Zonnelader (solar charger) test en tips 2019

zonnepaneel ETFE

UPDATE aug 2019 Je telefoon, tablet, ereader en laptop kun je opladen met een compact zonnepaneel. Met een accu of powerbank erbij noem je dat dan een zonnelader, ideaal voor vakantie. Ik heb de afgelopen 6 jaar veel zonneladers getest. De hele kleine waren allemaal niks. Je moet toch een stuk of vier iPhones per dag op kunnen laden. Plus de laptop. Plus wat iPads. Misschien ook nog navigatie-apparatuur, camera’s, ereaders en zaklampen.  Hier tips en mogelijkheden.

– – Lees verder of spring naar de beste DRAAGBARE zonnelader – –
– – Als je hier al eerder was: Refresh je browser voor updates  – –

Grote zonnelader, voor camping / boot / schuur / tuinhuis

Grote zonneladers waren altijd moeilijk te vinden. Een 20W zonnepaneel met een 12V accu en een regelpaneeltje is al genoeg: moet toch niet moeilijk zijn. In deze blog zoek ik het allemaal uit. Ik vul de blog ook regelmatig aan, dus kom nog eens terug!

UPDATES: dit 20W paneel voor 25,-. Dun, flexibel, lichtgewicht en goed. Klein, ongeveer een A3. Snoeren en stekkers zitten erbij. Kan je via een laadregelaar 40A met 2xUSB (13€) aansluiten op een 12V 9Ah accu (29 €). Complete zonnelader-set voor 70 euro! Er zit ook al USB bij, dus je mobiel kan er ook direct in. En je kan deze ook gebruiken met een powerbank in plaats van die loodaccu met regelpaneel. Of allebei, dat is eigenlijk het handigst. Zie ook de nieuwe blog over hoe je een USB-C powerbank direct op het zonnepaneel kan aansluiten. En zie de blog met de handleiding om zelf zo’n zonnelader-set te maken.

De laadregelaar kan ook kleiner en goedkoper (de 10A van 6,-is ook goed) maar die grote heeft een beter en handiger display, met stroommeter, en meer instel-mogelijkheden. De accu kan ook wel iets kleiner, zoals een 7AH accu, dat is een tientje goedkoper.

20w zonnepaneel
Dit zonnepaneel van 20W kocht ik in juli 2019. Uit Spanje, het was er redelijk snel in iets van een week en het werkt prima.
20w zonnepaneel Spanje
Met allerlei toebehoren: een USB-uitgang, accu-klemmen en een auto-stekker, die je allemaal direct op het paneel kunnen, met stekkertjes
20w zonnepaneel doormeten
Om 10.00 u ’s ochtends al 13,6V x 1,2A = 16W dus met volle zon in de middag 20W

Dit is er nu ook in 30W inclusief laadregelaar: voor 30,-, daar moet ook alleen nog een 12V accu bij en/of een powerbank. Zie ook de blog over het Instellen van het regelpaneel.

Een ander 25W paneel is deze voor 35,- uit Duitsland (op Aliexpress), dus het is er snel, en geen probleem met douane. Hier kan ook die Laadregelaar met 2 x USB (7 €) bij met 12V 9Ah accu (29 €), of een powerbank – zie verderop. Wel dikker en zwaarder, van glas /aluminium.

Ze hebben daar ook een 100Watt paneel met bekabeling voor 115 euro, of dit Polycrystallijn 100Watt zonnepaneel voor 100,- of dit nieuwe monocrystallijne 100Watt zonnepaneel voor 100,-.

Of nu dit 100W zonnepaneel voor 75,-! BTW en import-belasting is al inbegrepen, verzonden vanuit Duitsland, dus ook nog supersnel! Now we’re talking!

Maar er is nu ook dit buigzame 100W zonnepaneel, lichtgewicht en flexibel, voor 80,- verzonden uit Spanje. Nog beter. Eindelijk! Dit is echt ideaal en een aanrader:

100w flexibel lichtgewicht zonnepaneel

Het kan nu zelfs in het allernieuwste ETFE materiaal, 100W voor 115,-. ETFE is het beste materiaal voor de toplaag: kleiner, efficiënter, beloopbaar, flexibel, buigzaam, lichtgewicht, sterk en het gaat lang mee. Dit was tot nu nogal duur, maar is nu ook betaalbaar. AANRADER DUS:

ETFE zonnepaneel 100W
Het nieuwste is ETFE: kleiner, lichter, sterker, buigzaam, en nu ook betaalbaar: 100W voor 115,-

100 Watt is ideaal voor tuinhuisjes, boten of caravans. Je kan dan zelfs kleine koelkasten van stroom voorzien. Zo lang je alles op 12V / 24 V aansluit kom je een heel eind, maar als je 220V wil heb je al gauw 200-300 Watt aan zonnepanelen nodig. Als 100W later te weinig blijkt kun je er ook gewoon nog zonnepanelen bijplaatsen, parallel.

