Bluetooth oordopjes, draadloze hoofdtelefoons en Apple Airpods

apple airpods bluetooth headset draadloze hoofdtelefoon

UPDATE NOV 2017 Hier een aantal alternatieven voor de Apple Airpods. Uiteindelijk zijn de Airpods ook maar gewoon Bluetooth oordopjes, en dat soort draadloze hoofdtelefoons bestaat al eeuwen. Had je vroeger al op je Nokia! Maar het is allemaal wel beter geworden. Het is nu echt HiFi, dus je muziek klinkt ook perfect, de batterijen zijn beter, en het is allemaal lichter, slimmer en zuiniger geworden. Hierbij mijn Top 10 beste alternatieven voor Apple Airpods! Ook geschikt voor Android, of Windows, of alle soorten laptops: als er maar Bluetooth op zit. 

Vooraf een SUPERTIP – HOT NEWS!

Er is nu een geniaal nieuw Bluetooth-stekkertje. Een clipje zo klein als een pennendopje. Met microfoon en controls. En met een vrouwtje- en mannetje minijack. Dus je kan elke hoofdtelefoon of elk oordopje erin doen en gebruiken met elke telefoon. En je kan ‘m ook in je stereo-installatie doen, en zo draadloos muziek uit je mobiel afspelen. Bovendien kan je elk oordopje nu ook op een iPhone zonder minijack gebruiken, want dat dunne verloopje ben je toch al kwijt geraakt toch? Het is een enorme hit op dit moment! Kost maar iets van 3 euro:

Dan de Apple Airpods

Ik ben Apple fan, maar ook elke Apple fan weet dat er af en toe wel een vergissing in het design van Apple zit. Weet je die hockey-puck-muis nog? Of de muis die je aan de onderkant moest opladen? Of überhaupt de 1-knops-muis? Okee, Apple heeft de wereld ontieglijk vooruit geholpen, met waanzinnige innovaties en prachtig design. Techniek en design van Apple is een maatstaf geworden. Een maatstaf waar niemand aan kan tippen.

Dat gezegd hebbende; even over naar de Apple Airpods:

 1. Ze vallen uit je oren. Het past niet echt heel goed. UPDATE: schijnt wel mee te vallen.
 2. Ze raken kwijt. Als je bij een verhuizing je bank optilt blijken daar nog ergens 5 losse Airpods in te zitten. UPDATE: er zit nu Find-My-Airpods op je iPhone.
 3. Stervensduur: 180 ballen. UPDATE: blijkt toch nog vergelijkbaar met andere dure merken.
 4. Voor die prijs verwacht je dan ook wel active noise cancelation. Zit er niet op.
 5. De geluidskwaliteit is ook niet echt High End Hifi. Niet te vergelijken met echt goede in ear (IEM) oordopjes van 20,- euro. Inderdaad, twintig ja!
 6. De bediening ontbreekt. Ja, echt! Alles moet via Siri. Gaat ‘m niet worden…

Niet best dus. Er is maar 1 pluspuntje: de connectiviteit. Het pairen gaat ongelofelijk simpel en helemaal vanzelf. Dat is echt goed aangepakt. Aan de andere kant: wij hebben al jaren veel Bluetooth speakers en hoofdtelefoons waar wij nooit enig probleem mee hebben (lang-klik om te pairen, daarna automatisch). Dus in onze ogen is dit een beetje een oplossing voor een niet-bestaand probleem.

Nou ja, nog 1 pluspuntje dan van de Apple Airpods: de extra batterij in het hoesje. De dopjes hebben zelf een 5 uur batterij, maar via het hoesje kan je ze weer opladen, want daar zit een 24 uur batterij in.

En okee, ze sluiten je gehoorgang niet af, zodat je het geluid om je heen ook nog kan  horen. Kan een voordeel zijn. Veiliger in het verkeer. En dit systeem belt trouwens ook veel lekkerder omdat je je eigen stem normaal hoort. Er is overigens wel een oplossing via de App Essency, waarmee je bij afsluitende in-ear-oordoppen ook het buitengeluid nog kan horen, via de microfoon.

Maar het lijkt of Apple de enige is met goede in dit soort. En misschien kan je er ook wel goed mee sporten, omdat contactgeluiden van eventuele neksnoertjes hier geheel ontbreken. Nou, best nog wel wat voordelen dus. En met opzetstukjes zoals deze Earhooks zijn ze misschien wel perfect! Of met Earskinz, of Earbudi.com, of SPRNG. Die doen allemaal ongeveer datzelfde. Kan ook SUPERGOEDKOOP op AliExpress. In dat geval:

 1. Ze vallen niet meer uit je oren. Het past opeens best goed!
 2. Ze raken niet meer zo snel kwijt.
 3. Kost ook maar 10 euro extra. Da’s niks, in verhouding dan!
 4. De passive noise cancelation is een stuk beter, want het sluit beter af.
 5. De geluidskwaliteit is ook beter. Omdat het beter past, heb je meer bas.

Misschien kan Apple zulke Fins er beter gratis bijleveren? Kost hooguit 10 cent om zoiets in massa te produceren, toch? Apple?? Please….????

earhooks
Schuif die fins gewoon over je Apple dopjes en mogelijk zijn ze dan opeens wel perfect!

Nou moet ik wel zeggen dat ik de Airpods nog niet zelf heb getest, dat anderen er wel enthousiast over zijn, en dat de geluidskwaliteit en de pasvorm beter schijnt te zijn dan de gewone Apple oordopjes.

Andere Bluetooth headsets

bluetooth headset KZEr zijn er ontelbaar veel. Het Chinese merk KZ heeft ook goede, voor 25,-. De geluidskwaliteit is uitstekend, beter dan die van Apple. Van het type In ear, met 3 maten dopjes, goed draadloos bereik, subtiel snoertje wat je in je nek of juist voor je kan dragen. Met een slim klein magnetisch USB-snoertje dat zelfs ook meteen een data-kabel is. En met snoerbediening! Dat heeft Apple niet. Ze zitten heerlijk, bij mij tenminste. Bij alle in ears geldt: het moet echt perfect passen, en volledig je oor dicht-sealen, anders klinkt het slecht.

UPDATE: deze lijkt niet meer verkrijgbaar helaas

De batterij zit in de dopjes en is van een revolutionair nieuw type: Capacitor in plaats van Lithium. Met 10 uur op 1 lading, en een 3x zo lange levensverwachting, dus die blijft 15 jaar goed! Ik zal straks in 2031 hier even een update tikken… Capacitor heeft maar 1 nadeel: als je ‘m niet gebruikt loopt-ie snel leeg. Nou ja, dan laad je ‘m toch weer even op? Opladen gaat trouwens ook 2x sneller, bij dit Capacitor-type.

Maar de microfoon is matig. Dat ligt waarschijnlijk aan Bluetooth (of specifiek aan mijn bluetooth, of aan Apple Bluetooth), want van ALLE Bluetooth oordopjes die ik heb getest klinkt de microfoon matig. De KZ-ZS5 heb ik zowel bedraad als via Bluetooth getest. De microfoon is prima bedraad, maar exact diezelfde microfoon is via Bluetooth slecht. Lekker dan, in 2017! Op de nieuwste spullen nota bene (iPhone 7 bijvoorbeeld). Dus er is inderdaad iets mis met Bluetooth, op Mac en IOS dan, qua microfoon. Alhoewel de muziek wel uitstekend klinkt via Bluetooth.

De Rock Mumo (17,-) ga ik binnenkort testen. Als ze lijken op de Rock Zircon dan ben ik meteen om. Met magneetsluiting en oorhaakjes.

De AIHONTAI (voorheen IPUDIS) voor 13,- zijn ook top. Ook met slimme magneet-sluiting. Je doet ‘m om je nek als een ketting, de dopjes sluiten magnetisch als je ze niet in je oren hebt. De geluidskwaliteit is ook goed, vergelijkbaar met die KZ of die Sudio hieronder. Ook bij deze is de microfoon matig, maar dat ligt aan Bluetooth.

