.nl/

    De echte gebruikers tests begint over 3 weken. Het paneel leverde tijdens een test voldoende om een laptop, 2 telefoons en de accu op te laden.

    Na de vakantie volgt er een update

    Mvg Anne

    1. Mooie lijst, dank. Heel benieuwd naar je tests, veel plezier! Hoop er een 80 Ah accu en compressor koelbox (dometic CF-26) en wat mobiele apparatuur mee te kunnen laten draaien gedurende zomer reizen.

  2. Hallo,

   Zitten die extra connectoren ook bij dat paneel (ziet eruit als dat paneel van aliexpress).
   Op het plaatje staat alleen maar kabels vanaf het paneel met een soort van bajonet aansluiten maar op jouw foto zie ik ook aansluiten van de controller naar die stekkers. Zitten die erbij ?

   Laat even weten wat dat setje zoals je hem daar hebt staat wil ik ook gaan bestellen (maar dan met een accu erbij)

 31. Beste Aartjan,

  Met veel plezier en interesse heb ik je blog over Zonneladers en powerbank gelezen. Super dank.

  Ik heb 15 zonnepanelen op het dak en zomers wekken we (gezin met 2 kids) meer energie op dan we gebruiken. Nu laden de kinderen meestal ’s avonds of ’s nachts hun laptops, telefoons, tablets, etc. op.
  Natuurlijk is er sprake van salderen, maar ik wil toch liever een grote LiPo accu, die opgeladen kan wordt op een zonnige dag. Dan kunnen alle apparaten ’s avonds en in de winter opgeladen worden vanaf zo’n accu. Toch?

  Wat is jouw advies hierin?

  Ik zat te denken aan
  https://www.aliexpress.com/item/MiniFish-Best-Selling-Products-68000-mAh-Booster-Batteries-Mini-Car-Jump-Starter-Power-Bank-For-A/32522510996.html?aff_platform=product&cpt=1498434198022&sk=bYRnmyj&aff_trace_key=fc80f8613b37434e822c9702047a9845-1498434198022-04754-bYRnmyj
  https://www.aliexpress.com/store/product/New-High-Capacity-69800mAh-12V-Multifunction-Car-Jump-Starter-4USB-Power-Bank-Car-Charger-Compass-SOS/2338041_32727398386.html?spm=2114.12010108.1000023.2.6REJLQ

  Of zijn er betere op dit moment?

  Hartelijke groet

  1. Met die batterijen kun je je energie van je 15 panelen niet opslaan, want jouw panelen geven 100 x meer energie. Dus het heeft weinig zin. Je moet dan denken aan een thuisaccu van rond de 2000,- euro of aan een elektrische auto die je overdag oplaadt en die ’s avonds dienst doet als thuisaccu. Zie ook http://aartjan.nl/blog/zonnepanelen-dak/

   1. Haha, ja, ik weet dat ik met die batterijen niet al mijn energie kan opslaan. Mijn doel is om de kinderen voortaan hun telefoons en laptops op te laden vanaf zo’n grote batterij op donkere momenten (’s avonds en ’s winters). Overdag (als de zon schijnt) mag zo’n batterij weer opgeladen worden. Welke kan ik dan als beste nemen?

    PS Zo’n thuisaccu, is dat echt 2000,- euro? Ik dacht veel duurder. Bestaat dit? Heb je een voorbeeld?

 32. Beste Aartjan,

  met grote ogen lees ik bovenstaand artikel. Helaas is mijn technische kennis zo minimaal dat ik er weinig van begrijp, dus ik hoop dat je mijn vraag op deze manier kunt beantwoorden. Ik ga binnenkort voor langere tijd reizen in Afrika. Ik neem alleen een rugzak mee en zal een groot deel van de tijd in gebieden rondtrekken waar geen of weinig stroom is. Een zonne-oplader zou dus een mooie oplossing zijn om mijn telefoon af en toe op te kunnen laden. Nu heeft iemand mij de Xtorm Evoke Solar charger aangeraden, maar dat ding kost €90 en mijn budget is niet zo groot…Weet jij of één van de laders die jij in dit artikel aanraadt (onder het kopje ‘2017 powerbank tips’) vergelijkbaar is met de Xtorm?

 33. Hoi Aart Jan,

  Eind augustus stuitte ik op je pagina. Nu bijna drie maanden verder is mijn eigen zonnelader projectje klaar. Deze pagina heeft me op een hoop ideeën gebracht. Het idee was om de garage te voorzien van een paneeltje voor het laden van de motor in de wintermaanden maar ik ben bang dat “fase 2” een heuse 230vac installatie gaat worden.

  Hier een linkje naar mijn project: http://boxer.gs/2017/09/zonnelader-voor-de-motor-diy/

  Mooie pagina!

  Groet
  Sjoerd

 34. Beste aartjan
  Ik heb een solarcharger 24w van suaoki. Ziet er tiptop uit, maar kan het nog niet doormeten. Volgens beschrijving zou het 5v, 4 a max kunnen leveren. Ik vraag me af of ik hiermee een 20.000mah power bank kan vullen, of toch beter 30.000. (en is dit aantal mah voldoende om de auto accu op te laden? ) De solarcharger heeft een duo USB output.

  Fijn trouwens, dat u deze blog heeft opgezet, het brengt enige verlichting in het hoe en waarom, al tovert u best veel met cijfers, wat voor u gesneden koek is, voor mij als leek is het soms best wat lastig te begrijpen… gelukkig kan ik het vaak terug lezen en slijt het er vast een keer in. ;-)

  1. Ja met 24W kun je prima een 20.000-30.000 mah powerbank vullen, met volle zon in 3 a 4 uur. Zelfs een auto accu zou kunnen maar dat duurt veel langer. Of bedoel je dat je de auto accu wil opladen met de powerbank? Dat kan ook, als het een jump-starter powerbank is (met een 12V uitgang).

 35. Heeft iemand ervaring met WakaWaka 10 Watt of Biolite 10 Watt? Ik zoek iets dergelijks om op de boot powerbank en/of tablet op te laden. Moet draagbaar en eenvoudig aansluitbaar zijn!

Geef een reactie