Beste oordopjes / oortjes 2018

yinyoo revonext qt2 review beste goedkope oordopjes

UPDATE augustus 2018 Oordopjes worden steeds belangrijker. En op een gegeven moment wil je de beste oordopjes. Zelfs de Apple oortjes zijn niet meer goed genoeg. Of die zijn voor de zoveelste keer kapot gegaan – ja, dan wil je wel eens betere. Hier een lijst met de beste goedkope Chi-Fi oortjes. Ik vul deze blog ook vaak aan, dus kom nog eens terug!
Of spring meteen naar de TOP 30 onderaan

– – Refresh je browser (⌘R) om de nieuwste updates  te zien – –

Beste goedkope Chinese oordopjes: KZ-ZS10, Yersen, ADAX, UrbanFun, ROCK Zircon, Boarseman

Bij mij stonden in de categorie beste goedkope oordopjes de ROCK Zircon RAU0501 en de DZAT DF-10 heel erg hoog. Wat een ontdekkingen! Heel goedkoop ook, de Rock Zircon kost bijvoorbeeld meestal nu maar 8,-. Voorheen was bij mij de KZ ED9 de winnaar. Die KZ ED9 kan je soms al voor 5,- krijgen, in de bekende Chinese webwinkels zoals AliExpress, inclusief verzendkosten.

Inmiddels kwam daar de Boarseman KR25D bij. Die is ook ontzettend goed, zie de review hier onderaan. En nog weer veel beter, maar ook weer duurder (25,- a 40,-) is de KZ ZS5. En daartussen zit de Urbanfun (19,-) en de ADAX HT06 (26,-) Ook weer beter dan alle andere hier. Toppers in 2018 zijn de Lker i8 (55,-), zie de review, en de Yersen FEN 2000 (19,-). Die was zelfs hier een tijd lang de nieuwe nummer 1. Maar de KZ ZS10 verslaat ze allemaal weer, in 2018. En toen, daarna… de Revonext QT2.

Het gaat mij vooral om de geluidskwaliteit, en die is van deze allemaal voortreffelijk, beter dan de dure topmodellen van Philips, Sony, AKG, Apple, Beats, Marley en Sennheiser (die heb ik ook allemaal, ik vind deze nieuwe goedkope Chinese gewoon ECHT beter). Volgens mij zijn dit de beste oortjes tot zo’n 250 euro. En ze kosten dus maar een fractie daarvan. Het is best wel bijzonder om goede goedkope oordopjes te vinden. Er zijn namelijk ook heel veel slechte. Bijvoorbeeld alle namaak-Apple-dopjes. Daar schrijf ik nooit over. Zoals laatst, de E6C van 3 euro. Of al die andere, tientallen verschillende. Allemaal waardeloos. Doe het  NIET!! En zelfs bij goede dure oortjes heb ik ook altijd wel wat te zeiken.

Elk oordopje gaat nog beter klinken als je een goede DAC gebruikt. Bijvoorbeeld de Fiio K1 (voor USB, kost 50,-) of de Fiio i1 (voor iPhones, ook 50,-). De beste goedkope die ik heb gevonden is deze voor 24,-.

Mijn recente ontdekking is de supergoedkope Headroom MS16 (7,-). Met een perfect stil snoer, en een ongelofelijk goed geluid voor dit systeem: dit is geen IN EAR maar een gewoon open dopje, zoals Apple oortjes. Zie mijn review Headroom MS16.

Natuurlijk klinken ze allemaal niet zo goed als een topklasse over-ear Sennheiser HD650 van 350,- (tot nu toe mijn beste hoofdtelefoon). Maar kleine goede inears zitten veel lekkerder, zijn veel handiger in gebruik, hebben passieve demping en de beste hebben een verbazend mooi geluid.

Lees hier mijn review van de Rock Zircon RAU0501, die vond ik zo goed dat ik daar een apart paginaatje voor gemaakt heb: Verslavend mooi ruimtelijk, met de lekkerste bas.

RAU0501 beste oordopjes 2017

RAU0501 beste oordopjes 2017
De RAU0501 heeft ook een goed snoer, van soepel textiel

KZ ZS5 review: overweldigend goed

Iets duurder kan ook, dan is het nog weer beter! Want voor rond de 30,- (en soms maar 20,-) heb je de KZ ZS5. Die is helemaal overweldigend goed, en verslaat alle andere dopjes op deze pagina met gemak. Hij is zo verschrikkelijk goed, met zijn ultra-geavanceerde 8-speaker-driver-systeem, dat je er aan moet wennen. Ik vind bijvoorbeeld de Rock Zircon nog steeds ook goed, omdat die vriendelijker, warmer, lekkerder en analoger klinkt. Maar met een beetje EQ is dat op de KZ ook op te lossen, en die is dan nog steeds overweldigend gedetailleerd en precies. Ongelofelijk. Zelfs de extreem heldere Boarseman kan daar niet tegenop. Zie de uitgebreide review. UPDATE: de KZ ZS10 is nog weer beter.

