De beste DAC geluidskaart – test en reviews

Je kan de geluidskwaliteit van je computer of mobiel verbeteren met een externe audiokaart, oftewel DAC. Dat is een Digitaal-Analoog-Converter. Die zet het audio-signaal om naar analoog geluid. Hier een aantal tips, tests en reviews voor de beste DAC. Zo’n ding heet ook wel een USB-geluidskaart, of een external sound card, of een hoofdtelefoonversterker. 

De beste DAC met USB

Op een computer kan je een externe geluidskaart ofwel DAC met USB gebruiken. Die kan heel klein zijn. Het lijkt wonderbaarlijk dat zo’n DAC zo klein als een gummetje kan zijn. Maar in het Lightning-stekkertje van het audio-verloopje bij je mobiel zit ook al een minuscule DAC – zie verderop. Een DAC kan dus maar een paar millimeter klein zijn, en het zou ook heel goedkoop moeten kunnen!

Een zeer goed klinkende USB DAC van het formaat van een gummetje is bijvoorbeeld de Fiio K1 (50,-) of de DacMagic XS van Cambridge Audio (120,-). De geluidskwaliteit is van allebei uitstekend, super HiFi zelfs, en ontloopt elkaar niet heel erg veel. Ze hebben mini-jack UIT en kunnen kwaliteit aan tot 24 bit 96 KHz. Zie de uitgebreide review van de Fiio K1 of hieronder. Een andere populaire USB DAC van datzelfde kleine formaat, maar ook met audiofiele kwaliteit is de Audioquest Dragonfly: de Black kost 100€ en de Red 200€.

Deze kleine USB-DAC’s kan je ook gebruiken tijdens een DJ set. Op je hoofdtelefoon kan je de volgende track beluisteren, terwijl de huidige track over de speakers klinkt. De speakers sluit je dan aan op de DAC, en de hoofdtelefoon op de uitgang van je laptop. In de Audio-voorkeuren van je computer of van de DJ-software kan je dat verder instellen.

DacMagic XS van Cambridge Audio: beste DAC mini

Deze kleine DAC’s zijn handig omdat je die ook voor je hoofdtelefoon kan gebruiken. Daarom heet het ook wel een hoofdtelefoonversterker. Er zit een kort USB-kabeltje bij. Het is plug-and-play, de voeding gaat via USB, en er komt dus een waanzinnig goed geluid uit. De DacMagic hieronder kost 120,-.

06806934-photo-cambridge-audio-dacmagic-xs
DACMagic – supercompact, met mini-jack audio uit en volumeknoppen

Die goedkope kleine USB-geluidskaart is de Fiio K1 (50,-). Klein en licht (11 gram, 5x2x1 cm). Het USB-snoertje zit er bij. Verder niks, ook geen volume, en dat is ook niet per se nodig. Enorme aanrader! Dit is de kleinste en lichtste USB-DAC waar nog steeds een heel goed geluid in zit. Alhoewel duurdere DAC’s soms nog wel ietsje beter of warmer kunnen klinken. Maar dat zijn maar subtiele verschillen. Deze Fiio K1 kan je ook op mobiel en tablets gebruiken. Voor IOS is er de L19 verloopkabel te koop, en voor Android kan je een micro USB OTG kabel gebruiken.

fiio k1 review usb dac

De beste DAC met SPDIF

Er zijn ook grotere DAC’s met meer mogelijkheden, zoals de Firestone Spitfire HD of de Cambridge Audio Dac Magic 100. Die hebben allebei ook audiofiele 24 bit kwaliteit en zijn rond de 150 €. Een nadeel is dat ze vaak geen hoofdtelefoonuitgang hebben: deze twee in ieder geval niet. Een groot voordeel is dat je deze ook voor draadloze audio kan gebruiken, door een SPDIF of andere digitale ingang. Het digitale signaal komt dan via een optische TOSlink-kabel uit een audio ontvanger: een Google Chromecast Audio (35,-), een Media Player (media center) van een paar tientjes, een Airport Express (109,-) of een oudere Apple TV (80,-). Een merkloze Airplay-ontvanger (22,-) kan je ook gebruiken. Die zijn dus allemaal ideaal voor draadloze Audio.

Van de ontvanger gaat het naar de DAC, en vanaf daar met een gewoon audio-kabeltje naar je versterker.

cambridgedacmagic100bl[1]dacmagic_100_v2-tech-spec-black_back
spitfirehdfrontSpitfire-RearEen goedkope vergelijkbare Chinese DAC is de Feixiang DAC-X6 voor 55,- en daar zit ook een hoofdtelefoonaansluiting op, met volume-knop. Handiger, kleiner en veelbelovend. Binnenkort met een review hier:

De beste DAC voor DJ’s / muzikanten is de onderstaande Focusrite Scarlett van 130,- want die heeft ook nog eens 2 inputs, bijvoorbeeld voor microfoon en gitaar. Verdere voordelen zijn:

 • Output met gebalanceerde jack (in plaats van huiskamer-tulp)
 • Input 2x jack / XLR
 • Hoofdtelefoonaansluiting met eigen volume
 • Geen stroomadapter nodig (gaat via USB)
 • Fantoomvoeding voor de microfoons
 • Schakelen tussen line/instr
 • Grote master volume knop
 • Gain knop per input

Allemaal erg slim en handig. Geen wonder dat het een enorme hit is op dit moment. Door de hoge geluidskwaliteit (24bit) is deze ook geschikt om in de huiskamer als Hifi-audio-DAC te gebruiken. Alleen heeft deze geen optische ingang (SPDIF).

Focusrite USB audio interface
Focusrite Scarlett USB Audio geluidskaart en DAC: perfect voor DJ’s maar ook voor de HiFi huiskamer. Achterop zit USB en 2x jack uitgang. 

Fiio i1 IOS DAC: top audio uit de Lightning-poort

Op je iPhone kan je uit de Lightning-poort digitale audio halen via een Fiio i1 (50,-). De hoogste kwaliteit audio uit je iPhone. Er zit ook een microfoon op, zodat je met elke hoofdtelefoon kan bellen. Het snoer is precies lang genoeg, en alle controls zitten er op (zoals volume en telefoon opnemen). Een slim en goed ding. Hoge kwaliteit voor een lage prijs.

Er zijn vergelijkbare kabels te koop, maar de goedkope doen het meestal helemaal niet, zoals die van de Action voor een paar euro, of die op Aliexpress. Ze doen het meestal maar 30 seconden, en daarna zegt de iPhone “Dit accessoire wordt niet ondersteund”. Heel flauw van Apple, want verder zijn deze kabeltjes prima. Het had dus gewoon voor 5 euro gekund! Als Apple maar niet zo dwars zou liggen.

UPDATE: ik heb er inmiddels eindelijk een gevonden die werkt, en die ook nog beter is dan het Apple snoertje: steviger, en met nog betere geluidskwaliteit. Werkt ook op de allernieuwste IOS 11.2.5. . Het is deze Enjowi voor iets van 9 euro:

lightning audio iPhone dac converter adpater

Er zijn ook nog wel andere goedwerkende kabels te koop, maar die kosten meteen 100 euro. De Fiio i1 is met z’n 50,- de beste en de goedkoopste. Alhoewel het officiële Apple Lightning-naar-mini-jack verloopje (die je bij je iPhone kreeg) ook maar 9 euro kost. Maar die is heel kwetsbaar en niet zo handig. En die klinkt ook lang niet zo goed als de Fiio i1.

Spotify DJ tips: Lightning audio interface
De Fiio i1 is goed en handig
Apple Lightning-naar-mini-jack voor 9 euro. Met DAC, maar wel heel kwetsbaar

Er zijn ook andere manieren om geluid uit je mobiel te halen. Het kan natuurlijk via Bluetooth. En het kan ook via wifi, dat is eigenlijk de meest voor de hand liggende manier. Maar er is ook nog deze AV-verloopkabel voor 15 euro. Daarmee kan je HDMI en VGA uit je iPhone halen, dus je kan je mobiel op je grote TV of beamer zien. Ook met geluid, ook als is dat niet in de hoogste kwaliteit. Het werkt! Je moet er wel USB-voeding in doen, heel gek. Als je je iPhone kantelt werkt het ook: dan is het beeld fullscreen. Leuk ding: je iPhone op je tv!

Beste DAC: Goedkope externe USB audio

Supergoedkoop kan het ook, bijvoorbeeld deze Ugreen USB Sound Card voor 9,-. Je kan er ook een microfoon op aansluiten. In de ingang op je laptop of computer zit meestal een 3-polige mini-jack: daar gaat het stereo-signaal UIT, en het mono-geluid van de microfoon IN. Maar deze heeft dat apart, los van elkaar. Helaas is deze Ugreen een afrader, want hij klinkt niet erg goed, zelfs slechter dan de goedkope standaard geluidskaart in je computer. De EQ-presets klinken allemaal slecht, alleen de Game-preset klinkt nog enigszins redelijk.

ook al niet de beste dac

De Orico SC1 van hieronder kost ook maar 8,- en die is handiger en klinkt redelijk, alhoewel niet echt hifi. Er zitten 3 mini-jacks op in plaats van 2. Dan kun je een headset met microfoon aansluiten (3-polige mini-jack), of juist een losse microfoon met losse speakers. Verder zit er ook een volume-draaischijf op.

NIet de beste dac maar wel aardig en goedkoop en handig

Met hele goedkope sound cards moet je mazzel hebben. Ik heb eens een SJ-588 voor 3,- gekocht die ongelofelijk goed klonk, maar die ik nergens meer kan vinden. Meestal zijn die goedkope dingen slecht, zoals deze Vodool sound card: die klinkt totaal waardeloos:

Dit is zeker niet de beste DAC

Deze onderstaande heb ik ook al afgekeurd vanwege te slechte geluidskwaliteit: deze Zhilai H1 voor 7,-

Dit is niet de beste DAC

Binnenkort test ik deze Breeze Audio voor 25,- Dat is tenminste een veelbelovend en behoorlijk ding, met 24 bit 96 KHz, en verder misschien de beste dac met een stereo-tulp uitgang en een mini-jack uitgang. Lekker klein, en ook geschikt voor een hoofdtelefoon:

beste DAC goedkoop via USB

3 Reacties

 1. Ik heb een vraag.
  Heeft het zin om een dac tussen een AirPort en een versterker te zetten.

  Zijn er manieren om het geluid, via AirPort naar versterker, te verbeteren,

  Alvast bedankt en Mvrgr Gerard

 2. Aart Jan, bedankt voor je site. Door jouw site ben ik op het spoor gekomen van chi-fi; erg leuke manier om je geluidskwaliteit te verbeteren. Inmiddels al oortjes besteld n.a.v. jouw reviews. Ik ben erg benieuwd wat je van de Breeze pd 01 gaat vinden. Als die goede kwaliteit levert, zou dat een interessante DAC zijn.

Geef een reactie