Twee (of meer) zonnepanelen:

 • PARALLEL
  de Plus op de Plus. Hetzelfde Voltage en dubbel Ampere.
 • IN SERIE
  de Plus op de Min. Dan heb je dubbel Voltage.

Ook uit Spanje is er dit 20W zonnepaneel + bijpassend regelpaneel, dus snel en zonder risico voor douane. Dit setje is 31,-. Van glas, in een aluminium frame. Er hoeft alleen een 12v 9Ah accu bij: die kan je beter in Nederland kopen. Of neem een of twee powerbanks, zie de blog over de draagbare zonnelader.

Uit Spanje (via Aliexpress) is er ook dit 100W zonnepaneel voor 86,- inclusief verzendkosten. Ik heb er inmiddels een voor mijn tuinhuis. Getest en perfect, echt 100W. Die heb ik via deze MPPT laadregelaar (16 €) aangesloten op twee grote 110Ah accu’s. Dan doe ik er ook een koelkast op 12V op. Ben ik nu een blog over aan het schrijven… Hier info over de instellingen van het regelpaneel.

In de toekomst is er steeds meer 12V / 24 V. Zie dit artikel

Een kleine compacte zonnelader?

Ik heb jarenlang meerdere kleine zonneladers uitgeprobeerd. Dat was allemaal niks. Misschien net voor één iPhone. Je kan ze al kopen voor 4,- op AliExpress. zonneladerZoals deze. Westerse merken zijn overigens nog erger: dat zijn dezelfde maar dan vijf keer zo duur. Zoals de WakaWaka Powerplus van 70,-. Het zonnepaneel is niet alleen veel te zwak, de batterij ook. Of de SolarGorilla van 180,-. Dat is dan een groot en duur ding, zogenaamd 10W maar toen ik ‘m ging nameten gaf die met volle zon 2W (5 Volt met 0,4 Ampere).

Het is ook beter om powerbank en zonnepaneel los van elkaar te doen: een zonnepaneel gaat 30 jaar mee, een powerbank 5 jaar. Zie de beste DRAAGBARE zonnelader

Ah! Capaciteit!

Ah is Ampère-uur: 1Ah betekent dat de batterij 1 Ampère gedurende 1 uur kan leveren, bij een bepaald Voltage. Zegt dus weinig als het maar 1 Volt is bijvoorbeeld. Dan laadt je mobiel wel, maar supertraag. Het is vaak 5V.

Vermogen = Spanning x Stroomsterkte: Watt = Volt x Ampère

Een iPad-lader of snellader is 5V x 2A = 10W.

Een gewone lood-accu van 12V 7Ah (zo een als in je auto – maar dan 5x zo klein) kost 20,- en kan 7 uur lang 12V met 1A geven. Een laptop trekt zo’n accu in 2 uur leeg. Als je het zonnepaneel er tegelijk indoet kan die accu voortdurend bijladen.

Voor je laptop had je vroeger een 12V adapter nodig (autolader). Los te koop. Want 12 Volt omvormen naar 220V wisselstroom – en dan weer terug – geeft veel verlies. Nu hoeft dat niet meer: nieuwe laptops zijn USB-C.

Zo’n 12V 7AH accu heb je dus minstens nodig voor laptops. Een 20W zonnepaneel vult zo’n accu in 4 a 5 uur volle zon. Maar met zware bewolking wel 4x zo langzaam!

Een grote 12V lood-accu (die in je auto zit) is vaak rond de 40Ah. Een 20W paneel zou zo’n accu pas na 3 dagen volle zon kunnen vullen. Als onderhoudslader is 10W ook voldoende (een lood-accu gaat kapot als hij te lang te leeg is). Neem een 60W a 100W paneel als je zo’n accu echt gebruikt en regelmatig ook echt moet vullen.

