Beste oordopjes / oortjes 2017

KZ zs5 review

— Update oktober 2017 — Iedereen is dol op z’n smartphone, en op muziek. Dus oordopjes worden steeds belangrijker. En op een gegeven moment wil je toch de beste oordopjes, of in ieder geval betere dan die je nu hebt. Zelfs de Apple-oortjes zijn niet meer goed genoeg. Of ze zijn voor de zoveelste keer kapot gegaan – ja, dan wil je wel eens betere. Hier een lijst met de beste Chi-Fi oortjes (Chinese HiFi). Ik vul deze blog ook vaak aan, dus kom nog eens terug!

Beste goedkope Chinese oordopjes: KZ-ZS5, UrbanFun, ROCK Zircon, Boarseman, DZAT, Einsear

Bij mij stonden in de categorie beste goedkope oordopjes in ear 2017 de ROCK Zircon RAU0501 en de DZAT DF-10 en heel erg hoog. Wat een ontdekkingen! Ze kosten nog geen 20,-. Voorheen was bij mij de KZ ED9 de winnaar. Die KZ ED9 kan je soms al voor 5,- krijgen, in de bekende Chinese webwinkels zoals AliExpress, inclusief verzendkosten.

Inmiddels kwam daar de Boarseman KR25D bij. Die is ook ontzettend goed, zie de review hier onderaan. En nog weer veel beter, maar ook weer duurder (25,- a 40,-) is de KZ ZS5. En daartussen zit de Urbanfun (19,-). Niet zo goed als die duurdere KZ ZS5, maar ook weer beter en duurder dan alle andere hier!

Het gaat mij vooral om de geluidskwaliteit, en die is van allemaal echt voortreffelijk, beter dan de dure topmodellen van Philips, Sony, AKG, Apple, Beats, Marley en Sennheiser. Volgens mij zijn dit de beste oortjes tot zo’n 200 euro. En ze kosten dus maar een fractie daarvan. Het is best wel bijzonder om goede goedkope oordopjes te vinden. Er zijn namelijk ook heel veel slechte. Daar schrijf ik nooit over. Die wil ik vergeten. En zelfs bij goede dure oortjes heb ik ook altijd wel wat te zeiken.

Mijn nieuwste ontdekking is de Headroom MS16. Met een perfect superstil snoer, en een ongelofelijk goed geluid voor dit systeem: dit is geen IN EAR maar een gewoon open dopje, zoals Apple oortjes. Zie mijn review Headroom MS16.

Natuurlijk klinken ze allemaal niet zo goed als een topklasse over-the-ear Sennheiser HD650 van 300,-. Maar kleine goede inears zitten veel lekkerder, zijn veel handiger in gebruik en de beste hebben echt een verbazend mooi geluid.

Die Rock Zircon, de DZAT, de Boarseman, de KZ ZS5 en de Urbanfun vind ik zo’n beetje de beste van alle oordopjes die ik heb, en dat zijn er veel. Soms vind ik de Rock beter, soms de DZAT of de Boarseman. De Rock Zircon heeft meer bas, de DZAT is misschien iets warmer, opener en analytischer, maar de pasvorm is wel wat kritischer / lastiger. Ook al zijn dat maar marginale verschillen. De Boarseman is analytischer en helderder. De KZ ZS5 slaat alles. En de Urbanfun eigenlijk ook.

Lees hier mijn review van de Rock Zircon RAU0501, die vond ik zo goed dat ik daar een apart paginaatje voor gemaakt heb: Verslavend mooi ruimtelijk, met de lekkerste bas.

RAU0501 beste oordopjes 2017

RAU0501 beste oordopjes 2017
De RAU0501 heeft ook een goed snoer, van soepel textiel

KZ ZS5 review: overweldigend goed

Iets duurder kan ook, dan is het nog weer beter! Want voor rond de 30,- (en soms maar 20,-) heb je de allernieuwste KZ ZS5. Die is helemaal overweldigend goed, en verslaat alle andere dopjes op deze pagina met gemak. Hij is zo verschrikkelijk goed, met zijn ultra-geavanceerde 4-speaker-driver-systeem, dat je er aan moet wennen. Ik vind bijvoorbeeld de Rock Zircon nog steeds soms te prefereren, omdat die vriendelijker, warmer, lekkerder en analoger klinkt. Maar met een beetje EQ is dat op de KZ ook op te lossen, en die is dan nog steeds overweldigend gedetailleerd en precies. Ongelofelijk. Zelfs de extreem heldere Boarseman kan daar niet tegenop.

Zie ook de uitgebreide KZ-ZS5 review.

KZ zs5 review
KZ ZS5 – absolute top

Urbanfun review

De Urbanfun kost grofweg iets van 19,-, dus een paar euro goedkoper dan de onverslaanbare KZ ZS5. Ook al bijna net zo ongelofelijk goed, en ietsje beter (en duurder) dan alle andere hier. Dus zelfs ook beter dan mijn favoriete Rock Zircon.

De Urbanfun zit extreem lekker, met een ander soort dopjes dan gewoonlijk. Dunner, anders, groter. Dit zit voor mij echt heerlijk. Het geluid is ook meteen goed. Geen EQ nodig zoals bij de KZ ZS5. Vriendelijk en warm zoals de Rock, met een verrukkelijke bas. En net zo exact, analytisch en helder als de Boarseman. Maar dan nog ruimtelijker, en minder scherp.

Ik heb blijkbaar de Mark II ontvangen, met een dunner snoer. Wat mij betreft prima. Je moet er eigenlijk toch zelf nog een clip op doen, en je kan het snoer ook om je oren doen: dat helpt tegen contactgeluid. Er zit ook een mooi opbergmapje bij.