Het snoer is vervangbaar, je kan dus ook betere snoeren kopen, zoals deze zilveren van 6,- (aanrader!) of deze vergelijkbare of anders deze superluxe kabel van 25 euro. Deze snoeren zijn soepeler en stiller, en hebben veel minder last van contactgeluiden, waar je je bij in ears toch wel aan gaat irriteren. Je kan het snoer zelfs vervangen door een Bluetooth kabel (8,-), zodat je deze oordopjes ook draadloos kan gebruiken.

KZ zs5 review
KZ ZS5 – absolute top

Urbanfun HiFi Mk 2 review

De Urbanfun HiFi kost grofweg iets van 18,-, dus een paar euro goedkoper dan de onverslaanbare KZ ZS5. Ook al bijna net zo ongelofelijk goed, en ietsje beter (en ietsje duurder) dan alle andere hier. Dus zelfs ook beter dan mijn favoriete Rock Zircon.

De Urbanfun zit extreem lekker, met een ander soort dopjes dan gewoonlijk. Dunner, anders, groter. Dit zit voor mij echt heerlijk (ik doe de dopjes wat dieper, en dan weer een stukje terug, dan “ploppen” ze in de goede stand). Het geluid is ook meteen goed. Geen EQ nodig zoals bij de KZ ZS5. Vriendelijk en warm zoals de Rock, met een verrukkelijke bas die niet te hard of te zacht is. En net zo exact, analytisch en helder als de Boarseman. Maar dan nog ruimtelijker, en minder scherp. Zeer natuurgetrouwe referentiedopjes eigenlijk.

Ik heb blijkbaar de Mark II ontvangen, met een dunner snoer: dat is helaas wel gevoelig voor contactgeluiden. Je moet er eigenlijk zelf nog een clip op doen (zie verderop), en je kan het snoer om je oren doen: dat helpt tegen contactgeluid. Er zit wel een mooi opbergmapje bij, en de microfoon is heel goed, maar die zit gek genoeg aan de linkerkant.

De voordelen ten opzichte van de KZ ZS5: de pasvorm van de Urbanfun is makkelijker, ze zijn lichter en kleiner, er is geen EQ nodig en de microfoon behoort tot de beste, samen met de DZAT en de originele Apple oortjes. Enorme aanrader wederom! Het waren lange tijd mijn favoriete dopjes, met de KZ-ZS5.

urbanfun review
Urbanfun – net als KZ ZS5 beter en duurder dan de rest. Alleen het snoer is niet zo heel goed.

ADAX HT06 Review

De ADAX HT06 is enigszins vergelijkbaar met de UrbanFun. Wel ietsje duurder (26,-) en nog ietsje beter als je van bas houdt. Verbazingwekkend, hij klinkt echt ongelofelijk goed. Alles klopt hier aan het geluid, hij overtuigt onmiddellijk. Helder en prachtig hoog, zeer ruimtelijk en open, hij kan heel luid (niet veel versterking nodig), vette mooie bas met overtuigend bijna voelbaar sub-laag, een natuurlijk midden en een warme sound. Hij zit supercomfortabel. De bas is wel luider dan normaal, maar bij IEM-dopjes is dat soms wel lekker. De microfoon is redelijk goed. Zie de uitgebreide ADAX HT06 review.

 

|  ADAX HT06 (veelbelovende topper met uniek "gaatje")  |  
ADAX HT06 ook TOP voor 26,-

DZAT DF-10: oortjes van echt hout, warm en naturel

De DZAT DF-10 is prachtig om te zien: van hout. Je kan kiezen tussen blank hout of donker hout. Verbluffend mooi, en extreem licht van gewicht. Als je ze iets goedkoper wil (17,-) dan kun je ze zonder uitgebreide verpakking doen. Ook bij die goedkopere zitten 4 verschillende eartips: S, M & L van siliconen en 1 paar schuimpjes. De L zou eigenlijk nog ietsje groter moeten, maar dat zie je helaas bijna bij alle oordopjes. Ik moet daarom toch nog een beetje pielen voordat de dopjes perfect zitten, en dat gaat bij de Rock vaak veel makkelijker.

Ze zitten wel heerlijk, vooral door het superlichte gewicht, en het textiel-snoer. Maar het belangrijkste: het geluid! Wat klinken deze mooi! Heel afgewogen, niet scherp of agressief, heel natuurlijk en warm, terwijl het toch heel open en analytisch blijft. De bas is ook perfect, minder overdreven dan de Rock Zircon en daarom eigenlijk natuurlijker. Een kwestie van voorkeur misschien. Hou je van veel bass dan moet je de Rock Zircon nemen, of een beetje EQ aanzetten. De passieve noise cancelling is ook goed, zoals bij alle in ears eigenlijk. De microfoon is uitstekend, zelfs nog beter dan die van de Rock Zircon, en is bijna net zo goed als de uitmuntende microfoon van originele iPhone oordopjes. Een aanrader.