En als je een koelkast wil voor tuinhuisjes, boten en caravans neem dan ook minstens een 100 Watt zonnepaneel (of meerdere) met een hele grote accu, bijvoorbeeld deze 100Ah AGM accu voor 185,- of een nog dubbel zo grote 200Ah AGM accu voor 500,-. Je kan zelfs afgekeurde gratis auto-accu’s gebruiken en die aan elkaar schakelen:

 • Als je 24 Volt wil kun je twee identieke volgeladen 12V accu’s in serie zetten: de Min van de ene op de Plus van de andere.
 • Wil je dubbele capaciteit dan zet je die accu’s parallel: de Plus op de Plus, en de Min op de Min. Dan blijft het 12V.

10 Watt kan ook, voor 1 a 2 smartphones

Met een 10 Watt lader kom je voor 1 of 2 telefoons ook een eind. Zie de beste DRAAGBARE zonnelader 

220V

Je kan 12V omvormen tot 220V. Bijvoorbeeld met deze omvormer (19,-), tot 200W, waar ook nog eens 4x USB op zit:

omvormer 12V 220V

In de toekomst is een zonnelader USB-C

Met USB-C kan je ALLES opladen, ook laptops, en alles zonder adapter. De kabel regelt de stroom en het Voltage. De USB-C-poort is tegelijk IN en UIT. Zie het artikel over USB-C laptops en powerbanks.

Kleine Draagbare Zonnelader (voor 1 a 2 smartphones)

Zie de beste DRAAGBARE zonnelader

Medium Zonnelader 20-30W
(voor ong 5 smartphones + 2 laptops + verlichting

Grote Zonnelader > 100W (boot, tuinhuis, caravan)

 1. 120Ah 12V Lood-accu (220,-)
 2. 100W zonnepaneel (75,-) van glas/alu
  of ditbuigzame 100W zonnepaneel (80,-)
  of hetallernieuwste ETFE paneel 100W (115,-
 3. MPPT regelpaneel zoals deze hier voor 18 euro.

Hier zou je zelfs ook een (kleine) koelkast op aan kunnen sluiten, maar dan kan je beter twee accu’s nemen, en misschien eventueel ook 2 zonnepanelen:

 1. Een superzuinige A+++ compressor koelkast op 12V, bijvoorbeeld deze 42liter 60W met gemiddeld verbruik van 14W –  630,-.
 2. 105Ah 12V Lood-accu (a 185,-) of 2 gewone 45Ah auto-accu’s (a 54,-).
  of 2x 120Ah 12V Lood-accu (2x 220,-)
 3. 2x ETFE paneel 100W (2x 115,-
 4. MPPT regelpaneel zoals deze hier voor 18 euro.

Zie ook de blog over het Instellen van het regelpaneel

En zie de uitgebreide blog over Koelkast of koelbox op zonnestroom

Een laadregelaar met USB-C is er nog niet. Tussenoplossing: een gewone  laadregelaar met 2x USB (10,-) tussen zonnepaneel en accu. Veel apparaten kunnen dan direct in de 12V uitgang of in de USB. Voor USB-C doe je een car socket (1,-) waar dan een USB-C car charger met 30W (5,-) in kan.

car socket sigaretaansteker vrouwtje female

12V Lood-accu

Zie de blog over lood-accu’s en alle instellingen daarvoor.

LED verlichting op 12V of 5V USB

Zie de blog over LED lampen en Led snoeren

Oplaadbare batterijen op zonnestroom

Gewone oplaadbare batterijen (zoals AA en AAA) kun je ook opladen met 12 Volt accu’s of 12 Volt powerbanks. Je hebt dan een 12V batterijlader nodig (19,-). Zo kun je alle apparaten waar gewone batterijen inzitten van zonnestroom voorzien. Ook accu’s van camera’s kan je zo opladen – als je een 12Volt (auto)lader voor dat type accu kan vinden.

oplaadbare batterijen opladen met 12V oplaadbare batterijen opladen met 12V

Zonnepaneel en powerbank doormeten?

zonnepaneel doormetenGrote zonnepanelen kan je doormeten met een Volt-Ampere meter (2,-). Op de grotere regelpanelen zit dat al ingebouwd. USB kan je doormeten met een USB-stroommeter:

Doormeten doe je zo: doe de USB-meter in het zonnepaneel en kijk je hoeveel Volt er is. Vervolgens sluit je een powerbank, iPad of iPhone aan op het metertje, en kijk je hoeveel Ampere er is. Bijvoorbeeld 5V met 2A: dan levert het paneel 10Watt (5 x 2). 

Je ziet op het paneeltje ook de verstreken tijd, en het opgenomen vermogen in mAh. Zo kan je ook de werkelijke capaciteit van een powerbank doormeten.

Het kan zijn dat het paneel MEER stroom levert dan de accu kan opnemen. Dan geeft de meter minder Ampere aan dan werkelijk mogelijk is. Maar dan zie je ook met weinig zonlicht nog steeds best wel VEEL Ampere, of een hoog Voltage als je geen apparaat aansluit.

Zo kwam ik er ook achter dat door het originele Apple snoer veel meer stroom loopt dan door een slecht nep-snoer. Een iPhone laadt dus sneller op met een origineel snoer! Tip: er zijn ook goedkope goede iPhone snellaadsnoeren.

Zo’n meter is er inmiddels ook met USB-C. En er zijn ook uitgebreide meetapparaten die veel meer dingen kunnen meten.

Omdat zo’n zonnepaneel wel 30 jaar mee kan gaan, kan je maar beter meteen een krachtige nemen, dus minstens 20W. Die 20W heb je ook nodig met bewolkt weer, want dan komt er maar 3 of 4 Watt uit. Een accu is meestal na 4 jaar al aan vervanging toe. Een gewone lood-accu gaat ook nog eens kapot als-ie te lang leeg is. Als je zo’n accu in de winter niet gebruikt moet je ‘m vol wegzetten, of af en toe bijladen. En dat kan weer met zo’n zonnepaneel! Met een 12V regelpaneel…


 

Zie ook het artikel met de Beste Draagbare Zonnelader

en de blog over het Instellen van het regelpaneel

en hoe je een USB-C powerbank direct op het zonnepaneel kan aansluiten.

en de blog over 12V Koelbox / koelkast

En de blog over zonnepanelen op je dak.

Of de blog over 12V in de toekomst.

 

 


Hierbij de prachtige zelfbouwoplossing van Jelle (met dank!):

“Ik ga deze elektronica behuizing gebruiken om de 9Ah accu in te stoppen met de Solar controller aan de buitenkant. Daarnaast minimaal 3 female 12V stopcontactjes (voor 3 ledlampjes van 3w in de vouwwagen) en een sigaretaansteker stopcontact. De controller voedt alle contacten met 12V. Ik heb ook een auto laptop lader gekocht die dus in de 12V sigarettenplug past en dus daar 19V van maakt. Het 30W zonnepaneel is deze (en de accu had ik al).”

 

141 Reacties

 1. Best Aart Jan, op jouw advies aangeschaft een 30 watt zonnepaneel en de powerbank car starter van bol.com maar hoe kan ik nu deze twee samen connecten? Vast ontzettend bedankt!

 2. Ik kan mijn vorige vraag voor aanschaf van deze producten niet meer terugvinden. Het gaat om een lensun 30watt flexibel zonnepaneel en powerbank car starter 8000mah van bol.com mijn vraag was om een laptop op te kunnen laden. Ook zie ik bij de aangeschafte powerbank geen mogelijkheid om mijn laptop op te kunnen laden. Vast bedankt voor je reactie.

 3. hallo, op de site 12voltinhuis kan je goedkope stroomkasten kopen; 60Ah gelaccu, dat is 720 wh. Alleen zelf nog een zonnepaneel bij kopen. Veel power voor weinig geld!

 4. beste aartjan, bestaat er al een batterij oplader die je op zonne energie kunt opladen? , ben ook benieuwd naar de mogelijkheden om accu gereedschap op te laden met zonne energie…

  1. Goeie vragen! Ga ik uitzoeken, interessant. Wordt een nieuwe blog denk ik. Over gereedschap staat alles al wel op 12voltinhuis.nl
   UPDATE: zie de updates in het artikel!

 5. Beste Aartjan,heb een huishoudaccu van 100Ah in mijn camper type Agm.Als deze stuk is plaats ik eentje van 200Ah.Nu wil ik voor weekendjes weg een acculader met zonnepaneel.Ik twijfel tussen de Optimate Solar 80w of een vouwbaar paneel dat ik achter de raam vd camper kan leggen….Deze zijn er zelfs tot 180w…De ene zegt te zwaar voor mijn huidige batterij maar ja later wil ik een zwaardere batterij dus wil direct de juiste investering natuurlijk.Ool lees ik bij Optimate 80w een laadprocedure tot 7Ampere en bij een 120w vouwpaneel met sunpower black cellen dan maar 5,97Ampere terwijl het paneel 40w meer heeft.Ook laad de Optimate een batterij met maar 1v…Wat is je raad?Vriendelijke groeten en alvast bedankt…

 6. Hoi aartjan. Zo te zien te zien heb je veel ervaring met regelaars en zonnepanelen van ali. Ik heb 2 flexibele panelen op het dak van mij bus zitten met zo’n regelaar van 10 euro. Opzich lijkt het te werken, alleen stopt de output er na een tijdje mee. Het lijkt erop dat het werkt nadat ik heb gereden en dan na een tijdje niet meer. Mogelijk zijn de panelen afgekoeld door het rijden en stoppen ze als ze te warm worden. Ik vroeg me af wat jou ervaring is met de panelen en regelaar? Merk jij ook dat ze stoppen als de temperatuur tever oploopt? Het gaat me met name om de flexibele versie. Of heb jij die niet ergens op gelijmd?