De voordelen ten opzichte van de KZ ZS5: de pasvorm van de Urbanfun is makkelijker, ze zijn lichter en kleiner, er is geen EQ nodig en de microfoon behoort tot de beste, samen met de DZAT en de originele Apple oortjes. Enorme aanrader wederom!

urbanfun review
Urbanfun – net als KZ ZS5 beter en duurder dan de rest

DZAT DF-10: oortjes van echt hout, warm en naturel

De DZAT DF-10 is prachtig om te zien: van hout. Je kan kiezen tussen blank hout of donker hout. Verbluffend mooi, en extreem licht van gewicht. Als je ze iets goedkoper wil (17,-) dan kun je ze zonder uitgebreide verpakking doen. Ook bij die goedkopere zitten 4 verschillende eartips: S, M & L van siliconen en 1 paar schuimpjes. De L zou eigenlijk nog ietsje groter moeten, maar dat zie je helaas bijna bij alle oordopjes. Ik moet daarom toch nog een beetje pielen voordat de dopjes perfect zitten, en dat gaat bij de Rock vaak veel makkelijker.

Ze zitten wel heerlijk, vooral door het superlichte gewicht, en het textiel-snoer. Maar het belangrijkste: het geluid! Wat klinken deze mooi! Heel afgewogen, niet scherp of agressief, heel natuurlijk en warm, terwijl het toch heel open en analytisch blijft. De bas is ook perfect, minder overdreven dan de Rock Zircon en daarom eigenlijk natuurlijker. Een kwestie van voorkeur misschien. Hou je van veel bass dan moet je de Rock Zircon nemen, of een beetje EQ aanzetten. De passieve noise cancelling is ook goed, zoals bij alle in ears eigenlijk. De microfoon is uitstekend, zelfs nog beter dan die van de Rock Zircon, en is bijna net zo goed als de uitmuntende microfoon van originele iPhone oordopjes. Een aanrader.

Eén nadeeltje: bij mij gingen ze vrij snel kapot – dat kan gewoon botte pech zijn, maar het zou ook kunnen dat de constructie nogal fragiel is.

dzat df-10 houten oordopjes

DZAT DF-10 review
dzat df-10 houten oordopjes, in donker of licht hout

Remax Rm 610D: goedkope alleskunner

De Remax Rm 610D heeft weer net zo’n vette bas als de Rock Zircon. Klinkt verder ook goed, alhoewel ik onder andere de Rock en DZAT wel beter vind. Het voordeel van de Remax is dat hij zo goedkoop is: soms maar 7 euro bij Ali! NIet dat die paar euro nou zo’n enorm verschil is, maar toch… Hij zit verder ook erg comfortabel en goed, met 3 maten goede siliconen dopjes. Hij is niet kritisch qua pasvorm: het lukt vrij makkelijk om je oren compleet dicht te sealen.

Het snoer is plat, dat is handig, maar het textielen snoer van de Rock is nog net iets beter, want dat is stiller: minder gevoelig voor contactgeluiden. Alhoewel dat in de wind, buiten, misschien weer anders is. Buiten heb ik nooit inears in, omdat je het verkeer dan niet meer hoort.

Deze Remax is in vier kleuren verkrijgbaar: rood, zwart en zilver en goud. De microfoon is bovengemiddeld goed, maar niet zo goed als de DZAT of de orginele Apple oortjes.

Remax Rm 610D

Boarseman KR25D – perfect gebalanceerd, helder en analytisch

Ook al zo ontzettend goed. Afhankelijk van je smaak zou dit de allerbeste tot 15,- kunnen zijn, en dat voor maar 11,-. Het komt maar zelden voor dat een dopje onmiddellijk overtuigt, vanaf de eerste seconde. Dit is er zo een. Er zitten 6 verschillende goede siliconen ear tips bij. Ze moeten bij mij iets dieper in mijn oor om de gehoorgang volledig dicht te sealen. Er zit een clip bij, wat ik erg waardeer: want dat is eigenlijk onontbeerlijk. Het laag is helemaal perfect, dus niet zo hard als de Rock. De bas loopt ver door naar onderen, het sublaag zit er prachtig strak en gebalanceerd in, zonder enige wolligheid. Persoonlijk vind ik de iets overdreven bas van de Rock soms wel lekkerder, alhoewel dat niet geheel natuurlijk is. De Boarseman is analytischer en heeft een extreem helder hoog, zonder scherp te zijn, maar wel iets scherper en iets minder ruimtelijk dan de Rock. Het midden is prachtig. Dit zijn echte super-hifi oortjes, als je het heel helder en realistisch wil hebben. Je kan met deze ook de exacte subtiele verschillen horen tussen verschillende soorten audio-apparatuur. Ideale referentie-dopjes. En nog goedkoop ook. Ze kunnen ook heel hard, zonder veel versterking.

Het snoer is helaas wel gevoelig voor contactgeluid. Tip: doe het snoer OM je oor. Verder ontbreekt er een microfoon, en is er ook geen bediening op het snoer. En nog een gek detail: je kan niet zien welke Links of Rechts is. Tips: doe de clip aan de rechterkant, of gebruik verschillende kleuren ear tips. 

Een enorme aanrader. Het waren een tijd lang mijn favoriete dopjes, met de Rock Zircon. Behalve dan dat nu opeens de KZ ZS5 alles weer omver blaast. En de Urbanfun eigenlijk ook. Inmiddels heb ik ook een review van het andere veelgeroemde model van hetzelfde merk: Boarseman CX98. Enorm goed als je van warm en bassy houdt.

Boarseman KR25D
Boarseman KR25D: helder en analytisch

Einsear T2 Review

De  Einsear t2  wordt ook aan alle kanten bejubeld, als een van de beste goedkope Chinese oordopjes. Kost vaak ook maar iets van 11,- en klinkt inderdaad heel erg goed. Met hetzelfde goede snoer als de Rock Zircon, en ook een goede microfoon. De bas is zeer goed, minder extreem dan de Rock Zircon: daarom eigenlijk beter en natuurlijker, alhoewel ik persoonlijk die vette bas van de Rock ook erg lekker vindt. Mid en hoog is uitstekend, maar het hoog is wel iets scherper, of zo je wil helderder, dan de Rock en de DZAT en hij klinkt iets meer high mid-georiënteerd.

