De beste DAC geluidskaart – test en reviews

Je kan de geluidskwaliteit van je computer of telefoon verbeteren met een externe audiokaart, oftewel DAC. Dat is een Digitaal-Analoog-Converter. Die zet het audio-signaal om naar analoog geluid. Hier een aantal tips, tests en reviews voor de beste DAC. Zo’n ding heet ook wel een USB-geluidskaart, of een external sound card, of een hoofdtelefoonversterker. 

De beste DAC met USB

Op een computer kan je een externe geluidskaart ofwel DAC met USB gebruiken. Een zeer goed klinkende USB DAC van het formaat van een gummetje is bijvoorbeeld de Fiio K1 (50,-) of de DacMagic XS van Cambridge Audio (120,-). De geluidskwaliteit is van allebei uitstekend, super HiFi zelfs, en ontloopt elkaar niet veel. Ze hebben mini-jack UIT en kunnen kwaliteit aan tot 24 bit 96 KHz. Zie de uitgebreide review van de Fiio K1 of hieronder. Een andere populaire USB DAC van datzelfde kleine formaat is de Audioquest Dragonfly: de Black kost op Amazon 100€ en de Red 32 bit-versie kost 190€.

DacMagic XS van Cambridge Audio: beste mini DAC

Deze superkleine DAC’s zijn handig omdat je die ook voor je hoofdtelefoon kan gebruiken. Daarom heet het ook wel een hoofdtelefoonversterker. Er zit een kort USB-kabeltje bij. Het is plug-and-play, de voeding gaat via USB, en er komt dus een waanzinnig goed geluid uit. De DacMagic hieronder kost 120,-.

06806934-photo-cambridge-audio-dacmagic-xs
DACMagic – supercompact, met mini-jack audio uit en volumeknoppen

Maar het kan ook goedkoper: een goede kleine USB-geluidskaart is de Fiio K1 (50,-). 11 gram, 5 cm klein. Het USB-snoertje zit er bij. Verder niks, ook geen volume, en dat is ook niet per se nodig. Enorme aanrader! Dit is de kleinste en lichtste USB-DAC waar nog steeds een heel goed geluid in zit. Deze Fiio K1 kan je eventueel zelfs ook op mobiel en tablets gebruiken. Voor IOS is er de L19 verloopkabel, en voor Android kan je een micro USB OTG kabel gebruiken, of een van deze USB OTG verloopjes. Voor Android kan je ook deze USB-C DAC doen: Tempotec Sonata HD voor 23,-. Voor IOS is er ook de Fiio i1 (50,-), zie verderop.

fiio k1 review usb dac
De Fiio K1 is een voordelige kleine USB DAC / hoofdtelefoonversterker met topgeluid

De beste DAC met SPDIF

Er zijn ook grotere DAC’s met meer mogelijkheden, zoals de Firestone Spitfire HD of de Cambridge Audio Dac Magic 100. Die zijn ook 24 bit en kosten rond de 150 €. Een nadeel is dat ze vaak geen hoofdtelefoonuitgang hebben: deze twee in ieder geval niet. Een groot voordeel is dat je deze ook voor draadloze audio kan gebruiken, door de SPDIF of Toslink. Het digitale signaal komt dan via een optische kabel uit een audio ontvanger: een Google Chromecast Audio (39,-), een Media Player (media center) van een paar tientjes, een Airport Express (109,-) of een oudere Apple TV (80,-). Een merkloze Airplay-ontvanger (22,-) kan je ook gebruiken. Die zijn dus allemaal ideaal voor draadloze Audio.