  1. Ik heb het flexibele paneel in de 20W versie getest met de 10A controller. Ging altijd goed, ook in hitte. Nu ga ik een 100W paneel gebruiken met een 100ah accu en een 30A regelpaneel. Wordt nog een nieuwe blog. Vanaf 40A is het regelpaneel echt een ander ding, die zou je ook nog kunnen proberen. In kou levert een zonnepaneel iets meer op, maar dat zijn kleine verschillen. De controller kan defect zijn of te weinig Ampere hebben.

 7. Hallo Aart Jan,

  Ik heb inmiddels een nieuwe kabel gekocht voor de verbinding tussen mijn Ipad en de Solarcombinatie. Hij laadt nog steeds heel erg langzaam.
  Ik heb het setje dat jij op je blog hebt geplaatst. https://nl.aliexpress.com/item/32995851791.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.10894c4dqfhaXJ
  Ik ging er van uit dat dit setje te gebruiken is om mijn Ipad op te laden…
  Zie je nog een oplossing?
  Volgens div. sites wil “”Oplader uit”” zeggen dat de Ipad te weinig stroom krijgt.

  1. Het regelpaneel is 5V 2.5A dus dat is ruim voldoende voor een iPad (5v 2A). Zitten alle draadjes goed? Regelpaneel goed ingesteld op de betreffende accu? Dan doormeten, met een USB-meter. Het regelpaneel zou niet goed kunnen zijn: 1A ipv 2A.

   Als alternatief kan je een car charger direct op de 12V doen. Sowieso handig, USB-C heb je toch ook nodig. En de iPad kan daar ook op.

  2. Hij moet wel in het regelpaneel uiteraard! Dus niet in de USB van het zonnepaneel! Er er moet wel een 12V accu bij…

   1. Ik heb een Ultracell 12V 7Ah/20Hr. De accu die in de blog genoemd wordt..
    Dit is volgens de gegevens een loodaccu en heb hem daarom op B3 gezet..
    Ik heb inmiddels ook een StarTech USB snellaad Adapter besteld want ik ga a.s. dinsdag naar Noorwegen en heb daarom nogal haast om de boel werkend te krijgen.
    Nogmaals, Telefoon opladen gaat snel, Ipad opladen gaat zeeeer langzaam.

    1. Okee succes! Ik zou het verder ook niet weren. Een iPad en het snoer is super kritisch. Er zit een chip in het snoer die theoretisch elke niet-Apple lader kan weigeren.

     1. hallo, terug van vakantie. Via een geleende powerbank mijn iPad opgeladen. Wil nu een nieuwe laadregelaar bestellen. Welke is gegarandeerd geschikt voor mijn iPad? Die van het setje met het 30watt paneel kon de iPad niet aan.

     2. Het lijkt erop dat de USB op jouw paneel maar 5V 1A is (oude USB). Mijn panelen zien er precies zo uit, maar de USB is wel 5V * 3A = 15W dus genoeg voor een iPad (10W).

      Een oplossing is deze car charger (4,-) met 15W USB en 20W USB-C in een car socket (1,-) die in de 12V uitgang van het regelpaneel kan. Zo doe ik het ook, helaas was de 20W net te weinig voor een MacBook Air, maar met een iPad kan het wel.
      Probeer het, kost bijna niks, en USB-C heb je sowieso nodig.

     3. En dit regelpaneel kan ook een iPad laden want de USB is 5V*3A. Zojuist ook nog eens getest. Maar die ziet er wel precies hetzelfde uit als bij jou… er zijn verschillende versies, neem dan in ieder geval de 30A, of liever nog de 40A, want die laatste is uitgebreider qua display en groter. Had ik zelf ook moet doen.

 8. House, dear ben ik were.
  Even 40 watt regelpaneel, zoals aanbevolen, gekocht, Hellas….
  Volgens de -leverancier is het zonnepanaal (30w) the Klein.
  Ik wet het onderhand niet meet. Koop van allies maar de IPad worst niet opgeladen.

Geef een reactie