AIHONTAI IPUDIS bluetooth headset

Voor 10,- heb je ook al goed van AWEI – ook een goed Chinees merk. UPDATE: nu is er ook de Awei T11, een superhit op dit moment!

awei t11 bluetooth
AWEI T11 – enorme hit op dit moment, kost ook maar een tientje

Verder zijn er meer goedkope verkoophits op dit moment, zoals de Swyzor LY11 van maar 7 euro of deze Sound Intone van 15,-. Daar worden er honderd-duizenden van verkocht zo te zien. Ze zien er ook allemaal ongeveer hetzelfde uit. Nog niet getest, maar voor die prijs kan je je geen buil vallen! Laat in de comments maar weten of deze ook goed klinken.

Ik heb ook een dure Sennheiser (ja, nog duurder dan Apple – dat kan dus ook!), zie het artikel over deze Sennheiser. Dat is dan wel een grote, van het “over the ear”-systeem. Heel goed, maar in de praktijk een beetje strak en zweterig. Kan het nog zo goed zijn – dan gebruik je ze gewoon niet.Nog niet getest, maar volgens anderen veelbelovend zijn deze imitatie B&O Play H5 oftewel de QCY QY8 voor 20,-:

B&O HM5

Maak je eigen hooftelefoon draadloos!

Je kan trouwens ELKE hoofdtelefoon draadloos maken. Met een Bluetooth clipje van een tientje. Werkt perfect! Met microfoon en batterij en al. Kan je gewoon je eigen favoriete dopjes – of je JOEKEL van hoofdtelefoon – als headset op je mobiel gebruiken. Zie m’n eerdere Bluetooth artikel. En zie ook de update hier bovenaan.

Met zo’n kleine Bluetooth clip of anders deze, nog goedkopere maak je je favoriete oortjes draadloos. Bijkomend voordeel is dat er controls op zitten, voor volume, Next, Pause en telefoon opnemen. Volume zit meestal niet op het snoer van oordopjes, omdat dat voor IOS en Android anders is. Maar via Bluetooth werkt het wel. En met die clip kun je ‘m bovenaan je kleding vastzetten, zodat je geen last van het snoer hebt.

bluetooth clip microfoon 4.1

Zo’n Bluetooth clip is tegenwoordig ook in topkwaliteit te krijgen. Ben benieuwd naar de microfoon daarvan. Ik heb ‘m besteld, en zal het hier laten weten. Heel bijzonder ding, want er zit al Bluetooth 24 bit HD op. Tot nu toe was Bluetooth altijd iets minder dan CD-kwaliteit. Dat zou dan nu voor het eerst opgelost zijn. Als het werkt…

Bluetooth kabel

Maar het nieuwste concept – wat volgens mij ook de toekomst heeft – is de vervangbare kabel. Zoals op de KZ ZS5. Niet alleen handig voor reparaties: je kan er zo voor 8,- ook een Bluetooth kabel op zetten. Met zo’n kabel maak je ‘m in een paar seconden draadloos. En je kan de kabel ook voor andere dopjes gebruiken, als die dezelfde stekkertjes hebben. Je kan nu de geluidskwaliteit ook exact vergelijken: via Bluetooth is het prima, maar nooit zo goed als bedraad. Om van de mircrofoon maar te zwijgen: want zelfs deze goede microfoon is via Bluetooth opeens minder!

KZ ZS5 review
De KZ ZS5 is er in blauw of grijs. De kabel is vervangbaar. Er is een Bluetooth kabel verkrijgbaar. Zo maak je ‘m draadloos, voor een tientje!

Plantronics Backbeat Go 3

Voor 50,- heb je de Backbeat Go 3. Hij heeft geen mogelijkheid om de oordopjes en oorhaken aan te passen. Gelukkig klinkt de Backbeat Go 3 goed, en is-ie ook waterbestendig.

bluetooth headset plantronics review

Maar zo nieuw is dit allemaal niet. Zie de Chinese hierboven. Ik zou zelf trouwens wel een extra grote batterij in die nekband willen met actieve noise canceling. Dan heb je passieve PLUS actieve demping. De sterkste demping ooit! Zou toch top zijn?

Even over die oorhaakjes: er zijn shark fin haakjes (haaienvin-model) die in je oorschelp klemmen. Er zijn ijzerdraad-haakjes, die om je oren gaan, zoals hierboven bij die Wings. Maar je kan het gewone draad ook om je oor doen. En zelfs zonder haakjes kan het: in-ears zitten toch al geklemd.

Wat je ook soms ziet is die BRILJANTE oplossing met die magnetische sluiting, zie die  AHONTAI (voorheen IPUDIS). Als je ze niet inhebt, klikken de oordopjes aan elkaar, en zit het als een kettinkje om je nek.

De Zweedse Sudio Vasa BLÅ zijn ook top. Simpel, compact, in ear, zonder oorhaakjes. Met 8 uur batterij, opbergzakje en 4 maten siliconen-dopjes. De kledingclip is handig: je zet ‘m in je kraag vast, en je hebt je oortjes altijd bij je. Startklaar om je nek. De geluidskwaliteit is goed. De batterij is top, de microfoon is net als alle andere matig, maar dat ligt dus aan Bluetooth. Kost 90,- maar je krijgt 15% korting met de kortingcode aartjan15 en dan kost het nog maar dik 75,-. Gratis verzendkosten, en het is er supersnel in 2 dagen.

Sudio Bluetooth headset oordopjes draadloze koptelefoon apple airpods

En dan heb je nog de andere benadering: alleen maar twee kleine losse dopjes in je oor. Die hebben niet die nekband. Zie bijvoorbeeld deze Fireflies. Ook in-ear, met vele maten dopjes en zelfs met verschillende oorhaakjes (shark fins) erbij, dus de perfecte pasvorm ga je altijd wel vinden. Maar een nekband zou wel als voordeel hebben dat je er extra batterij in kwijt kan, en dat het minder snel kwijtraakt. En wat doe je met je microfoon met zo’n ontwerp? Kan toch nooit goed werken? Zo ver van je mond? Ergernis nummer 1 qua bellen: slecht verstaanbare sprekers! Of werkt dit juist wel perfect?

In tests komen in dit type ook alleen maar de Apple Airpods goed uit de bus overigens.

Bluetooth headset - draadloze oordopjes hoofdtelefoon - apple airpods

Even tussendoor: Ik denk dat Apple met de W1 Wireless chip hun eigen HiFi-oplossing voor Bluetooth heeft ingekocht. W1 is Bluetooth, maar dan zuiniger, met extra connectiviteit en met HiFi audio. Een soort Bluetooth 5.0 maar dan exclusief (gesloten dus) voor Apple. En zo hoeft Apple ook geen licensies voor Apt-X of A2DP meer te betalen. Superslim! Misschien hebben zij het Bluetooth-microfoon-probleem zo ook opgelost.

Kan iemand bevestigen dat de microfoon van de Apple Airpods inderdaad veel beter is dan de microfoon van elk ander Bluetooth setje?

Geluidskwaliteit van Bluetooth en Lightning / USB-C

Bluetooth is altijd gecomprimeerd, maar dankzij nieuwe technieken zoals Apt-X  (sinds Bluetooth 4.0) klinkt het best wel goed. Alhoewel het geen High End Audio is, net geen CD-kwaliteit. Een koptelefoon met draad klinkt altijd beter. 24 Bit HD Bluetooth komt er wel aan, ergens in 2017.

Uit een Lightning-poort kan je digitale audio halen via een DAC zoals de Fiio i1. Topkwaliteit HiFi uit je iPhone /iPad!

Zie ook het artikel over 24 bits Audio. Die Lightning poort is trouwens nu al verouderd – dat had eigenlijk al USB-C moeten zijn.

Top 15 beste alternatieven voor Apple Airpods (ook geschikt voor Android en Windows)

 1. KZ ZS5 voor 25,- met TOP-geluid. Met een bijpassende Bluetooth kabel voor 8,- om ‘m draadloos te maken
 2. De Moxpad X9 heeft een afneembaar snoer dat je ook kan vervangen door een Bluetooth-kabel
 3. De KZ HDSE, voor rond de 25,- (Helaas niet meer verkrijgbaar)
 4. Awei T11 (10,-) – Enorme hit op dit moment
 5. Dit geniale nieuwe Bluetooth-stekkertje voor 3 euro
 6. Die met die magnetische sluiting: AIHONTAI (13,-)
 7. Plantronics Backbeat Go 3 (50,-)
 8. De Zweedse Sudio Vasa BLÅ (75,-)
 9. Nog niet getest: de QCY QY8 voor 20,-
 10. Nog niet getest: Sound Intone H6
 11. Nog niet getest: Rock Mumo (17,-) met magneetjes en oorhaakjes.
 12. Swyzor LY11 (7,-)– dat is de goedkoopste
 13. Sound Intone van 15,-. Ook een verkoophit
 14. Draadloos bellen kan ook met een Bluetooth speaker, muts of handschoen
 15. Een Bluetooth-clip van een tientje kan ook, met je eigen hoofdtelefoon
 16. Of zo’n zelfde kleine Bluetooth clip met 4.1

Heb je tips, laat maar weten in de comments!

Zie ook het complete overzicht met de beste oordopjes 2017.
En het Bluetooth artikel.

12 Reacties

 1. Ik heb op jouw aanraden de IPUDIS besteld en sinds vandaag in mijn bezit.
  Het is even zoeken naar de juiste pasvorm en elke keer weer wat gefriemel om ze lekker in je oor te doen zodat ze goed afsluiten. Maar als dat eenmaal gedaan is klinken ze zeker niet slecht voor dopjes van (in mijn geval net iets minder dan) €14. Bluetooth wordt geadverteerd met een bereik van 25-30 meter. Maar dat lijkt niet echt te kloppen.
  Over de batterij kan ik nog niet veel zeggen aangezien ik ze pas 2 uur heb gebruikt.

  Bedankt voor de tip in ieder geval!

 2. Hallo Aartjan, dank je wel voor de info hier op jouw site! Is er inmiddels een setje met een goede microfoon te krijgen zoals die van de airpods? Ik heb het vooral nodig voor in de auto (om de telefoon niet meer aan te raken). Verder bel ik altijd met oortjes dus goed geluid is naar beide kanten op belangrijk. Verder natuurlijk fijn als de muziek goed klinkt. Ik kijk uit naar jouw bericht; dank je wel alvast!

  1. Ik heb nog geen setje gehoord waarbij de microfoon ook via Bluetooth heel goed was. De KZ ZS5 kan ik bedraad en draadloos vergelijken. De microfoon is bedraad prima, maar draadloos niet. Het ligt dus aan Bluetooth. Ik zal het binnenkort eens vergelijken met Airpods, en het hier melden.

 3. Heel interessant dit. Eindelijk een goede inzage tussen het kaf en koren op de chinese webshops.
  Maar wat ik nog mis in jouw testen is de audio lag / latency.
  Ik heb een aantal bluetooth receivers welke eigenlijk alleen maar met audio te gebruiken zijn. Zodra ik video bekijk wordt pijnlijk duidelijk dat er nogal wat tijd in het comprimeren en streamen zit. Ik heb een device waarbij de audio gewoon 3 a 4 seconden later komt dan het beeld. Flink out of sync dus.
  Heb je hier ook wat mee getest, of kan je er wat over zeggen?
  Of beter nog… is het misschien een idee om mee te nemen in de reviews van de verschillende setjes die je hebt getest?
  Een goede manier om snel een indruk te krijgen over de latency:
  https://youtu.be/ucZl6vQ_8Uo

  1. Latency is meestal geen probleem, want anders zou je er niet mee kunnen bellen. Dat is juist bij Bluetooth best wel goed. Ik heb nog nooit latency problemen gehad, met geen enkel Bluetooth apparaat. Het enige probleem is dat het net geen hifi is.

   1. Okay… Er is overigens wel veel over geschreven. Ik vind van alles als ik zoek op bluetooth, lag, latency en zero lag.
    Ik geloof dat één van mijn devices inderdaad gewoon een slecht voorbeeld was.
    Maargoed, ik vind je reactie op zich erg prettig, omdat ik tot nu erg terughoudend ben om een goede bluetooth headphone aan te schaffen.
    €200 uitgeven ben ik sowieso niet van plan, maar ik had het idee dat ik wel diep in de buidel zou moeten tasten om geen last van latency te gaan hebben.
    Ik heb dat filmpje in bovenstaande link met de airpods van een collega getest. Daar was overigens wel latency te merken… absoluut acceptabel moet ik zeggen, maar de audio is gewoon niet “spot on”, zoals het geluid met wired headphones.
    En als er miliseconden vertraging is, gaat een telefoongesprek natuurlijk wel goed.
    ..
    Ik ga maar eens een nieuws setje bestellen.

    1. Er is inderdaad altijd wel iets latency, maar zo weinig dat het in een gesprek niet storend is. En als je video afspeelt moet je vrijwel altijd wel iets van audio verschuiven. In VLC zijn dat bijvoorbeeld de toetsen G en H. Daar moet ik heel vaak een beetje mee rommelen, meestal 200 mSec, zelfs zonder Bluetooth.

     1. Ik wil een een kleine nuance bij mijn eerdere bericht aanbrengen.
      De laatste dagen heb ik eea getest wat betreft de latency.
      Het blijkt dat diverse bluetooth receivers inderdaad maar minimale vertraging hebben. De problemen die ik ondervond waar meerdere seconden vertraging was kwam blijkbaar door de Ziggo Go app. Dit merkte ik zondagavond tijdens de F1 GP weer, maar dit maal gebruikte ik geen audio over bluetooth. Herstarten van die app lost het probleem op.
      Audio verschuiven lukt natuurlijk niet met deze app.
      Ik heb zelf ook een paar setjes besteld, die jij als goed hebt bestempeld, zodat ik ook een paar verschillen kan testen.

     2. Nadat ik enthousiast werd van deze reviews heb ik dus zelf ook een paar setjes besteld. Daar heb ik er ondertussen een paar van binnen. En er valt me toch iets op (ook qua latency), wat ik de moeite vind om hier te delen.
      De eerste de ik binnen kreeg is de nr 5 uit deze lijst: “Dit geniale nieuwe Bluetooth-stekkertje voor 3 euro”. Wat een super apparaatje, zeker voor dit geld. Goed , accu gaat geen 8 uur mee, maar zeker acceptabel.
      De Awei T11 (de nr 4) is ook een leuk headsetje, al vond ik de pasvorm tegen vallen. Ik krijg ze niet diep genoeg in mijn oor door de dikte en het ontbreken van een ‘knikje’. Het kabeltje veroorzaakt ook vrij veel contactgeluid.
      Beide bovenstaande apparaatjes geven absoluut maar een minimale vertraging (latency), zoals je al had aangegeven. Hiermee kan ik gerust een film of serie kijken en loopt het geluid vrijwel gelijk met beeld. Dit had ik (zoals ik eerder aangaf) niet echt verwacht, maar wel gehoopt.
      Maar nu komt het. Onlangs kreeg ik de Eurobird Mini clip (de nr 16) binnen.
      Qua geluidskwaliteit en handigheid is het echt een topper. Alleen de audio latency is behoorlijk slecht te noemen.
      Bij de test : https://youtu.be/ucZl6vQ_8Uo is het geluid pas te horen zodra het balletje bijna boven is. Ik geloof dat de hogere geluidskwaliteit ten koste gaat van deze latency.
      Maar nogmaals, dit is alleen een issue met het gebruik van video n bij een smartphone waar je de audio niet kan ‘shiften’. Ik zou dus aan een review toe willen voegen dat de laatste minder geschikt is voor video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *