De beste DAC geluidskaart – test en reviews

Je kan de geluidskwaliteit van je computer of mobiel verbeteren met een externe audiokaart, oftewel DAC. Dat is een Digitaal-Analoog-Converter. Die zet het audio-signaal om naar analoog geluid. Hier een aantal tips, tests en reviews voor de beste DAC. Zo’n ding heet ook wel een USB-geluidskaart, of een external sound card, of een hoofdtelefoonversterker. 

De beste DAC met USB

Op een computer kan je een externe geluidskaart ofwel DAC met USB gebruiken. Die kan heel klein zijn. Het lijkt wonderbaarlijk dat zo’n DAC zo klein als een gummetje kan zijn. Maar in het Lightning-stekkertje van het audio-verloopje bij je mobiel zit ook al een minuscule DAC – zie verderop. Een DAC kan dus maar een paar millimeter klein zijn, en het zou ook heel goedkoop moeten kunnen!

Een zeer goed klinkende USB DAC van het formaat van een gummetje is bijvoorbeeld de Fiio K1 (50,-) of de DacMagic XS van Cambridge Audio (120,-). De geluidskwaliteit is van allebei uitstekend, super HiFi zelfs, en ontloopt elkaar niet heel erg veel. Ze hebben mini-jack UIT en kunnen kwaliteit aan tot 24 bit 96 KHz. Zie de uitgebreide review van de Fiio K1 of hieronder. Een andere populaire USB DAC van datzelfde kleine formaat, ook met audiofiele kwaliteit is de Audioquest Dragonfly: de Black kost op Amazon 100€ en de Red 32 bit-versie kost 190€.

Deze USB-DAC’s kan je ook gebruiken tijdens een DJ set. Op je hoofdtelefoon kan je de volgende track beluisteren, terwijl de huidige track over de speakers klinkt. Je hebt dus TWEE audio-kaarten: de speakers sluit je aan op de DAC, en de hoofdtelefoon op je laptop. In de Audio-voorkeuren van de software kan je dat verder instellen.

DacMagic XS van Cambridge Audio: beste mini DAC

Deze superkleine DAC’s zijn handig omdat je die ook voor je hoofdtelefoon kan gebruiken. Daarom heet het ook wel een hoofdtelefoonversterker. Er zit een kort USB-kabeltje bij. Het is plug-and-play, de voeding gaat via USB, en er komt dus een waanzinnig goed geluid uit. De DacMagic hieronder kost 120,-.

06806934-photo-cambridge-audio-dacmagic-xs
DACMagic – supercompact, met mini-jack audio uit en volumeknoppen

Maar het kan ook goedkoper: een goede kleine USB-geluidskaart is de Fiio K1 (50,-). 11 gram, 5 cm klein. Het USB-snoertje zit er bij. Verder niks, ook geen volume, en dat is ook niet per se nodig. Enorme aanrader! Dit is de kleinste en lichtste USB-DAC waar nog steeds een heel goed geluid in zit. Deze Fiio K1 kan je ook op mobiel en tablets gebruiken. Voor IOS is er de L19 verloopkabel te koop, en voor Android kan je een micro USB OTG kabel gebruiken, of een van deze USB OTG verloopjes o.a. met USB-C en zo.

fiio k1 review usb dac

De beste DAC met SPDIF

Er zijn ook grotere DAC’s met meer mogelijkheden, zoals de Firestone Spitfire HD of de Cambridge Audio Dac Magic 100. Die zijn ook 24 bit en kosten rond de 150 €. Een nadeel is dat ze vaak geen hoofdtelefoonuitgang hebben: deze twee in ieder geval niet. Een groot voordeel is dat je deze ook voor draadloze audio kan gebruiken, door de SPDIF of Toslink. Het digitale signaal komt dan via een optische kabel uit een audio ontvanger: een Google Chromecast Audio (39,-), een Media Player (media center) van een paar tientjes, een Airport Express (109,-) of een oudere Apple TV (80,-). Een merkloze Airplay-ontvanger (22,-) kan je ook gebruiken. Die zijn dus allemaal ideaal voor draadloze Audio.

Van deze draadloze ontvanger gaat het optisch naar de DAC, en vanaf daar met een gewoon audio-kabeltje naar je versterker.

cambridgedacmagic100bl[1]dacmagic_100_v2-tech-spec-black_back
spitfirehdfrontSpitfire-Rear

Of deze Breeze Audio / K.GuSS voor 24,- Topding, met 24 bit 96 KHz. Deze heeft alleen geen optische SP-Dif of coaxiaal ingang. Verder wel een van de beste voordeligste DAC’s. Met zowel tulp als mini-jack uitgang. Dus ook perfect geschikt als hoofdtelefoon-versterker. Het geluid is gewoon geweldig, en vergelijkbaar met de andere toppers hier. Enorme aanrader! Zie de uitgebreide review.

beste dac audio usb goedkoop hoofdtelefoon

Als je een SPDif of Coaxiaal ingang nodig hebt – voor draadloze audio bijvoorbeeld –dan is er deze Leory DAC (bij mij staat er ZHILAI H5 op). Dat is verder een vergelijkbare DAC, voor 20,-. Ook dit is een enorme aanrader. Hij is nog kleiner en lichter dan die hierboven, en geeft een nog veel luider signaal, dus een nog veel harder volume. De geluidskwaliteit is verder ook heel goed, heel analytisch en helder, maar wel iets minder audiofiel dan de K.Guss. Die is toch ietsje ruimtelijker, warmer en heeft een betere definitie in de bas. Subtiele verschillen, dat wel. Evengoed is dit voor zijn prijs een top-dingetje!