Ik moest er overigens de dopjes op doen die hieronder staan: de dopjes die erbij zaten klonken bij mij iets minder. Je moet ze ook vrij diep in je oren doen. De microfoon moet links in plaats van rechts, heel raar. Hij lijkt qua klank op de Boarseman van hierboven, maar dan met een beter snoer en met microfoon. Concluderend is deze Einsear ook alweer zo verbluffend goed, en al helemaal voor de prijs. Absolute aanrader!

Einsear T2
Einsear T2

Uiisii HM7: goedkope goede oordopjes

De UiiSii klinkt ook verrassend goed, en is ook al zo goedkoop (6,-),maar heeft wel twee nadeeltjes: de bijgeleverde eartips zijn alleen Medium en Small. Large ontbreekt. Dat is jammer, want in ears moeten perfect sealen, anders is het geluid slecht omdat de bas dan totaal ontbreekt. Ik heb er Large tips van andere oordopjes op gedaan, en dan passen ze bij mij wel goed, en klinken ze weer goed. Zie ook de losse dopjes hieronder. Verder is de microfoon niet zo goed, dus als je veel belt met je oordopjes kan je beter de DZAT, Rock Zircon of de KZ ED9 nemen. Die hebben een veel betere microfoon.

uiisii hm7
De UiiSii HM7 is supergoedkoop (6,-) en klinkt prima. In mijn geval moest ik er wel grotere eartips op doen, want er zit alleen Medium en Small bij. Ze zien er mooi uit en er is een gouden, rose gouden en zilveren model. De microfoon is helaas wat minder.

Losse eartips, clips en andere accessoires

Bij die Uiisii zaten dus geen Large oordoppen. Maar universele siliconen dopjes kun je ook gewoon los kopen. De afmetingen zijn redelijk vaak hetzelfde, dus de kans is groot dat ze passen. Of check anders de exacte afmetingen. Meestal is het gat 4mm, en dan is 3,8 ook goed, en zelfs kleiner kan, want het rekt alle kanten op. Zoek bij AliExpress op ear tips silicone. Kost bijna niks.

Verder is een clip superhandig, om de kabel aan je kleding te bevestigen. Dat zit veel lekkerder, en lost al bijna het hele probleem van die vervelende draad adequaat op. Ook contactgeluiden door het snoer worden zo verminderd. Ik zou niet meer zonder willen. Neem deze bijvoorbeeld: 10 clips voor 65 cent. Of de iets langere, in wit of zwart, ook 10 stuks voor 85 cent.

Een clip zoals deze is heel handig en vermindert ook contactgeluiden in het snoer

clips oordopjes

in ear hoofdtelefoon review
Je kan het snoer ook OM je oor doen. Kan bij elk oordopje, en dit vermindert ook contactgeluiden in het snoer.

Ook is een Bluetooth clip handig. Deze kan ook, nog goedkoper. Daarmee maak je je favoriete oortjes draadloos. Voor een tientje! Bijkomend voordeel is dat er controls op zitten, voor volume, Next, Pause en telefoon opnemen. Volume zit eigenlijk nooit op het snoer (behalve op de MoreBlue DM8 en de Headroom MS16). Maar via Bluetooth kan dat wel. Die clip kan ook bovenaan je kleding, zodat je weinig last van het snoer hebt. Er zit in die clip ook een microfoon, zodat je kan bellen met elke hoofdtelefoon. (Voor de KZ ZS5 is er overigens een aparte Bluetooth-kabel: dit systeem heeft de toekomst!)

bluetooth clip microfoon 4.1bluetooth clip oortjes

Er is nu ook een geniaal nieuw Bluetooth-stekkertje. Een clipje zo klein als een pennendopje. Compleet met microfoon en controls. En met een dubbele mini-jack (vrouwtje en mannetje). Een enorme hit op dit moment, want dat dingetje kost maar iets van 3 euro!!

KZ ED9: inmiddels beroemde oortjes – goedkope alleskunner

Die KZ ED9 is ook al top. Dankzij blogs als deze zijn ze inmiddels beroemd geworden. Er zitten twee nozzles bij, een soort akoestische tussenstukjes, die allebei een ander geluidsbeeld geven. Voor mij klinken de bass nozzles veel beter, niet omdat ik nou zo veel meer bas wil, maar omdat het hoog dan mooier is, terwijl het allemaal wel heel helder en transparant blijft. Prachtig zelfs! Wel ietsje minder dan de Rock en de DZAT, maar de KZ is dan ook stukken goedkoper. Het zit ook supercomfortabel, alhoewel ze vrij zwaar zijn, en er zitten 6 verschillende dopjes bij, dus de kans is groot dat het perfect past. Dat is ook wel belangrijk bij het in ear systeem, want als het niet perfect past heb je geen bas.

beste oordopjes of headset 2016: KZ ED9

KZ ED9 beste oordopjes

Ze zijn er in zwart of zilver, en met of zonder microfoon. De prijs loopt uiteen maar is soms maar 6,-.

KZ-ATE-S

Er is ook een iets duurder model van hetzelfde merk, met een totaal ander ontwerp, de KZ ATE S, voor zo’n 10,-. Bij deze headset moet de draad om je oor heen, zodat ze niet uit kunnen vallen, zelfs niet als er aan het draad getrokken wordt. Je hebt ook geen clip op je kleding meer nodig. Het lijkt qua model erg op de duurdere Shure-modellen, maar door het ijzerdraadje zijn deze eigenlijk beter. Je kan ze in jouw persoonlijke vorm buigen. Het is even wennen hoe je ze in moet doen, maar door dat ijzerdraadje is dat wel makkelijker dan bij die van Shure. (Zie ook de Fonge T01 hieronder, die doet dat nog veel beter). Het zit prima en ze klinken goed, in mijn oren bijna identiek aan die ED9. Er zitten 3 dopjes bij: een set schuimpjes en 2 maten siliconen. De schuimpjes waren voor mij veel te klein, het moet je oor echt goed afsluiten, anders mis je de bas totaal. Ik heb de grote siliconen-doppen er opgezet, die helaas voor mij persoonlijk nog net een tikje te klein zijn. Verder zit er hetzelfde snoer op als de ED9, ook met een microfoon met 1 knop.

beste oordopjes of headset KZ ATE S Beste oordopjes of headset KZ ATE S

Of deze van 3,99 bij de Action

Die zijn ook verbluffend voor die prijs. Zeer goed te pruimen. En de microfoon is ook prima! Er zitten 3 maten dopjes bij, en de grote dopjes zijn net ff een tikje groter dan bij andere merken, en daarom past het bij mij beter, vergelijkbaar met de Shure SE112. Die zijn namelijk ook net wat groter dan normaal. Voor mij perfect. Zie je niet vaak. UPDATE: helaas zie ik deze niet meer liggen bij de Action. De verpakking zag er zo uit:

oordopjes van de Action

Beste oordopjes, oortjes of headset?

Beetje een spraakverwarring: oordopjes, oortjes, headset. Een headset is een hoofdtelefoon met microfoon. Voor je smartphone, laptop, desktop, gaming console en tablet. Er zijn 3 soorten:

 • Grote headsets
 • Kleine gewone oordopjes
 • Kleine in ears: IEM’s

De grote headsets zijn die grote hoofdtelefoons-met-microfoon. Meestal voor gaming bedoeld. Heb je in heel veel soorten en typen en maten. Laat ik even compleet liggen, want die kleine hebben veel voordelen:

Apple oortjes

“Kleine gewone” (bij gebrek aan een beter woord) zijn bijvoorbeeld de Apple oortjes.  Mooi en goed, maar het geluid kan beter. En ze gaan vaak kapot. Dit systeem heeft wel twee grote voordelen: 1. Ze sluiten je oorgang niet af, zodat je nog iets omgevingsgeluid hoort. Ietsje veiliger dus, in het verkeer. Ook al is hier een oplossing via de App Essency, waarmee je bij afsluitende in-ear-oordoppen ook het buitengeluid kan horen. En 2. je kan hier beter mee bellen, omdat ze je oor niet afsluiten. Dat klinkt normaler. Zie het nieuwe artikel over Apple oortjes maar dan beter.

In Ear of IEM

Want in ears oftewel IEM – waar deze hele blog over gaat – hebben de beste geluidskwaliteit. Ze sluiten je gehoorgang helemaal af en hebben daarom ook passieve noise canceling. Het lekt ook weinig geluid, dus je omgeving heeft geen last van irritant schetterende oordopjes. Prettig in het openbaar vervoer of naast je partner op de bank. En via de App Essency kun je ook het buitengeluid nog horen.

Top 15 Beste in-ear oordoppen

In-ears kunnen extreem goed klinken. Je hoort alleen je omgeving niet; dat kan een nadeel zijn, en bellen is niet heel erg fijn met dit soort dopjes. Ze moeten perfect passen, en je oor volledig dichtsealen, anders is er geen bas. En je hoort soms wat contactgeluiden in het snoer: gebruik dan een clip en/of doe het snoer om je oor.

De beste oordopjes in dit genre, zie ook een vorig artikel, zijn:

 1. KZ ZS5 (25 euro) overweldigend goed geluid, en ook draadloos te maken
 2. Sennheiser ie80 (230,-)
 3. Bowers & Wilkins C5 (175,-)
 4. Urbanfun (19,-) supercomfortabel, goede mic, heerlijke bas, ruimtelijk, helder
 5. ROCK Zircon RAU0501 (10 a 25,-) – verslavend mooi ruimtelijk, lekkere vette bas, goed snoer, goedkoop
 6. Headroom MS16 (7,-) Perfect superstil snoer, en een ongelofelijk goed geluid voor dit systeem (nl. geen IEM maar gewone open dopjes) Zie mijn review
 7. De houten DZAT DF-10 (17,- a 25,-) – warm, helder, naturel, beste microfoon
 8. Boarseman KR25D (11,-) – gebalanceerd, extreem helder en analytisch
 9. SUPERTIP: Einsear t2 (11,- a 15,-) – lijkt op KR25D, met beter snoer en met mic
 10. Boarseman CX98 (soms 12,-) – BASSY en warm, supercomfortabel en premium quality. Top 5 als je ze iets losser in je oor doet voor minder bas. Beste en stilste snoer! Geen mic.
 11. Remax Rm 610D (7,-) – goedkope alleskunner
 12. KZ ED9 (5,- a 15,-) – goedkope alleskunner
 13. UiiSii HM7  (6,-) – goede klank maar slechte mic, grote ear tips ontbreken
 14. Philips Fidelio S2 (100,-)
 15. Shure SE112 (50,-) – beste demping, erg mid georienteerd
 16. Die van 3,99 bij de Action (zie het plaatje hierboven)
 17. MEMT X5 (17,-) Sommigen vinden deze nummer 1:

MEMT X5 review

Die MEMT X5 vinden sommigen juist de beste. Ik vind ze ook goed, maar ze klinken anders. Met meer nadruk op het midden, iets minder bas, en iets minder helder hoog. Rustiger, minder opdringerig, mogelijk iets natuurlijker maar ook minder ruimtelijk. Misschien is het persoonlijke voorkeur, maar ik vind ze minder dan de Rock en de Boarseman, die ook nog eens goedkoper zijn.

Er zitten kleine double flange eartips bij, wat bij mijn oren niet past. Die heb ik daarom vervangen door grote eartips. Dan klinken ze een stuk beter. Het lijkt wel of de eartips bij deze een groot verschil maken: ik heb er bijvoorbeeld ook de eartips van de DZAT opgezet en dan klinken ze nog weer iets beter. Dopjes met een kleiner gat (3-4mm) lijken minder goed te klinken.

memt x5 review

eartips 5mm bore
Die eartips met een groot gat van 5mm kun je voor 1 a 2 euro hier kopen

Helaas is de microfoon niet zo best. Het snoer is vreemd stug, en daarom iets lawaaiig door contactgeluid. Als je niet beweegt heb je daar geen last van.

Fonge T01  (3,-) en MoreBlue DM8 (3,-): beste oordopjes als het goedkoop moet

De beste oordopjes in de prijsklasse tot 3 euro. Er mist wat helderheid, het hoog is wat ondervertegenwoordigd, maar dat kan ook voordelen hebben: deze zijn totaal niet snerpend, en klinken warm. De bas is vet en goed. Het snoer is stevig. De pasvorm is goed, als je er je eigen ear tips op doet. De Fonge T01 is een waterdicht sportmodel: de draad gaat om je oor heen, en dat is bij deze perfect gedaan. Want het draad is precies op de goede manier voorgevormd. Daar kunnen de dure Shures nog een voorbeeld aan nemen. Verder zit er een rare Noice Cancel knop op die helemaal nergens op slaat.

De MoreBlue DM8 is volgens mij hetzelfde dopje met een andere behuizing, en klinkt vrijwel hetzelfde, misschien ietsje beter. Dit is geen sportmodel, dus de draad hoeft niet om je oren heen. Hij heeft als enige van alle hier besproken oortjes een volume-schuif op de draad. Dus als je dat zoekt moet je deze eens proberen. Ook op deze moet je je eigen ear tips doen, want er zit maar 1 setje Medium dopjes bij. Het snoer is hetzelfde als de Fonge.

Allebei aanraders als het niks mag kosten, maar ze halen de toplijst helaas niet.

Fonge T01: goedkoop en goed sportmodel beste oordopjes
MoreBlue DM8: beste oordopjes supergoedkoop en met volumeschuif op de draad
MoreBlue DM8: beste oordopjes als het supergoedkoop moet met volumeschuifje

Nog meer reviews en afvallers

Andere veelbelovende oordopjes zal ik hier ook gaan reviewen, zoals:
vjjb k4s (met extreme bas) |  Seahf awk-009  |  Boarseman CX98 |  BGVP-SGZ-DN1 (ja, wat een naam weer! Goed, maar minder dan de KZ ZS5 of de UrbanFun, en haalt eigenlijk de Top 10 ook net niet. Wel met afneembaar snoer.)

Binnenkort met een review op deze site: de allernieuwste KZ ZS6, (mogelijk de beste van allemaal, met een 8-speaker-systeem):

Er zijn inmiddels ook veel afvallers, zoals de Swing ie800: een namaak-Sennheiser, niet goed genoeg voor deze toplijst. Of de extreem heldere E-MI CI880 Hybrid die  voor mij persoonlijk veel teveel hoge tonen heeft. Als je daar juist van houdt, dan kan je die proberen. De Moxpad X9 klinkt ook goed, maar lang niet zo mooi als de Rock, de ZS5 of de Urbanfun. Die Moxpad hoort misschien toch wel in mijn Top 10, vooral door het uitstekende stille en afneembare snoer. Je kan het snoer ook vervangen door een Bluetooth-kabel. Ook een voordeel!

Bluetooth oordopjes, draadloze hoofdtelefoon

Of zoek je juist de beste draadloze oordopjes met Bluetooth?

TEST-OPSTELLING

Ik test de beste oordopjes op allerlei manieren, maar mijn high-end setje voor hoofdtelefoons is een externe USB soundcard DacMagic XS van Cambridge Audio (150,-) met 24 bits HD audio bestanden, en ik vergelijk het onder andere met mijn voorlopig beste hoofdtelefoon: een Sennheiser HD650 (300,-) en mijn favoriete all purpose daily life koptelefoon: Sennheiser HD239 (115,-). Ook vergelijk ik het geluid met echte luidsprekers: B&W 802, Tandberg versterker en Cambridge Audio Dac.

Geluiddempers en gehoorbescherming

Of ben je op zoek naar dempende oordoppen als gehoorbescherming?

71 Reacties

 1. Kan ik me niet voorstellen..
  Gewoon rommel, voor 10 euro kun je echt geen goeie drivers maken.
  Waarschijnlijk is Mr Aartjan doof.

 2. Ik heb ze ook besteld. Ben benieuwd en anders hoort Aartjan het wel van me. Ik stond nl. net op het punt om een vriend van me die nu in NY is een goede en dure Sennheiser mee te laten nemen. Maar ja als het echt een goede is dan is het mij het wachten wel waard. En anders wordt het toch nog een dure.

  Stef.

 3. Ik zoek een oortje om te bellen op de fiets. Apple-oortjes ruisen als een gek. Nokia-oortjes voldoen erg goed, maar werken minder/slecht op m’n iPhone. Weet iemand oortjes waarvan de microfoon ook goed werk in de wind?

 4. Ik heb de oordopjes van KZ van €8,– binnen gekregen. Duurde dus 2 weken vanuit China. En ik ben blij dat ik er 2 had besteld, ze zijn inderdaad goed. Niet zo goed als mijn Sennheiser on-ear van €189,– maar voor in-ear verbluffend goed, komt echt in de buurt van zeer dure koptelefoontjes, zeker voor die €8 die ik er voor heb betaald en je hoeft niet eens verzendkosten te betalen. Zo kan het dus ook. Ik ben er heel in ieder geval erg blij mee. Voor die €8 loop je geen risico. Ik zeg; doen!

 5. Kon het niet meer weerstaan, dus besteld. Eigenlijk zweer ik bij mijn Bose SoundSport dopjes. Een in-ear headphones die niet afsluit maar toch een zeer goede balans heeft. Na tien uur dragen voel je ze nog niet. Ik wandel veel en bij in-ear krijg ik dan heel veel storend intern lichaamsgeluid terug. Alsof je hele bloedsomloop versterkt wordt. We gaan het meemaken na 30 dagen levertijd :-) Bedankt.

 6. Net als Escalade kon ik jouw lijstje niet geloven.. Van de zomer een paar nep-Dr Beats-dopjes gekocht voor mijn zoontje; die gingen na minder dan 1 minuut luisteren de vuilnisbak in. Een paar Grundig-dopjes idem dito. Om uit te proberen heb ik de KZ ED9 en de Awei ES800M besteld. En ik ben direct naar de Action gegaan om te kijken of ze die oortjes hebben die op jouw foto staan. Die waren er. Direct twee paar gekocht, hoewel ik er weinig vertrouwen in had (hallo, € 3,99!). Thuis uitgeprobeerd op Annie Lennox, een paar mooie folk-opnames, Barbra Streisand en Itaipu van Philip Glass, en nog wat veeleisend klassiek met groot orkest en koorwerk. On-voor-stel-baar! Ik heb ze uitgetest tegen mijn trouwe Sennheiser-dopjes van € 60,- waar ik prima over te spreken ben. Die Actiondopjes klinken absoluut beter, het geluid is mooier in balans en net zo vervormingsloos. Ik ben verbijsterd. Ogenblikkelijk teruggegaan en nog acht paar gekocht, voor reserve en voor kadootjes. Wat een ontdekking! Aartjan, dankjewel, je hebt een goed gehoor voor geluidskwaliteit. Hoe heb je deze dopjes ontdekt? Ik heb alle vertrouwen in de bestelde dopjes; kan niet wachten tot de KZ-ED9 binnen komen.

  1. Wat fijn! Zo is het ook precies bedoeld. De Action was puur een toevalstreffer, want ik koop gewoon van alles, en als het echt iets bijzonders is dan voeg ik het meteen toe aan deze blog. De KZ-ED9 is nog weer beter en mooier.

 7. Zeer blij dat ik deze site tegenkwam na een google search. Eindelijk eens iemand die een onafhankelijk oordeel geeft en zegt zoals het (Volgens Aartjan) is.
  Ik had een peperdure Shure set van zo’n 10 jaar (!) geleden die de geest had gegeven. Daarom een een Xiaomi piston setje gekocht voor 15 Euro en die klonk al veel beter dan die oude Shure set. Helaas zijn die Xiaomi’s alweer kapot, er komt bijna geen geluid meer uit links.

  Vandaag langs de plaatselijke Action gegaan en voor 4 Euro datzelfde setje gehaald als op je foto. Inderdaad klingt prima, ik vind de bas een beetje ongedefinieerd als ik hem met de Xiaomi’s vergelijk, maar zeker uitstekend te gebruiken tot ik over ca twee weken de KZ-ED9 binnen heb. TOP ARTIKEL!

 8. Ik gebruik alleen nog KZ oordopjes en niet door dit artikel maar al ver daarvoor.
  Het geluid is echt super en idd ze moeten wel goed passen voor een goede bas maar dat is ook bij andere merken.

 9. Inmiddels enige ervaring met de KZ ED9. Heb je met de oordopjes van de Action het idee dat je midden in een akoestisch prima zaaltje zit, met de KZ ED9 zit je vooraan. Heel gedetailleerd geluid. Ik had twee paar besteld, met één paar heb ik een bevriende geluidstechnicus gelukkig gemaakt. De dopjes van de Action geven op mijn COWON M2-speler wat weinig volume; het is net aan voldoende. De KZ ED9 geeft een duidelijk hoger volume, ruim voldoende voor klassiek met zachte passages. Hoe ongelofelijk Aartjan’s aanbevelingen ook lijken, ik kan ze volledig bevestigen.

 10. hi aartjan,
  ik ben na het lezen van jouw beschrijving meteen naar de Action gegaan en heb de oordopjes gekocht. helaas heb ik hele kleine oren en zelfs met het kleinste rubbertje krijg ik ze er niet in. ze vallen er meteen weer uit.
  voordat ik iets ga bestellen wat toch niet past: vallen die dopjes van KZ ED9 kleiner uit?
  of zou ik voor het andere model, de KZ ATE S moeten kiezen?
  of heb jij een nadere suggestie?
  ik wilde de in eer uitproberen, omdat ik niet zo goed tegen een gewone koptelefoon kan met schelpen. krijg ik snel hoofdpijn van.
  ik hoop dat je advies hebt. dank en groet, winie

  1. “ze vallen er meteen weer uit” ?? dat zou betekenen dat ze te klein zijn. Heb je de grotere al geprobeerd dan? Ze moetn niet uitvallen, ze moeten je gehele oorgang perfect dicht-sealen. Bij die KZ zitten er 5, dus dat moet wel passen. En van die 5 zijn er een paar met schuim, dat past sowieso altijd.

 11. Ik kwam toevallig op deze site terecht. Ook ik ben steeds een budget/killer oordopjes te vinden. Grappig en toevallig dat ik de ED9 en die van action ;) ook heb. Persoonlijk denk ik een betere gevonden te hebben nml de skullcandy ink`d 1 & 2. Aartjan, Ik ben benieuwd naar hoe jij de scullcandy vindt. Ik vind ze beter nml beter dan de ED9 en de a-Jays Four ;)

 12. Skullcandy ink’d getest: redelijk maar niks bijzonders. Er zitten maar 2 maten kleine dopjes bij, dat kan echt niet meer tegenwoordig. Voor mij zijn ze te klein. In ear moet goed passen, anders klinkt het superslecht. Als ze goed passen zijn ze wel heel hard en luid, dat kan een voordeel zijn.

  1. Zo, ziet er goed uit! Ik heb ‘m ook besteld. Ik ga het hier laten weten!

   UPDATE: die zijn inderdaad nog beter! ONGELOFELIJK! Zie mijn updates in dit artkel.

 13. Op aanraden alhier besteld. Gelijk maar 2 exemplaren bij onze Chinese vrienden. In eerste instantie onder de indruk. Maar bij 1 van de twee oortelefoontjes een rot prikkelend gevoel in mijn linker oor. Ik dacht eerst dat de siliconen dopjes irriteerden. Maar als ik de linker en rechterkant omwisselde omwisselde begon mijn rechter oor te prikkelen. Wat bleek: het prikkelen stopte als ik de stekker uit de koptelefoon ingang haalde en begon weer als ik deze terug aansloot. Lekte dus gewoon stroom uit de linkerkant. Bij het andere exemplaar was dat niet het geval. Daar inderdaad een goed geluid. Zeker met de bass extensie. Toch heb ik niet zo een vertrouwen in de duurzaamheid van dit product. We gaan zien hoelang het overgebleven/ goede exemplaar meegaat.

  1. Het is hetzelfde model, in 2 kleuren: zwart of zilver. Allebei top. De prijs verschilt, in mijn geval waren zelfs de goedkoopste ook altijd goed. Check altijd even de comments van de betreffende shop: aliexpress is een verzameling van verschillende shops.

 14. Ik heb de action oordopjes gekocht van 3,79 na deze pagina gelezen te hebben. De action oordopjes zijn echt waardeloos slecht! Snap niet hoe mensen daar positief over kunnen zijn. Ik ben dan wel al 5 jaar de bose sportsoundtrue gewend

  Ik was van plan de kz kd9 te gaan bestellen maar naar de action oordopjes kan ik de rest van de beoordelingen niet meer serieus nemen. Waarschijnlijk blijf ik gewoon trouw aan het kraakheldere en comfortabele/dure bose van 99,99.

  Was ook te mooi om waar te zijn :(
  En geen zin om maand te wachten ben glazenwasser en luister heel de dag muziek. Dan is investeren in je oortjes natuurlijk logischer dan de gemiddelde gebruiker.

  1. Je hebt de verkeerde, je moet die van 3,99 hebben, zie het plaatje. Andere zijn meestal slecht. Daarom juist deze blog. Helaas zie ik die van het plaatje tegenwoordig ook niet meer liggen bij de Action.

   1. Stom! Ik heb inderdaad de verkeerde gekocht bij de action. Daarom toch de zircon rock besteld op AliExpress voor nog geen €12,- Zal nog posten wat ik van ze vind…Hopelijk binnen een maand#LangeLevertijd

 15. De rock zircon is het beste wat ik tot nu toe in mijn oren heb gehad.
  Ik durf zelfs de vraag te stellen of er betere inears zijn?

  1. Goeie vraag ik vind de Bose soundtrue zijn wel lekkerder klinken maar in verhouding met de prijs 13.- tegenover bijna 100,- verliest bose denk ik toch want weinig mensen zullen voor de kleine verschillen in helderheid/comfort/bass bereid zijn bijna € 90 extra neer te leggen. (Ik moet wel erbij zeggen me setje bose soundtrue ruim 4 jaar mee is gegaan en goeie garantie. dat is met de zircon nog afwachten hoelang die het vol gaan houden.)

 16. hallo Aart. ik heb op jouw aanraden de oortjes van action gekocht. zijn goed oorjes voor die 4 eu man top . ik heb ook de KZ ED9 3.5mm gehaald op alieexpress mannnn wat een sound. ik hoor allleess veel beter klinken met deze dopjes . klopt ook wat je zegt over dat de bass filters beter klinken. topp man thanks

 17. Ik heb via aliExpress de zircon rock na 14 dagen al binnen.. zoals in vorige reactie ben ik al jaren gewent aan de bose soundtrue van bijna € 100,- het geluid is niet zo kristal helder als van bose maar voor bijna 1/10 van de prijs is het inderdaad super! Soms wat schell bij drums en claps. Naar wat uren geluisterd te hebben zijn de rock zircon oordoppen op hun best bij het luisteren naar acoestische muziek. Hoe dan ook door de prijs 10 uit 10! Thnx aartige Jan

 18. Bedankt voor dit mooie artikel en alle reacties. De vraag is al eerder gesteld, maar helaas nog niet beantwoord. Ik fiets veel over grote open heides waar ik geen ander verkeer heb. Ik doe dat voor de ontspanning, maar stoor me vaak aan de wind. Kan iemand mij vertellen hoe de rock zircon RAU0501 bevalt op de fiets?

  1. Gaat prima op de fiets. Windgeruis is er altijd, maar niet storend vind ik. Het is eigenlijk bij alle inear hetzelfde: als ze goed afsluiten hoor je niet veel windgeruis.

   1. Ik heb de Rock Zircon RAU0501 besteld. Ze klinken inderdaad erg goed. Helaas zijn ze voor mij onbruikbaar. De kabels zijn van dermate lage kwaliteit dat je het geluid van elke lichamelijke beweging en de wind versterkt op je oren binnen krijgt. Ik heb al diverse in-ears gehad, maar dit heb ik nog nooit zo meegemaakt. Deze oordopjes zijn ideaal om te zonnen of voor andere toepassingen waarbij je lichaam absoluut niet in beweging is.

    1. De Rock Zircon heeft naar mijn ervaring juist het beste snoer, met het minste bijgeluid. Maar bij in ears heb je altijd wel wat contactgeluid helaas. Je kunt dat wel verbeteren met een clip: zet ‘m vast op je kraag, zodat het bovenste stuk snoer veel minder beweegt.

     1. Hoi Aartjan,

      Bedankt voor de tip, maar dat gaat aan de wind niets doen. De wind valt natuurlijk te verklaren omdat ze een behoorlijk eind uit je oren steken. Tegen de geluiden van beweging zou ik inderdaad een clip kunnen gebruiken, maar er zit geen clip bij. Ik gebruik gewoon mijn oude vertrouwde Sony’s van €20,- weer. Gaat een stuk beter.

      De Zercon’s gaan naar mijn vriendin, die kan ze lekker in de trein gebruiken. Voor haar een serieuze upgrade want ze gebruikte nu de standaard Samsung dopjes.

    1. Inmiddels is er ook een TOPMODEL van KZ, de ZS5. Die heeft wel volume op de draad, zowel voor Android als IOS. Binnenkort met review hier op de blog!

     1. Dank voor de aanvulling. DZAT en Remax zijn net binnen gekomen, dzat is precies wat ik zocht op het volume na. Erg blij mee!

 19. In-ear oordopjes passen nooit goed in mijn oor (doen pijn en lijken allemaal te groot te zijn). Ik heb ook de Zirkon besteld, maar zelfs de kleinste maat doet zeer. Geluidskwaliteit daarentegen was goed! Wat zou jij aanraden als “normale” oordopjes?

    1. En inmiddels dus de de Headroom MS16. Zie het artikel daarover. Die is echt ongelofelijk goed. Heeft ook nog volume en de andere controls op het snoer. En spotgoedkoop!

 20. Ik heb naar aanleiding de Rock Zircon besteld op Alixpress(ze hebben ze trouwens ook op Amazon.de voor net iets duurder) en ook al stond er dat het 19-30 dagen zou duren waren ze er in 10! Veel vergelijkings materiaal heb ik niet maar dit zijn tot nu toe de beste oortjes die ik ooit heb gehad! Het geluid is beter dan dat van mijn HyperX Cloud II headset! De oortjes zitten lekker en in mijn ervaring zijn de oortjes met niet al te veel wind prima te gebruiken, zeker aangezien ze daar niet voor gedesigned zijn.

  Al met al geweldige oortjes en zeker een aanrader voor dit schijntje!

 21. Ik heb sinds kort de Boarseman cx98, en die zijn nu favoriet!
  Beter dan de Rock Zircon en de KZ ED9 (alhoewel ik daar de mindere dopjes bij heb, van de bastypes was ik heel snel eentje kwijt… Gaan makkelijk los blijkbaar)

  Ken je de cx98?

  1. Oh, offtopic tip: ik gebruik op mijn iphone de app Sonicmax Pro, een wel heel bijzondere equalizer. Alle instrumenten in muziek worden veel meer te onderscheiden van elkaar.

  1. Dank voor je tip! Ze zijn inderdaad goed, en klinken heel warm. Maar ze halen mijn toplijst niet, want er zit erg veel laag en erg weinig hoog in (als ze goed afsluiten). Het laag beinvloedt dan het midden en maakt het modderig. Ook zijn ze extreem zacht – dat is geen probleem, maar toch.
   Andere dopjes met veel bas en een warme klank zijn de Rock Zircon, de Fonge T01 (3,-) en de MoreBlue DM8 (3,-).

   De beste oordopjes zijn VEEL oordopjes ;)

   1. Okay, ik ga de Fonge T1 bestellen en hem vergelijken met de Motorola. Kan natuurlijk zijn dat ik toch een andere smaak heb en/of de combi met de DAB-radio anders uitpakt. Ik vond de Remax dan weer wat tegenvallen. Ook sluit ik niet uit dat er exemplarisch verschillen zijn. Gewoon leuk ook om uit te proberen. Wordt vervolgd.

    1. Ik heb als vervolg op bovenstaande ervaringen inmiddels de Fonge T1 en Rock Zircon besteld en enige tijd in huis (en langer beluisterd). De Fonge vind ik niet meer dan aardig en (met mijn oren/toepassing, Sony DAB radio) beslist minder dan de Action Motorola dopjes (speelt ook wel mee dat ik ze niet fijn vindt zitten, rare pasvorm). Ik had de moed al een beetje opgegeven maar de Rock Zircon is van een hele andere dimensie en heeft een verrassend hoge kwaliteit. Hij heeft de vette bas en rust van de Motorola maar klinkt overall nog beter. Een genot om naar de luisteren, kan me niet voorstellen dat er qua prijs/kwaliteit (ik betaalde iets meer dan € 11 inclusief verzendkosten) iets beters is te vinden. Het loont de moeite wat te experimenteren met de rubber/siliconen opzetstukjes (grootte, maar ook hoe ver je ze op de plug schuift) voor het beste resultaat.

 22. Goed om te lezen allemaal. Nu heb ik geen goede oren voor normale dopjes (ze vallen er echt na 2x bewegen) al uit me oren. Maar misschien met die echte InEar dingen minder last van. Misschien maar eens proberen.

  Maarrrrr… Zijn deze chinese doppen er ondertussen ook met een Lightning plug voor iPhone??? Zo’n adapter ertussen kan wel natuurlijk maar ik zou liever zonder hebben. Anders moet je er altijd weer aan denken dat je die adapter niet vergeet..

  1. Nee helaas nog nooit met lightning. Ik ben Mn verloopje ook al kwijtgeraakt. En de goedkope verloopjes doen het ook allemaal niet.

  1. Ziet er goed uit. UPDATE: De Moxpad X9 heb ik inmiddels en is heel gebalanceerd en goed, maar niet zo mooi als de Rock, de ZS5 of de Urbanfun. De Moxpad X9 hoort eigenlijk wel in mijn Top 10, boven de Remax, vooral door het uitstekende stille en afneembare snoer.

   Zie ook de updates in het artikel

 23. Naar aanleiding van jou artikel heb ik kz-ate mark-ii aangeschaft. Omdat ik ze snel wilde hebben via Bol.com besteld. Dus veel te duur maar goed. Ik was die Apple dingen helemaal beu. Hardlopen gaat perfect met de KZ-ATE en het is inderdaad even wennen met in doen, maar dat went snel. Aangezien ze nogal uitsteken kan je ze niet lekker onder een helm dragen voor tijdens het motorrijden helaas. Het geluid is zoveel beter dan die Apple prul. De Bass is niet overdreven zwaar en het hoog is absoluut niet schel. In het midden heb ik het idee dat het wat afgevlakt is. Heb er tot nu toe alleen nog maar spotify mee geluisterd. De Rock Zirkoon zijn onderweg, ben benieuwd als ze over een weekje of twee in de bus vallen hoe dat die klinken. Heb jij toevallig ook ervaring met de ROCK RAU0503 Sport Stereo Bluetooth Music 4.0 ? Ben van plan om die ook nog aan te schaffen. Kijk uit naar je verdere ervaringen en aanvullingen. Top artikel.

 24. Na het lezen van dit uitgebreide artikel, via Ali expres de KZ-ZS5 €24,72
  en binnen een week in huis.
  Dit zijn echt goede oordoppen zeg!
  Lekkere bas goed hoog en midden en goede pasvorm.
  Dankje Aart Jan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *