Zonnelader (solar charger) test en tips 2018

UPDATE aug 2018 Meer dan ooit draait alles om je smartphone / tablet / ereader / laptop – die allemaal opgeladen moeten worden. Een zonnelader met powerbank is dan je eerste levensbehoefte op reis of vakantie.

Ik heb de afgelopen jaren veel zonneladers getest. De kleine waren allemaal HAM’N’AKS. Je moet toch een stuk of 4 iPhones per dag op kunnen laden. Plus de laptop. Plus wat iPads hier en daar. Plus die van de buren. Plus ereaders. Misschien ook nog navigatie-apparatuur, camera’s en zaklampen. Je moet dus een grote hebben!

– – Lees verder of spring naar de beste DRAAGBARE zonnelader – –
– – Als je hier al eerder was: Refresh je browser voor updates  – –

Grote zonnelader, voor camping / boot / schuur / tuinhuis

zonneladerMaar grote zonneladers waren jarenlang moeilijk te vinden. Ik stond op het punt om die zelf maar te gaan maken, want hoe moeilijk kan het zijn – een accu met een control-panel en een zonnepaneel  – toen ik een briefje zag hangen. Berend van ladenmetdezon.nl  was me gelukkig voor. Helaas maakt hij ze niet meer. Ik heb dat ding al een paar jaar en hij werkt perfect – de hele camping hier heeft er zowat een. Kostte iets van 150,-. Je kan er zelfs je laptop mee opladen, als je daar een auto-lader voor hebt (12V sigaretten-aansteker-plug). Jarenlang nergens anders te koop: een accu met een control-panel en een zonnepaneel: 12 volt 7Ah accu, 20 watt zonnepaneel en USB+autolader op het control-panel. Moet toch niet moeilijk zijn!

In deze blog zoek ik het allemaal uit, en presenteer ik panklare oplossingen. Ik vul de blog ook regelmatig aan, dus kom nog eens terug!

UPDATE: Eindelijk na 4 jaar hier een geschikte set voor 149,- op Amazon. 20W zonnepaneel, 12V 8AH loodaccu, regelpaneel, 1x USB (2x USB was handiger geweest). Helaas wordt deze niet verzonden naar Nederland…

UPDATE: dit 20W paneel voor 25,- kan ook. Dun, flexibel, lichtgewicht en goed. Op dit moment de goedkoopste en beste optie. Snoer en stekker zit erbij. Kan je via een laadregelaar met 2xUSB (5€) aansluiten op een 12V 7Ah accu (20 €). Compleet setje voor 50 euro! Hier hoeft ook geen behuizing omheen of zo, je kan het gewoon kaal met electra-snoeren aan elkaar verbinden. Er zit ook al USB op, dus je mobiel kan er ook direct in. En je kan deze ook direct gebruiken met een jump starter powerbank. Zie de nieuwe blog. Ook met de handleiding om eenvoudig zelf een zonnelader-set te maken.

20W zonnepaneel goedkoop

UPDATE: Een ander 25W paneel is deze voor 35,- uit Duitsland (op Aliexpress), dus het is er snel, en geen probleem met douane. Hier kan ook die Laadregelaar met 2 x USB (7 €) bij met 12V 7Ah accu (20 €), of een powerbank – zie verderop.

Ze hebben daar ook een 100Watt paneel met bekabeling voor 115 euro, of dit Polycrystallijn 100Watt zonnepaneel voor 100,- of dit nieuwe monocrystallijne 100Watt zonnepaneel voor 100,-.

100 Watt is ideaal voor tuinhuisjes, boten of caravans. Je kan dan zelfs kleine koelkasten van stroom voorzien. Zo lang je alles op 12V / 24 V aansluit kom je een heel eind met grote auto-accu’s, maar als je 220V wil heb je al gauw 200-300 Watt aan zonnepanelen nodig. Als 100W later te weinig blijkt kun je er ook gewoon nog zonnepanelen in serie bijplaatsen.

Een 25W zonnepaneel kan ook dun en flexibel, voor 45 euro: (verzonden uit China)

25w flexibel zonnepaneel

Of dit 20W zonnepaneel + bijpassend regelpaneel, uit Spanje (Aliexpress), dus snel en zonder risico voor douane. Dit setje is ook perfect, voor 31,-. Wat dikker en zwaarder: deze is van glas, in een aluminium frame. Er hoeft alleen een 12v7Ah accu bij: die kan je beter in Nederland kopen. Of neem een of twee powerbanks, zie de blog over de draagbare zonnelader.

Uit Spanje (via Aliexpress) is er ook dit 100W zonnepaneel voor 86,- inclusief verzendkosten. Ik heb er inmiddels een voor mijn tuinhuis. Die ga ik via een Laadregelaar (10 €) aansluiten op een grote 200Ah accu of op deze 12V 20Ah Lood-Accu (55,-). Dan doe ik er een koelkast op 12V op. Ga ik nog een blog over schrijven!

In de toekomst is er steeds meer 12V / 24 V. Zie dit artikel

Een kleine compacte zonnelader?

Ik heb jarenlang meerdere kleine zonneladers uitgeprobeerd. Dat was allemaal niks. Misschien net voor één iPhone. Je kan ze al kopen voor 4,- op AliExpress. zonneladerZoals deze. Ondanks de goeie gebruikersreviews was dit niks. Nou ja, je kan ‘m als Powerbank gebruiken. Westerse merken zijn overigens nog erger: dat zijn dezelfde dingen maar dan vijf keer zo duur. Zoals de WakaWaka Powerplus van 70,-. Het zonnepaneel is niet alleen veel te zwak, de batterij ook. Of de SolarGorilla van 180,-. Dat is dan een groot en duur ding, zogenaamd 10W maar toen ik ‘m ging nameten gaf die met volle zon 2W (5 Volt met 0,4 Ampere).

Het is ook beter om powerbank en zonnepaneel los van elkaar te doen: een zonnepaneel gaat 30 jaar mee, een powerbank 5 jaar.

Ah! Capaciteit!

Ah is Ampère-uur: 1Ah betekent dat de batterij 1 Ampère gedurende 1 uur kan leveren, bij een bepaald Voltage. Zegt dus weinig als het maar 1 Volt is bijvoorbeeld. Dan laadt je mobiel wel, maar supertraag. Smartphones hebben meestal 5V nodig, met 1A.

Vermogen = Spanning x Stroomsterkte: Watt = Volt x Ampère

Een iPad-lader of snellader is 10W.

Een gewone lood-accu van 12V 7Ah (hetzelfde als in je auto – maar dan kleiner) kost 20,- en kan 7 uur lang 12V met 1A geven. Dat is best veel maar een laptop trekt zo’n accu in 2 uur leeg. Als je het zonnepaneel er tegelijk indoet kan de accu voortdurend bijladen.

O ja, voor je laptop heb je een 12V adapter nodig (autolader / sigarettenaansteker). Los te koop. Want 12 Volt omvormen naar 220V wisselstroom en dan weer terug is gedoe en geeft veel verlies.

Zo’n 12V 7AH accu heb je dus minstens nodig voor laptops. Een 20W zonnepaneel vult zo’n accu in 4 a 5 uur volle zon. Maar met zware bewolking 4x zo langzaam!

Een grote 12V lood-accu (die in je auto zit) is vaak rond de 40Ah. Een 20W paneel zou zo’n accu pas na 3 dagen volle zon kunnen vullen. Neem dan een 60W a 100W paneel. Als onderhoudslader is 10W ook voldoende (een lood-accu gaat kapot als hij te lang te leeg is) maar dat is niet genoeg om ‘m regelmatig te vullen.

Neem voor tuinhuisjes, boten en caravans – als je een koelkast wil – minstens een 100 Watt zonnepaneel (of meerdere) met een hele grote accu, bijvoorbeeld 100 a 200Ah. Je kan dan het beste een Gel of AGM accu nemen, ofwel deep cycle. Die zijn duurder, maar gaan langer mee en kunnen dieper ontladen. Zo’n 200Ah Gel accu kost tussen de 200 en 400 euro.

Voor 24 Volt kun je twee identieke volgeladen 12V accu’s in serie zetten: de Min van de ene op de Plus van de andere.

Wil je juist dubbele capaciteit dan zet je de accu’s parallel: de Plus op de Plus, en de Min op de Min.

10 Watt kan ook, voor 1 a 2 smartphones

Met een 10 Watt lader kom je ook een eind. Dit nieuwe vouwbare zonnepaneel van KERNUAP is maar 18 euro en ziet er helemaal goed uit. Mogelijk werkt dit ook wel zonder powerbank: eerst even testen in verschillend licht. Dan is dit de goedkoopste optie! Als je zuinig doet met je batterij kun je wel 3 iPhones opgeladen houden.

2018 Powerbank tips

Een powerbank is lichter en kleiner dan een loodaccu, en dus draagbaar.

Zie de nieuwe blog over de beste powerbank

In de toekomst heeft een zonnelader ook 12V USB-C

Met USB-C kan je moderne USB-C-laptops opladen, zonder adapter. Gewoon met het kabeltje. De USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Je zonnepaneel kan erin om de powerbank op te laden, en je laptop kan in diezelfde poort, om je laptop op te laden! Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks en de blog over het enige zonnepaneel met USB-C op dit moment.

Drie recepten voor zonneladers

Kleine Draagbare Zonnelader (voor 2 a 3 smartphones)

Grote Zonnelader
(voor ong 5 smartphones + laptop + ipads + ereaders + verlichting)

Zie ook deze handleiding om eenvoudig zelf een zonnelader-set te maken voor 55,-.

100 tot 300 Watt Zonnelader (voor boot, tuinhuis, caravan)

Hier zou je zelfs ook een (kleine) koelkast op aan kunnen sluiten.

LED lampjes

Ja, even over die verlichting. Ik kocht zo’n 12 Volt 3W G4  LED voor 60 cent. Warm White is ook mooi warm licht, en genoeg voor een grote tent. Vergelijkbaar met een 20W gloeilamp (200 Lumen). Werkt op 12V accu’s. Er moet een G4-fitting bij (G4 socket, kost ook bijna niks). Snoertje en schakelaar kan je zelf in elkaar knutselen, hoef je niet eens per se te solderen.

Je kan ook een 5 Volt USB ledstrip nemen. Die kan je gewoon direct inpluggen in de USB! In allerlei lengtes en lichtsterktes. Kan ook met afstandsbediening waarmee je dan de kleur kan kiezen en het licht kan dimmen (er moet nog wel een knoopcelbattterij in die remote). GETEST: AANRADER. Superleuk en mooi ding.

USB ledsnoer met afstandsbediening: elke kleur is mogelijk, elke sterkte ook.
USB ledsnoer met afstandsbediening: elke kleur is mogelijk, elke sterkte en lengte ook

Oplaadbare batterijen op zonnestroom

Gewone oplaadbare batterijen (zoals AA en AAA) kun je ook opladen met 12 Volt accu’s of 12 Volt powerbanks. Je hebt dan een 12V batterijlader nodig (19,-). Zo kun je alle apparaten waar gewone batterijen inzitten van zonnestroom voorzien. Ook accu’s van camera’s kan je zo opladen – als je een 12Volt (auto)lader voor dat type accu kan vinden.

oplaadbare batterijen opladen met 12V oplaadbare batterijen opladen met 12V

Oude updates uit 2017

Maar weer eens een rondje zoeken. Deze dan, de Reled bij Bol.com. 10W zonnepaneel met 12V/7AH accu. 10W is wel erg weinig, al kost het ook maar 75 euro. Maar Marnix hieronder in de comments meldt dat z’n iPhone ontladen wordt, in plaats van geladen. Lekker dan… De meeste zonnepanelen hebben een diode die voorkomt dat het zonnepaneel stroom verbruikt in plaats van opwekt. Door een diode kan maar in 1 richting stroom lopen. Heeft die Reled dat dan niet?

20 Watt is echt wel nodig, want bij bewolkt weer komt daar ook maar 3 of 4 watt uit.

Of deze Voltcraft bij Conrad, met 6W paneel en 12V / 4,5Ah accu plus 2x USB + LED-lamp. Die kost maar 60,-. Is niet zo draagbaar, en niet erg krachtig, door die halve accu en het zwakke paneeltje. Maar misschien kan dat allemaal net, en het is verder wel compleet en goedkoop. Met die 12V zelfs geschikt om je laptop te laden! Wie gaat ‘m eens testen? Laat maar weten in de comments!

Een klein kant-en-klaar systeem is de Voltaic Switch 6W. Het is een tasje met zonnepaneeltje van 6 Watt (wat na doormeten ook inderdaad echt 6 Watt blijkt) en een klein 4Ah powerbankje. Het geheel kost 140,-. Goed genoeg voor 1 tot 3  smartphones.  Een extra powerbankje is wel aan te raden. Dan kan de ene opladen, terwijl je aan de andere een iPhone hangt.

Een nieuw klein kant-en-klaar systeem is de Solartab-C. Rond de 100 euro ex transport. Het is 6.5 W & 13Ah dus voor een klein systeempje net te doen. Het nieuwe eraan is dat er ook USB-C op zit. Daarmee kan je direct nieuwe laptops opladen, zonder adapters. Maar voor die prijs zou ik liever een 20W paneel nemen. Batterij en zonnepaneel moeten eigenlijk ook los van elkaar, dus niet in een alles-in-1 ontwerp, want de batterij moet na een paar jaar al vervangen kunnen worden.

Zonnepaneel en powerbank doormeten?

zonnepaneel doormetenSoms geeft zo’n zonnepaneel of powerbank veel minder stroom dan beloofd. Doormeten kan met zo’n handig en goedkoop USB-dingetje:

Doormeten doe je zo: doe de USB-meter in het zonnepaneel en kijk je hoeveel Volt er is. Vervolgens sluit je een powerbank, iPad of iPhone aan op het metertje, en kijk je hoeveel Ampere er is. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10Watt (5 x 2). 

Je ziet op het paneeltje ook de verstreken tijd, en het opgenomen vermogen in mAh. Zo kan je ook de werkelijke capaciteit van een powerbank doormeten.

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter minder Ampere aan dan werkelijk mogelijk is. Maar dan zie je ook met weinig zonlicht nog steeds best wel VEEL Ampere, of een hoog Voltage als je geen apparaat aansluit.

Zo kwam ik er ook achter dat door het originele Apple snoer veel meer stroom loopt dan door een slecht nep-snoer. Een iPhone laadt dus sneller op met een origineel snoer! Tip: er zijn ook goedkope goede iPhone snellaadsnoeren.

Omdat zo’n zonnepaneel wel 30 jaar mee kan gaan, kan je maar beter meteen een krachtige nemen, dus minstens 20W. Die 20W heb je ook nodig met bewolkt weer, want dan komt er maar 3 of 4 Watt uit. Een accu is meestal na 4 jaar al aan vervanging toe. Een gewone lood-accu gaat ook nog eens kapot als-ie te lang leeg is. Als je zo’n accu in de winter niet gebruikt moet je ‘m vol wegzetten, of af en toe bijladen. En dat kan weer met zo’n zonnepaneel! Met een 12V regelpaneel…


 

Zie ook het artikel met de Beste Draagbare Zonnelader!

Meer interesse in zonnepanelen? Zie de blog over zonnepanelen op je dak.

Zie ook de blog over 12V in de toekomst.

En zie de blog over onderhoud van je motor-accu in de winter.

 

 


Hierbij de prachtige zelfbouwoplossing van Jelle (met dank!):

“Ik ga deze elektronica behuizing gebruiken om de 9Ah accu in te stoppen met de Solar controller aan de buitenkant. Daarnaast minimaal 3 female 12V stopcontactjes (voor 3 ledlampjes van 3w in de vouwwagen) en een sigaretaansteker stopcontact. De controller voedt alle contacten met 12V. Ik heb ook een auto laptop lader gekocht die dus in de 12V sigarettenplug past en dus daar 19V van maakt. Het 30W zonnepaneel is deze (en de accu had ik al).”

 

126 Reacties

  1. Best Aart Jan, op jouw advies aangeschaft een 30 watt zonnepaneel en de powerbank car starter van bol.com maar hoe kan ik nu deze twee samen connecten? Vast ontzettend bedankt!

  2. Ik kan mijn vorige vraag voor aanschaf van deze producten niet meer terugvinden. Het gaat om een lensun 30watt flexibel zonnepaneel en powerbank car starter 8000mah van bol.com mijn vraag was om een laptop op te kunnen laden. Ook zie ik bij de aangeschafte powerbank geen mogelijkheid om mijn laptop op te kunnen laden. Vast bedankt voor je reactie.

  3. hallo, op de site 12voltinhuis kan je goedkope stroomkasten kopen; 60Ah gelaccu, dat is 720 wh. Alleen zelf nog een zonnepaneel bij kopen. Veel power voor weinig geld!

  4. beste aartjan, bestaat er al een batterij oplader die je op zonne energie kunt opladen? , ben ook benieuwd naar de mogelijkheden om accu gereedschap op te laden met zonne energie…

    1. Goeie vragen! Ga ik uitzoeken, interessant. Wordt een nieuwe blog denk ik. Over gereedschap staat alles al wel op 12voltinhuis.nl
      UPDATE: zie de updates in het artikel!

  5. Beste Aartjan,heb een huishoudaccu van 100Ah in mijn camper type Agm.Als deze stuk is plaats ik eentje van 200Ah.Nu wil ik voor weekendjes weg een acculader met zonnepaneel.Ik twijfel tussen de Optimate Solar 80w of een vouwbaar paneel dat ik achter de raam vd camper kan leggen….Deze zijn er zelfs tot 180w…De ene zegt te zwaar voor mijn huidige batterij maar ja later wil ik een zwaardere batterij dus wil direct de juiste investering natuurlijk.Ool lees ik bij Optimate 80w een laadprocedure tot 7Ampere en bij een 120w vouwpaneel met sunpower black cellen dan maar 5,97Ampere terwijl het paneel 40w meer heeft.Ook laad de Optimate een batterij met maar 1v…Wat is je raad?Vriendelijke groeten en alvast bedankt…

Geef een reactie