Eén nadeeltje: bij mij gingen ze vrij snel kapot – dat kan gewoon botte pech zijn, maar het zou ook kunnen dat de constructie nogal fragiel is.

dzat df-10 houten oordopjes

DZAT DF-10 review
dzat df-10 houten oordopjes, in donker of licht hout

Remax Rm 610D: goedkope alleskunner

De Remax Rm 610D heeft weer net zo’n vette bas als de Rock Zircon. Klinkt verder ook goed, alhoewel ik onder andere de Rock en DZAT wel beter vind. Het voordeel van de Remax is dat hij zo goedkoop is: soms maar 7 euro bij Ali! NIet dat die paar euro nou zo’n enorm verschil is, maar toch… Hij zit verder ook erg comfortabel en goed, met 3 maten goede siliconen dopjes. Hij is niet kritisch qua pasvorm: het lukt vrij makkelijk om je oren compleet dicht te sealen.

Het snoer is plat, dat is handig, maar het textielen snoer van de Rock is nog net iets beter, want dat is stiller: minder gevoelig voor contactgeluiden. Alhoewel dat in de wind, buiten, misschien weer anders is. Buiten heb ik nooit inears in, omdat je het verkeer dan niet meer hoort.

Deze Remax is in vier kleuren verkrijgbaar: rood, zwart en zilver en goud. De microfoon is bovengemiddeld goed, maar niet zo goed als de DZAT of de orginele Apple oortjes.

Remax Rm 610D

Boarseman KR25D – perfect gebalanceerd, helder en analytisch

Ook al zo ontzettend goed. Afhankelijk van je smaak zou dit de allerbeste tot 15,- kunnen zijn, en dat voor maar 11,-. Het komt maar zelden voor dat een dopje onmiddellijk overtuigt, vanaf de eerste seconde. Dit is er zo een. Er zitten 6 verschillende goede siliconen ear tips bij. Ze moeten bij mij iets dieper in mijn oor om de gehoorgang volledig dicht te sealen. Er zit een clip bij, wat ik erg waardeer. Het laag is helemaal perfect, dus niet zo hard als de Rock. De bas loopt ver door naar onderen, het sublaag zit er prachtig strak en gebalanceerd in, zonder enige wolligheid. Persoonlijk vind ik de iets overdreven bas van de Rock soms wel lekkerder, alhoewel dat niet geheel natuurlijk is. De Boarseman is analytischer en heeft een extreem helder hoog, zonder scherp te zijn, maar wel iets scherper en iets minder ruimtelijk dan de Rock. Het midden is prachtig. Dit zijn echte super-hifi oortjes, als je het heel helder en realistisch wil hebben. Je kan met deze ook de exacte subtiele verschillen horen tussen verschillende soorten audio-apparatuur. Ideale referentie-dopjes. En nog goedkoop ook. Ze kunnen ook heel hard, zonder veel versterking.

Het snoer is helaas wel gevoelig voor contactgeluid. Tip: doe het snoer OM je oor. Verder ontbreekt er een microfoon, en is er ook geen bediening op het snoer. En nog een gek detail: je kan niet zien welke Links of Rechts is. Tips: doe de clip aan de rechterkant, of gebruik verschillende kleuren ear tips. 

Een enorme aanrader. Het waren een tijd lang mijn favoriete dopjes, met de Rock Zircon. Behalve dan dat nu opeens de KZ ZS5 alles weer omver blaast. En de Urbanfun eigenlijk ook. Inmiddels heb ik ook een review van het andere veelgeroemde model van hetzelfde merk: Boarseman CX98Enorm goed als je van warm en bassy houdt.

Boarseman KR25D
Boarseman KR25D: helder en analytisch

Einsear T2 Review

De  Einsear t2  wordt ook aan alle kanten bejubeld, als een van de beste goedkope Chinese oordopjes. Kost vaak ook maar iets van 11,- en klinkt inderdaad heel erg goed. Met hetzelfde goede snoer als de Rock Zircon, en ook een goede microfoon. De bas is zeer goed, minder extreem dan de Rock Zircon: daarom eigenlijk beter en natuurlijker, alhoewel ik persoonlijk die vette bas van de Rock ook erg lekker vindt. Mid en hoog is uitstekend, maar het hoog is wel iets scherper, of zo je wil helderder, dan de Rock en de DZAT en hij klinkt iets meer high mid-georiënteerd.

Ik moest er overigens andere dopjes op doen: de dopjes die erbij zaten klonken bij mij iets minder. Je moet ze ook vrij diep in je oren doen. De microfoon moet links in plaats van rechts, heel raar. Hij lijkt qua klank op de Boarseman van hierboven, maar dan met een beter snoer en met microfoon. Concluderend is deze Einsear ook alweer zo verbluffend goed, en al helemaal voor de prijs. Absolute aanrader!

Einsear T2
Einsear T2

Uiisii HM7: goedkope goede oordopjes

De UiiSii klinkt ook verrassend goed, en is ook al zo goedkoop (6,-),maar heeft wel twee nadeeltjes: de bijgeleverde eartips zijn alleen Medium en Small. Large ontbreekt. Dat is jammer, want in ears moeten perfect sealen, anders is het geluid slecht omdat de bas dan totaal ontbreekt. Ik heb er Large tips van andere oordopjes op gedaan, en dan passen ze bij mij wel goed, en klinken ze weer goed. Zie ook de losse dopjes hieronder. Verder is de microfoon niet zo goed, dus als je veel belt met je oordopjes kan je beter de DZAT, Rock Zircon of de KZ ED9 nemen. Die hebben een veel betere microfoon.

uiisii hm7
De UiiSii HM7 is supergoedkoop (6,-) en klinkt prima. In mijn geval moest ik er wel grotere eartips op doen, want er zit alleen Medium en Small bij. Ze zien er mooi uit en er is een gouden, rose gouden en zilveren model. De microfoon is helaas wat minder.

Losse eartips (seals), clips en andere accessoires

Universele siliconen dopjes kun je ook gewoon los kopen. De afmetingen zijn redelijk vaak hetzelfde, dus de kans is groot dat ze passen. Of check anders de exacte afmetingen. Meestal is het gat 4mm, en dan is 3mm ook goed, want het rekt alle kanten op. Zoek bij AliExpress op ear tips silicone. Kost bijna niks. Een perfecte seal is bij in ears erg belangrijk: het moet je gehoorgang volledig afsluiten voor een goede klank.

Er zijn ook memory foam eartips, van kneedbaar schuim, dat in je oor uitzet, en dus altijd past. Bij sommige oordopjes worden die schuimpjes meegeleverd, zoals bij de Boarseman CX98, DZAT DF-10, TIN Audio T2, NiceHCK Bro en de duurdere versie van de UrbanFun.

Verder is een clip superhandig, om de kabel aan je kleding te bevestigen. Dat zit veel lekkerder, en lost al bijna het hele probleem van die vervelende draad adequaat op. Ook contactgeluiden door het snoer worden zo verminderd. Ik zou niet meer zonder willen. Neem deze bijvoorbeeld: 10 clips voor 65 cent. Of de iets langere, in wit of zwart, ook 10 stuks voor 85 cent.

Een clip zoals deze is heel handig en vermindert ook contactgeluiden in het snoer

clips oordopjes

in ear hoofdtelefoon review
Je kan het snoer ook OM je oor doen. Kan bij elk oordopje, en dit vermindert ook contactgeluiden in het snoer.

Ook is een Bluetooth clip handig. Deze kan ook, nog goedkoper. Daarmee maak je je favoriete oortjes draadloos. Voor een tientje! Bijkomend voordeel is dat er controls op zitten, voor volume, Next, Pause en telefoon opnemen. Volume zit eigenlijk nooit op het snoer (behalve op de MoreBlue DM8 en de Headroom MS16). Maar via Bluetooth kan dat wel. Die clip kan ook bovenaan je kleding, zodat je weinig last van het snoer hebt. Er zit in die clip ook een microfoon, zodat je kan bellen met elke hoofdtelefoon. (Veel modellen hebben tegenwooridg een afneembare kabel, die je kan vervangen door een Bluetooth-kabel: dit systeem heeft de toekomst!)

bluetooth clip microfoon 4.1bluetooth clip oortjes

Er is ook zo’n goedkoop Bluetooth-stekkertje. Een clipje zo klein als een pennendopje. Compleet met microfoon en controls. En met een dubbele mini-jack (vrouwtje en mannetje). Een enorme hit, want dat dingetje kost maar iets van 3 euro!!

KZ ED9: inmiddels beroemde oortjes – goedkope alleskunner

Die KZ ED9 is ook al top. Dankzij blogs als deze zijn ze inmiddels beroemd geworden. Er zitten twee nozzles bij, een soort akoestische tussenstukjes, die allebei een ander geluidsbeeld geven. Voor mij klinken de bass nozzles veel beter, niet omdat ik nou zo veel meer bas wil, maar omdat het hoog dan mooier is, terwijl het allemaal wel heel helder en transparant blijft. Prachtig zelfs! Wel ietsje minder dan de Rock en de DZAT, maar de KZ is dan ook stukken goedkoper. Het zit ook supercomfortabel, alhoewel ze vrij zwaar zijn, en er zitten 6 verschillende dopjes bij, dus de kans is groot dat het perfect past. Dat is ook wel belangrijk bij het in ear systeem, want als het niet perfect past heb je geen bas.

beste oordopjes of headset 2016: KZ ED9

KZ ED9 beste oordopjes

Ze zijn er in zwart of zilver, en met of zonder microfoon. De prijs loopt uiteen maar is soms maar 6,-.

KZ-ATE-S

Er is ook een iets duurder model van hetzelfde merk, met een totaal ander ontwerp, de KZ ATE S, voor zo’n 10,-. Bij deze headset moet de draad om je oor heen, zodat ze niet uit kunnen vallen, zelfs niet als er aan het draad getrokken wordt. Je hebt ook geen clip op je kleding meer nodig. Het lijkt qua model erg op de duurdere Shure-modellen, maar door het ijzerdraadje zijn deze eigenlijk beter. Je kan ze in jouw persoonlijke vorm buigen. Het is even wennen hoe je ze in moet doen, maar door dat ijzerdraadje is dat wel makkelijker dan bij die van Shure. (Zie ook de Fonge T01 hieronder, die doet dat nog veel beter). Het zit prima en ze klinken goed, in mijn oren bijna identiek aan die ED9. Er zitten 3 dopjes bij: een set schuimpjes en 2 maten siliconen. De schuimpjes waren voor mij veel te klein, het moet je oor echt goed afsluiten, anders mis je de bas totaal. Ik heb de grote siliconen-doppen er opgezet, die helaas voor mij persoonlijk nog net een tikje te klein zijn. Verder zit er hetzelfde snoer op als de ED9, ook met een microfoon met 1 knop.

beste oordopjes of headset KZ ATE S Beste oordopjes of headset KZ ATE S

Of deze van 3,99 bij de Action

Die zijn ook verbluffend voor die prijs. Zeer goed te pruimen. En de microfoon is ook prima! Er zitten 3 maten dopjes bij, en de grote dopjes zijn net ff een tikje groter dan bij andere merken, en daarom past het bij mij beter, vergelijkbaar met de Shure SE112. Die zijn namelijk ook net wat groter dan normaal. Voor mij perfect. Zie je niet vaak. UPDATE: helaas zie ik deze niet meer liggen bij de Action. De verpakking zag er zo uit:

oordopjes van de Action

Top 30 Beste in-ear oordoppen

In-ears kunnen extreem goed klinken. Je hoort alleen je omgeving niet; dat kan een nadeel zijn, en bellen is niet heel erg fijn met dit soort dopjes, tenzij je 1 oor vrijhoudt. Ze moeten perfect passen, en je oor volledig dichtsealen, anders is er geen bas. En je hoort soms wat contactgeluiden in het snoer: gebruik dan een clip en/of doe het snoer om je oor. Bij sommige modellen kun je ook het snoer loshalen, dan kun je een beter snoer kopen.

De beste oordopjes, in rangorde, met de beste bovenaan, maar ze zijn allemaal supergoed en hebben allemaal 5 sterren.
(Prijzen zijn vaak afhankelijk van tijdelijke aanbiedingen)

 1. Yinyoo Revonext QT2 (rond de 40,-) Winnaar op alle vlakken: audiofiele geluidskwaliteit, beste afneembare kabel, pasvorm, bouwkwaliteit. Zie de review.
 2. KZ ZS10. Het topmodel van KZ is nog weer verder verbeterd. Nu met 10-speaker-systeem. Wel een lange inbrandtijd nodig. En een lastige pasvorm. En ook nog EQ nodig. Maar WAT een geluid! Kost rond de 35,-. Zie de review.
 3. Yersen Fen-2000 (20,-). Met 2 MMCX-kabels en veel soorten dopjes. Extreem helder en fenomenaal mooi geluid. Perfecte pasvorm. Wel wat EQ nodig (hoog eraf, mid erbij). Zie de review. Draadloos te maken met los verkrijgbaar snoer. Een snoer met microfoon is ook verkrijgbaar.
 4. KZ ZS5 (25 euro) overweldigend goed geluid, 8-speaker-systeem,  draadloos te maken, met los verkrijgbare snoeren. Top-geluid als je wat EQ gebruikt, en als ze perfect passen (wat bij deze moeilijk is). Lees de review. Het aluminium model is vergelijkbaar: de KZ ZS6.
 5. De Lker i8 is relatief duur (55,-) maar ook een topper, zie de review
 6. Sennheiser ie80 (300,-)
 7. Bowers & Wilkins C5 (150,-)
 8. TRN V20  (13-16,-)  goedkoop en goed, met vervangbaar topsnoer en topgeluid, maar wel moeilijke pasvorm, en EQ nodig. Mid-karakter. Zie de review.
 9. Fiio F9 (120,-) Vergelijkbaar in audiofiele kwaliteit met de TOP 5, maar je hebt wel EQ nodig en deze is fors duurder
 10. Urbanfun (19,-) supercomfortabel, makkelijke pasvorm, top-mic, ruimtelijk, helder, gebalanceerde bas. SUPERTIP! Zie hierboven de review
 11. ADAX HT06 (26,-) TOP als je van bas houdt. Goed geluid, kan erg luid, comfort en pasvorm is optimaal. Supervette bas en sub-bas. Zie de review. BASS-TIP
 12. ROCK Zircon RAU0501 (10,-) – verslavend mooi ruimtelijk en warm, lekkere vette bas, goed snoer, goedkoop. SUPERTIP! Zie de review. BASS-TIP
 13. KZ ED16 (16,-) – Heel goed maar wel ietsje Eq nodig: teveel hoog en mid en weinig laag.  Large dopjes net iets te klein. Wel met een zeer goede afneembare kabel, 2 pins.
 14. NICEHCK BRO (18,-) familie van de BGVP-SGZ-DN1 met afneembaar snoer.  Supercompleet. Nadruk op helder en MID. Zie de review. De Senfer UEs en de Yinyoo Pro zijn dezelfde.
 15. Headroom MS16 (7,-) stil snoer, en een ongelofelijk goed geluid voor dit systeem (geen IEM maar gewone dopjes) SUPERTIP! En ook met top-microfoon. Zie de review (de Fornorm MS16 is dezelfde voor 4,- maar dan met slechte mic).
 16. De houten DZAT DF-10 (17,- a 25,-) – warm, helder, naturel, top-microfoon
 17. Boarseman KR25D (11,-) – gebalanceerd, zeer helder en analytisch. Geen mic.
 18. Einsear t2 (11,- a 15,-) – helder en analytisch + goed snoer + top-mic
 19. Boarseman CX98 (soms 12,-) – SUPERVETTE BAS, mooi warm geluid, comfortabel. Kan ook losser in je oor voor minder bas. Beste en stilste snoer! Geen mic. Zie de review. BASS-TIP
 20. Fiio F5 (80,-) heeft geen EQ nodig. Hij klinkt uitstekend maar net niet zo goed als de top 10 hier en is ook veel duurder.
 21. De extreem heldere E-MI CI880 Hybrid (22,-), klinkt met wat EQ verbazingwekkend goed. De mic is matig.
 22. Remax Rm 610D (7,-) – goedkope alleskunner
 23. KZ ED9 (6,-) – goedkope alleskunner
 24. UiiSii HM7  (6,-) – goede klank maar slechte mic, grote ear tips ontbreken
 25. Philips Fidelio S2 (100,-)
 26. Shure SE112 (50,-) – beste demping, erg mid georienteerd
 27. Die van 3,99 bij de Action (zie het plaatje hierboven)
 28. Tin Audio T2  (40,-) Superlux, extreem goed geluid maar veel EQ nodig. Veel mid en weinig laag. De gaatjes moet je dichtsmeren.
 29. Xiaomi Piston 3 Basic (5,-) in allerlei leuke kleurtjes. Topmicrofoon
 30. MEMT X5 (17,-) Sommigen vinden deze nummer 1:

MEMT X5 review

Die MEMT X5 vinden sommigen juist de beste. Ik vind ze ook goed, maar ze klinken anders. Met meer nadruk op het midden, iets minder bas, en iets minder helder hoog. Rustiger, minder opdringerig, mogelijk iets natuurlijker maar ook minder ruimtelijk. Misschien is het persoonlijke voorkeur, maar ik vind ze minder dan de Rock en de Boarseman, die ook nog eens goedkoper zijn.

Er zitten kleine double flange eartips bij, wat bij mijn oren niet past. Die heb ik daarom vervangen door grote eartips. Dan klinken ze een stuk beter. Het lijkt wel of de eartips bij deze een groot verschil maken: ik heb er bijvoorbeeld ook de eartips van de DZAT opgezet en dan klinken ze nog weer iets beter. Dopjes met een kleiner gat (3-4mm) lijken minder goed te klinken.

memt x5 review

eartips 5mm bore
Die eartips met een groot gat van 5mm kun je voor 1 a 2 euro hier kopen

Helaas is de microfoon niet zo best. Het snoer is vreemd stug, en daarom iets lawaaiig door contactgeluid. Als je niet beweegt heb je daar geen last van.

Fonge T01  (3,-) en MoreBlue DM8 (3,-): beste oordopjes als het goedkoop moet

De beste oordopjes in de prijsklasse tot 3 euro. Er mist wat helderheid, het hoog is wat ondervertegenwoordigd, maar dat kan ook voordelen hebben: deze zijn totaal niet snerpend, en klinken warm. De bas is vet en goed. Het snoer is stevig. De pasvorm is goed, als je er je eigen ear tips op doet. De Fonge T01 is een waterdicht sportmodel: de draad gaat om je oor heen, en dat is bij deze perfect gedaan. Want het draad is precies op de goede manier voorgevormd. Daar kunnen de dure Shures nog een voorbeeld aan nemen. Verder zit er een rare Noice Cancel knop op die helemaal nergens op slaat.

De MoreBlue DM8 is volgens mij hetzelfde dopje met een andere behuizing, en klinkt vrijwel hetzelfde, misschien ietsje beter. Dit is geen sportmodel, dus de draad hoeft niet om je oren heen. Hij heeft als enige van alle hier besproken oortjes een volume-schuif op de draad. Dus als je dat zoekt moet je deze eens proberen. Ook op deze moet je je eigen ear tips doen, want er zit maar 1 setje Medium dopjes bij. Het snoer is hetzelfde als de Fonge.

Allebei aanraders als het niks mag kosten, maar ze halen de toplijst helaas niet.

Fonge T01: goedkoop en goed sportmodel beste oordopjes
MoreBlue DM8: beste oordopjes supergoedkoop en met volumeschuif op de draad
MoreBlue DM8: beste oordopjes als het supergoedkoop moet met volumeschuifje

Beste oordopjes, oortjes of headset?

Beetje een spraakverwarring: oordopjes, oortjes, headset. Een headset is een hoofdtelefoon met microfoon. Voor je smartphone, laptop, desktop, gaming console en tablet. Er zijn 3 soorten:

Apple oortjes

“Kleine gewone” zijn bijvoorbeeld de Apple oortjes.  Mooi en goed, maar het geluid kan beter. Dit systeem heeft wel twee grote voordelen: 1. Ze sluiten je oorgang niet af, zodat je nog iets omgevingsgeluid hoort. Ietsje veiliger dus, in het verkeer. Ook al is hier een oplossing via de App Essency, waarmee je bij afsluitende in-ear-oordoppen ook het buitengeluid kan horen. En 2. je kan hier beter mee bellen, omdat ze je oor niet afsluiten. Dat klinkt normaler.

Neem nooit namaak Apple dopjes zoals de E6C. Allemaal waardeloos. Neem dopjes die er juist anders uitzien zoals de Headroom MS16, zie de Apple oortjes maar dan beter.

In Ear of IEM

Want in ears oftewel IEM – waar deze hele blog over gaat – hebben de beste geluidskwaliteit. Ze sluiten je gehoorgang helemaal af en hebben daarom ook passieve noise canceling. Het lekt ook weinig geluid, dus je omgeving heeft geen last van irritant schetterende oordopjes. Prettig in het openbaar vervoer of naast je partner op de bank. En via de App Essency kun je ook het buitengeluid nog horen. Het snoer geeft wel wat contactgeluid, let op een goed snoer als je dit belangrijk vindt.

Eervolle vermeldingen

De AKG-Samsung-dopjes van de Galaxy S8 klinken ook heel erg goed: kan in de top 5. Met een zeer goede microfoon. Het setje kost los 100 €.

En voor 5,- heb je de Xiaomi Piston 3 Basic in allerlei leuke kleurtjes. Klinkt prima voor die prijs. Beetje wollig, niet erg helder, weinig hoog, maar wel een mooie warme sound, goede bas, comfortabel,  goed snoer ook. En een Topmicrofoon. Maar inderdaad Basic: er zitten alleen Medium eartips bij.

Nog meer binnenkort?

Binnenkort hier ook met een review:
KZ ED16 Earphone 2BA+1DD (16,-) – inmiddels binnen. Heel goed maar wel  wat Eq nodig: teveel hoog en mid en weinig laag.  Met een pasvorm zoals alle KZ. Dus voor de meeste mensen niet optimaal. Large dopjes net iets te klein. Wel met een zeer goede afneembare kabel, 2 pins.

Yinyoo Revonext QT2 (iets van 40,-  UPDATE zie de review)  
Moni ONE (85,-)
vjjb k4s (met extreme bas)
TRN V20  (16,- zie de review, TOPPER)
Roping (0,50) 
Ja 50 cent ja! Ongelofelijk, ziet er ook nog eens heel mooi en eigenlijk heel luxe uit. Binnenkort hier met een review. UPDATE: deze klinkt slecht. Negeren en vergeten maar.

En dan de KZ ZS6, (net als de ZS5 met een 8-speaker-systeem, maar dan van aluminium):

KZ ZS6 - met een 8 speaker-systeem

De KZ ZS6 is ietsje anders dan de KZ-ZS5, want van aluminium. Met iets meer laag in het geluid, en ook met iets meer hoog.

Inmiddels hier ook een uitgebreide review van de KZ ZS10, het topmodel voor 2018 (vanaf 35,-). Met tien-speakersysteem! Aanrader. Topper. Je  moet ‘m wel even de tijd gunnen, hij moet inbranden, minstens een dag. Ik moest er ook nog eens meteen andere dopjes op doen, grotere. Maar wel met twee superluxe afneembare kabels, en met een topgeluid. 

KZ ZS10 review

Er zijn inmiddels ook veel afvallers, zoals de Swing ie800: een namaak-Sennheiser, wat mij betreft niet goed genoeg voor deze toplijst. De extreem heldere E-MI CI880 Hybrid heeft voor mij persoonlijk teveel hoge tonen. Als je daar juist van houdt, dan is dit wel een enorme aanrader. Of je moet heel veel EQ gebruiken. De BGVP-SGZ-DN1 is iets minder dan de KZ ZS5 of de UrbanFun, maar verder toch ook wel erg goed, en met afneembaar snoer. Net als de Moxpad X9: niet zo goed als de Rock, de ZS5 of de Urbanfun, maar misschien toch wel Top 10, vooral door het uitstekende stille en afneembare snoer. De Tin Audio T2 van 40,- viel helaas tegen: daar zit gewoon geen bas in. Je moet dan de piepkleine gaatjes dichtsmeren (met Bluetack of stopverf) voor meer bas. Dat scheelt enorm, maar zelfs dan hebben ze teveel mid rondom 1K, en nog te weinig bas. Helaas, jammer, want dit was een veelbelovend mooi en luxe oordopje. Met veel EQ klinkt hij extreem goed en ruimtelijk. Maar zonder EQ vind ik het niet om aan te horen.

Bluetooth, draadloos, Noise Canceling?

Of zoek je juist de beste draadloze oordopjes met Bluetooth? Of grote Over-the-Ear hoofdtelefoons zoals de Bluedio T4S met Actieve Noise Canceling voor maar 30 euro? Of ben je op zoek naar dempende oordoppen als gehoorbescherming?

TEST-OPSTELLING

Ik test de beste oordopjes op allerlei manieren, maar mijn high-end setje voor hoofdtelefoons is een externe USB soundcard DacMagic XS van Cambridge Audio (150,-) met 24 bits HD audio bestanden, en ik vergelijk het onder andere met mijn voorlopig beste hoofdtelefoon: een Sennheiser HD650 van 350,- en mijn favoriete all purpose daily life koptelefoon: Sennheiser HD239 (115,-). Ook vergelijk ik het geluid met echte luidsprekers: B&W 802, Tandberg versterker en Cambridge Audio Dac.

120 Reacties

 1. Hoi Aartjan,

  Dank voor alle informatie. Ik heb al verschillende modellen van je pagina besteld en binnen. Een van mijn favorieten is de Headroom MS16. Wonderbaarlijk goed geluid, en al helemaal tegen die spotprijs. Het enige irritante is dat de middelste play/pauze/volgende track knop van de remote niet goed werkt. Ik moet erg hard drukken eer hij reageert. Ik wil graag een andere set bestellen, gezien ik nergens vergelijkbare klachten hoor, maar wilde eerst even hier checken of jij dat niet toevallig ook hebt.

  Nogmaals dank voor deze blog.

  1. Ik heb er een stuk of 6 van gekocht, allemaal goed. Voor 4,- is er de verder identieke Fornorm MS16 en die had die problemen bij de knopjes inderdaad wel.

 2. Ha Aartjan,

  allereerst dank voor je reviews. Een wereld gaat open (en mijn oren). Bijzonder gecharmeerd van de Rock Zircon en de ETZ-ATE. Ik heb ook de Lker besteld via Amazon maar die vallen mij tegen. Nu blijft het een kwestie van smaak maar ik vermoed wel dat ik met een fake Lker te maken heb. De kabeltjes zijn van glimmend zwart plastic en zijn gevlochten en die laten bij mij al na 3 dagen los. Dus de gevlochten kabeltjes worden dan 2 dunne kabeltjes die los komen te zitten van elkaar. Heb jij daar ook last van? Zoniet, dan heb ik het vermoeden dat ik bij deze een namaakproduct heb gekocht. Op internet kon ik helaas niets vinden van namaak Lkers.

  Groetjes Hans

 3. Helaas zie ik op Wooeasy’s landing page voor de huidige #2, de Yersen FEN-2000, het volgende : “Sorry, this item is no longer available!”.

 4. Beste Aartjan,

  Ik ga volgende week op vakantie en zou erg graag de KZ ZS5 meenemen. Ben super nieuwsgierig na uw goede reviews! Ik zie alleen dat het via Aliexpress te lang duurt en heb me suf gezocht naar andere mogelijkheden. Het klinkt alsof u een hele lading aan koptelefoons heeft, is het misschien mogelijk de KZ ZS5 van u over te kopen?

  Alvast bedankt!

 5. Wat een uitgebreid artikel! Dank je wel daarvoor. Ik ben op zoek naar goedkope oordopjes met een ijzersterk snoer. Mijn zoons van 14 en 16 moeten iedere keer nieuwe oortjes kopen, en ik wil zelf ook graag iets wat ‘hufterproof’ is. Ik gebruik het voor muziek en podcasts, mijn zoons ook voor gamen. Kun je ons helpen? Alvast bedankt! Erika

  1. Ik zou dan in ieder geval eens de Rock Zircon proberen. Goedkoop, sterk en goed. Einsear T2 kan ook, of NICEHCK BRO. En als het veel duurder mag, de KZ zs10 met mic, daar kreeg ik 2 snoeren bij. een vervangbaar snoer is handig.

  2. Nieuwste tip is dan de Yinyoo Revonext QT2. Die zien er ongelofelijk sterk uit, prachtige afneembare kabel erbij, en ook nog eens topgeluid! Wel wat duurder, iets van 40,-

 6. Hi! Ik ben op zoek naar oortjes voor max €35. Ik heb hier echter weinig verstand van. Ik luister allerlei soorten muziek, dus ik ben op zoek naar de perfecte all-rounder. Kunt u me helpen? Alvast bedankt!

 7. Ik gebruikte de Sennheiser CX-300II. Ik was over het geluid te spreken.
  Zijn de Yersen-Fen2000 of de urbanfun hier goede verbeteringen van?

 8. Hoi Aartjan,

  Super goed en gedetailleerde info! Thanks daarvoor.
  Ik zoek met name een koptelefoon voor tijdens het sporten en het is dus belangrijk dat ie goed blijft zitten, niet te ‘lomp’ is en natuurlijk top geluid geeft.
  Heb jij daar nog goede tips voor?
  Thanks

 9. Goed dan zal ik even een realistische kant tekening maken voor jullie,
  na deze review van de top 30 te hebben gelezen had ik wel een oorgasme verwacht van de revonext qt2.
  product met korting voor 33 euro gekocht, week later aangekomen, bagger geluid, urbanfun ook bestelt die klinkt dan nog wel beter.
  na lang testen blijkt het rechter oortje van de revonext geen bass te geven, vandaar dat hij zo slap klinkt neem ik aan.
  dispute geopend op ali omdat de verkoper wilde dat ik het probleem moest vastleggen op video en vervolgens even op de mail wil doen.
  probleem 1, onmogelijk om bass op te nemen van een oordopjes
  probleem 2, gmail kan maar tot 20 mb.
  probleem 3 bloed begint te koken van die kutrommel van die spleetogen.

  dispute in progress verkoper wil dat ik de dopjes eventjes terugstuur op eigen kosten waarna ik vervolgens wel het aankoop bedrag terugkrijg.

  wil alleen maar ff zeggen denk ff na voordat je 30 euro uitgeeft aan china tech

Geef een reactie