Van deze draadloze ontvangers gaat het optisch (via SPdif of TOSlink) naar de DAC, en vanaf daar met een gewoon audio-kabeltje naar je versterker.

cambridgedacmagic100bl[1]dacmagic_100_v2-tech-spec-black_backDe Cambridge Audio Dac Magic 100 heeft digitale ingangen zoals Toslink. Daarmee kan je ‘m ook voor draadloze hifi gebruiken.
spitfirehdfrontSpitfire-Rear

Net als deze Spitfire DAC

Goedkoop kan het inmiddels ook: deze FX-AUDIO DAC-X6 van 50,- heeft dat ook allemaal. Een aanrader, alhoewel ik deze nog niet getest heb. Het grote voordeel is dat hier meteen ook je hoofdtelefoon in kan. Dat kan bij die twee hierboven niet. Optisch IN zit hier ook op (TOSlink / SPdif / Coaxiaal).

dac fx-audio usb

dac toslink in spdif usb

Of deze Breeze Audio / K.GuSS voor 24,- Getest: Topding, met 24 bit 96 KHz. Deze heeft geen optische SP-Dif of Toslink ingangen, maar wel een tulp en mini-jack uitgang. Dus ook perfect geschikt als hoofdtelefoon-versterker. Het geluid is gewoon geweldig, en vergelijkbaar met de andere toppers hier. Hier hoeft geen stroom in: dat gaat via USB. Enorme aanrader! Zie de uitgebreide review.

beste dac audio usb goedkoop hoofdtelefoon

De K.GuSS voor 24,- is de goedkoopste USB DAC met topgeluid. PLUS: Je kan ‘m ook als hoofdtelefoonversterker gebruiken. Maar er zit geen Toslink of SPDif op.

Als je een SPDif of Coaxiaal UITgang nodig hebt dan is er deze Leory DAC (bij mij staat er ZHILAI H5 op). Dat is verder een vergelijkbare DAC, voor 20,-. Ook dit is een enorme aanrader. Hij is nog kleiner en lichter dan die hierboven. De geluidskwaliteit is verder ook heel goed, heel analytisch en helder, misschien een fractie minder audiofiel dan de K.Guss. Die is toch ietsje ruimtelijker, warmer en nog wat betere definitie in de bas. Heel subtiele verschillen, dat wel. Voor zijn prijs een top-dingetje! UPDATE: de Leory gaat bij gebruik nog wel beter klinken, hij moet dus eigenlijk “inbranden”.

De Leory DAC heeft ook Toslink en Coax digitaal optisch UIT, en is ook nog een hoofdtelefoonversterker. Klein, licht, top-hifi-geluid en nog goedkoop ook.

De beste DAC voor DJ’s / muzikanten is de onderstaande Focusrite Scarlett van 135,-. want die heeft ook nog eens 2 inputs, bijvoorbeeld voor microfoon en gitaar. Dit is daarmee de enige in dit hele rijtje waar je analoge audio (zoals oude analoge opnames of live opnames) mee kan digitaliseren. Verdere voordelen zijn:

 • Output met gebalanceerde jack (in plaats van huiskamer-tulp)
 • Input 2x jack / XLR
 • Hoofdtelefoonaansluiting met eigen volume
 • Geen stroomadapter nodig (gaat via USB)
 • Fantoomvoeding voor de microfoons
 • Schakelen tussen line/instr
 • Grote master volume knop
 • Gain knop per input

Allemaal erg slim en handig. Geen wonder dat het een enorme hit is. Door de hoge geluidskwaliteit (24bit) is deze ook geschikt om in de huiskamer als Hifi-audio-DAC te gebruiken. Alleen heeft deze geen optische ingang (SPDIF).

Focusrite USB audio interface
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC: perfect voor DJ’s maar ook voor de HiFi huiskamer. Achterop zit USB en 2x jack uitgang. Ook 2 inputs: de enige waar je analoge audio mee kan digitaliseren. Er zit alleen geen TOSlink / SPdif op.

Elke USB-DAC kan je ook gebruiken tijdens een DJ set. Op je hoofdtelefoon kan je de volgende track beluisteren via de interne audio, terwijl de huidige track over de speakers klinkt, via de externe USB DAC. Je hebt dus TWEE audio-kaarten. In de Audio-voorkeuren van de software kan je dat verder instellen.

Fiio i1 IOS DAC: top audio uit de Lightning-poort

Op je iPhone kan je uit de Lightning-poort digitale audio halen via een Fiio i1 (50,-). De hoogste kwaliteit audio uit je iPhone (maar wel veel minder dan een goede USB-DAC). Er zit ook een microfoon op, zodat je met elke hoofdtelefoon kan bellen. Het snoer is precies lang genoeg, en alle controls zitten er op (zoals volume en telefoon opnemen). Een slim en goed ding. Hoge kwaliteit voor een lage prijs.

Er zijn vergelijkbare kabels te koop, maar de goedkope doen het meestal helemaal niet, zoals die van de Action voor een paar euro, of die op Aliexpress. Ze doen het meestal maar 30 seconden, en daarna zegt de iPhone “Dit accessoire wordt niet ondersteund”. Heel flauw van Apple, want verder zijn deze kabeltjes prima. Het had dus gewoon voor 5 euro gekund! Als Apple maar niet zo dwars zou liggen.

UPDATE: ik heb er inmiddels eindelijk een gevonden die werkt, en die ook nog beter is dan het Apple snoertje: steviger, en met nog betere geluidskwaliteit. Werkt ook op de allernieuwste IOS 11.2.5. . Het is deze Enjowi voor iets van 9 euro: 

UPDATE: helaas is deze al weer weggehaald. Waarschijnlijk door een klacht van Apple.

lightning audio iPhone dac converter adpater

UPDATE september 2018: Maar weer eens een geprobeerd. NEE HOOR! Weer een waardeloos ding, er komt alleen ruis uit, werkt dus TOTAAL NIET. Het was deze Lightning Audio adapter van Suntaiho voor 3,50.

UPDATE oktober 2018 – Eindelijk weer een goedkope gevonden: deze van Baseus van 9 euro.  Deze doet het gewoon, ook op IOS12. Klinkt behoorlijk, maar wel minder dan een top-DAC. En er is af en toe ook wat lichte storing of ruis. Maar deze heeft wel weer een ander groot voordeel: je kan tegelijk ook je iPhone opladen. Dat kan met geen enkele andere:

Er zijn ook nog wel andere goedwerkende kabels te koop, maar die kosten meteen 100 euro. De Fiio i1 (50,-) is de beste en de goedkoopste. Alhoewel het officiële Apple Lightning-naar-mini-jack verloopje (die je bij je iPhone kreeg) ook maar 9 euro kost. Maar die is heel kwetsbaar en niet zo handig. En die klinkt ook lang niet zo goed als de Fiio i1.

Spotify DJ tips: Lightning audio interface
De Fiio i1 is goed en handig en klinkt uitstekend
Apple Lightning-naar-mini-jack voor 9 euro. Met DAC, maar wel heel kwetsbaar en ook niet met de beste audiokwaliteit

Er zijn ook andere manieren om geluid uit je mobiel te halen. Het kan via Bluetooth. En het kan ook via wifi. Maar er is ook nog deze AV-verloopkabel voor 15 euro. Daarmee kan je HDMI en VGA uit je iPhone halen, dus je kan je mobiel op je grote TV of beamer zien. Ook met geluid, ook al is dat niet in de hoogste kwaliteit. Je moet er wel USB-voeding in doen, heel gek. Als je je iPhone kantelt werkt het ook: dan is het beeld fullscreen. Leuk ding hoor: je iPhone op je tv!

Beste DAC voor Android / iPad: USB-C

Voor Android is de beste goedkope mini USB-C audio DAC deze Tempotec Sonata HD voor 23,-. USB-C zit ook op alle nieuwe Macs, en zelfs op de nieuwe iPad. De iPhone zal ook wel een keer volgen. Aanrader dus! Want dan kun je deze DAC op al je apparaten gebruiken. Hier de hands on review.

beste dac Android telefoon usb-c

Goedkope externe USB audio

Supergoedkoop kan het ook, bijvoorbeeld deze Ugreen USB Sound Card voor 9,-. Je kan er ook een microfoon op aansluiten. In de ingang op je laptop of computer zit meestal een 3-polige mini-jack: daar gaat het stereo-signaal UIT, en het mono-geluid van de microfoon IN. Maar deze heeft dat apart, los van elkaar. Helaas is deze Ugreen een afrader, want hij klinkt slechter dan de goedkope standaard geluidskaart in je computer. De EQ-presets klinken allemaal slecht, alleen de Game-preset klinkt nog enigszins redelijk.

ook al niet de beste dac

De Orico SC1 van hieronder kost ook maar 8,- en die is handiger en klinkt redelijk, alhoewel niet echt hifi. Er zitten 3 mini-jacks op in plaats van 2. Dan kun je een headset met microfoon aansluiten (3-polige mini-jack), of juist een losse microfoon met losse speakers. Verder zit er ook een volume-draaischijf op.

NIet de beste dac maar wel aardig en goedkoop en handig

Met hele goedkope sound cards moet je mazzel hebben. Ik heb eens een SJ-588 voor 3,- gekocht die ongelofelijk goed klonk, maar die ik nergens meer kan vinden. Meestal zijn die goedkope dingen slecht, zoals deze Vodool sound card: die klinkt totaal waardeloos:

Dit is zeker niet de beste DAC

Deze hieronder klinkt helaas ook slecht: de Zhilai H1 voor 7,-

Dit is niet de beste DAC

Of dan deze onderstaande PCM2704 USB DAC USB S/PDIF Sound Card Decoder Board + Aluminum case: ook al zo totaal waardeloos, qua geluidskwaliteit. En ook al kost dit maar 10,-, het is weggegooid geld:

Shanling M0 DAP

Tot slot nog een SUPER-tip: deze kleine Digital Audio Player, de Shanling M0 van 95 euro. Hij is zo klein als een Apple Watch en lijkt er verder ook op, maar dit is een Digitale Audio Player. Wat je vroeger een Walkman of iPod noemde, zeg maar, maar dan zo klein als een horloge. Je kan er een Micro-SD kaart indoen met al je muziek. Zelfs in 24 bit. Verder zit er USB-C op en via die aansluiting werkt het als elke andere USB-DAC en als hoofdtelefoonversterker. En dat is nog niet alles, want dit is ook nog eens een Bluetooth Audio zender/ontvanger. Hi-Res, Apt-X, Bluetooth 4.1. Het zit er allemaal op. Met mini-jack waar je hoofdtelefoon of het snoertje naar je stereo in kan. Zie de review.

Enorme aanrader! Klein, handig en multifunctioneel, met waanzinnige audiofiele geluidskwaliteit voor een goedkope prijs. Je kan ‘m ook als DAC gebruiken.

25 Reacties

 1. Ik heb een vraag.
  Heeft het zin om een dac tussen een AirPort en een versterker te zetten.

  Zijn er manieren om het geluid, via AirPort naar versterker, te verbeteren,

  Alvast bedankt en Mvrgr Gerard

 2. Aart Jan, bedankt voor je site. Door jouw site ben ik op het spoor gekomen van chi-fi; erg leuke manier om je geluidskwaliteit te verbeteren. Inmiddels al oortjes besteld n.a.v. jouw reviews. Ik ben erg benieuwd wat je van de Breeze pd 01 gaat vinden. Als die goede kwaliteit levert, zou dat een interessante DAC zijn.

 3. Dag Aart Jan, IK heb altijd een Klipsch Promedia 2.1 op een eenvoudige geluidskaart van mijn pc aangesloten (via een 3.6 jackplug), maar onlangs klapt de zekering vd Klipsch er telkens uit en ben ik op zoek naar een andere oplossing. Kun je een Bluesound Pulse 2 aansluiten op een geluidskaart vd pc en dan gebruik maken van de ingebouwde dac vd BS?

  1. Ja, met een USB camera-kit. Kan ook goedkoop. Daarmee kan je USB-apparaten aansluiten, zoals een SD-kaart of deze Fiio K1. Het zou kunnen dat er te weinig stroom is. Maar ik heb dit op 30 pins wel werkend gezien.
   De Fiio K1 is USB. De i1 is Lightning. Dan zou je een verloopje van Lightning naar 30 pins moeten hebben. kan ook!

 4. Fiio K1 besteld en zoek nu voor mijn S8 de male-male usb type c kabel, maar kan deze nergens vinden. Iemand een tip of linkje waar te kopen?

 5. Ik heb het idee dat het geluid van Netflix op mijn smart tv beter tot zijn recht moet kunnen komen op mijn Fidelio E5 (draadloze) speakers. Vooral spraak. Het is natuurlijk allemaal beter dan de speakers uit de tv, anders zou dat niet zo best zijn. Maar volgens mij kan het allemaal veel helderder.

  De Fidelio E5 heb ik rechtstreeks aangesloten via HDMI ARC. Zet ik de TV aan, dan gaat mijn Fidelio E5 speaker ook aan. Het leek mij een geluidsverbetering om een DAC tussen de TV en de speaker te plaatsen. Mijn vraag is: Hoe kan je dit het beste aanpakken?

  1. HDMI ARC-geluid kan analoog of digitaal zijn. Alleen als het digitaal is heeft een DAC zin. Netflix (of andere streaming) heeft uitstekend geluid maar geen 16bit uncompressed, laat staan 24 bit. Dus alleen als je vermoedt dat er in je tv een slechte audiokaart zit, en als het geluid uit de HDMI ARC inderdaad digitaal is, dan heeft een DAC zin. In dat geval heb je een verloopkabel nodig met aan de ene kant HDMI ARC, en aan de andere kant HDMI + digitale audio: SPDif of TOSlink of Coax.

    1. Er zijn wat dingetjes dat beter kan vind ik. Zo heb ik af en toe dat het geluid 0,1 sec wegvalt. Dat merk ik ook op via Netflix op de smartphone. Mogelijk ligt dit aan de content. Dit heb ik nog niet goed uitgezocht.

     Maar om terug te komen op jouw reactie. Hoe controleer ik of het HDMI ARC-geluid analoog of digitaal is. Ik ging er van uit dat het signaal via HDMI altijd digitaal is. Ik denk (maar dat is gewoon een wild guess) dat een DAC beter is dan de videokaart in mijn Philips Smart TV.

     Concreet dus:
     1. Hoe kom ik er achter of mijn HDMI ARC signaal vanaf mijn TV analoog of digitaal is?
     2. De vraag is natuurlijk of het geluid inderdaad een verbetering is, zodra een DAC er tussen wordt geplaatst.

     1. 1. Dat weet ik niet, ik heb geen HDMI ARC
      2. Geluid is vrijwel altijd beter met een goede externe DAC

 6. Zou je de shanling via een camera kit (of iets dergelijks) aan je iPad kunnen hangen zodat je digitaal uit gaat naar de shanling en zo een betere dac / hoofdtelefoon versterker hebt?

 7. Ik zit met deze kwestie.Mijn versterker heeft het begeven en deze was aangesloten via usb op mijn computer.Dus van usb naar usb.Hij was 2×100 watt,dus een fors geluid.Mijn nieuwe heeft geen usb en ook geen bluetooth,dus heb ik hem aangesloten op de groene uitgang van de computer.Dat is helemaal niets,want ik moet de volume knop helemaal open ztten,om een beetje geluid te horen.En dat bij een 2×100 watt versterker.Ik ben al een tijdje bezig,maar kom er niet uit.Heeft iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen?Ik weet dat er versterkers zijn met usb(denon),maar die zijn niet voor mijn budget.

  1. Elke DAC is dan goed, zie de blog hier over de beste DAC met USB. Elke Bluetooth ontvanger kan ook, dat kan van 3 euro tot de topper Shanling m0 van 95 euro, zie de review, want die kan alles en ook nog in de beste kwaliteit.

 8. De kleine Dac van Cyrus de soundKey wordt in dit overzicht niet genoemd. Met een prijs van €125 geen goedkope Dac maar wel met een prachtig geluid. De Fiio K1 heb ik zelf ook en de muziek kwaliteit van deze Dac is zo veel minder dan van mijn Cyrus soundKey. Dit wordt ook bevestigd op de site van whathifi, niet de minste als het gaat om reviews die er toe doen.

Geef een reactie