De beste DAC voor DJ’s / muzikanten is de onderstaande Focusrite Scarlett van 135,-. want die heeft ook nog eens 2 inputs, bijvoorbeeld voor microfoon en gitaar. Dit is daarmee de enige in dit hele rijtje waar je analoge audio (zoals oude analoge opnames of live opnames) mee kan digitaliseren. Verdere voordelen zijn:

 • Output met gebalanceerde jack (in plaats van huiskamer-tulp)
 • Input 2x jack / XLR
 • Hoofdtelefoonaansluiting met eigen volume
 • Geen stroomadapter nodig (gaat via USB)
 • Fantoomvoeding voor de microfoons
 • Schakelen tussen line/instr
 • Grote master volume knop
 • Gain knop per input

Allemaal erg slim en handig. Geen wonder dat het een enorme hit is. Door de hoge geluidskwaliteit (24bit) is deze ook geschikt om in de huiskamer als Hifi-audio-DAC te gebruiken. Alleen heeft deze geen optische ingang (SPDIF).

Focusrite USB audio interface
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC: perfect voor DJ’s maar ook voor de HiFi huiskamer. Achterop zit USB en 2x jack uitgang. 

Fiio i1 IOS DAC: top audio uit de Lightning-poort

Op je iPhone kan je uit de Lightning-poort digitale audio halen via een Fiio i1 (50,-). De hoogste kwaliteit audio uit je iPhone (maar wel veel minder dan een goede USB-DAC). Er zit ook een microfoon op, zodat je met elke hoofdtelefoon kan bellen. Het snoer is precies lang genoeg, en alle controls zitten er op (zoals volume en telefoon opnemen). Een slim en goed ding. Hoge kwaliteit voor een lage prijs.

Er zijn vergelijkbare kabels te koop, maar de goedkope doen het meestal helemaal niet, zoals die van de Action voor een paar euro, of die op Aliexpress. Ze doen het meestal maar 30 seconden, en daarna zegt de iPhone “Dit accessoire wordt niet ondersteund”. Heel flauw van Apple, want verder zijn deze kabeltjes prima. Het had dus gewoon voor 5 euro gekund! Als Apple maar niet zo dwars zou liggen.

UPDATE: ik heb er inmiddels eindelijk een gevonden die werkt, en die ook nog beter is dan het Apple snoertje: steviger, en met nog betere geluidskwaliteit. Werkt ook op de allernieuwste IOS 11.2.5. . Het is deze Enjowi voor iets van 9 euro: 

UPDATE: helaas is deze al weer weggehaald. Waarschijnlijk door een klacht van Apple.

lightning audio iPhone dac converter adpater

UPDATE september 2018: Maar weer eens een geprobeerd. NEE HOOR! Weer een waardeloos ding, er komt alleen ruis uit, werkt dus TOTAAL NIET. Het was deze Lightning Audio adapter van Suntaiho voor 3,50.

UPDATE oktober 2018 – Eindelijk weer een goedkope gevonden: deze van Baseus van 9 euro.  Deze doet het gewoon, ook op IOS12. Klinkt behoorlijk, maar wel minder dan een top-DAC. En er is af en toe ook wat lichte storing of ruis. Maar deze heeft wel weer een ander groot voordeel: je kan tegelijk ook je iPhone opladen. Dat kan met geen enkele andere:

Er zijn ook nog wel andere goedwerkende kabels te koop, maar die kosten meteen 100 euro. De Fiio i1 (50,-) is de beste en de goedkoopste. Alhoewel het officiële Apple Lightning-naar-mini-jack verloopje (die je bij je iPhone kreeg) ook maar 9 euro kost. Maar die is heel kwetsbaar en niet zo handig. En die klinkt ook lang niet zo goed als de Fiio i1.

Spotify DJ tips: Lightning audio interface
De Fiio i1 is goed en handig en klinkt uitstekend
Apple Lightning-naar-mini-jack voor 9 euro. Met DAC, maar wel heel kwetsbaar en ook niet met de beste audiokwaliteit

Er zijn ook andere manieren om geluid uit je mobiel te halen. Het kan natuurlijk via Bluetooth. Maar dat is niet de allerbeste geluidskwaliteit. En het kan ook via wifi, dat is eigenlijk de meest voor de hand liggende manier. Maar er is ook nog deze AV-verloopkabel voor 15 euro. Daarmee kan je HDMI en VGA uit je iPhone halen, dus je kan je mobiel op je grote TV of beamer zien. Ook met geluid, ook al is dat niet in de hoogste kwaliteit. Je moet er wel USB-voeding in doen, heel gek. Als je je iPhone kantelt werkt het ook: dan is het beeld fullscreen. Leuk ding hoor: je iPhone op je tv!

Goedkope externe USB audio

Supergoedkoop kan het ook, bijvoorbeeld deze Ugreen USB Sound Card voor 9,-. Je kan er ook een microfoon op aansluiten. In de ingang op je laptop of computer zit meestal een 3-polige mini-jack: daar gaat het stereo-signaal UIT, en het mono-geluid van de microfoon IN. Maar deze heeft dat apart, los van elkaar. Helaas is deze Ugreen een afrader, want hij klinkt slechter dan de goedkope standaard geluidskaart in je computer. De EQ-presets klinken allemaal slecht, alleen de Game-preset klinkt nog enigszins redelijk.

ook al niet de beste dac

De Orico SC1 van hieronder kost ook maar 8,- en die is handiger en klinkt redelijk, alhoewel niet echt hifi. Er zitten 3 mini-jacks op in plaats van 2. Dan kun je een headset met microfoon aansluiten (3-polige mini-jack), of juist een losse microfoon met losse speakers. Verder zit er ook een volume-draaischijf op.

NIet de beste dac maar wel aardig en goedkoop en handig

Met hele goedkope sound cards moet je mazzel hebben. Ik heb eens een SJ-588 voor 3,- gekocht die ongelofelijk goed klonk, maar die ik nergens meer kan vinden. Meestal zijn die goedkope dingen slecht, zoals deze Vodool sound card: die klinkt totaal waardeloos:

Dit is zeker niet de beste DAC

Deze onderstaande heb ik ook al afgekeurd vanwege te slechte geluidskwaliteit: de Zhilai H1 voor 7,-

Dit is niet de beste DAC

Shanling M0 DAP

Tot slot nog een SUPER-tip: deze kleine Digital Audio Player, de Shanling M0 van 95 euro. Hij is zo klein als een Apple Watch en lijkt er verder ook op, maar dit is een Digitale Audio Player. Wat je vroeger een Walkman of iPod noemde, zeg maar, maar dan zo klein als een horloge. Je kan er een Micro-SD kaart indoen met al je muziek (HALLO 512 GIGABYTE!!!!). Zelfs in 24 bit. Verder zit er USB-C op en via die aansluiting werkt het als elke andere USB-DAC en als hoofdtelefoonversterker. En dat is nog niet alles, want dit is ook nog eens een Bluetooth Audio zender/ontvanger. Hi-Res, Apt-X, Bluetooth 4.1. Het zit er allemaal op. Met mini-jack waar je hoofdtelefoon in kan of een snoertje naar je stereo. Zie de review.

Enorme aanrader! Klein, handig en multifunctioneel, met waanzinnige audiofele geluidskwaliteit voor een supergoedkope prijs.

13 Reacties

 1. Ik heb een vraag.
  Heeft het zin om een dac tussen een AirPort en een versterker te zetten.

  Zijn er manieren om het geluid, via AirPort naar versterker, te verbeteren,

  Alvast bedankt en Mvrgr Gerard

 2. Aart Jan, bedankt voor je site. Door jouw site ben ik op het spoor gekomen van chi-fi; erg leuke manier om je geluidskwaliteit te verbeteren. Inmiddels al oortjes besteld n.a.v. jouw reviews. Ik ben erg benieuwd wat je van de Breeze pd 01 gaat vinden. Als die goede kwaliteit levert, zou dat een interessante DAC zijn.

 3. Dag Aart Jan, IK heb altijd een Klipsch Promedia 2.1 op een eenvoudige geluidskaart van mijn pc aangesloten (via een 3.6 jackplug), maar onlangs klapt de zekering vd Klipsch er telkens uit en ben ik op zoek naar een andere oplossing. Kun je een Bluesound Pulse 2 aansluiten op een geluidskaart vd pc en dan gebruik maken van de ingebouwde dac vd BS?

  1. Ja, met een USB camera-kit. Kan ook goedkoop. Daarmee kan je USB-apparaten aansluiten, zoals een SD-kaart of deze Fiio K1. Het zou kunnen dat er te weinig stroom is. Maar ik heb dit op 30 pins wel werkend gezien.
   De Fiio K1 is USB. De i1 is Lightning. Dan zou je een verloopje van Lightning naar 30 pins moeten hebben. kan ook!

 4. Fiio K1 besteld en zoek nu voor mijn S8 de male-male usb type c kabel, maar kan deze nergens vinden. Iemand een tip of linkje waar te kopen?

Geef een reactie